Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων

Παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης του έργου κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης.

Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60.881.372 ευρώ (προ ΦΠΑ), από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον Πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.


Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έχει εκπονηθεί ποτέ στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες. Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 38.855 τόνων ανά έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΣΑΣΑ) και 5.971 τόνων ανά έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ). Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα του συνόλου των Δήμων της Ροδόπης, καθώς και των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου του Έβρου.


Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».


Σ. Φάμελλος: Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη σηματοδοτεί το πέρασμα στην Κυκλική Οικονομία

«Η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων του ανατολικού τομέα Θράκης ο οποίος περιλαμβάνει το νότιο τμήμα του Έβρου και τον Νομό Ροδόπης είναι το πρώτο μεγάλο έργο του περιφερειακού σχεδιασμού της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και θα επιτρέψει τη διακοπή της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κομοτηνή και τη διάθεση στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και Φορέων της περιοχής.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης Σύμβασης σηματοδοτεί το πέρασμα στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας εφόσον πρόκειται για το πρώτο έργο στον νέο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας και χαρακτηρίζεται από οικονομία φυσικών και ενεργειακών πόρων, ανάκτηση υλικών, δημιουργία νέας εργασίας, με τρόπο ωφέλιμο και περιβαλλοντικά ορθό για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

«Το 2015 ολοκληρώσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το 2016 ακολούθησαν τα Περιφερειακά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εντάξεις έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, δηλαδή στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει ευρωπαϊκή και εθνική χρηματοδότηση. Επιλέξαμε διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, όχι μόνο ως προς το μέγεθος των έργων αλλά και ως προς την μορφή χρηματοδότησής τους. Σήμερα, νομίζω ότι γίνεται κατανοητό το αποτέλεσμα της επιλογής μας: η αλλαγή στη χρηματοδότηση των έργων συνέβαλε στην αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ, που δίνει στην περιοχή τη γρήγορη κατασκευή ενός έργου ύψους 18 εκατ. ευρώ, σε ένα συνολικό έργο που ξεπερνά το 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής, την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων», είπε ο Αν. Υπουργός προσθέτοντας ότι οι πολίτες της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μία υπηρεσία περιβαλλοντικά ορθή που δημιουργεί νέα εργασία, νέα υλικά και έχει χαμηλό κόστος. Πρόκειται λοιπόν για μία πραγματική αλλαγή σελίδας που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και την βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία.

«Προφανώς οι πολίτες περιμένουν όλα αυτά να τα δουν στην πράξη», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, επιβεβαιώνοντας την άριστη και πλήρη συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση των τριών εμπλεκόμενων υπουργείων, δηλαδή του Οικονομίας, του Εσωτερικών και του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία συντονίζουν από κοινού το μεγάλο έργο της διαχείρισης των αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ύψους 1 δισ. ευρώ. «Ο Πρωθυπουργός δεν μας έχει αφήσει κανένα περιθώριο και είναι κατηγορηματικός: θα βοηθήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κανένα κομματικό ή άλλο κριτήριο τη χώρα να αλλάξει πορεία», υπογράμμισε.

Επίσης, «το εργοστάσιο του οποίου τη Σύμβαση κατασκευής υπογράφουμε σήμερα αποδεικνύει ότι τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και να αλλάξει η διαχείριση των αποβλήτων. Η λειτουργία του θα σηματοδοτήσει την μετά την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή εποχή, εφόσον παραλαμβάνει χωριστό ρεύμα συλλογής οργανικών αποβλήτων που από φέτος είναι υποχρεωτική. Ήδη έχουμε ζητήσει την επιτάχυνση των δημοπρατήσεων αντίστοιχου εξοπλισμού από τα ΠΕΠ για να εξοπλιστεί όλη η Αυτοδιοίκηση με καφέ κάδο, απορριμματοφόρα, κλαδοτεμαχιστές κ.ά., και να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην συλλογή του οργανικού», πληροφόρησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τέλος, υπάρχουν δύο πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ που έχουν ανακοινωθεί και είναι σε δημόσια διαβούλευση, η μία με την ΚΕΔΕ και η άλλη με τους ΦοΔΣΑ, και αφορούν στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που έχουν υψηλότερη απόδοση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, να έχουν χαμηλότερο κόστος στις Μονάδες Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, επιτυγχάνοντας χαμηλότερα δημοτικά τέλη έως και 25%. Άρα υπάρχει και κίνητρο για τους Δήμους και όφελος για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

«Με βάση λοιπόν την πολιτική της κυβέρνησης θέλουμε, σήμερα, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη που ανοίγει την ματιά της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από την Αλεξανδρούπολη που επιδιώκει και συνάπτει γεωπολιτικές συμμαχίες, να γράψουμε την καινούργια σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην τροφοδότηση της Κυκλικής Οικονομίας», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,430,Αγωγοί,113,Αθλητικά,1833,Αλεξανδρούπολη,5650,Άμυνα,240,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,116,Άρθρα - Απόψεις,2588,Αστυνομικά,475,Αυτοδιοίκηση,1952,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,225,Βαλκάνια,28,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,48,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,55,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,169,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,362,Δράμα,85,Έβρος,13716,Εθελοντισμός,195,Εκδηλώσεις,1935,Εκκλησία,886,Εκπαίδευση,936,Ελλάδα,919,Ελληνισμός,26,Ελληνοτουρκικά,341,Ενέργεια,32,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,494,Εργασία,9,Εργασιακά,194,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,103,Ζωή και Υγεία,269,Θράκη,366,Ιστορία,153,Καβάλα,143,Καιρός,27,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,180,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,13,ΚΚΕ,315,Κοινωνία,66,Κοινωνική Προσφορά,166,Κόσμος,545,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,20,Μεταναστευτικό,126,Μουσική,182,ΝΔ,432,Ξάνθη,147,Οικολογία,269,Οικονομία,520,Ορεστιάδα,867,Πανταζίδου,100,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,267,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2823,Πολιτική,1132,Πολιτισμός,165,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,5,Πρώτο Θέμα,4556,Ροδόπη,240,Σαμοθράκη,557,Σάτιρα,62,Σουφλί,298,Σπίτι,12,Συγκοινωνίες,269,Σύλλογοι,262,Συνέδρια,109,ΣΥΡΙΖΑ,316,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,226,Τρίγωνο,33,Τυχερό,32,Υγεία,684,Φέρες,238,Χηλή,36,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,302,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων
Αλεξανδρούπολη: Ξεκινά η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων
Παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης του έργου κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης.
https://3.bp.blogspot.com/-b-ohbaq6qqA/XEIgJBiNqJI/AAAAAAACNtE/CdKMsWz1yM0t_UmtL-DpiVfiUEKnvIfngCLcBGAs/s1600/2565628.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-b-ohbaq6qqA/XEIgJBiNqJI/AAAAAAACNtE/CdKMsWz1yM0t_UmtL-DpiVfiUEKnvIfngCLcBGAs/s72-c/2565628.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2019/01/blog-post_48.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2019/01/blog-post_48.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy