Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η ρώσικη δραστηριότητα από την Αγία Πετρούπολη στην Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη μπαίνει στη προσκήνιο μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Ο επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης και πρώην Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ είναι ένας από τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν.

Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η ρώσικη δραστηριότητα από την Αγία Πετρούπολη στην Αλεξανδρούπολη
Σαράντα οκτώ ώρες μετά την αποκάλυψη της Καθημερινής ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων «διπλωματών» και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, βρισκόμαστε εν αναμονή των αντιποίνων της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες: «Προχωρούμε πάντοτε με την αρχή ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι απελάσεις διπλωματών έχουν συμμετρικές συνέπειες. Αυτές οι ενέργειες δεν προσθέτουν τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις».

Σφήνα μπήκε στην υπόθεση και το State Department: δηλώνοντας ότι: «Είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών. Στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της. Έχουμε παρατηρήσει με μεγάλο προβληματισμό πιθανές απόπειρες υπονόμευσης της συμφωνίας Αθηνών - Σκοπίων».

Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι γνωστοποίησαν ότι η «παράνομη δράση» των Ρώσων σχετιζόταν με τα συλλαλητήρια για το όνομα της ΠΓΔΜ και είχε χαρακτήρα υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Ρώσοι «διπλωμάτες» κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν Δημάρχους και Μητροπολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «παρέμβαση στα εσωτερικά μας» και ζήτησε σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Είναι φανερό ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχον μπει σε φάση ψυχρότητας.

Η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Ένωση

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο δημοσιογράφος Τάσος Τσιφόρος στο newpost.gr, η παράνομη, κατά τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, ρώσικη δραστηριότητα εκτυλισσόταν γύρω από την "Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση" της οποία το παράρτημα στη χώρα μας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Η Αυτοκρατορική Ένωση έχει σαν επίσημο στόχο τη διευκόλυνση του προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους και την εν γένει διατήρηση της Ορθόδοξης παράδοσης.

Πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Σεργκέι Στεπάσιν. Ο κ. Στεπάσιν είναι πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και νυν πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Ο κ, Στεπάσιν υπήρξε επίσης επικεφαλής της FSK (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας). Η FSK είναι η υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB και υπήρξε ο προκάτοχος της FSB που δραστηριοποιείται σήμερα.

Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης είναι ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, διευθυντής του ρωσικού τμήματος του Ομίλου Άκτωρ. Ο κ. Παναγιωτίδης είχε κλείσει το μεγάλο deal του Άκτορα, ύψους 500 εκατομμυρίων, για την αποκομιδή και επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αγία Πετρούπολη.

Η πρεμιέρα του ελληνικού παραρτήματος της Αυτοκρατορικής Ένωσης έγινε τον Νοέμβριο του 2016 στην Ιερά Μονή Δοβρά στη Βέροια. Στην τελετή εκτός από τους κ.κ. Στεπάσιν και Παναγιωτίδη, ήταν παρών και ο τότε γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.

Γκαμπαερίδης, Ποπόφ, Στεπάσιν, Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, Παναγιωτίδης

Ο κ. Ποπόφ εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης και την εκπροσώπησε επίσημα στις εκδηλώσεις των 14ων Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας στη Λήμνο τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ποπόφ φέρεται να είναι ένας από του τέσσερις Ρώσους που υπέστησαν τις ελληνικές κυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 21 Νοεμβρίου 2015 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπόφ, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανακήρυξη του Αλεξέι Ποπόφ σε επίτιμο δημότη Αλεξανδρούπολης

Τον Οκτώβριο του 2017 ο κ. Στεπάσιν επισκέφτηκε ξανά τη Βέροια. Κατέλυσε στην Ιερά Μονή Δορβά και παρευρέθηκε σε Θεία Λειτουργία για τον Μακεδονικό Αγώνα. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Άγιο Όρος. Στο ταξίδι του συνοδεύτηκε από τους κ.κ. Παναγιωτίδη και Ποπόφ.

Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Βέροιας (όπως και αυτή της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας, των Γρεβενών κ.ά.) ανήκουν στις «Μητροπόλεις των Νέων Χωρών» που υπάγονται στο Πατριαρχείο. Ελληνικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τη ρωσική πλευρά ότι επιχειρεί να αποξενώσει αυτές τις Μητροπόλεις από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, δεν ασπάζονται αυτήν την άποψη όλοι στην Εκκλησία της Ελλάδας.


Στην Αλεξανδρούπολη

Στις εκδηλώσεις της Βέροιας και της Λήμνου ήταν παρών και ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, σημειώνει το newpost.gr. Ο κ. Γκαμπαερίδης ο οποίος έχει και ρώσικο διαβατήριο, είναι σύμβουλος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτβατσένκο, καθώς και σύμβουλος για θέματα τουρισμού του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Ο κ. Γκαμπαερίδης υπήρξε επίσης επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Γκαμπαερίδης - Ποπόφ στις εκδηλώσεις Ρωσοελληνικής Φιλίας στη Λήμνο

Η σύζυγος του κ. Γκαμπαερίδη, Ιουλία Γκαβρίλοβα, είναι επικεφαλής του συλλόγου "Ρώσικο Σπίτι" στην Αλεξανδρούπολη, που έχει επιχορηγηθεί αρκετές φορές από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Λαμπάκης συνοδευόμενος από τον κ. Γκαμπαερίδη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, είχε κάνει ένα ταξίδι στη Ρωσία το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει την μήνη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε επισκεφτεί την Συμφερούπολη στην Κριμαία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί, το Επιμελητήριο Έβρου αδελφοποιήθηκε με το Επιμελητήριο Συμφερούπολης.


Το ζήτημα όμως είναι ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, θεωρώντας ότι αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η επίσημη παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων θα μπορούσε να θεωρηθεί βήμα προς την de facto αναγνώριση της προσάρτησης, κόντρα στην επίσημη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι, στη συνέχεια, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ανακάλεσε την απόφαση που όριζε τον κ. Γκαμπαερίδη ως επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας.


Σε εκείνο το ταξίδι έγιναν επίσης διαπραγματεύσεις για την αεροπορική σύνδεση Αγίας Πετρούπολης και Αλεξανδρούπολης, καθώς και για ένα τουριστικό πρότζεκτ παραθερισμού στα Ιαματικά Λουτρά της Αλεξανδρούπολης των εργαζόμενων στο πυρηνικό εργοστάσιο της της Αγίας Πετρούπολης. Τα δύο πρότζεκτ δεν ευοδώθηκαν.

Λαμπάκης - Ποπόφ ανταλλάσσουν... δώρα

Τον Απρίλιο του 2016, εν μέσω τυμπανοκρουσιών και χειροκροτημάτων, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η τελετή εγκαινίων του Γραφείου Ενημέρωσης - Σύνδεσης Αγίας Πετρούπολης - Αλεξανδρούπολης "Τουριστικής Οικονομικής Συνεργασίας". Ακολούθησαν αγκαλιές, φιλιά και ανταλλαγή κομπλιμέντων.


Το πρότζεκτ που ευοδώθηκε από το ταξίδι του Φεβρουαρίου στη Ρωσία, ήταν η ανέγερση ενός ναϊδίου ρωσικής τεχνοτροπίας στην Αλεξανδρούπολη. Το ναΐδιο χτίστηκε με έξοδα του πυρηνικού εργοστασίου της Αγίας Πετρούπολης και με την ευθύνη του συλλόγου Ρώσικο Σπίτι. Εγκαινιάστηκε στις 6 Μαΐου 2018, παρουσία επίσημης αντιπροσωπείας από την Αγία Πετρούπολη.

Λαμπάκης, Γκαμπαερίδης, Ποπόφ στα θυρανοίξια του ρωσικού ναϊδίου

Μετά τα θυρανοίξια, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο της Ρωσίας, παρέλαση του «αθάνατου τάγματος» στην Λεωφόρο Δημοκρατίας της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν ρώσικα πατριωτικά τραγούδια.


Να σημειωθεί ότι για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από αμερικάνικες όσο και από ρώσικες εταιρίες, με τους Αμερικανούς να έχουν πάρει το προβάδισμα.

Με πληροφορίες από newpost.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,605,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2042,Αλεξανδρούπολη,8453,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,145,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3300,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,684,Δράμα,114,Έβρος,18323,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2520,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1475,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,631,Εργασία,23,Εργασιακά,291,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,747,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,671,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1480,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3863,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6129,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,549,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1085,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η ρώσικη δραστηριότητα από την Αγία Πετρούπολη στην Αλεξανδρούπολη
Απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η ρώσικη δραστηριότητα από την Αγία Πετρούπολη στην Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη μπαίνει στη προσκήνιο μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Ο επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης και πρώην Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ είναι ένας από τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSHFlUjT9EC6_ihUL6yCCE8rFP7I7QkBowkVrleYoz3i5Zzx3FSm7Z0VTdwZ_hfxR0aX9s5LWX9KKrrXhHUXn6sV6M-phvEU3FCoTQH9ZHealZzaXz4QvjlRg4jXBqdiHmS41H7fVmEc4/s1600/25625.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSHFlUjT9EC6_ihUL6yCCE8rFP7I7QkBowkVrleYoz3i5Zzx3FSm7Z0VTdwZ_hfxR0aX9s5LWX9KKrrXhHUXn6sV6M-phvEU3FCoTQH9ZHealZzaXz4QvjlRg4jXBqdiHmS41H7fVmEc4/s72-c/25625.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/07/blog-post_41.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/07/blog-post_41.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων