Τουρκία: Ενός κακού μύρια έπονται...

Η εσωτερική πίεση μέσα στην Τουρκία αυξάνεται σταθερά. Οι λιγοστές εφημερίδες που δεν «φιμώθηκαν», κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδα αφιερωμένα στον επίσημο αριθμό των «μαρτύρων» της προηγούμενης ημέρας στο μέτωπο της Συρίας... Η τουρκική οικονομία κλονίζεται επικίνδυνα, η χώρα απομονώνεται διαρκώς από εχθρούς και φίλους.

Τουρκία: Ενός κακού μύρια έπονται...
του Λεωνίδα Κουμάκη

Η Τουρκική εισβολή στην Συρία η οποία ξεκίνησε με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς στις 20 Ιανουαρίου 2018, «διαφημίστηκε» σαν μια επιχείρηση «λίγων ωρών ή το πολύ λίγων ημερών» του «πανίσχυρου», δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ. Η επιχείρηση στόχευε στην κατάληψη του Αφρίν - σημαντικού Κουρδικού θύλακα της Βόρειας Συρίας.

Άρχισαν μάλιστα να «μοιράζονται» τελεσίγραφα στην Αμερική να αποσυρθεί «αμέσως» από τον δεύτερο σταθμό της επίθεσης, το Μανμπίτζ, το οποίο θα ακολουθούσε μετά την «εκκαθάριση» του Αφρίν από τους κατά φαντασία Ερντογάν «τρομοκράτες».

Καθώς όμως περνούσαν οι ώρες και οι μέρες, έγινε φανερό πως οι Τουρκικοί σχεδιασμοί αποτελούσαν, αν και χειμώνας, όνειρα θερινής νύχτας. Δεκάδες φέρετρα άρχισαν να καταφθάνουν από την Συρία (επισήμως 31 νεκροί, ανεπίσημα 300 από κύκλους του ιμάμη Γκιουλέν), τα νοσοκομεία πλημμύρισαν από εκατοντάδες τραυματίες και οι Κούρδοι υπερασπιστές του Αφρίν άρχισαν να αναρτούν σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης εικόνες ή βίντεο από καταστροφές Τουρκικών αρμάτων μάχης και στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Η παταγώδης αποτυχία της Τουρκίας στην Συρία κορυφώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2018 όταν έγινε γνωστή επίθεση Κούρδων κομάντος στο συντονιστικό κέντρο της Τουρκικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στην επαρχία Χατάι, μέσα στην Τουρκία!

Η διαφαινόμενη πανωλεθρία των Τούρκων στον θανάσιμο βάλτο της Συρίας και η αναπόφευκτη εμπλοκή σε ένα μακροπρόθεσμο και αιματηρό πόλεμο, ενεργοποίησε επειγόντως σχέδια αποπροσανατολισμού του Τουρκικού λαού αλλά και πιθανής «αντιστάθμισης» των απωλειών σε θέματα «εξασφαλισμένης ευαισθησίας», την Κύπρο και το Αιγαίο.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 τρία Τουρκικά πολεμικά πλοία προσέγγισαν το πλοίο-γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο βρισκόταν καθ′ οδό προς τον στόχο “Σουπιά” της Κυπριακής ΑΟΖ και ζήτησαν να μην τον προσεγγίσει «για λόγους ασφάλειας λόγω άσκησης με πραγματικά πυρά». Η Τουρκία με την πειρατική αυτή ενέργεια, ακινητοποίησε την έρευνα του γεωτρύπανου - τουλάχιστον μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2018 - ενεργοποιώντας μια μεγάλη διπλωματική κινητικότητα.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2018 σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής ακτοφυλακής, «Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η τουρκική ακταιωρός UMUT χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 "Γαύδος", με 27 άτομα πλήρωμα, που βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων, προκαλώντας υλικές ζημιές».

Στις 13 Φεβρουαρίου 2018 ο φαφλατάς ψευτο-σουλτάνος της Άγκυρας πρόσφερε «κάλυψη» στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας με απειλές πεζοδρομίου: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς. Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας»!

Ταυτόχρονα, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας και τα ρέστα: «Ο ΓΓ του Ελληνικού ΥΠΕΞ ενημερώθηκε πως στα Καρντάκ (Ίμια) τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα - η επικίνδυνη αυτή στάση πρέπει να σταματήσει»!

Η Ελληνική αντίδραση, δια του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 ο Γιγκίτ Μπουλούτ, ένα από τα εξαπτέρυγα του ψευτο-σουλτάνου της Τουρκίας, σε συνέντευξη του σε κρατικό κανάλι δεν δίστασε να παρομοιάσει την Ελλάδα «με μύγα που τα βάζει με γίγαντα» και ότι «οι συνέπειες που θα υποστεί θα είναι τρομερές». Ο ίδιος τύπος, δύο βδομάδες νωρίτερα, είχε απειλήσει ότι «θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού, τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο».

Η νευρική κρίση της «Φαμίλιας Ερντογάν» εκφράστηκε από τον ψευτο-σουλτάνο αυτοπροσώπως και προς τους Αμερικανούς, όταν μιλώντας στην Τουρκική βουλή τους απείλησε με… οθωμανικό χαστούκι: «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που λένε ότι “θα απαντήσουμε επιθετικά εάν μας χτυπήσετε” δεν έχουν φάει ποτέ οθωμανικό χαστούκι»!

Η Ελληνική κινητοποίηση στην επικίνδυνη νευρικότητα της Τουρκίας συνοψίζεται στα εξής: Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ ενημέρωσε στις Βρυξέλλες τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και τους υπουργούς Άμυνας των συμμαχικών χωρών για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, αυτό είναι ξεκάθαρο από όλες τις συνθήκες που και η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι, από τη μία πλευρά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν και η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που εν συνεχεία χρεώνεται σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και από την άλλη πλευρά, διπλωματικά, η Τουρκία να λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά πρόκειται περί ατυχήματος».

Σε ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως είναι «απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας» επισημαίνοντας «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ότι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Στο ίδιο μήκος ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε πως «Η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε» και πως «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Την ίδια μέρα, σε μαραθώνια συνάντηση τριών ωρών και 15 λεπτών «κεκλεισμένων των θυρών» (χωρίς γραμματείς, χωρίς έστω και ένα διερμηνέα), οι Ρεξ Τίλερσον, Ρετζέπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου «εξέτασαν τις σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας». Χωρίς δηλώσεις μετά την συνάντηση, μπορεί κανείς να εικάσει το αποτέλεσμα από τις επίσημες φωτογραφίες που ακολούθησαν (μια εικόνα, χίλιες λέξεις).

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 ακολούθησε νέα πολύωρη συνάντηση του Ρεξ Τίλερσον με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου συμφωνήθηκε «η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών». Στο μέλλον θα αποδειχτεί αν ο Ρεξ Τίλερσον είχε «πειστικά» επιχειρήματα ή αν επρόκειτο για ένα ακόμα διάλογο κουφών.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2018 ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ εξέφρασε «την ανησυχία του» για την αναφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «σε ενδεχόμενο ανάλογο συμβάν με αυτό στα Ίμια δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά». Ο Τούρκος εκπρόσωπος κάλεσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ «να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών». Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε άμεση απάντηση εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί».

Συμπέρασμα: Ενός κακού μύρια έπονται… Η εσωτερική πίεση μέσα στην Τουρκία αυξάνεται σταθερά. Οι λιγοστές εφημερίδες που δεν «φιμώθηκαν» ολοκληρωτικά, κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδα αφιερωμένα στον επίσημο αριθμό των «μαρτύρων» της προηγούμενης ημέρας στο μέτωπο της Συρίας. Έγκυροι φορείς της Τουρκικής κοινωνίας (Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος και πολλοί άλλοι) επικρίνουν με δριμύτητα την στρατιωτική δράση στην Συρία. Οι Κούρδοι επιχειρούν να δημιουργήσουν νέο μέτωπο στην στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ. Η Τουρκική οικονομία κλονίζεται επικίνδυνα, η χώρα απομονώνεται διαρκώς από εχθρούς και φίλους, τα σύνορα προς την Αρμενία παραμένουν ερμητικά κλειστά αλλά ο ψευτο-σουλτάνος Ερντογάν ζει στον δικό του κόσμο: Θεωρεί την Τουρκία «από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου» (προφανώς του δικού του)!

Η σκληρή όμως πραγματικότητα της παταγώδους αποτυχίας του «πανίσχυρου Τουρκικού στρατού» στο Αφρίν, προκαλεί νευρική κρίση με λεκτικούς λεονταρισμούς που αποτελούν σαφή ένδειξη αδυναμίας. Μοιάζουν με το «οθωμανικό χαστούκι» που θα δινόταν στις Η.Π.Α.!

Από Ελλάδα και Κύπρο απαιτείται απόλυτη ψυχραιμία, αρραγής ενότητα του εσωτερικού μετώπου, ενίσχυση της αμυντικής προστασίας, εμμονή στο διεθνές δίκαιο χωρίς «διμερή παζαρέματα» και διαρκής επιφυλακή σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού».

Ο πολιτικός χρόνος που έχει απομείνει σε ένα πολιτικό με κυρίαρχα κίνητρα την μεγαλομανία, τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις αλλά και την… τσέπη της «Φαμίλιας» του, ολοένα και λιγοστεύει…

Πηγή: huffingtonpost.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8382,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3007,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3273,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18215,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2502,Εκκλησία,1214,Εκπαίδευση,1459,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,629,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,740,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,563,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,668,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1460,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3840,Πολιτική,1459,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6103,Ροδόπη,408,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,542,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1073,Φέρες,388,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Τουρκία: Ενός κακού μύρια έπονται...
Τουρκία: Ενός κακού μύρια έπονται...
Η εσωτερική πίεση μέσα στην Τουρκία αυξάνεται σταθερά. Οι λιγοστές εφημερίδες που δεν «φιμώθηκαν», κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδα αφιερωμένα στον επίσημο αριθμό των «μαρτύρων» της προηγούμενης ημέρας στο μέτωπο της Συρίας... Η τουρκική οικονομία κλονίζεται επικίνδυνα, η χώρα απομονώνεται διαρκώς από εχθρούς και φίλους.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihxIQajNKUxAnwdAsv1NxZ0FHKGs9uzAvUu11dGAlmXR6YeA2oEahjyikmI5Wg2tIBcELU9jAXuffhYtpPfe1jqMiIUIayvlXqHDo48_QwLI3Qg7GggD_DCkqYa7jt5HS2u_jIZo5swJqy/s1600/SYRIA.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihxIQajNKUxAnwdAsv1NxZ0FHKGs9uzAvUu11dGAlmXR6YeA2oEahjyikmI5Wg2tIBcELU9jAXuffhYtpPfe1jqMiIUIayvlXqHDo48_QwLI3Qg7GggD_DCkqYa7jt5HS2u_jIZo5swJqy/s72-c/SYRIA.jpeg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2018/02/blog-post_742.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2018/02/blog-post_742.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων