Κεντροαριστερά: Προς ένα νέο φορέα ως τον Δεκέμβριο

Εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς από τη βάση προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις εκτός από εκείνες που «έτρεξαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κεντροαριστερά: Προς ένα νέο φορέα ως τον Δεκέμβριο
Την εκλογή επικεφαλής από τη βάση για τον νέο ενιαίο φορέα της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες» τον Οκτώβριο του 2017, πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Παρασκευή.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του Νίκου Μπίστη ως προέδρου του συνεδρίου. Προφανώς βάρυνε ότι πρόκειται για πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με την έννοια των ευρύτερων συναινέσεων στην Κεντροαριστερά, ξεπερνώντας αναχρονιστικά στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Όπως ανέφερε η κυρία Γεννηματά, το συνέδριο αυτό θέτει τις σταθερές βάσεις για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα, σημειώνοντας πως καταληκτική ημερομηνία για το ιδρυτικό αυτό συνέδριο είναι ο Δεκέμβριος του 2017. Κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων αμέσως μετά το συνέδριο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία και θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου «προοδευτικού» φορέα. Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά, αποδέχθηκε την πρότασή της.

Η ίδια πρότεινε επίσης τη δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν και εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες. Καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο του νέου φορέα, είναι ο Δεκέμβριος του 2017.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, είναι όμως κλειστή γι’ αυτούς που πήγαν να βρουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Γεννηματά επανέλαβε ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει τον δικό του πολιτικό Ρουβίκωνα. Σχολιάζοντας αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από Αριστερά, αλλά και από τη Χρυσή Αυγή και την Ακροδεξιά. «Το ξεχάσαμε;», διερωτήθηκε.

Ιδιαίτερη μνεία είχε στο κείμενο της ομιλίας της και για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. «Σταύρο, η παρουσία σου μας τιμά, είμαστε όλοι στο πλευρό σου στη δύσκολη μάχη που δίνεις και είμαστε σίγουροι ότι θα βγεις νικητής» είπε η κυρία Γεννηματά.

Άνοιγμα συναίνεσης από τον Μητσοτάκη

Στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία που είχε με τη Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε τα πυρά του στον ακραίο λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μόνο στόχο την εξουσία. «Γι’ αυτό συκοφαντούν τους αντιπάλους τους και διχάζουν την κοινωνία» επισήμανε. Και προσέθεσε: «Η κοινωνία αναζητά την άλλη πρόταση και είναι πρόθυμη να ακούσει», ενώ στάθηκε και αυτός με τη σειρά του στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Παρά την πόλωση κάναμε το καθήκον μας» υπογράμμισε και μίλησε για εθνική συναίνεση για λύσεις στην κρίση και στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η συναίνεση είναι επιλογή και όχι παγίδα για τον αντίπαλό μας, προϋπόθεση είναι να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έχουμε αποδείξει ότι, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν, τα κόμματά μας κάνουν τις απαραίτητες υπερβάσεις. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροαριστερή πρόταση, είναι στοιχείο ισορροπίας» κατέληξε.

Κάλεσμα Παπανδρέου προς Θεοδωράκη

Το όραμά του για «μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα», παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την δική του ομιλία.

«Οραματίζομαι μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης Αριστεράς», είπε ο κ. Παπανδρέου. Και αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας: «Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά».

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει «συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα».

Θεοχαρόπουλος: «Να δημιουργηθεί άμεσα ο νέος φορέας»

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

Θεοδωράκης: «Ανάγκη για ένα μεγάλο Κίνημα»

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε «ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές . Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές».

Και τόνισε: «Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε Μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας. Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί. Η νέα γενιά δεν έχει άλλη υπομονή. Πρέπει να αλλάξουμε τη ροή των γεγονότων. Και εδώ έχω μια πρόταση: Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις βουλευτών που τραυμάτισαν τη σχέση των δύο πολιτικών φορέων. «Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και τον διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: ο ένας να σέβεται τον άλλο. Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου - μετά από παζάρια και υποσχέσεις - δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική».

Σημίτης: «Το πρόβλημα της χώρας δεν έχει λυθεί»

«Η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, το λέω με λύπη», είπε στον χαιρετισμό του ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας να προσδιορίσουμε το μέλλον μας», υπογράμμισε. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να έχει γνώση και ικανότητα για τη διαχείριση της κατάστασης. Όπως είπε, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. «Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη - από την κυβέρνηση και από τα κόμματα», συμπλήρωσε.

Πηγή: protagon.gr
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8212,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3199,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17947,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2457,Εκκλησία,1203,Εκπαίδευση,1419,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,626,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,706,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3774,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5996,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Κεντροαριστερά: Προς ένα νέο φορέα ως τον Δεκέμβριο
Κεντροαριστερά: Προς ένα νέο φορέα ως τον Δεκέμβριο
Εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς από τη βάση προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις εκτός από εκείνες που «έτρεξαν να πιάσουν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».
https://1.bp.blogspot.com/-Z6Ih1_QbpX8/WVcEqkjZb-I/AAAAAAAB1M8/1jkwZd-l8qkvxSzY8QWWa6QrlPOjXVOzwCLcBGAs/s1600/227235.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Z6Ih1_QbpX8/WVcEqkjZb-I/AAAAAAAB1M8/1jkwZd-l8qkvxSzY8QWWa6QrlPOjXVOzwCLcBGAs/s72-c/227235.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/07/blog-post_41.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/07/blog-post_41.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων