Ανεκτίμητη εμπειρία και παιδεία για μικρούς και μεγάλους η πρώτη Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση

Αναβαθμός και στερεή βάση για ασφαλή πορεία. Η επιτυχία εγγυάται την καθιέρωση της Σαρακατσάνικης κατασκήνωσης ως θεσμού, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας κι εμάς τους ίδιους, όπως ακριβώς πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον.

Ανεκτίμητη εμπειρία και παιδεία για μικρούς και μεγάλους η πρώτη Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση
Μία από τις πιο πρωτοποριακές και πιο φωτεινές δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), αποτέλεσε η επίκαιρη και πολλαπλά χρήσιμη πρωτοβουλία της να οργανώσει στη Χαλκιδική την πρώτη πιλοτική βιωματική Σαρακατσάνικη Κατασκήνωση, για παιδιά των οικογενειών των συλλόγων της, ηλικίας από 6 έως 16 ετών.


Σε μια εποχή που όλα ξεθωριάζουν και οι άνθρωποι δείχνουν πελαγωμένοι, μη έχοντας μπούσουλα και ευγενή κίνητρα για να φτιάξουν αναβαθμούς για υψηλότερου νοήματος επιδιώξεις και κατακτήσεις, η απάντηση στο πρόβλημα αυτό αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι οι δροσερές πηγές της Παράδοσης. Διότι η Παράδοση είναι η πρόνοια και η φροντίδα μας για το μέλλον, όπως είναι το εικονοστάσι για να μένει εύφορη και δυνατή η ψυχή μας.

Με το πνεύμα αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμη κι αυτοί που υλοποίησαν το πρόγραμμα της βιωματικής Σαρακατσάνικης Κατασκήνωσης, προετοιμασμένοι με ευθύνη και επιμέλεια, να περάσουν στα παιδιά το βαθύτερο νόημα των εκδηλώσεων, αισθάνθηκαν αναγεννημένοι και ασφαλείς μεταφέροντας τους εαυτούς τους σε εποχές, στις οποίες η απλότητα, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δέσποζαν και ρύθμιζαν ιδανικά την καθημερινότητα των ελληνικών κοινοτήτων, ως ευλογημένος «άλλος» Γαλαξίας…


Δικαιολογημένα ικανοποιημένος και ευτυχισμένος, είναι η σωστή διατύπωση, ο ρέκτης πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, διατύπωσε τις εκτιμήσεις του, ηλιοκαμένος και ο ίδιος από την προσωπική εμπλοκή του στην ετοιμασία της εκδήλωσης, ότι με την πρωτοβουλία της αυτή η Ομοσπονδία εκπλήρωσε ένα σκοπό, που τον είχανε ψηλά ως αποστολή και έργο, με βαθιά πίστη στην αξία και χρησιμότητά του για το σήμερα, για το αύριο και για πάντα. «Δώσαμε», τόνισε, «τη δυνατότητα, για περίπου δέκα μέρες, στα παιδιά των οικογενειών των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ομοσπονδίας μας από όλη την Ελλάδα, να βιώσουν τη Σαρακατσάνικη παράδοση και ζωή, όχι νοερά - θεωρητικά, αλλά με πρωταγωνιστές τα ίδια και όλους μας».

«Η χαρά έγινε ατμόσφαιρα και ουρανός ελπίδας για τα παιδιά και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό όταν μαζί με τα παιδιά, πιο παιδιά στη ψυχολογία από όλα τα παιδιά, εκείνα με ειδικές ικανότητες, (παράλληλοι κατασκηνωτές), χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι οι αρτιμελείς χρωστάμε να επιστρέφουμε, με ιδανικό και προσεγμένο τρόπο, την ευγνωμοσύνη μας για όσα δεν μας λείπουν…», σημείωσε ο κ. Μουτσιάνας.


Μεγάλοι συντελεστές και χορηγοί της εκδήλωσης υπήρξαν οι ιδιοκτήτες της Κατασκήνωσης Yuppi Camp και ιδιαίτερα ο κύριος Αχιλλέας Τιμπλαλέξης εκ των ιδιοκτητών, μιας κατασκήνωσης που προήγαγε και ανύψωσε το θεσμό σε κοινωνική αποστολή, οι οποίοι πλαισίωσαν το φετινό θερινό πρόγραμμα της Κατασκήνωσης, συμφωνώντας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Σαρακατσαναίων, μεθοδικά, μετά από επιμελή και άρτια προετοιμασία, ώστε κατά την υλοποίησή του να μην μοιάζει τίποτα με φτιαχτό ή ψεύτικο.


Η Κατασκήνωση Yuppi Camp βρίσκεται στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής και λειτουργεί με επιτυχία εξελισσόμενη διαρκώς, που δικαιώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, επί 28 χρόνια. Οι εγκαταστάσεις της, μαζί με την Σαρακατσάνικη γωνιά που κατασκευάστηκε, αποδείχτηκαν στην πράξη ιδανικές για την άνετη και αυθεντική αναπαράσταση των οικογενειακών φροντίδων και μεριμνών της ζωής των Σαρακατσαναίων, όπως η ίδια η ζωή τους δίδαξε να αντιμετωπίζουν, λιτά και υγιεινά, την καθημερινότητά τους, από τα πολύ μακρινά χρόνια, πριν από την ανασύσταση του ελληνικού κράτους, στα χρόνια της τουρκοκρατίας και μετά, πάντα γερά δεμένοι με το παρελθόν, που είναι το περιδέραιο της ζωής τους.


Το ανεκτίμητο υλικό που σχετίζεται με την Σαρακατσάνικη ζωή έγινε κτήμα και πολύτιμη εμπειρία για τα κορίτσια και αγόρια, που πήραν μέρος στο φετινό πρόγραμμα και φαινόταν αυτό διότι συμμετείχαν με αληθινό ενδιαφέρον και αγάπη, δείχνοντας ότι ήθελαν να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλουν και τα ίδια, ώστε αυτός ο ατίμητος θησαυρός όχι μόνο να μην χαθεί, αλλά να μεταλαμπαδευτεί και να μπολιάσει τη ζωή τη δική τους και των επόμενων γενεών, με συντελεστές, τα ίδια τα παιδιά, ως αθλήτριες και αθλητές που αλλάζουν τη σκυτάλη βιαστικά με αντοχές που μόνον ο σωστό τρόπος ζωής χαρίζει…

Στην υλοποίηση του προγράμματος, από 20 έως 27 Αυγούστου, συνέβαλαν εθελοντικά εκπαιδευτικοί (με τον άψογο συντονισμό της κυρίας Σοφίας Κωστούλα) με ειδίκευση σε σχετικά αντικείμενα, στελέχη της Κατασκήνωσης και της Ομοσπονδίας. Καλύφθηκαν όλες οι πλευρές της Σαρακατσάνικης ζωής, όχι θεωρητικά αλλά βιωματικά, επιλογή που δικαιώθηκε στην πράξη αφήνοντας ικανοποιημένους μικρούς και μεγάλους, γεγονός που πιστοποιήθηκε από την απήχηση που είχε στα παιδιά ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος και η ικανοποίηση που χάρισε στους μεγάλους.


Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης Yuppi Camp συνδυάστηκε ιδανικά με το αντίστοιχο της βιωματικής και συνέβαλε να μεταβληθεί ο χώρος σε ένα είδος ανοιχτού σχολείου, κάτι που θύμισε τις καλύτερες μέρες λειτουργίας των σχολών του Πλάτωνα και τους Αριστοτέλη, που είχαν κύριο γνώρισμά τους τη διδαχή, τη συζήτηση και την κατανόηση των γνώσεων πάντα κάτω από τον γαλάζιο ουρανό της κλιματολογικά ευνοημένης πατρίδας μας.

Το καλωσόρισμα των παιδιών και των συνοδών τους έγινε με αναφορά στις ρίζες των Σαρακατσαναίων και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με τη ζωντανή παρουσία στο χώρο ηλικιωμένων με παραδοσιακές φορεσιές, με παιχνίδια και αθλήματα. Με πολύ ζωηρό ενδιαφέρον και συμμετοχή όλων των παιδιών, κατασκευάστηκε η παραδοσιακή καλύβα, το αρχοντικό σπίτι των Σαρακατσαναίων, που είναι απρόσβλητο από μπόρες, ζεστό το Χειμώνα και δροσερό το Καλοκαίρι, ένας ιδανικός χώρος για να αναπαύεται και να ονειρεύεται ο άνθρωπος χωρίς να πετά!


Ακολούθησε η μύηση των παιδιών στη Σαρακατσάνικη κουζίνα με την παρασκευή λιχουδιών, που έφταναν και περίσσευαν για όλους με ασύγκριτη ποιότητα και νοστιμιά. Καλύφθηκαν επίσης κι άλλες πτυχές της καθημερινότητας των Σαρακατσάνων, όπως η ξυλογλυπτική, τα εικαστικά, οι κατασκευές και η περιγραφή των καιρικών συνθηκών εξαιτίας των οποίων γίνονταν οι μετακινήσεις, πότε στα οροπέδια και πότε στις πεδιάδες, η χλωρίδα και πανίδα των καιρών εκείνων, στο πλαίσιο της οικολογίας, όπως την εννοούσαν τότε.

Ο πολιτισμός, που δεν είναι προνόμιο των μεγαλουπόλεων, αποτέλεσε ξεχωριστό τμήμα διδαχής και περιελάμβανε τους παραδοσιακούς χορούς, τη μουσική, τα τραγούδια, το θέατρο και αναλυτικά τον κύκλο ζωής των Σαρακατσαναίων, τα παραμύθια τους και τους μουραπάδες τους και, φυσικά, την σαρακατσάνικη λαλιά.


Τα βραδινά διαλείμματα είχαν χαρακτήρα ψυχαγωγικό και ήταν αυτός ένας τρόπος να εκδηλώνεται από όλους, πραγματικά ή νοερά ένας ύμνος ευχαριστίας στο Θεό για όσα μας χαρίζει στο επίγειο παράδεισο που έφτιαξε εν σοφία.

Η βιωματική κατασκήνωση έκλεισε με μία παραδοσιακή Σαρακατσάνικη βραδιά, με μουσική, τραγούδι, θεατρικά δρώμενα και προσφορά της παραδοσιακής Σαρακατσάνικης στριφτόπιτας, που συμμετείχαν και όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Γιαννάκος Θεόδωρος, Γιαννιός Σπύρος, Καρυώτης Αθανάσιος, Καψάλης Δημήτριος, Κουκουτσέλου Παναγιώτα, Κωστούλα Σοφία, Λουκοβίτης Μιχάλης, Σαμουρέλης Δημήτρης, Φερεντίνου Μαρία, Σύλλογος Ελευθερίου - Κορδελιού - Ευόσμου.

ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ: Γάτου Αλεξία, Γαλή Παναγιώτα, Τσακούμη Αλεξάνδρα, Μουτσιάνα Χρύσα, Βλόντζου Αριάδνη.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8464,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18340,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2524,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3868,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6135,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ανεκτίμητη εμπειρία και παιδεία για μικρούς και μεγάλους η πρώτη Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση
Ανεκτίμητη εμπειρία και παιδεία για μικρούς και μεγάλους η πρώτη Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση
Αναβαθμός και στερεή βάση για ασφαλή πορεία. Η επιτυχία εγγυάται την καθιέρωση της Σαρακατσάνικης κατασκήνωσης ως θεσμού, με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας κι εμάς τους ίδιους, όπως ακριβώς πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYtUARx4lqzHRKOtk2wSqbFso2Z5pGQVlKTwxX6Q-KnsRzrDUKfWRzAxDPu8_U5A71Q7mwv9jvdhCiH9OiUny3hUqvug2pD-LmCfIJDWgsciSoJnUWM5Lk7m79XvDuRLEW37N54Kr8uCA/s1600/0190143.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYtUARx4lqzHRKOtk2wSqbFso2Z5pGQVlKTwxX6Q-KnsRzrDUKfWRzAxDPu8_U5A71Q7mwv9jvdhCiH9OiUny3hUqvug2pD-LmCfIJDWgsciSoJnUWM5Lk7m79XvDuRLEW37N54Kr8uCA/s72-c/0190143.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_69.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_69.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων