Η Αγγέλα της Θράκης...

H Αγγελική Γιαννακίδου τιμήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. με αφορμή την παραχώρηση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Η Αγγέλα της Θράκης
«Ήρθα απ’ έξω. Είχα την απόσταση που χρειαζόταν για να δω τα πράγματα διαφορετικά. Νομίζω ότι είδα συγκριτικά τα πράγματα, μπόρεσα και το είδα. Όταν είσαι μέσα δεν μπορείς να το δεις, το βιώνεις» απαντά η Αγγελική Γιαννακίδου στο ερώτημα πώς εκείνη αγάπησε και γνώρισε περισσότερο τη Θράκη από τους ίδιους τους Θρακιώτες.

Η Αγγελική Γιαννακίδου, η ιδρύτρια και πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, τιμήθηκε χθες από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, με αφορμή την παραχώρηση της επιστημονικής διαχείρισης του Μουσείου στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.


Στη Θράκη συνεχώς υπάρχει μια διαδρομή

Αναφερόμενη στα 17 αυτά χρόνια λειτουργίας του Μουσείου η κα Γιαννακίδου τόνισε πως ήταν δύσκολα και δημιουργικά χρόνια σημειώνοντας πως «Αυτό θέλει σήμερα ο πολιτισμός, οι Πολιτισμικοί Οργανισμοί, συνέργειες, φαντασία και δημιουργικότητα». Όπως εξήγησε έπρεπε να σκεφτεί εγκαίρως πού θα πάει αυτή η συλλογή με την έννοια, όχι μόνο να μεταφερθεί το υλικό, αλλά να προλάβει η ίδια και οι συνεργάτες της, να έχουν τις δυνατότητες να μεταφέρουν όλο αυτό το πνεύμα και τη φιλοσοφία. «Θα είναι πάρα πολύ καλό γιατί η σύμπραξη του ερευνητικού πεδίου του Πανεπιστημίου με έναν μουσειακό χώρο που έχει μια διάδραση με την κοινωνία, νομίζω ότι θα αποβεί εις όφελος της κοινωνίας. Γι αυτό σκέφτηκα και το έκανα αυτό» σημείωσε.

Ο κ. Πολυχρόνης, σύζυγος της Α. Γιαννακίδου, δίπλα στον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο

17 χρόνια προσφοράς και λειτουργίας…

17 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς μετρά ήδη το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και σημειώνει πως υπήρξαν δυσκολίες πολλές, αλλά ήταν χρόνια πολύ γόνιμα πνευματικά και ψυχικά. «Οι Θρακιώτες έγιναν αφορμή γι αυτή τη δουλειά. Είναι, όμως, πολύ σημαντική και η κριτική γιατί δημιουργεί άλλες οπτικές κι άλλες προσεγγίσεις σε θέματα» σημείωσε η κα Γιαννακίδου. Μιλώντας δε για τη Θράκη έκανε λόγο για μια αστείρευτη πηγή κι ένα τεράστιο έργο, που κανείς δεν έχει χρόνο να το τελειώσει. «Συνεχώς υπάρχει μια διαδρομή» είπε χαρακτηριστικά.


Μ.Γ. Βαρβούνης: «Δείχνει εμπιστοσύνη στο Τμήμα μας και μας τιμά ιδιαιτέρως»

Σύμφωνα με τον Μ.Γ. Βαρβούνη, Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, είναι πάρα πολύ σημαντική παραχώρηση, καθώς πρόκειται για ένα από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της χώρας. «Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στο Τμήμα μας και μας τιμά ιδιαιτέρως, αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να τιμήσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία κάτι το οποίο είναι μέσα στα ζητούμενα του όλου μας έργου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας. Από την άλλη πλευρά με την κυρία Γιαννακίδου συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, η εμπιστοσύνη της αυτή μας τιμά ιδιαιτέρως» σημείωσε.

Εκτός από τη συλλογή, τις πολλές μουσειο-παιδαγωγικές δράσεις και τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, τις παραγωγές ήχου - εικόνας κ.α. το Τμήμα ελπίζει να τα συνεχίσει και να τα επεκτείνει με τη στήριξη της κυρίας Γιαννακίδου η οποία, όπως είπε ο κ. Βαρβούνης, θα έχει τον πρώτο λόγο. «Το Τμήμα είναι το κατεξοχήν ειδικό λόγω του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, υπάρχουν επίσης ειδικοί καθηγητές, που όλοι θα δραστηριοποιηθούν» ανέφερε.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης χαιρέτησε την εκδήλωση

Θ. Κούγκουλος: «Τιμούμε την Αγγελική Γιαννακίδου και νομίζω ότι αυτό τιμά κυρίως εμάς»

Για την Αγγελική Γιαννακίδου μίλησε και ο Θανάσης Κούγκουλος, Μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «τιμούμε την Αγγελική Γιαννακίδου και νομίζω ότι αυτό τιμά κυρίως εμάς». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Αγγελική Γιαννακίδου είναι ένας άνθρωπος, μια αρχοντική φυσιογνωμία της Θράκης, που επί πολλά χρόνια έχει μελετήσει τον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, με βάση δύο άξονες: Την έννοια της ολότητας του πολιτισμού, αλλά κυρίως της ευρύτητας του μέσα στο πλαίσιο της ιστορικής διάστασης της Θράκης και ανθρωπογεωγραφικής της θεώρησης». Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι: «Ο λόγος της, η προσέγγισή της, η νηφαλιότητά της έχει αντίκτυπο και στο χώρο έξω από την Ελληνική Θράκη. Είναι ένα απόκτημα, ο πολιτισμός ενώνει, είναι ένα απόκτημα, μια γέφυρα ανάμεσα σε λαούς».

Η Κοσμήτορας της Σχολής Πηνελόπη Καμπάκη - Βουγιουκλή δίπλα στον Πρύτανη του ΔΠΘ

Ν. Δαλακούρα: «Ο κόσμος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι ένας χώρος μαγικός»

Μιλώντας για το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης η Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα σημείωσε πως «είναι τόπος που εσωκλείει και εκπέμπει ιστορία και, ως εκ τούτου, τόπος όπου κυριαρχεί η μνήμη, τεκμηριώνεται η κοινωνική παρουσία των πολιτισμικών καταλοίπων του παρελθόντος και συνακόλουθα παράγεται γνώση. Αυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο μουσείο καλύτερα από όλα, είναι να προτείνει σύγχρονες μεθόδους ανάγνωσης των εκθεμάτων του και των ιστοριών που φέρουν μαζί τους».

Η Νάγια Δαλακούρα και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου

Όπως εξήγησε η κα Δαλακούρα, σκοπός των πολυεπίπεδων δράσεων είναι το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης να ανιχνεύσει και να εμβαθύνει στη σχέση σύγχρονου - παραδοσιακού ώστε μέσα από νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις να γίνει σαφής η αξία της ένταξής των στοιχείων αυτών στη σύγχρονη ζωή. Να αναπτυχθεί ο διάλογος και να παραχθούν νέες ιδέες και σχέσεις, μέσα από δράσεις που παράγουν πολιτισμό, αισθητική απόλαυση και γνώση. Τέλος, τόνισε πως ο κόσμος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης είναι ένας χώρος μαγικός.

«Στον φανταστικό κόσμο του οι πέτρες της ντουκάνας θυμίζουν δράκους, ο αποστακτήρας γίνεται το μαγικό λυχνάρι που θα μεταφέρει τον ιππότη στο ψηλότερο κάστρο, τα φύλλα του καπνού μετατρέπονται σε κύματα του θρακικού πελάγους και το φυσερό βγάζει σπίθες όμοιες με ανάσες δράκων. Είναι ο κόσμος όπου με βαμβάκι με λινάρι, με μετάξι και κλωστή, φτιάχνουμε παπλωματάκια να ζεστάνουμε τη γη, ένα μέρος όπου ο τρομερός μπαμπούσιαρος των Χριστουγέννων έρχεται για να φυλάει τα παιδιά και πήλινα τσουκάλια μαγειρεύουν σπάνιες θρακιώτικες γεύσεις που γαργαλούν τις γλώσσες των μικρών επισκεπτών», σημείωσε η κα Δαλακούρα

Ρεπορτάζ - κείμενο - φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου
Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής


[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,4,Αγροτικά,430,Αγωγοί,113,Αθλητικά,1839,Αλεξανδρούπολη,5714,Άμυνα,242,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,116,Άρθρα - Απόψεις,2600,Αστυνομικά,476,Αυτοδιοίκηση,1971,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,709,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,225,Βαλκάνια,28,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,48,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,55,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,169,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,372,Δράμα,85,Έβρος,13816,Εθελοντισμός,195,Εκδηλώσεις,1943,Εκκλησία,897,Εκπαίδευση,942,Ελλάδα,925,Ελληνισμός,26,Ελληνοτουρκικά,343,Ενέργεια,32,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,495,Εργασία,9,Εργασιακά,194,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,103,Ζωή και Υγεία,271,Θράκη,370,Ιστορία,153,Καβάλα,146,Καιρός,27,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,180,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,14,ΚΚΕ,318,Κοινωνία,66,Κοινωνική Προσφορά,166,Κόσμος,547,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,20,Μεταναστευτικό,126,Μουσική,183,ΝΔ,433,Ξάνθη,147,Οικολογία,269,Οικονομία,521,Ορεστιάδα,875,Πανταζίδου,102,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,268,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2834,Πολιτική,1134,Πολιτισμός,165,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,4,Πρώτο Θέμα,4590,Ροδόπη,242,Σαμοθράκη,573,Σάτιρα,62,Σουφλί,303,Σπίτι,12,Συγκοινωνίες,270,Σύλλογοι,262,Συνέδρια,109,ΣΥΡΙΖΑ,319,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,228,Τρίγωνο,33,Τυχερό,32,Υγεία,693,Φέρες,240,Χηλή,36,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,302,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η Αγγέλα της Θράκης...
Η Αγγέλα της Θράκης...
H Αγγελική Γιαννακίδου τιμήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. με αφορμή την παραχώρηση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
https://2.bp.blogspot.com/-HbXMBhP4eOU/XBLG1amoMRI/AAAAAAACMfs/tg-s7FPllasaqJuqKdxL9OzOL3VapCpUwCLcBGAs/s1600/giannakidou.JPG
https://2.bp.blogspot.com/-HbXMBhP4eOU/XBLG1amoMRI/AAAAAAACMfs/tg-s7FPllasaqJuqKdxL9OzOL3VapCpUwCLcBGAs/s72-c/giannakidou.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/12/blog-post_79.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/12/blog-post_79.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy