Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων

Mε τα πολιτικοθρησκευτικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα στην Ουκρανία και στα Σκόπια και αύριο σε μέρη που υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με άμεσο τον κίνδυνο μιας βαθιάς διάσπασης στον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων
του Γιώργου Καραγιάννη

Στις 30 του περασμένου Μαΐου κι ενώ οι συζητήσεις για το Σκοπιανό έμπαιναν στην πιο κρίσιμη φάση τους κάτω από την ασφυκτική πίεση των Αμερικανών (κυρίως, γιατί επείγονται ως γνωστόν να κλείσουν τη νατοϊκή λαβίδα γύρω από τη Ρωσία), αλλά και των Ευρωπαίων «εταίρων» μας, ανακοινώθηκε επισήμως πως (εκτός από το υποστηριζόμενο από την φιλοφασιστική κυβέρνηση Ποροσένκο «Πατριαρχείο» της Ουκρανίας) και η «σχισματική», και μη αναγνωριζόμενη από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία, «Εκκλησία της Μακεδονίας» έστειλε γράμμα στο Φανάρι, «υποστηριζόμενο», όπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση και από προσωπική επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Με το γράμμα αυτό η Εκκλησία των Σκοπίων ζητούσε να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με το παλιό της όνομα της «Αρχιεπισκοπής Αχριδών» εγκαταλείποντας το σημερινό «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδος».

Απλή σύμπτωση; Όχι βέβαια. Από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του διατάγματος των Μεδιολάνων μέχρι σήμερα, πίσω από κάθε σημαντική εκκλησιαστική απόφαση, διάσταση ή κρίση, βρίσκονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Γιατί βιάζονται οι Αμερικανοί;

Γι αυτό και οι Αμερικανοί, παραφράζοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση, «τώρα που βρήκαν παπά…» (και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο) βιάζονται να λύσουν και τις υπάρχουσες εκκλησιαστικές εκκρεμότητες, ώστε να είναι σίγουροι πως όλα θα είναι ελεγχόμενα στις καθοριστικές για το γεωπολιτικό παιχνίδι περιοχές.

Έτσι και η απάντηση του Φαναρίου, στο αίτημα των Σκοπιανών ιεραρχών ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική: «Η Ιερά Σύνοδος», ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν, «απεφάσισε να επιληφθή αυτού και να διενεργήση τα δέοντα υπό τους απαραβάτους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του πρωτοθρόνου Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο επιφυλακτικός Αρχιεπίσκοπος…

Ξεκίνησε λοιπόν μια συζήτηση που μας ενδιαφέρει άμεσα. Άλλωστε την εκκλησιαστική πτυχή του Σκοπιανού είχαν επισημάνει από την αρχή των συζητήσεων και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καθώς και οι περισσότεροι μητροπολίτες.

Το ζήτημα αυτό, μαζί με το ουκρανικό, συζήτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ταξίδι του στην Αθήνα στις αρχές του Ιουνίου. Στόχος των Φαναριωτών ήταν και είναι η «εναρμόνιση» της πολιτικής της Εκκλησίας της Ελλάδος με αυτή του Πατριαρχείου τόσο στο Σκοπιανό όσο και στο ζήτημα της Ουκρανίας.


Κι αν στο ουκρανικό ζήτημα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, λόγω των σχέσεων μεγάλου αριθμού μητροπολιτών με την κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας που είναι αυτόνομη υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, πολύ περισσότερες υπάρχουν στο θέμα του εκκλησιαστικού καθεστώτος στα Σκόπια. Το Φανάρι το απασχολεί κυρίως η στάση των μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας («Νέες Χώρες» που υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά διοικητικά στην Εκκλησία της Ελλάδος) οι οποίοι στο σύνολό τους είτε γιατί το πιστεύουν οι ίδιοι, είτε γιατί επηρεάζονται από τις διαθέσεις των πιστών και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια.

Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος παίρνει υπόψη του και το μετέφερε στον Πατριάρχη ότι στα Σκόπια αυτή τη στιγμή υπάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης που ορίστηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας, αναγνωρίζεται από όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες και έχει πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τους περισσότερους Έλληνες μητροπολίτες, οι οποίοι του συμπαραστάθηκαν στα χρόνια που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τον είχε κλείσει στη φυλακή για «υποκίνηση εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους και διχόνοιας».

…και οι ενθουσιώδεις Τσίπρας και Κοτζιάς

Σε αντίθεση με τον Αρχιεπίσκοπο που ήταν και είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις και τις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρήκε έναν ενθουσιώδη υποστηρικτή των πρωτοβουλιών του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών με την «σχισματική» Εκκλησία των Σκοπίων προσθέτοντας ότι αυτό θα προσφέρει σταθερότητα στην περιοχή.


Καθαρά υποστηρικτική στις κινήσεις του Πατριάρχη ήταν και η θέση που εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εκείνες τις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στους μητροπολίτες που αντιδρούν είπε ότι «δεν είναι δικό τους αντικείμενο διότι το αν θα αναγνωριστεί η Αυτοκεφαλία, και οτιδήποτε άλλο μιας Εκκλησίας αυτό είναι θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν είναι αντικείμενο τους». Για να προσθέσει: «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει τη σοφία, τη νηφαλιότητα και την ηρεμία να αναστοχαστεί πάνω σε αυτό το ζήτημα και νομίζω ότι και ο ίδιος μέσα του βαθιά, εν τη χριστιανική του πίστη, θα έχει καταλήξει, ότι αυτό που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο ζήτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων είναι καλό».

Έτσι είχαν τα πράγματα, μέχρι τις αρχές του μήνα, οπότε στο ζήτημα παρενέβη η Σερβική Εκκλησία. Μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Σερβίας ο Πατριάρχης Ειρηναίος έστειλε ένα αυστηρό πολυσέλιδο γράμμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο οποίο με τον πιο καθαρό τρόπο του έλεγε πως δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται σε εσωτερικά ζητήματα άλλων Εκκλησιών, αφού εκκλησιαστικά η ΠΓΔΜ υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας και χωρίς τη γνώμη του δεν μπορεί το Φανάρι να δώσει την Αυτοκεφαλία.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος

Γράμμα - προειδοποίηση γιατί στο Βελιγράδι φοβούνται πως οι Φαναριώτες ετοιμάζουν ανάλογες κινήσεις Αυτοκεφαλίας και στο Μαυροβούνιο που κι αυτό εκκλησιαστικά υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας (και μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της: Το Μαυροβούνιο είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ).

M’ αυτά τα πολιτικοθρησκευτικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα στην Ουκρανία και στα Σκόπια και αύριο σε μέρη, όπως για παράδειγμα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με άμεσο τον κίνδυνο μιας βαθιάς διάσπασης στον Ορθόδοξο κόσμο. Ένας κίνδυνος που μπορεί ουδόλως να ενδιαφέρει (αντίθετα τον επιδιώκουν) τους κάθε λογής προτεστάντες φονταμενταλιστές της Ουάσινγκτον, ενδιαφέρει όμως τα εκατομμύρια των ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. Και όχι μόνο αυτούς…

Πηγή: imerodromos.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,605,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8458,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3303,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18328,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2522,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1476,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,747,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1481,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3866,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6131,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,549,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων
Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων
Mε τα πολιτικοθρησκευτικά παιχνίδια που παίζονται σήμερα στην Ουκρανία και στα Σκόπια και αύριο σε μέρη που υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με άμεσο τον κίνδυνο μιας βαθιάς διάσπασης στον Ορθόδοξο κόσμο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZbtvMnMrceoeFXCafE6jukC7U0hPcphyLQQZ-shGr-Iry2ZuH8vFOCcJK36839eEOgb8f_0pwqOTpme87c4Vv-twj9sHcW-JKo9CRUXaNvzeOUKTpQYV1xrlD-o9SlJnyOAGFAC9IbIc/s1600/8653624.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZbtvMnMrceoeFXCafE6jukC7U0hPcphyLQQZ-shGr-Iry2ZuH8vFOCcJK36839eEOgb8f_0pwqOTpme87c4Vv-twj9sHcW-JKo9CRUXaNvzeOUKTpQYV1xrlD-o9SlJnyOAGFAC9IbIc/s72-c/8653624.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_41.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/09/blog-post_41.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων