Πού «τερματίζουν» τα smartphones;

Κάθε χρόνο οι εταιρείες ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν για καινούργια μοντέλα. Κάποτε, όμως, θα τελειώσει αυτό. Τα smartphones θα πεθάνουν. Αλλά θα πεθάνουν μέσα στο σώμα μας.

Πού «τερματίζουν» τα smartphones;
Στη φιέστα της Apple, ο Φιλ Σίλερ εξηγεί τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου από τη συσκευή
του Κώστα Γιαννακίδη

Πέρσι το καλοκαίρι ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, δήλωσε ότι η εταιρεία θα υπάρχει και μετά από χίλια χρόνια. Ναι, μπορεί. Όμως μπορεί το ίδιο να πίστευαν και εκείνοι που κατασκεύασαν την πρώτη μηχανή φαξ. Με την τεχνολογία δεν μπορείς ποτέ να είσαι απόλυτος. Μετά από μερικούς αιώνες η Apple ίσως απορροφηθεί από αυτόν που θα εφεύρει τη διακτίνιση.

Όμως στα χρόνια μας, στα χρόνια των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών τους, η Apple θα είναι εδώ, ηγεμονεύοντας όχι απλώς τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Όλα τα μεγάλα δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμα τους με Breaking News για την παρουσίαση των νέων iPhone. Ο Τιμ Κουκ εμφανίστηκε παντού, σε κάθε δέκτη στον πλανήτη. Πρώτα, βέβαια, ακούστηκε η φωνή του Στιβ Τζομπς. Άλλωστε η παρουσίαση έγινε στο θέατρο της Apple που φέρει το όνομα του ιδρυτή της. Μία θρησκεία με προφήτη, ναό και πιστούς που δίνουν κάτι πολυτιμότερο από τις προσευχές τους: τα λεφτά τους. Και η Samsung φτιάχνει εξίσου καλά ή και καλύτερα προϊόντα. Όμως η παρουσίαση του νέου Galaxy δεν διακόπτει το πρόγραμμα του CNN.

Με την Apple είναι αλλιώς. Ο Στιβ πουλάει ακόμα και ως φάντασμα. Παρακολουθούσα την παρουσίαση και άρχισα να μετράω πόσες φορές θα ακουστούν οι λέξεις «απίστευτο», «απίθανο» και «εύκολο». Γρήγορα τα παράτησα. Έβλεπα το iPhone X. Σκέφτηκα ότι πρώτα κατάργησαν τα ακουστικά. Τώρα τα κουμπιά. Στο μέλλον μπορεί να καταργήσουν ολόκληρο το προϊόν και να σου πουλάνε μόνο την ιδέα.

Ιδού το iPhone X. Μόνο γυαλί!

Αναρωτιέμαι πού σταματάει αυτό. Δηλαδή πού «τερματίζουν» τα smartphones; Ποιο είναι το σημείο πέρα από το οποίο εμείς, οι καταναλωτές, θα πούμε ότι δεν έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε παρακάτω; Ξέρω βέβαια αρκετούς ανθρώπους που είναι εγκρατείς και συνειδητοποιημένοι ως χρήστες και καταναλωτές. Ανθρώπους που βολεύονται μια χαρά και με ένα iPhone 4s, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν και να δέχονται κλήσεις, να βλέπουν mail και social media. Εντάξει, αυτή η στάση είναι σχεδόν ασκητική αφού η μεγαλύτερη οθόνη, ο ταχύτερος επεξεργαστής και η καλύτερη κάμερα βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης, ουσιαστικά την καθημερινότητα - το smartphone είναι «κομμάτι» του σώματος πια. Όμως αναρωτιέμαι τι αλλάζει στη ζωή σου η μετάβαση από το iPhone 6 στο iPhone 7 και μετά στο iPhone 8.

Για το iPhone X και για το Samsung Galaxy 8 μπορούμε να το συζητήσουμε περισσότερο, όμως ο μέσος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται μεγάλες αλλαγές κατά τη μετάβαση του από το ένα μοντέλο στο επόμενο. Μπορεί να μην υπάρχει αντίληψη, υπάρχει όμως αίσθηση και συχνά αυτό είναι πιο σημαντικό. Εκεί δεν ζει το τζίνι του μάρκετινγκ; Στην αίσθηση του απαραίτητου, στην πειθώ της ανάγκης, στην απόλαυση της κτήσης. Στη σκοτεινή πλευρά του κόσμου κάνουν ουρές για νερό, στη φωτεινή για iPhone. Αυτή είναι η κινητήρια μηχανή που γεννά κέρδος, θέσεις εργασίας, κοινωνική και τεχνολογική πρόοδο, συντηρώντας, παράλληλα, τις μεγάλες ανισότητες. Η Apple έγινε μεγάλη όχι μόνο επειδή φτιάχνει καλά προϊόντα, αλλά και επειδή σε πείθει να τα πληρώσεις πανάκριβα, συχνά δε με αγορές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Αυτό που συμβαίνει με το iPhone είναι χωρίς προηγούμενο: κάνεις μία σημαντική αγορά, δίνεις ένα χιλιάρικο και μετά από ένα χρόνο ο κατασκευαστής σε καλεί να πάρεις το καινούργιο μοντέλο. Φαντάζεστε να γινόταν αυτό με τα αυτοκίνητα;

Όμως εδώ ψάχνουμε πού θα τελειώσει όλο αυτό. Σίγουρα θα υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο θα είναι απολύτως αδιάφορο αν η συσκευή διαθέτει καλύτερη κάμερα ή ταχύτερο επεξεργαστή - σχεδόν έχουμε φτάσει σε αυτό. Μπορεί οι επόμενες γενιές smartphones να λειτουργούν με τη φωνή, με νοήματα, ίσως και με τη σκέψη. Με οθόνες που θα διπλώνουν και θα ανοίγουν, με ολογράμματα και 3D προβολές. Είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να προσφέρουν λειτουργίες που δεν μπορούμε σήμερα να αντιληφθούμε.

Ένα είναι βέβαιο. Τα smartphones θα πεθάνουν μέσα στο σώμα μας. Και ναι, είναι λογικό, οι συσκευές που μας έδωσαν υπερδυνάμεις να ενταχθούν οργανικά μέσα στο σώμα μας. Οχι, βέβαια, οι ίδιες, αλλά οι λειτουργίες τους. Εκ των πραγμάτων, το μέλλον κατευθύνεται προς τα εκεί. Ενα ακουστικό στο αυτί και γυαλιά ή, ακόμα καλύτερα, φακοί επαφής. Και μετά ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο. Ο Έλον Μασκ, ο τύπος της Tesla, δημιούργησε εταιρεία που θα ασχοληθεί με την εμφύτευση υπολογιστών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το Facebook επεξεργάζεται την εκδοχή της χρήσης με βάση αυτά που βλέπεις και ακούς γύρω σου, όχι στην οθόνη. Όλοι τους εργάζονται πάνω στον cyborg, στον άνθρωπο με ενσωματωμένες δυνατότητες που σήμερα υπάρχουν μόνο σε μηχανές. Ο ανταγωνισμός του ανθρώπου με τη μηχανή θα τελειώσει με τη συνεύρεση τους σε ένα σώμα με δύο εγκεφάλους. Αυτό μόνο τρομακτικό δεν είναι. Είναι η εξέλιξη του είδους. Και τα λεφτά για να συμβεί βρίσκονται εκεί, σε αυτά που ξοδεύεις για να πας από το ένα μοντέλο στο άλλο. Παρηγορήσου, δεν είσαι μόνο ψώνιο. Συμβάλλεις και στην πρόοδο.

Η σημερινή λογική μας επιτρέπει να προβλέψουμε ότι στο μέλλον (μακρινό, αλλά όχι τόσο όσο νομίζουμε) ο homo sapiens θα αποκτήσει διάδοχο στην εξελικτική αλυσίδα. Ο τυχερός αυτός διάδοχος θα είναι φτιαγμένος από σάρκα και μηχανικά μέρη - το πυρίτιο θα μπει στα μυαλά μας. Θα ζει πολύ περισσότερο από τον πρόγονό του και ίσως δεν αισθανθεί ποτέ του πόνο. Και τότε τα smartphones θα είναι ταυτοχρόνως Ιστορία και Βιολογία.

Πηγή: protagon.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,3,Αγροτικά,406,Αγωγοί,112,Αθλητικά,1758,Αλεξανδρούπολη,4830,Άμυνα,199,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,110,Άρθρα - Απόψεις,2468,Αστυνομικά,467,Αυτοδιοίκηση,1632,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,710,Αφιερώματα,228,Βαλκάνια,27,Βουλευτικές Εκλογές,411,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,35,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,55,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,164,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,306,Δράμα,76,Έβρος,12508,Εθελοντισμός,164,Εκδηλώσεις,1868,Εκκλησία,767,Εκπαίδευση,814,Ελλάδα,822,Ελληνισμός,24,Ελληνοτουρκικά,332,Ενέργεια,26,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,470,Εργασία,9,Εργασιακά,179,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,95,Ζωή και Υγεία,244,Θράκη,245,Ιστορία,117,Καβάλα,131,Καιρός,27,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,174,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΙΝΑΛ,12,ΚΚΕ,276,Κοινωνία,59,Κοινωνική Προσφορά,162,Κόσμος,505,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,20,Μεταναστευτικό,109,Μουσική,172,ΝΔ,429,Ξάνθη,123,Οικολογία,251,Οικονομία,496,Ορεστιάδα,750,Πανταζίδου,75,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,228,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2576,Πολιτική,1084,Πολιτισμός,153,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,3,Πρώτο Θέμα,4142,Πρωτοσέλιδο,1,Ροδόπη,207,Σαμοθράκη,507,Σάτιρα,62,Σουφλί,266,Συγκοινωνίες,256,Σύλλογοι,255,Συνέδρια,106,ΣΥΡΙΖΑ,301,Σχολείο,9,Τέχνες,115,Τεχνολογία,45,Τουρισμός,211,Τρίγωνο,33,Τυχερό,27,Υγεία,577,Φέρες,215,Χηλή,35,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,298,Showbiz,20,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πού «τερματίζουν» τα smartphones;
Πού «τερματίζουν» τα smartphones;
Κάθε χρόνο οι εταιρείες ζητούν από τους καταναλωτές να πληρώσουν για καινούργια μοντέλα. Κάποτε, όμως, θα τελειώσει αυτό. Τα smartphones θα πεθάνουν. Αλλά θα πεθάνουν μέσα στο σώμα μας.
https://3.bp.blogspot.com/-hzReg4WG1sA/Wb3Vlekp-uI/AAAAAAAB4MA/Degq31B7KwoUphyVCdbz-A0d_RYCgwnLgCLcBGAs/s1600/APPLE%2BIPHONE.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-hzReg4WG1sA/Wb3Vlekp-uI/AAAAAAAB4MA/Degq31B7KwoUphyVCdbz-A0d_RYCgwnLgCLcBGAs/s72-c/APPLE%2BIPHONE.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/09/smartphones.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/09/smartphones.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy