Πάμε για νέο πολιτικό φορέα ή νέο τουρλουμπούκι;

Μάλλον η κατάσταση στο νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς περιγράφεται από τη λέξη τουρλουμπούκι που σημαίνει: πλήθος χωρίς συνοχή, ομάδα αποτελούμενη από τυχαία μέρη και πλήθος - τσούρμο κινούμενο τυχαία - χαοτικά.

Πάμε για νέο πολιτικό φορέα ή νέο τουρλουμπούκι;
του Νίκου Γαλάτη

Η Φώφη Γεννηματά είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει που επανέφερε στο ΠΑΣΟΚ «ασώτους» ή που ο Γιώργος Καμίνης αποφάσισε να διεκδικήσει - όπως και ο Γιάννης Ραγκούσης - την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώσπου εμφανίστηκε στην πύλη του κόμματος ως πολύφερνη νύφη - με σπουδαία προίκα - ο... Σταύρος Θεοδωράκης.

Κανονικά έπρεπε να πανηγυρίζει και γι αυτό, αν και οι κύκλοι του Ποταμιού έλεγαν πως ο Σταύρος όχι μόνο μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, αλλά και να την κερδίσει - την Φώφη - αφού θα φέρει πολύ κόσμο στο ...μαγαζί. Ώσπου, αφού το σκέφτηκε όλο το καλοκαίρι ο Σταύρος διευκρίνισε - δια της διευθύντριας του Γραφείου Τύπου του κόμματος - πως δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία της ΔΗΣΥ. Θα είναι υποψήφιος νέου φορέα, με άλλο όνομα, και όχι υποψήφιος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Φαίνεται πως η Φώφη δεσμεύτηκε πως τα κόμματα - που απαρτίζουν την ΔΗΣΥ - θα διαλυθούν και θα ιδρυθεί ένας νέος κομματικός φορέας, με νέο όνομα και σύμβολα. Δηλαδή πάει ο Ήλιος ο Πράσινος, πάνε και τα πέντε πρόσωπα που αποτελούν το προσωρινό σύμβολο του φορέα, αν και περισσότερο παραπέμπουν σε ...εργατικό σωματείο ή ένωση προσώπων. Πάμε για νέο όνομα, νέο σύμβολο, νέο φορέα.

«Για να αλλάξει η ζωή μας δεν αρκεί να αλλάξουν ευκαιριακά οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις. Πρέπει να αλλάξει η "μήτρα" που τους γεννά. Πρέπει να αλλάξουν τα "σπίτια" που ανατρέφονται. Πρέπει να αλλάξει δηλαδή το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως τα κόμματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Α, ωραία! «Πρώτα εκλέγουμε αρχηγό και μετά βλέπουμε» έγραψε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. «Με λίγη καλή θέληση θα αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ποιοι Είμαστε, Τι θέλουμε, Πώς Λεγόμαστε, Πού Πάμε».

Φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ δεν το ήξεραν όλοι ότι θα διαλυθεί το κόμμα. Ήδη το ΚΗΔΙΣΟ είχε δηλώσει πως αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, ότι δεν επιθυμεί ο πρόεδρος την διάλυση του «κόμματος» και τη συγχώνευση με άλλο φορέα. Φυσικά ο Γιώργος Καμίνης δεν έχει πρόβλημα, αλλά ο γηραιός - και πιθανόν σοφός - Κώστας Σκανδαλίδης εκφράζοντας την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ - και πιθανότατα την ίδια την Φώφη Γεννηματά - έγραψε άρθρο στα Νέα, την Δευτέρα 28 Αυγούστου, για να εξηγήσει ότι τα κόμματα που συναπαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορούν να διαλυθούν, χωρίς προηγούμενη απόφαση της βάσης.

«Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή της αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου. Εμείς δεν θα φοβηθούμε. Το μακρύ ταξίδι που ξεκινήσαμε συνεχίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει», είπε ο κ. Θεοδωράκης. «Το Ποτάμι θέλει νέο κίνημα που θα τα αλλάξει όλα» είχε γράψει η εκπρόσωπος Λίνα Παπαδάκη στο τουίτερ. «Ας το καταλάβουν φίλοι κι αντίπαλοι».

«Ιστορικά νέος φορέας δημιουργείται είτε από χαρισματική ηγεσία που διατυπώνει μια νέα εθνική επαγγελία και συσπειρώνει αθρόα τις λαϊκές δυνάμεις είτε μέσα από τη μετεξέλιξη των υπαρχουσών δυνάμεων του χώρου που ενοποιούνται στη βάση μιας συγκροτημένης πρότασης ως απόρροια συλλογικής επεξεργασίας. Προφανώς οι συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθήσουμε τον δεύτερο δρόμο. Ο τελικός στόχος είναι ένας νέος και ενιαίος φορέας. Το αν και μέχρι πότε θα παραμείνει πολυκομματικός ή θα γίνει πολυτασικός είναι θέμα προς συζήτηση, με την αίρεση ότι για τη μετεξέλιξη του κάθε κόμματος θα αποφασίσει η βάση του». θα γράψει ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογραμμίζοντας πως «εκείνο πάντως που είναι αναγκαίο, αμέσως μετά την εκλογή του επικεφαλής, η παράταξη να αποκτήσει δομή και αιρετά όργανα μέσα από το ιδρυτικό Συνέδριο».

«Δεν θα κυβερνιέται από "συμβούλιο αρχηγών". Παράλληλα, αν συμμετέχει Το Ποτάμι, να ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η κοινοβουλευτική της ισχύς και έκφραση», γράφει με νόημα ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στο μεταξύ το να εκλεγεί πρώτα αρχηγός - ενός κόμματος που ...δεν υπάρχει - και μετά να γίνει το συνέδριο είναι παράδοξο ακόμα και για τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Λυκούδη. Και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα συμπληρώσει τον δικό του προβληματισμό:

«Περιμένω να δω τις διαδικασίες, να δω ποιου φορέα θα είναι ο επικεφαλής. Ενός ενιαίου ή ενός πολυκομματικού φορέα; Θέση μου είναι ότι θα πρέπει να είναι ένας νέος ενιαίος φορέας, αλλά εφόσον υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κινήσεων, δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος από το να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη, αλλιώς δεν θα ξέρουν οι υποψήφιοι σε ποιον φορέα θα είναι υποψήφιοι».

Πράγματι. Θα εκλεγεί ο Πρόεδρος, αλλά τίνος κόμματος; Με ποιες απόψεις; Τι θέση θα πάρει στο ζήτημα των μετεκλογικών συμμαχιών και που ανήκει - σε ποιο χώρο. Ήδη η Φώφη μιλά για σοσιαλδημοκρατία, πολλοί το λένε Κεντροαριστερά και ο Σταύρος το λέει Κέντρο.

Το βασικό ερώτημα θα είναι «κεντροαριστερά» καθώς μπαίνουμε ή καθώς βγαίνουμε; Πώς τοποθετείται απέναντι στην ανοιχτή πρόταση συνεργασίας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και τι λέει για την μεταρρυθμιστική δεξιά - που συμπαθούν πολλοί στο Ποτάμι - αν και μερικοί λένε πως έγινε ...ρυάκι. Άρα ο Σταύρος είναι γαμπρός ή πολιτική νύφη, χωρίς όμως σπουδαία προίκα;

Τι θα γίνει ο αρχηγός αν το συνέδριο αποφασίσει αντίθετα. Και τι εννοεί ο Σκανδαλίδης όταν μιλάει για «συμβούλιο αρχηγών»; Μάλλον η κατάσταση περιγράφεται από τη λέξη τουρλουμπούκι που σημαίνει σύμφωνα με το Βικιλεξικό: 1. πλήθος χωρίς συνοχή, ομάδα αποτελούμενη από τυχαία μέρη 2. πλήθος - τσούρμο κινούμενο τυχαία - χαοτικά.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,7,Αγροτικά,557,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2007,Αλεξανδρούπολη,7786,Άμυνα,320,Ανακύκλωση,32,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,138,Άρθρα - Απόψεις,2966,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2964,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,718,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,455,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,88,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,180,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,630,Δράμα,113,Έβρος,17303,Εθελοντισμός,241,Εκδηλώσεις,2355,Εκκλησία,1168,Εκπαίδευση,1359,Ελλάδα,1249,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,62,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,613,Εργασία,18,Εργασιακά,267,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,116,Ζωή και Υγεία,316,Θράκη,659,Ιστορία,207,Καβάλα,181,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,194,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,515,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,658,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,143,Μουσική,195,ΝΔ,455,Ξάνθη,200,Οικολογία,323,Οικονομία,574,Ορεστιάδα,1327,Πανταζίδου,153,Παπανικολόπουλος,269,ΠΑΣΟΚ,268,Περιβάλλον,395,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3638,Πολιτική,1397,Πολιτισμός,212,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5768,Ροδόπη,378,Σαμοθράκη,637,Σάτιρα,62,Σουφλί,475,Σπίτι,22,Συγκοινωνίες,281,Σύλλογοι,296,Συνέδρια,128,ΣΥΡΙΖΑ,385,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,248,Τρίγωνο,51,Τυχερό,51,Υγεία,1006,Φέρες,369,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πάμε για νέο πολιτικό φορέα ή νέο τουρλουμπούκι;
Πάμε για νέο πολιτικό φορέα ή νέο τουρλουμπούκι;
Μάλλον η κατάσταση στο νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς περιγράφεται από τη λέξη τουρλουμπούκι που σημαίνει: πλήθος χωρίς συνοχή, ομάδα αποτελούμενη από τυχαία μέρη και πλήθος - τσούρμο κινούμενο τυχαία - χαοτικά.
https://3.bp.blogspot.com/-Bv4ji8-THFc/WaYNku_eX2I/AAAAAAAB3TM/i3wVzucDCJ0XUn4ACDVA6QNzTZ_c2it0ACLcBGAs/s1600/fofi-theodorakis.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-Bv4ji8-THFc/WaYNku_eX2I/AAAAAAAB3TM/i3wVzucDCJ0XUn4ACDVA6QNzTZ_c2it0ACLcBGAs/s72-c/fofi-theodorakis.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/08/blog-post_444.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/08/blog-post_444.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων