Σε κινητοποιήσεις οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης ενάντια στα μείζονα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) βρίσκονται σε κινητοποιήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα τα οποία, όπως τονίζουν και μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου τους, οφείλονται στην τεράστια υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οποία δημιούργησαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, όπως καταγγέλλουν, έχουν φτάσει πλέον σε μια οριακή κατάσταση, όσον αφορά συγκεκριμένες λειτουργίες του Πολυτεχνείου, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποβάθμιση την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και στους όρους εργασίας και έρευνας των υποψήφιων διδακτόρων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης σημειώνει:

«Δεδομένων των συνταξιοδοτήσεων εργαστηριακού προσωπικού τα τελευταία χρόνια στο Πολυτεχνείο (και των μη προσλήψεων νέου), οι υποψήφιοι διδάκτορες καλούμαστε να καλύψουμε σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό τις τεράστιες «τρύπες» κι αναλαμβάνουμε εργασίες άσχετες με την έρευνα που πραγματοποιούμε (όπως π.χ. πραγματοποίηση εργαστηριακών ή φροντιστηριακών ασκήσεων σε άλλα αντικείμενα, επιτηρήσεις στις εξετάσεις, τεχνική υποστήριξη, ακόμα και γραμματειακή υποστήριξη). Ωστόσο, για την επικουρία των μελών ΔΕΠ και τις επιτηρήσεις των εξετάσεων, μόνο οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) αποζημιώνονταν με αντιμισθία σαν βοηθοί διδασκαλίας, κι αυτοί με το ποσό-χαρτζιλίκι των 234,8 ευρώ «μικτά» το μήνα (αν και μιλάμε κατά βάση για διπλωματούχους μηχανικούς, αρκετούς και με μεταπτυχιακό), για τους πλήρεις μήνες μαθημάτων.

Ακόμη όμως και αυτή την αντιμισθία - «χαρτζιλίκι», σε αυτό το μοναδικό Τμήμα στο οποίο υπήρχε, έρχεται η Διοίκηση του Πανεπιστημίου να την καταργήσει. Έτσι, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ενημερωθήκαμε πως δεν πρόκειται να πληρωθούμε για την εργασία που πραγματοποιήσαμε από τον Απρίλιο και μετά (καθώς «δε φτάνουν» τα χρήματα), ούτε και για αυτή που θα πραγματοποιήσουμε για το υπόλοιπο του χρόνου των συμβάσεων μας, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ για όλο το 2019.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κινητοποιηθήκαμε προχωρώντας σε αποχή από τις επιτηρήσεις στο Τμήμα των ΗΜΜΥ καθώς και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Συνέλευση του Τμήματος και στη Σύγκλητο, ζητώντας το αυτονόητο: Να συνεχίσουμε να αμειβόμαστε για την εργασία που παρέχουμε, όπως άλλωστε προβλέπεται κι από το νόμο. Θεωρούμε απαράδεκτο να καλούμαστε να δουλεύουμε «τζάμπα» τα επόμενα χρόνια και η εύρυθμη λειτουργία του Πολυτεχνείου να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο «φιλότιμό» μας. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει Απόφαση της Συνέλευσης του ίδιου του Τμήματος ΗΜΜΥ (10-09-2019), η οποία τονίζει:
 • «Εκ του νόμου 4485/17, αρθ. 88 εδαφ. α', δεν δύναται ο Βοηθός Διδασκαλίας να ασκεί συνεπικουρία στα προπτυχιακά μαθήματα χωρίς χρηματική αμοιβή» και πως
 • «Χωρίς Βοηθούς Διδασκαλίας τα εργαστηριακά μαθήματα που αποτελούν αναμφίβολα ένα πολύ μεγάλο μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και κατ’ επέκταση η εκπαιδευτική οργάνωση του Τμήματος θα οδηγηθεί σε κατάρρευση».

Πέρα από τα παραπάνω ωστόσο, ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους αντιπρυτάνεις και τη Σύγκλητο πως με βάση τον προϋπολογισμό του ιδρύματος η χρηματοδότηση για τις μεταφορές επαρκεί μόνο έως τα μέσα Οκτωβρίου και πως εάν δεν έρθει έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, θα σταματήσουν τα δωρεάν δρομολόγια, επιβαρύνοντας έτσι την τσέπη των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των οικογενειών τους και δυσχεραίνοντας τη δυνατότητά τους να σπουδάζουν. Επιπλέον, σημαντικό θέμα αποτελεί η απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου εστιών των μεταπτυχιακών φοιτητών στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, η αναγκαία συντήρηση του οποίου ήταν να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι με βάση μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας και η οποία περιμένει ακόμη τη χρηματοδότηση...

Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτη τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, καθώς το Τμήμα ΗΜΜΥ να είναι το μόνο το οποίο παρέχει δωρεάν μεταπτυχιακό στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, και το οποίο μάλιστα ο αντιπρύτανης οικονομικών πρόσφατα «παρότρυνε» να ξανασκεφτεί την πολιτική του για δίδακτρα. Πόσο μάλλον όταν και στα μεταπτυχιακά επί πληρωμή η παρεχόμενη γνώση παραμένει υποβαθμισμένη, όπως σε διατμηματικό μεταπτυχιακό στο οποίο συμμετέχει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και στο οποίο υπήρχαν μαθήματα του προγράμματος σπουδών τα οποία δε διδάχθηκαν και δεν εξετάστηκαν καν…

Η απάντηση της Συγκλήτου πως η μόνη περίπτωση να επανεξεταστούν τα προβλήματά μας, είναι εάν κι εφόσον έρθει έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο, δεν μας καλύπτει. Δε μπορούν να ιεραρχούνται οι ανάγκες μας τελευταίες, την ώρα που η Διοίκηση παραχωρεί κάθε είδους διευκολύνσεις, όταν αυτό αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο (π.χ. παραχώρηση χώρου του Πανεπιστημίου για το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ίδρυση «φυτωρίου» για νεοφυείς επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα).

Διεκδικούμε τώρα αύξηση της χρηματοδότησης του ΔΠΘ, όπως και των υπόλοιπων Ιδρυμάτων, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε εργαστηριακό προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών. Δε δεχόμαστε το να αντιμετωπίζονται οι υποψήφιοι διδάκτορες σαν φθηνό επιστημονικό δυναμικό, να καλούμαστε να δουλεύουμε «τζάμπα» για να καλύπτουμε τις «τρύπες» του πανεπιστημίου. Δε δεχόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές μας (πχ. δίδακτρα, εισιτήριο για τις μεταφορές), ή να μένουμε σε κτίρια «ερείπια». Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καλούμε σε αυτό τον αγώνα όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών, επιστημονικούς συλλόγους και τα εργατικά σωματεία.

Απαιτούμε:
 • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
 • Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.

Για τις συμβάσεις των βοηθών διδασκαλίας
 • Να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις στους ΗΜΜΥ θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά.
 • Να πληρωθούν όλες οι ώρες για τις οποίες παρέχουμε εργασία στο Τμήμα.
 • Η αποζημίωση για τους βοηθούς διδασκαλίας να επεκταθεί και στα υπόλοιπα Τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι διδάκτορες παρέχουμε τέτοιο έργο. Να σταματήσουν να υπάρχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, σε όλα τα τμήματα της πολυτεχνικής σχολής, που παρέχουν οποιασδήποτε μορφής έργου στο πανεπιστήμιο και δεν πληρώνονται.
 • Αύξηση των αμοιβών, έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν με το παρεχόμενο έργο και να μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες μας.
 • Να προσληφθεί άμεσα εργαστηριακό και εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ), ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες εργαστηριακής διδασκαλίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, να μην καλούμαστε να διεξάγουμε εργαστηριακές ασκήσεις σε αντικείμενα άσχετα με το ερευνητικό μας αντικείμενο.

Για τη φοιτητική μέριμνα
 • Ούτε σκέψη για εισιτήριο στα λεωφορεία. Να συνεχιστούν κανονικά τα δρομολόγια από Οκτώβρη.
 • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά μας και για τα επόμενα χρόνια.
 • Άμεση επισκευή των εστιών της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, με βάση τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας.
 • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη από το πανεπιστήμιο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες».
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνωΑκολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,9,Αγροτικά,564,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2015,Αλεξανδρούπολη,8062,Άμυνα,328,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2986,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3132,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,812,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,181,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,651,Δράμα,114,Έβρος,17721,Εθελοντισμός,246,Εκδηλώσεις,2422,Εκκλησία,1191,Εκπαίδευση,1393,Ελλάδα,1274,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,63,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,618,Εργασία,22,Εργασιακά,274,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,320,Θράκη,683,Ιστορία,216,Καβάλα,183,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,534,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,664,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,203,Οικολογία,328,Οικονομία,578,Ορεστιάδα,1390,Πανταζίδου,159,Παπανικολόπουλος,270,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,404,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3722,Πολιτική,1436,Πολιτισμός,217,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5915,Ροδόπη,391,Σαμοθράκη,651,Σάτιρα,62,Σουφλί,501,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,130,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,251,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1033,Φέρες,378,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σε κινητοποιήσεις οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ
Σε κινητοποιήσεις οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης ενάντια στα μείζονα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ.
https://1.bp.blogspot.com/-9MQv1tjNAKs/XX-H3puxfBI/AAAAAAACWfw/Acc0wQtYY9A5rxCW49fWsLaz4PYzB0epgCLcBGAsYHQ/s1600/4523258.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-9MQv1tjNAKs/XX-H3puxfBI/AAAAAAACWfw/Acc0wQtYY9A5rxCW49fWsLaz4PYzB0epgCLcBGAsYHQ/s72-c/4523258.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/blog-post_17.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/blog-post_17.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων