Ο Πειραιάς, το Σουφλί και οι ελληνοκινεζικές μπίζνες

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, είχε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση και σύντομα θα βγει στις αγορές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Σι Τζινπίνγκ να σημειώνει ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Πειραιάς, το Σουφλί και οι ελληνοκινεζικές μπίζνες
«Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα.

Η προτεραιότητα της Κίνας είναι η συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών και υπάρχει ενδιαφέρον και για τα χρηματοπιστωτικά.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά λέγοντας πως ο στόχος είναι να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, να προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Κίνα και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα του τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός εταίρος της Κίνας, ενδιαφέρεται για να διατηρηθεί η ΕΕ ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή και επιδιώκει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με την ΕΕ.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην πολιτισμική σχέση ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας που μοιράζονται την παράδοση σημαντικών αρχαίων πολιτισμών, ο ένας της Ανατολής και ο άλλος της Δύσης.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας.
[post_ads_2]
2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ

Εν τω μεταξύ, πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να "τρέχουν" άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικό κόμβο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι έναν από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Έβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί "το κεφάλι του Δράκου", όπως είπε (σ.σ. η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στον Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:
  • Τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.
  • Τη προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.
  • Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
  • Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

«Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο».

Πηγή: news247.gr
Φώτο: Jason Lee/Pool Photo via AP

[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18251,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ο Πειραιάς, το Σουφλί και οι ελληνοκινεζικές μπίζνες
Ο Πειραιάς, το Σουφλί και οι ελληνοκινεζικές μπίζνες
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, είχε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση και σύντομα θα βγει στις αγορές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Σι Τζινπίνγκ να σημειώνει ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZWyZbWUuZwywb0JEwNitwsweZcZagt6HtJcHyYVBjBgTOMLP2O_oPMzs64Hosd8_QLJuuNbGmbB5-TH9sq5PSvyHcvl3CJaBWuNQBwdXboARG5P6RpoqHTuOO7SWr6r3dFVySxffRehE/s1600/Tsipras-Kina.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZWyZbWUuZwywb0JEwNitwsweZcZagt6HtJcHyYVBjBgTOMLP2O_oPMzs64Hosd8_QLJuuNbGmbB5-TH9sq5PSvyHcvl3CJaBWuNQBwdXboARG5P6RpoqHTuOO7SWr6r3dFVySxffRehE/s72-c/Tsipras-Kina.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/05/blog-post_14.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/05/blog-post_14.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων