Οδεύοντας προς το άγνωστο της Γενεύης: Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε...

Ελπίζω όλες αυτές οι τριμερείς, με τελευταία αυτή Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, να αφυπνίσουν την Λευκωσία για τις δυνατότητες που της ανοίγουν η γεωπολιτική της αξία για να μη την παραδώσει στη Γενεύη για ξένη χρήση.

Οδεύοντας προς το άγνωστο της Γενεύης: Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε...
του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Διαφωνούν ακόμη και στην ερμηνεία του ανακοινωθέντος της Νέας Υόρκης! Και πάνε στη Γενεύη με χειρισμούς ποδαριού για να λύσουν το Κυπριακό! Και με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα διευθυντή ορχήστρας. Αν ποτέ μας έφερναν την όποια λύση τους, την αμερικανο-νατοϊκή, και κατάφερναν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, από την επομένη θα άρχιζε ο πόλεμος της ερμηνείας αυτών που συμφωνήθηκαν και θα παρέλυαν τα πάντα!

Και η Τουρκία θα υπαγόρευε όχι μόνο τις ερμηνείες των συμφωνηθέντων αλλά θα επέβαλλε και την επικυριαρχία της σε ολόκληρη την Κύπρο! Η Κύπρος είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, θέλουν να το διαλύσουν, αγωνίζονται γι αυτό χρόνια, και στη θέση του να στήσουν ένα νεοταξικό μόρφωμα με τους Κυπρίους πειραματόζωα αυτής της Νέας Τάξης που διαλύει κράτη, δημιουργεί τα εκατομμύρια των προσφύγων και τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Θα το επιτρέψουν αυτό οι πολίτες της Κύπρου;

Μα συμπληρώνονται σε λίγο 43 χρόνια από την τουρκική εισβολή, φωνάζουν εν χορώ οι οπαδοί της όποιας λύσης. Θα περιμένουμε άλλα τόσα; Καλά, από μας εξαρτάται; Με τόσες υποχωρήσεις, τι άλλο να κάνουμε; Για 25 χρόνια είχαμε προέδρους που άλλοι τους έχρισαν «ενδοτικούς» και άλλοι «ρεαλιστές», από τον Βασιλείου ως τον Κληρίδη κι από τον Χριστόφια ως τον Αναστασιάδη.

Γιατί δεν πέτυχαν λύση; Απλούστατα γιατί η Τουρκία δεν θέλει λύση. Αυτό που θέλει είναι την πλήρη παράδοση. Την αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής σε πρώτο στάδιο με την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε δεύτερο στάδιο τον πλήρη στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Αυτά που αποδέχτηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης - και προηγουμένως ο Δημήτρης Χριστόφιας - είναι χειρότερα και από το σχέδιον Ανάν που ο κυπριακός λαός απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το 2004. Θα αποδεχτεί κάτι χειρότερο τώρα; Ασφαλώς όχι. Είναι θέμα επιβίωσης.

Δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις αυτός ο λαός! Το δε επικίνδυνο με τη νέα διάσκεψη της Γενεύης είναι να διολισθήσει ακόμη περισσότερο η πλευρά μας προς τις τουρκικές θέσεις, με τη ψευδαίσθηση συμφωνίας. Και παρ΄όλον ότι επαναλαμβάνεται φορτικά πως τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, στην πράξη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι δικές μας υποχωρήσεις καταγράφονται και θεωρούνται ως δεδομένες πάνω στις οποίες θα οικοδομηθούν οι επόμενες. Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και όλα αυτά καταγράφονται και ως «συγκλίσεις». Και στην ουσία καταγράφονται ως συγκλίσεις οι δικές μας υποχωρήσεις.

Με τη νέα υποχώρηση Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη οδεύουμε στην Γενεύη με τους τουρκικούς όρους. Και συμφωνία να μη υπάρξει, είναι πολύ πιθανόν ότι θα καταγραφούν ως «συγκλίσεις» οι δικές μας υποχωρήσεις. Αν δε περιληφθούν και σε κάποιο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών θα είναι μιας μορφής ενδιάμεση συμφωνία που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία πορεύεται με στρατηγικό σχέδιο. Ξέρει τι θέλει. Εμείς όχι. Στα κουτουρού πηγαίνουμε στη Γενεύη.

Η μόνη σταθερή για την ώρα είναι οι θέσεις του Κοτζιά. Γι αυτό και άρχισαν πάλι οι λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον του. Υπάρχει επίσης και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τσίπρας δύσκολα θα φορτωθεί μια λύση στο Κυπριακό με όσα ήδη του καταλογίζονται για τις υποχωρήσεις του απέναντι στους δανειστές της Ελλάδας. Στην Αθήνα ψιθυρίζεται ότι δεν θα ήθελε να φορτωθεί μια νέα Ζυρίχη. Αυτή την Ζυρίχη που τότε στη Βουλή των Ελλήνων, ο μετριοπαθής ηγέτης της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού, του κόμματος που αντιπροσώπευε και το εκτός νόμου τότε ΚΚΕ, χαρακτήρισε ως Ανταλκίδειο Ειρήνη. Ήταν η ειρήνη εκείνη στα Σούσα, που άφηνε την Κύπρο και τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας κάτω από την περσική κυριαρχία. Ο παραλληλισμός της με την Ζυρίχη δεν θα μπορούσε να ήταν πιο πετυχημένος.

Δεν νομίζω ότι οι πολίτες της Κύπρου, ο λαός της Κύπρου, θα κάνει αποδεκτή την όποια νέα Ανταλκίδειο Ειρήνη που αυτή την φορά θα οδηγήσει στην τελική καταστροφή. Το πρόβλημα όμως είναι πως από τη Γενεύη μπορεί να προκύψουν και πράγματα για τα οποία δεν θα ρωτηθεί. Ενδιάμεσες συμφωνίες, «μέτρα εμπιστοσύνης» που θα εδραιώνουν και θα νομιμοποιούν τα κατοχικά δεδομένα, επίρριψη ευθυνών και άλλα που πάντα μηχανεύονται στα παρασκήνια αρμόδιοι και αναρμόδιοι. Κάποια μάλιστα όσο γίνεται μακριά από το φως της δημοσιότητας.

Μόνιμος στόχος η κατάλυση του νόμιμου κυπριακού κράτους. Υπάρχει κανένας λαός που απεμπόλησε την κρατική του οντότητα; Κανένας! Αντίθετα, λαοί χωρίς κράτος αγωνίζονται σκληρά για να το αποκτήσουν. Το βλέπουμε με τους Παλαιστίνιους, το βλέπουμε με τους Κούρδους. Εμείς λοιπόν που έχουμε κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο, θα το υποβαθμίσουμε; Θα μετατραπούμε σε Κοινότητα, σε μιας μορφής Αρχή χωρίς διεθνή αναγνώριση; Θα ήταν θλιβερό και θα έβαζε σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση μας.

Υστερόγραφο 1: Λύση νοείται με τα χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού κράτους, συγκρίσιμα με αυτά οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τουτέστιν χωρίς φυλετικές δομές και χωρίς καμιά εξάρτηση από την Άγκυρα με εγγυήσεις και παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο!

Υστερόγραφο 2: Ελπίζω όλες αυτές οι τριμερείς, με τελευταία αυτή Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, να αφυπνίσουν την Λευκωσία για τις δυνατότητες που της ανοίγουν η γεωπολιτική της αξία για να μη την παραδώσει στη Γενεύη για ξένη χρήση. Εννοείται ότι το ίδιο ισχύει και για την Αθήνα. Ανεξάρτητα από διαφορές που πάντα θα υπάρχουν με όποια χώρα και να συνεργαστεί κανείς.

* Πανεπιστημιακός, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά - ΚΕΕΚ και μέχρι πρόσφατα επιστημονικός συνεργάτης του ΕΔΙΑΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πηγή: apopseis.com
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8220,Άμυνα,335,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2995,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3202,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,663,Δράμα,114,Έβρος,17962,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2462,Εκκλησία,1205,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1284,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1421,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,408,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1443,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6001,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Οδεύοντας προς το άγνωστο της Γενεύης: Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε...
Οδεύοντας προς το άγνωστο της Γενεύης: Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε...
Ελπίζω όλες αυτές οι τριμερείς, με τελευταία αυτή Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, να αφυπνίσουν την Λευκωσία για τις δυνατότητες που της ανοίγουν η γεωπολιτική της αξία για να μη την παραδώσει στη Γενεύη για ξένη χρήση.
https://3.bp.blogspot.com/-wyko8j-Y-bU/WUmdYNMYmtI/AAAAAAAB014/fxuqWJLMRQ48GsBpuxIKSYfHI3CZcEs1gCLcBGAs/s1600/UN-MEETING.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-wyko8j-Y-bU/WUmdYNMYmtI/AAAAAAAB014/fxuqWJLMRQ48GsBpuxIKSYfHI3CZcEs1gCLcBGAs/s72-c/UN-MEETING.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/06/blog-post_62.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/06/blog-post_62.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων