ΕΛ.ΑΣ: Όλη η αλήθεια για τον παράνομο τζόγο

Συνέντευξη με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρο Χρονόπουλο με θέμα τον τον παράνομο τζόγο.

ΕΛ.ΑΣ: Όλη η αλήθεια για τον παράνομο τζόγο
Στην εποχή μας, που όλα αλλάζουν ταχύτατα και το ίντερνετ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ο τζόγος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Τώρα η αστυνομία δεν κυνηγάει σκοτεινές λέσχες όπου παίζονται χαρτιά και ζάρια. Ο χαοτικός κόσμος του Ίντερνετ παρέχει τα πάντα. Και τα σκοτεινά καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», όπου κάποιος μπορεί να παίξει παράνομα (αλλά και νόμιμα) μοιάζουν πλέον με τράπεζες, κάνουν face control, παρέχουν κάρτες εισόδου στον παίκτη για να νιώθει ασφαλής και… μοναδικός, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τη δημιουργία της συνέντευξης η ομάδα του bookmakers.gr απευθύνθηκε στον στον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρο Χρονόπουλο, ο οποίος σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα της Αστυνομίας (Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας που πηγαίνουν σε Internet cafe και καφενεία) έδωσε όλες τις απαντήσεις.

Στην συνέντευξη παρακάτω θα διαβάσετε για:

• Αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Χρονόπουλος ανέλυσε με ποιες διεθνείς και ελληνικές υπηρεσίες συνεργάζεται η Ελληνική Αστυνομία και πως εντοπίζονται τα «στέκια» του παράνομου τζόγου. Επιπλέον, μας ενημέρωσε πως πάντα ο παράνομος τζόγος συνδέεται με άλλες παράνομες δραστηριότητες (πορνεία, ναρκωτικά, κλπ) και παρέθεσε σημαντικά στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του παράνομου τζόγου τα τελευταία χρόνια.

Τι κρατάμε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ξέπλυμα χρήματος μέσω του τζόγου, παρατηρείται στο νόμιμο και όχι στον παράνομο. Πολλοί εμφανίζονται να παίζουν μεγάλα ποσά, σε οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι, αγοράζοντας κερδισμένα δελτία (από Στοίχημα, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ κ.α.) Είναι κι αυτό ένα φαινόμενο της εποχής. Εκεί όμως η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα».

• Πρόληψη και προστασία παικτών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Ο κ. Χρονόπουλος μας εξήγησε λεπτομερώς πως μπορούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα οι ανήλικοι να προστατευθούν από την ανεξέλεγκτη έκθεση στον τζόγο. Επίσης, μας εξήγησε πως μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τα καταστήματα που διεξάγεται παράνομος τζόγος και μας ενημέρωσε για τα «όπλα» που έχουν οι πολίτες σε περίπτωση που θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια καταγγελία.

Τι κρατάμε: «Τα καταστήματα όπου παίζεται παράνομος τζόγος μοιάζουν με τράπεζα. Με κάμερες, face-control, ειδική κάρτα για να μπορέσεις να παίξεις, με εξόδους κινδύνου για παν ενδεχόμενο… Είναι σκοτεινά μέρη, για ευνόητους λόγους. Και λειτουργούν με λογισμικά, τα οποία με το πάτημα ενός κουμπιού ο παράνομος τζόγος γίνεται νόμιμος».

• Τι είναι παράνομο και τι νόμιμο με βάση τη νομοθεσία και ποιες είναι οι συνέπειες

Για πρώτη φόρα σε ελληνικό στοιχηματικό site υπάρχει δήλωση από επίσημα χείλη για τις επιπτώσεις που έχει ένας παίκτης σε περίπτωση που παίζει σε εταιρία που δεν είναι νόμιμη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ο κ. Χρόνοπουλος είπε: «Ο παίκτης μπορεί να παίζει με VPN σε παράνομη εταιρία στο εξωτερικό και να μην το γνωρίζει. Γενικά, αν αποδειχτεί ότι δεν είχε πρόθεση, αθωώνεται».

Η άποψη του bookmakers: Φυσικά, όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιεί κάποιος VPN και να μην το γνωρίζει. Οπότε, ναι μεν οι πιθανότητες αθώωσης είναι αυξημένες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το παιχνίδι σε μη αδειοδοτημένη εταιρία δεν θα οδηγήσει σε μπελάδες!
[post_ads_2]
Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Θεόδωρο Χρονόπουλο για τον παράνομο τζόγο

Τι έχει αλλάξει με τον παράνομο τζόγο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια; Τι ακριβώς παίζει ο κόσμος;

«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια στροφή προς τον διαδικτυακό τζόγο. Σε αντίθεση με παλαιότερα, όπου τα παιχνίδια ήταν ο παππάς, τα ζάρια, τα χαρτιά κ.λ.π. Τώρα παίζονται τα πάντα. Φρουτάκια, ρουλέτα, στοίχημα, ιππόδρομος, οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο».

Σε ποια μέρη διεξάγονται τα παράνομα παιχνίδια;

«Δεν είναι πολλά. Πρόκειται για καφενεία και ίντερνετ καφέ. Είναι τα λεγόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι αρκετός κόσμος τα γνωρίζει πλέον. Σε αυτά καταγράφεται παράνομη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια».

Πού παίζεται κυρίως παράνομος τζόγος; Στην επαρχία ή στα αστικά κέντρα;

«Ίσως στην επαρχία, όπου ο κόσμος έχει προφανώς περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ζει σε άλλους ρυθμούς. Χωρίς αυτό να αποτελεί δόγμα ή συγκεκριμένο συμπέρασμα. Από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας δεν προκύπτει κάποια ουσιαστική διαφορά. Είναι φαίνεται στην ιδιοσυγκρασία του καθενός. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Απλώς, η επαρχία καταγράφεται σαν touch».

Πόσο έχει επηρεαστεί από το Internet η επιλογή των παικτών να παίζουν σε παράνομα μέρη;

«Οι νεότεροι είναι εύλογο ότι βρίσκονται όλη μέρα στο Ίντερνετ, οπότε δεν έχουν λόγο να βρεθούν σε παράνομα μέρη. Όσο περνούν τα χρόνια η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα έχει περισσότερη δουλειά. Με αυτό το δεδομένο το Ίντερνετ έχει επηρεάσει αρνητικά, αν και υπάρχουν μέρη όπου η κάλυψη είναι ο νόμιμος τζόγος μέσω Ίντερνετ. Στο διαδίκτυο θα λέγαμε ότι υπάρχει ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητας».

Ποιες ηλικίες παίζουν παράνομο τζόγο;

«Σε παράνομα μέρη εμφανίζονται πλέον μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, κυρίως άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν έχουν γνώση του διαδικτύου. Οπότε αναζητούν άλλους τρόπους για να παίξουν».

Έχουν συλληφθεί γυναίκες και άτομα από όλες τις κοινωνικές ομάδες;

«Οι γυναίκες είναι συνήθως αλλοδαπές, αλλά δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις, συγκριτικά με τους άνδρες. Ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να παίζουν παράνομο τζόγο επαγγελματίες, με οικονομική επιφάνεια, από τη μεσαία τάξη, ακόμη και άνεργοι, οι οποίοι δεν είναι λίγοι».

Ανήλικοι έχουν συλληφθεί;

«Δεν έχουμε τέτοια εικόνα, πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλωστε ο κίνδυνος για τους ανηλίκους έρχεται μέσα από το Διαδίκτυο, το οποίο χειρίζονται άριστα, σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως τους γονείς τους».

Υπάρχει πρόληψη σε αυτό τον τομέα;

«Για την αμεσότερη επαφή των παιδιών και των γονέων τους με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα τηλεπικοινωνιών, η εφαρμογή Cyberkid για κινητά τηλέφωνα και tablets. Και δεν είναι η μόνη, Η εφαρμογή αυτή προσφέρεται δωρεάν μέσω του App Store και του Play Store, για συσκευές με λειτουργικά συστήματα iOS και Android αντίστοιχα, περιέχει συμβουλές για την ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενημερωτικά δελτία για τις δράσεις της Υπηρεσίας, καθώς και παιχνίδια που μπορούν να παίξουν παιδιά ηλικίας από 6 ετών και άνω, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μακριά από τους κινδύνους του διαδικτύου. Τα παιχνίδια προστέθηκαν στην ενότητα «Ψηφιακή Αλάνα». Την εφαρμογή και τα διαθέσιμα παιχνίδια έχουν εγκαταστήσει στις φορητές τους συσκευές έως σήμερα πάνω από 30.000 χρήστες, ενώ ιδιαίτερη απήχηση παρουσιάζει και η σελίδα Cyberkid στο Facebook με περίπου 8.500 χρήστες να την ακολουθούν».

Υπάρχει ειδικό τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολείται με τον παράνομο στοιχηματισμό; Διαχωρίζεται σε επίγειο και διαδικτυακό;

«Υπάρχει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ασχολείται με το διαδίκτυο, υπάρχει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας που ασχολείται με όλα και υπάρχουν επίσης οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, που πηγαίνουν σε Internet cafe και καφενεία».

Δεδομένου πως το φαινόμενο αυξάνεται και οι ανάγκες μεγαλώνουν, πώς εκπαιδεύονται τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας;

«Υπάρχουν οι κεντρικές επιχειρήσεις και παράλληλα υπάρχει η τεχνογνωσία ανάλογα με την εμπειρία».

Με ποιες υπηρεσίες συνεργάζεστε; Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Ελληνική Αστυνομία παλεύει μόνη της απέναντι στον παράνομο τζόγο.

«Μόνο με την ΕΕΕΠ (Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις κάνουν αυτά που πρέπει, αλλά δεν μπορούν να φτιάχνουν καταδιωκτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, υπάρχει διεθνής συνεργασία, η οποία δεν περιορίζεται σε μία χώρα. Συνεργαζόμαστε με την Europol και την Interpol. Με το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, είναι πολύ στενή η συνεργασία, λόγω της γνώσης που έχουν διότι πρόκειται για την πατρίδα του τζόγου. Εξαιρετική είναι η συνεργασία και η βοήθεια που έχουμε από τους Αμερικανούς».

Πώς διεξάγεται ο παράνομος τζόγος;

«Όλα γίνονται μέσω ενός παρένθετου bookmaker, ο οποίος είναι συνήθως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Ανάμεσα σε αυτόν και τον παίκτη έχει αναπτυχθεί και μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερη παγίδα για τον παίκτη, διότι ο διοργανωτής του παιχνιδιού έχει μοναδικό σκοπό να τον εκμεταλλευτεί. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ισχύει και για τον νόμιμο αλλά και για τον παράνομο τζόγο».

Άρα ο παίκτης πρέπει να είναι προσεχτικός. Να έχει ανοιχτές τις κεραίες του…

«Οι παίκτες ενδιαφέρονται να παίξουν και πολλές φορές δεν βλέπουν τους κινδύνους. Προβαίνουν σε ποντάρισμα κατόπιν επικοινωνίας με τον bookmaker, που είναι υποτίθεται άτομο εμπιστοσύνης. Τα άτομα αυτά, οι bookmaker δηλαδή, μπορεί να διαθέτουν ψεύτικα προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, άλλες φορές δηλώνουν ότι κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά».

Πόσες έφοδοι και συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν στοιχεία σύγκρισης με περασμένες δεκαετίες;

«Θα αναφέρω ένα σημαντικό παράδειγμα. Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έχει ολοκληρωθεί έρευνα το 2016, για μία υπόθεση παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού, από την οποία έχουν προκύψει τρεις εγκληματικές οργανώσεις με 203 κατηγορούμενους. Από εκεί και πέρα, κατά το 2016, που είναι και το τελευταίο δείγμα που έχουμε, εντοπίσθηκαν 13 χώροι που διενεργούνταν τυχερά παίγνια και σχηματίστηκαν αυτεπαγγέλτως 14 δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, ενώ περαιώθηκαν τρεις δικογραφίες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Από τις δικογραφίες αυτές προέκυψαν 74 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 62 συνελήφθησαν. Επιπλέον, κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός από παράνομα παιγνιομηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικές πλακέτες εξοπλισμού, τραπέζια διενέργειας παιγνίων, κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας, χρήματα…».

Top 5 συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ.

7/12/2015: Εξάρθρωση παράνομου επίγειου δικτύου στοιχηματισμού στα νησιά του Ιουνίου και στην Ήπειρο από ιδιοκτήτη στοιχηματικής εταιρίας με άδεια στην Ελλάδα. Στο δίκτυο υπήρχαν 55 επίγεια καταστήματα, ενώ όλες οι συναλλαγές και τα στοιχήματα γινόταν μέσω ειδικού server στη Βουλγαρία.

22/7/2016: 125 συλλήψεις για παράνομο στοίχημα σε βίλες των Αθηνών: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Interpol, που οδήγησε στην σύλληψη 4.000 μελών και στην κατάσχεση περισσοτέρων από 12 εκατομμυρίων ευρώ.

29/11/2016: Εξάρθρωση σπείρας στην Θεσσαλονίκη, στην οποία ηγετικά μέλη ήταν δύο πρώην αθλητές.

13/6/2017: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζει παράνομη ιστοσελίδα τυχερών παιχνιδιών με έντονη παρουσία στη χώρα μας. Στις 06/11/2017 εντοπίστηκαν ακόμη δύο ιστοσελίδες.

21/7/2017: Το «μαύρο καρνέ» των 2.000.000 ευρώ. Τεράστια επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ που εξαρθρώνει στην Πτολεμαΐδα ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παράνομου τζόγου στην Ελλάδα.

Συνολικά μπορεί να γίνει μια εκτίμηση τα τελευταία χρόνια;

«Από το 2011 μέχρι το 2016, δηλαδή σε διάστημα έξι χρόνων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν τουλάχιστον 60 περιπτώσεις σε χώρους όπου είχαμε παράνομα παίγνια και μίνι καζίνο, με περισσότερες από 320 συλλήψεις, οι οποίες αφορούν διοργανωτές αλλά και θαμώνες».

Τον τελευταίο χρόνο ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου υπήρξε επιχείρηση της αστυνομίας;

«Για το 2017 δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με στοιχηματικές εταιρίες στο διαδίκτυο, οι οποίες δεν κατέχουν άδεια. Για παράδειγμα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για το έτος 2016, σχηματίστηκε δικογραφία για 92 ιστοσελίδες παράνομων τυχερών παιγνίων, οι οποίες λειτουργούσαν χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο διατυπώσεις. Όπως καταλαβαίνετε, έχουν πιαστεί πάρα πολλές, θα μπορούσα να πω μάλιστα ότι έχουμε μία, δύο περιπτώσεις πλέον την εβδομάδα! Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει πολύ σημαντική συνεισφορά μιας αμερικανικής υπηρεσίας που εντοπίζει τέτοιου είδους ιστοσελίδες και μας προσφέρει τη σημαντικότερη βοήθεια σε αυτό τον τομέα».

Ο παράνομος στοιχηματισμός συνδέεται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες;

«Ναι, χωρίς να είναι κανόνας. Ο παράνομος bookmaker μπορεί να έχει σχέση με τοκογλυφία, με ναρκωτικά, πορνεία. Οτιδήποτε μπορεί να αποφέρει κέρδος, είναι πιθανό να συνδέεται. Δεν κάνει απαραίτητα συγκεκριμένη επιλογή αυτός που θέλει να λειτουργήσει παράνομα. Θα βρει αρκετούς τρόπους».

Μπορεί ο παράνομος bookmaker να είναι και τοκογλύφος; Να δανείζει τον παίκτη για να συνεχίσει να παίζει, όταν πάψει να έχει χρήματα;

«Αυτή είναι συνήθης πρακτική. Είναι ο τρόπος για να κρατήσει τους εθισμένους ο διοργανωτής του παράνομου τζόγου. Είναι η ίδια περίπτωση, όπως συνέβαινε έξω από τα καζίνο, όπου υπήρχε κάποιος για να σου δανείσει, ώστε να συνεχίσεις να παίζεις».

Έχουν συνδεθεί ποτέ σάιτ, που δίνουν προγνωστικά στοιχήματος, με φαινόμενα παράνομου στοιχηματισμού;

«Δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά σίγουρα υπάρχουν. Οι διοργανωτές παράνομου στοιχηματισμού χρησιμοποιούν συγκεκριμένους τρόπους ή συνδυαστικούς. Για παράδειγμα, έχουμε τη δημιουργία παράνομων ιστοσελίδων διαδικτυακού στοιχηματισμού, με χρήση λογισμικού ανακατεύθυνσης ιστοσελίδων, ώστε να προβλέψουν την περίπτωση που η ΕΕΕΠ κατεβάσει την ιστοσελίδα. Επίσης, υπάρχει η χρήση νόμιμων σελίδων διαδικτυακού στοιχηματισμού, όπως είπα και πριν, όπου ο bookmaker λειτουργεί ως παρένθετο πρόσωπο. Μπορεί ακόμη να γίνει με χρήση ξένων ιστοσελίδων, που είναι νόμιμες σε άλλες χώρες, αλλά παράνομες στην Ελλάδα, με χρήση ιδεατού ιδιωτικού δικτύου (VPN), προκειμένου να μην φαίνεται διεύθυνση ιστοσελίδας (IP) από την Ελλάδα».

Τι επιπτώσεις έχει ο παίκτης αν παίζει με VPN σε παράνομη εταιρεία στο εξωτερικό;

«Υποθέτω, ότι μπορεί να μην το γνωρίζει. Να νομίζει ότι παίζει νόμιμα και να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν αποδειχτεί ότι δεν είχε πρόθεση, αθωώνεται. Η πρόθεση του παίκτη είναι πάντα υπό αξιολόγηση και διερεύνηση. Το πρόβλημα άλλωστε για την αστυνομία δεν είναι εκείνος που παίζει, αλλά αυτός που διοργανώνει τον παράνομο τζόγο».

Πού μπορεί να κάνει ανώνυμη καταγγελία ένας πολίτης; Υπάρχει πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων σε περίπτωση επώνυμης καταγγελίας;

«Ο παίκτης μπορεί να ζητήσει προστασία στην ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και σε οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία. Αυτές είναι οι επιλογές του. Και φυσικά να προσέχει ο ίδιος πού βάζει τα λεφτά του για να ποντάρει».

Άρα ο ρόλος της ΕΕΕΠ είναι καθοριστικός…

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α 180/22-08-2011), με θέμα "Ρύθμιση της Αγοράς Παιγνίων" παραχωρώντας στην ΕΕΕΠ όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες, για να ελέγχει τη λειτουργία της αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και να ρυθμίζει τις διαδικασίες έκδοσης αδειών εκμετάλλευσης και πιστοποιήσεων, τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται.

Οι άδειες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χορηγούνται από τον Υπουργό Οικονομικών, κατόπιν διενέργειας διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η ΕΕΕΠ καθορίζει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εξυπηρετητών (servers), καθώς και του λογισμικού των τυχερών παιγνίων για τους κατόχους της άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση όλων των διατάξεων, που αφορούν την προστασία των παικτών και του δημοσίου συμφέροντος».

Κατά συνέπεια είναι ξεκάθαρο το πού μπορεί να παίξει κανείς νόμιμα μέσω διαδικτύου.

«Το παραπάνω καθεστώς αναφέρεται και ως «Μεταβατικό Καθεστώς», δεδομένου ότι ισχύει μέχρι τη διενέργεια του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οι εταιρείες που υπέβαλαν σχετική αίτηση και εντάχθηκαν τελικώς στο παραπάνω καθεστώς, ήταν συνολικά 24. Αυτές είναι και οι μόνες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών».

Παραμένουν 24 ή κάποιες από αυτές βρίσκονται πλέον στην black list της EEEΠ;

«Δεν το γνωρίζω, μόνο η ΕΕΕΠ μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

Με τι μοιάζουν συνήθως τα παράνομα μέρη στα οποία έχει επέμβει η αστυνομία; Υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό ως προς την εικόνα αυτών των καταστημάτων;

«Τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες τα έχουν κάνει τράπεζα. Με κάμερες, face-control, ειδική κάρτα για να μπορέσεις να παίξεις, με εξόδους κινδύνου για παν ενδεχόμενο… Είναι σκοτεινά μέρη, με χαμηλό φωτισμό για ευνόητους λόγους, τα οποία συνήθως τα ξέρουν λίγοι. Και πρόκειται για καταστήματα τα οποία με το πάτημα ενός κουμπιού ο παράνομος τζόγος γίνεται νόμιμος. Άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, με το κατάλληλο λογισμικό να εμφανίσουν άμεσα οι καταστηματάρχες νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες. Έχουν δηλαδή κρυμμένα λογισμικά και πάντα μια κρυφή πόρτα από πίσω για να φεύγει ο κόσμος. Υπάρχει η κάλυψη ώστε το νόμιμο να γίνεται παράνομο και ανάποδα, χωρίς κόπο και χρόνο. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναφέραμε προηγουμένως. Κάπως έτσι οι διοργανωτές προσπαθούν να φαίνονται καλυμμένοι».

Ποιος είναι συνήθως ο τρόπος συναλλαγής σε αυτά τα μέρη; Μπορεί να γίνεται και με e-payments;

«Όχι, από τις περιπτώσεις που ξέρουμε, όλα γίνονται με μετρητά. Η κάρτα χρησιμοποιείται για την είσοδο στο χώρο, κάτι σαν face control. Για να μην αφήνουν ίχνη».

Έχουν παρατηρηθεί κρούσματα βίας από την πλευρά των θαμώνων και των ιδιοκτητών σε βάρος της αστυνομίας;

«Συνήθως υπάρχει μια αντίσταση και απείθεια, αλλά όχι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια. Είναι κάτι που παρατηρείται σε όλους, όταν επεμβαίνει η αστυνομία. Δεν συνδέεται απαραίτητα με τον τζόγο. Είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα να αντιδρά και να μην παραδέχεται τις ευθύνες του».

Τι θεωρείται παράνομο και τι νόμιμο; Για παράδειγμα: αν ο θαμώνας παίζει σε νόμιμη στοιχηματική εταιρία στον υπολογιστή του χώρου και δίπλα του διεξάγεται παράνομο παιχνίδι, ο συγκεκριμένος θαμώνας είναι καλυμμένος νομικά ή όχι;

«Νόμιμο θεωρείται μόνο οτιδήποτε παίζει κάποιος σε δικό του λογαριασμό, με τα δικά του στοιχεία».

Στα επίγεια είναι νόμιμο οι τίτλοι των καταστημάτων να παραπέμπουν σε συγκεκριμένες εταιρίες; Μπορεί σε αυτά να υφίσταται παράνομος τζόγος;

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτές τις περιπτώσεις. Και δεν μας έχουν αναφέρει μέχρι τώρα τίποτα παράνομο».

Ποιες είναι οι συνέπειες των θαμώνων; Τι κυρώσεις προβλέπει ο νόμος;

«Πρόκειται για πλημμελήματα. Οι κυρώσεις είναι φυλάκιση μηνών, με αναστολή και εξαγοράσιμες. Δεν θα τους βάλουμε όλους μέσα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το βάρος πέφτει πρώτα στον διοργανωτή και μετά στον θαμώνα. Βέβαια, οι συνέπειες δεν είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το καθορίζει ο νομοθέτης».

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εντόπισε τον περασμένο Μάιο, ότι τα χαμένα φορολογικά έσοδα εξαιτίας του παράνομου τζόγου, ξεπερνούν το 1,5 δις το χρόνο. Είναι κοντά στην πραγματικότητα η εκτίμησή του;

«Δεν το ξέρω, δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση. Σίγουρα έχει μια καλύτερη εικόνα. Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι για να καταγράφει ποσά, αλλά για να κάνει επιχειρήσεις».

Γιατί πιστεύετε ότι κάποιος καταφεύγει να παίξει παράνομα, ενώ υπάρχει πληθώρα στοιχηματικών εταιρειών, καζίνο κ.λ.π. Ποιος ο λόγος να ρισκάρει σε κάτι αβέβαιο και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συλληφθεί;

«Ο παίκτης θα κάνει τα πάντα για να παίξει. Όταν υπάρχει και το κίνητρο μιας ωραίας γυναικείας παρουσίας, το μπόνους αλλά και το περισσότερο κέρδος που μπορεί να του υπόσχονται, θα του δώσουν περισσότερες αφορμές. Από την άλλη, δεν είναι απαραίτητο να δίνει τα προσωπικά του στοιχεία, οπότε είναι σαν να λειτουργεί ανώνυμα σε ένα οικείο περιβάλλον. Όλα παίζουν το ρόλο τους».

Είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία το θέμα του τζόγου, έτσι όπως αναπτύσσεται με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω διαδικτύου;

«Η συχνότητα με την οποία ασχολείται η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα εγκλήματα. Η Αστυνομία, για παράδειγμα, δίνει περισσότερη βαρύτητα στην παιδική πορνογραφία, όπου οι περιπτώσεις είναι σαφέστατα λιγότερες από αυτές του παράνομου στοιχηματισμού. Όπως είναι πολύ περισσότεροι οι φορολογικοί έλεγχοι».

Έχουν αυξηθεί ή έχουν μειωθεί τα κρούσματα παράνομου στοιχηματισμού μετά την εμφάνιση των VLTs του ΟΠΑΠ;

«Διαφαίνεται μια τάση μείωσης, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να καταγραφεί ως στάση, γιατί δεν είναι επαρκές το δείγμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα βοηθήσουν, προς τα εκεί πάει η όλη κατάσταση».

Το λέτε με γνώμονα όσα έχουν συμβεί στο εξωτερικό; Υπάρχει σχετικό δείγμα;

«Το οργανωμένο πάντα βοηθάει, όταν έχεις περισσότερες επιλογές. Είναι όμως και θέμα εφαρμογής. Από ένα πρόσφατο ταξίδι που έκανα στην Ολλανδία, όπου βλέπεις τεράστια καζίνο και καταστήματα στα οποία μπορείς να παίξεις νόμιμα, διαπίστωσα ότι αρκετός κόσμος νιώθει μια έλξη. Είναι ίσως και η τάση της εποχής, αρκεί να γίνεται για διασκέδαση».

Θα μπορούσατε να απαντήσετε τι είναι πιο επικίνδυνο για τον παίκτη; Ο νόμιμος ή ο παράνομος τζόγος;

«Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο γίνεται νόμιμο ό,τι και να πούμε δεν έχει σημασία. Ωστόσο, αν πάρουμε ως παράδειγμα το ξέπλυμα χρήματος που γίνεται μέσω του τζόγου, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στον νόμιμο και όχι στον παράνομο. Με τη λογική ότι πολλοί εμφανίζονται να παίζουν μεγάλα ποσά, σε οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι, αγοράζοντας κερδισμένα δελτία (από Στοίχημα, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ κ.α.) Είναι κι αυτό ένα φαινόμενο της εποχής. Εκεί όμως η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Είναι όλο το πεδίο δύσκολο…».

Ευχαριστούμε τον κ. Χρονόπουλο και όλους τους υπεύθυνους των τμημάτων της αστυνομίας για τη συνεργασία. Κυρίως όμως τους ευχαριστούμε για τη διάθεση, την υπομονή και τον χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να απαντηθούν όλα μας τα ερωτήματα.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Λευτέρη Αμπατζή.

Τρόποι επικοινωνίας με τις Αρχές

Όποιος επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία με σκοπό τη βοήθεια καταπολέμησης του φαινομένου του παράνομου τζόγου, μπορεί να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είτε επωνύμως, είτε ανωνύμως.

Οι τρόποι επικοινωνίας είναι οι εξής:

Πηγή: bookmakers.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2046,Αλεξανδρούπολη,8552,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3018,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3320,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18461,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2566,Εκκλησία,1234,Εκπαίδευση,1495,Ελλάδα,1312,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,633,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,56,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,755,Ιστορία,230,Καβάλα,193,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,586,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1499,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3892,Πολιτική,1485,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6171,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,65,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: ΕΛ.ΑΣ: Όλη η αλήθεια για τον παράνομο τζόγο
ΕΛ.ΑΣ: Όλη η αλήθεια για τον παράνομο τζόγο
Συνέντευξη με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρο Χρονόπουλο με θέμα τον τον παράνομο τζόγο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmplEBzynbZSR44lVbME7bVejQu2l59Ky5GlhkkoQw1llfWD4R8gAHvSY_CaZXUhyphenhyphen4nYvXSfgcnUcRzlLNlgtORYpPvMt3e40CHrpobeIBmEv0PqsTjawYqOY5oGQuhiOi3jtNCEC7PWk2/s1600/illegal-gambling-bookmakers.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmplEBzynbZSR44lVbME7bVejQu2l59Ky5GlhkkoQw1llfWD4R8gAHvSY_CaZXUhyphenhyphen4nYvXSfgcnUcRzlLNlgtORYpPvMt3e40CHrpobeIBmEv0PqsTjawYqOY5oGQuhiOi3jtNCEC7PWk2/s72-c/illegal-gambling-bookmakers.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/12/blog-post_9.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/12/blog-post_9.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων