Αλεξανδρούπολη: 170 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα για την Κλιματική Δράση

Ψήφισμα για άμεση ανάληψη Κλιματικής Δράσης, υπογεγραμμένο από 170 πολίτες, παραδόθηκε στην Ανεξάρτητη Κοινότητα "Φάρος Αλεξανδρούπολης" η οποία δεσμεύθηκε να το προωθήσει στο Συμβούλιο της Κοινότητας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς υιοθέτηση από τα δύο όργανα.

Αλεξανδρούπολη: 170 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα για την Κλιματική Δράση
170 πολίτες της Αλεξανδρούπολης, στη διάρκεια της κινητοποίησης για το κλίμα "Climate Strike Alexandroupoli", υπέγραψαν ψήφισμα για την Κλιματική Δράση. Το ψήφισμα παραδόθηκε στην Ανεξάρτητη Κοινότητα "Φάρος Αλεξανδρούπολης", η οποία δεσμεύθηκε να το προωθήσει στους προέδρους του Συμβουλίου της Κοινότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να υιοθετηθεί από τα δύο όργανα.

Το ψήφισμα των πολιτών, μεταξύ άλλων, λέει ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού και σε ρυπογόνες επενδύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα φυσικά οικοσυστήματα του τόπου μας.

Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Αλεξανδρούπολη, 27 Σεπτεμβρίου 2019

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αν δεν αναλάβουμε ριζοσπαστικές δράσεις και δεν κάνουμε πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας αυτή τη στιγμή, ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε και τον αγαπάμε, μπορεί να χαθεί για πάντα.

Η κατάρρευση της κοινωνίας μας και των οικοσυστημάτων προβάλλει στον ορίζοντα ως πιθανότητα, και ο χρόνος μας τελειώνει. Αυτό που θα συμβεί στους επόμενους μήνες και χρόνια θα καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης μας, ιδίως της νεότερης γενιάς, και των επόμενων.

Οι πολιτικοί σε ολόκληρο τον κόσμο παραβλέπουν ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εμείς, οι πολλοί, έχουμε πλέον καταλάβει και έχουμε αποφασίσει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Είμαστε σήμερα εδώ, επειδή είμαστε ενωμένοι, με κοινές ανησυχίες και κοινούς φόβους και στόχους. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Μας ενδιαφέρει το μέλλον μας.

Στις καρδιές μας έχουμε όλοι τις ίδιες ανησυχίες και αξίες που μας συνδέουν σε κάθε στιγμή, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμαστε, από πού προερχόμαστε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε κι εμείς. Μαζί θα αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο. Για εμάς και για όλες τις επόμενες γενιές.

Με το παρόν ψήφισμα ενώνουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο και απαιτούμε:
 1. Συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
 2. Εξασφάλιση κλιματικής δικαιοσύνης και ισότητας.
 3. Να εισακουστεί η επιστήμη, η οποία είναι ξεκάθαρη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας μας να αναλάβουμε δράση σε όλα τα επίπεδα.

Τα κίνητρά μας

Αγωνιζόμαστε για το μέλλον και τη ζωή μας, διότι απειλούνται άμεσα από την κλιματική κρίση και την οικολογική κατάρρευση. Αναλαμβάνουμε δράση διότι θέλουμε να προστατεύσουμε την ομορφιά της γης, τη βιοποικιλότητα των ειδών και τη ζωή όλων των ζωντανών οργανισμών. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την κλιματική κρίση και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που ζει σε αρμονία με τη φύση.

Είμαστε ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική ή επιχειρηματική επιρροή. Είμαστε ένα μη βίαιο κίνημα, που λειτουργεί με διαφάνεια. Απευθυνόμαστε σε όλους μέσω της εκπαίδευσης και της διεκδίκησης για συστημική αλλαγή, προκειμένου να δείξουμε πως η συνειδητοποίηση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντός μας είναι μία αναγκαιότητα για την επιβίωσή μας.

Αναλαμβάνουμε δράση

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής κρίσης είναι ήδη ορατές. Αν και έχει ήδη γίνει αδιαμφισβήτητη ζημιά, εξακολουθούμε να έχουμε την ευκαιρία και τους πόρους να ξεπεράσουμε την κρίση. Μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα!

Είμαστε όλοι ένα. Άνθρωποι του ίδιου πλανήτη, ανεξάρτητα από σύνορα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, εθνότητα, θρησκεία, ικανότητες και κοινωνική προέλευση. Πιστεύουμε ότι κάθε άποψη και φωνή πρέπει να ακούγεται και να εκτιμάται το ίδιο. Αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως ένα κίνημα με τη νεολαία στη βάση του. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να οργανωθούν και να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κλιματικό κίνημα, ώστε να πετύχουμε τους κοινούς στόχους μας.

Είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφή διάκρισης όπως: ρατσισμός, σεξισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία κλπ. Είμαστε ενάντια στον φασισμό και εργαζόμαστε ενεργά για να καταπολεμήσουμε τη ρητορική μίσους. Δεν κρίνουμε κανέναν με βάση τις ικανότητες ή τις δεξιότητές του, ειδικά όσον αφορά την περιβαλλοντική συμπεριφορά, αλλά ενθαρρύνουμε τους πάντες να ενημερωθούν περισσότερο, εντός του κοινωνικού τους πλαισίου.

Ο Σκοπός μας

Τα αιτήματά μας βασίζονται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα. Αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα οφείλονται σε ατέλειες στο κοινωνικοοικονομικό μας σύστημα. Η αλλαγή είναι απαραίτητη.

Κοινωνική δικαιοσύνη

Οδηγούμαστε από την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πρέπει να υποστηρίξουμε εκείνους που πλήττονται περισσότερο και είναι, ως εκ τούτου, οι πιο ευάλωτοι. Δείχνουμε αλληλεγγύη σε όλους όσους πλήττονται από την κλιματική κρίση.

Η κλιματική δράση είναι αναγκαία τώρα, και προτείνουμε τα εξής πρώτα βήματα προς όλους τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας:
 1. Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην πόλη μας, αρχής γενομένης το 2020, ώστε να φτάσουμε τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων.
 2. Εφαρμογή της τιμολόγησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τη χρέωση των ρυπαντών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κόστους που επιβάλλονται στις μελλοντικές γενιές.
 3. Ενθάρρυνση της προσβασιμότητας σε βιώσιμους τρόπους μετακίνησης εντός της πόλης (ποδηλατόδρομοι, ηλεκτροκίνηση, μέσα σταθερής τροχιάς, κλπ), έναντι των ρυπογόνων μέσων μεταφοράς, και επιβολή κανονισμών σε ιδιωτικούς, δημόσιους και εμπορευματικούς τομείς, όπως το λιμάνι.
 4. Λήψη μέτρων και παροχή κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτήρια και ιδιωτικές οικίες (φωτοβολταϊκά, πράσινες στέγες, συλλογή υδάτων).
 5. Άμεσες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια, ώστε να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.
 6. Αναγνώριση της κλιματικής κρίσης ως υπαρκτό κίνδυνο που απειλεί τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, και ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις λύσεις που υπάρχουν.
 7. Ανάπτυξη Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας και Κλιματικής Προσαρμογής για την Αλεξανδρούπολη, η οποία θα περιλαμβάνει μετρήσιμους στόχους και χρονοδιαγράμματα, καθώς και ελέγχους για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
 8. Λήψη μέτρων για την ενίσχυση της κλιματικής προσαρμογής των δημόσιων υποδομών και την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, ερημοποίηση).
 9. Εξεύρεση τρόπων για την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών (συμπεριλαμβανομένων των νέων και των ανηλίκων), των επιστημόνων, των εργαζομένων και του ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση της αστικής βιωσιμότητας.
 10. Ενημέρωση και εμπλοκή των προαναφερθέντων μερών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
 11. Ενθάρρυνση των κυκλικών οικονομιών, οι οποίες βασίζονται στην επισκευή, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, σε αντίθεση με το τρέχων μοντέλο γραμμικής οικονομίας που βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση και την εναπόθεση απορριμμάτων.
 12. Θέσπιση κανονισμών ενάντια στις μη-βιώσιμες και ανήθικες πρακτικές παραγωγής όπως η κατάχρηση φυτοφαρμάκων και η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία
 13. Υιοθέτηση των συστάσεων της τελευταίας έκθεσης για την κλιματική αλλαγή του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την κλιματική αλλαγή και τη γη, στα αναπτυξιακά σχέδια της περιοχής μας.
 14. Ενθάρρυνση της βιώσιμης γεωργίας και της αγροοικολογίας, υποστήριξη των ανεξάρτητων αγροτών μικρής κλίμακας και λήψη συστημικών μέτρων για την ενθάρρυνση της προσβασιμότητας σε φυτικές τροφές και τοπικά παραγόμενα τρόφιμα.
 15. Προστασία των εδαφών, των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας του τόπου μας.
 16. Προώθηση μίας δίκαιης μετάβασης που εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε δουλειές και απασχόληση σε “πράσινους” τομείς της οικονομίας.
 17. Αναγνώριση των κλιματικών προσφύγων και αντιμετώπισή τους ως νόμιμους αιτούντες ασύλου, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και φύση.
 18. ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού και σε ρυπογόνες επενδύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα φυσικά οικοσυστήματα του τόπου μας.
 19. Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) το συντομότερο δυνατό, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική θωράκιση της οικονομίας.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,612,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2048,Αλεξανδρούπολη,8595,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3022,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3334,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18528,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2576,Εκκλησία,1237,Εκπαίδευση,1506,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,760,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,674,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1513,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,427,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3902,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6194,Ροδόπη,418,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,560,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,142,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,70,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αλεξανδρούπολη: 170 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα για την Κλιματική Δράση
Αλεξανδρούπολη: 170 πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα για την Κλιματική Δράση
Ψήφισμα για άμεση ανάληψη Κλιματικής Δράσης, υπογεγραμμένο από 170 πολίτες, παραδόθηκε στην Ανεξάρτητη Κοινότητα "Φάρος Αλεξανδρούπολης" η οποία δεσμεύθηκε να το προωθήσει στο Συμβούλιο της Κοινότητας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς υιοθέτηση από τα δύο όργανα.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQBlriEDCfvmnLJX4bmau6dR_aN3flTs0aPdc23_MOUklYbN658EGnGiunXHwbcrvz4uUhRVqXbAZXani3T9685onjhgUOLXIFqesZK1ycZHorqILZ-n9AvvstjL3uTZGHFz3a_ErAmpo/s1600/45820135.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQBlriEDCfvmnLJX4bmau6dR_aN3flTs0aPdc23_MOUklYbN658EGnGiunXHwbcrvz4uUhRVqXbAZXani3T9685onjhgUOLXIFqesZK1ycZHorqILZ-n9AvvstjL3uTZGHFz3a_ErAmpo/s72-c/45820135.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/170.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/09/170.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων