Σύνοδος G7: Ολοκληρώνεται με συνομιλίες για το κλίμα και την ψηφιακή οικονομία

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στράφηκαν στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, που φιλοξενεί τη συνάντηση κορυφής της ομάδας των 7 πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου υπό τη προεδρία της Γαλλίας.

Σύνοδος G7: Ολοκληρώνεται με συνομιλίες για το κλίμα και την ψηφιακή οικονομία
Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, εισέρχεται στην τελευταία της ημέρα, με τους ηγέτες να αναμένεται να καταπιαστούν με κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην ημερησία διάταξη.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, που ενδέχεται να σημαδευτεί από εντάσεις με δεδομένες τις διαφωνίες των ηγετών, κυρίως την εναντίωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην πολυμερή συνεργασία για το περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στη συμφωνία του Παρισιού, διότι όπως έχει επιχειρηματολογήσει οι διατάξεις της επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομία της χώρας του.

Οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν επίσης το ζήτημα της ψηφιακής οικονομίας. Και σε αυτό το πεδίο ελλοχεύει κίνδυνος να εκδηλωθούν εντάσεις: η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη συγκρουστεί με αυτή της Γαλλίας εξαιτίας του φόρου στους γίγαντες της τεχνολογίας που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή το Παρίσι και η Ουάσινγκτον ερίζει ότι στοχοθετεί άδικα αμερικανικούς ομίλους.

Πιθανόν η σημαντικότερη διμερής συνάντηση της ημέρας θα είναι αυτή ανάμεσα στον Τραμπ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, στη σύνοδο ο Τραμπ και ο οικοδεσπότης, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησαν να προβάλλουν τις φιλικές σχέσεις τους και, όπου ήταν εφικτό αυτό, την ενιαία στάση της Δύσης.

Χθες Κυριακή η απρόσμενη επίσκεψη του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της G7 προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα αντιδρούσαν έντονα, αλλά δεν ενέσκηψαν προβλήματα.

Ο Τραμπ είχε χθες σειρά διμερών συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του με τον Μπόρις Τζόνσον αφότου αναδείχθηκε αρχηγός των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Οι Τραμπ και Τζόνσον διατυμπάνισαν τη διμερή εμπορική σχέση μετά το Brexit.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται το απόγευμα, με τους ηγέτες να αναμένεται κατόπιν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τα βλέμματα θα στραφούν στο πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ τη σύνοδο μετά το πέρας της, κάτι που πιθανόν θα κρίνει εάν ο Μακρόν κατάφερε να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής της δυτικής συμμαχίας την τρέχουσα περίοδο ρευστότητας χωρίς να πυροδοτηθούν συγκρούσεις και εκρήξεις.


Η βαριά ατζέντα τη Κυριακής και η επίσκεψη Ζαρίφ

Χθες Κυριακή, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στράφηκαν για δεύτερη ημέρα στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, που φιλοξενεί τη συνάντηση κορυφής της ομάδας των 7 πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου υπό τη προεδρία της Γαλλίας.

Βαριά η ατζέντα με δύσκολα θέματα, όπως η εύρεση μηχανισμού άμεσης δράσης κατά των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο αλλά και η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ασθμαίνει μετά τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Και στο τέλος της ημέρας η απόλυτη έκπληξη. Στο αεροδρόμιο της πόλης προσγειώθηκε το απόγευμα ιρανικό αεροσκάφος με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ.

Την είδηση επιβεβαίωσε πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων, η οποία ανέφερε ότι για την ώρα δεν προγραμματίζεται συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο. Η παρουσία του ιρανού αξιωματούχου έχει καταρχήν ως στόχο την συνεκτίμηση μαζί με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν των όρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Κρουασάν, Brexit με αύρα… Ατλαντικού

Η ημέρα ξεκίνησε με μια πολυαναμενόμενη συνάντηση στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Τζόνσον και βέβαια η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μετά Brexit, εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να βιάζεται να κλείσει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία υποσχέθηκε μια «καταπληκτική συμφωνία, που δεν έχει ποτέ υπάρξει». «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τα Βρετανία στην αμερικανική αγορά», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Τζόνσσον παραδεχόμενος ωστόσο σε συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον δεν θα είναι εύκολες και ότι στόχος ολοκλήρωσής τους εντός ενός έτους είναι πολύ αισιόδοξος.

Επίσης υπογράμμισε ότι βελτιώνονται οι πιθανότητες να βγει η Βρετανία από την ΕΕ συντεταγμένα. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου είπε ότι επιδιώκει να επιτύχει αλλαγές στην Συμφωνία Αποχώρησης με την ΕΕ, ειδάλλως η άτακτη έξοδος είναι μονόδρομος. Το πρόγευμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο Μπιαρίτς με την αύρα του Ατλαντικού, συνέβαλε στην καλή διάθεση ιδιαίτερα του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «πριν έλθει στη Γαλλία τα fake news μιλούσαν για εντάσεις και ένα καταστροφικό G7, οι σχέσεις όμως των ηγετών είναι πολύ καλές, έχουμε πολύ καλές συζητήσεις και η χώρα μας τα πάει καλά», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας εμπορική συμφωνία προσεχώς με την Ιαπωνία.

Ιράν και Β. Κορέα

Η καλή πρωινή ατμόσφαιρα επέδρασε αργότερα και στο πλαίσιο των 7. Από διπλωματικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε να ανατεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν ρόλος διαμεσολάβησης με το Ιράν στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητηθεί δρόμος για διάλογο για να αποφευχθεί κλιμάκωση ένοπλων διενέξεων στην περιοχή. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε αργότερα ότι εξουσιοδότησε τον γάλλο ομόλογό του να διαπραγματευτεί εξ ονόματος της ομάδας των 7 με την Τεχεράνη για την πυρηνική συμφωνία, αλλά δεν έφερε αντιρρήσεις. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να ομιλούν. Αν θέλουν να μιλούν, ας μιλούν» είπε κατά τη συνάντησή του με το ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Μετά τη διάψευση Τραμπ ο πρόεδρος Μακρόν επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους «Η ομάδα των 7 δεν είναι ένα θεσμικό κλαμπ, άρα δεν μπορεί να δίνει επίσημες εντολές», ανέφερε. Στην ίδια συνάντηση με τον ιάπωνα πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τράμπ είπε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για την επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα των 7. Σε ότι αφορά τις νέες πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι μεν ευτυχής με την εξέλιξη, αλλά η χώρα δεν παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία εκδηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή του να συναντήσει και πάλι τον βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Γιόνγκ Ουν. Στη συνάντηση τώρα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση, όπως διέρρευσε από βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Βόλτες στην άμμο μετά… ψυχρολουσίας

Οι ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν το κύριο θέμα που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη δεύτερη μέρα της συνάντησης κορυφής. Θέμα που τον οδήγησε να καινοτομήσει ανοίγοντας τις εργασίες και σε χώρες που δεν ανήκουν στην ομάδα των G7. Συγκεκριμένα, σε 5 αφρικανικές χώρες (Νότιο Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Αίγυπτο, Σενεγάλη και Ρουάντα) καθώς και την Ινδία, την Αυστραλία, την Ισπανία και τη Χιλή, η οποία θα φιλοξενήσει την προσεχή Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα. Στην ανεπίσημη ημερήσια διάταξη ήταν και… βόλτες στην αμμώδη παραλία μετά ψυχρολουσίας. Μετά τον περίπατο της Άγκελας Μέρκελ στην παραλία σε μια διακοπή των εργασιών, βρήκε την ευκαιρία και ο Μπόρις Τζόνσον να πάρει αποστάσεις από την καυτή πολιτική και να δροσιστεί στα νερά του Ατλαντικού.

Το πρωί πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο για το πρόγευμα και αργότερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πήγε και βούτηξε στη θάλασσα κοντά στο χώρο της συνάντησης. «Κολύμπησα γύρω από αυτόν τον βράχο» είπε αργότερα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και επιχειρώντας να κάνει παραλληλισμούς με τη διαμάχη για το Brexit. «Από αυτό το σημείο δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο αυτός ο βράχος έχει μεγάλο άνοιγμα, αλλά υπάρχει δρόμος που πέρνα μέσα από αυτόν. Αυτή είναι και η θέση μου με την ΕΕ, ότι υπάρχει πάντα δρόμος, αλλά δεν τον βρίσκει κανείς. όταν κάθεται στην παραλία».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DW, AfP, dpa
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνωΑκολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,9,Αγροτικά,564,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2015,Αλεξανδρούπολη,8062,Άμυνα,328,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2986,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3133,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,812,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,181,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,651,Δράμα,114,Έβρος,17723,Εθελοντισμός,246,Εκδηλώσεις,2423,Εκκλησία,1191,Εκπαίδευση,1393,Ελλάδα,1274,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,63,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,618,Εργασία,22,Εργασιακά,274,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,320,Θράκη,683,Ιστορία,216,Καβάλα,183,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,534,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,664,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,203,Οικολογία,328,Οικονομία,578,Ορεστιάδα,1391,Πανταζίδου,159,Παπανικολόπουλος,270,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,404,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3722,Πολιτική,1436,Πολιτισμός,217,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5916,Ροδόπη,391,Σαμοθράκη,651,Σάτιρα,62,Σουφλί,501,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,130,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,251,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1033,Φέρες,378,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σύνοδος G7: Ολοκληρώνεται με συνομιλίες για το κλίμα και την ψηφιακή οικονομία
Σύνοδος G7: Ολοκληρώνεται με συνομιλίες για το κλίμα και την ψηφιακή οικονομία
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στράφηκαν στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, που φιλοξενεί τη συνάντηση κορυφής της ομάδας των 7 πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου υπό τη προεδρία της Γαλλίας.
https://1.bp.blogspot.com/-fnNwcVZQKXc/XWPszoqGBaI/AAAAAAACVjg/2zFUCD4t-ek8zVl8hpRsxA5vVER8kYPagCLcBGAs/s1600/13452658.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-fnNwcVZQKXc/XWPszoqGBaI/AAAAAAACVjg/2zFUCD4t-ek8zVl8hpRsxA5vVER8kYPagCLcBGAs/s72-c/13452658.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/08/g7.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/08/g7.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων