Ορεστιάδα: Μήνυμα φιλίας Παυλόπουλου προς όλα τα γειτονικά κράτη

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στην Ορεστιάδα η μνήμη των πολιούχων της πόλης Αγ. Θεοδώρων.

Μήνυμα φιλίας Παυλόπουλου από την Ορεστιάδα προς τα γειτονικά κράτη
Την Ορεστιάδα επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο 4 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να παραστεί στις τοπικές εκδηλώσεις εορτασμού των πολιούχων της πόλης, Αγίων Θεοδώρων.

Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων τη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.


Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η εικόνα των Αγίων Θεοδώρων και τα ιερά λείψανα των αγίων με τη συμμετοχή του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Τη λιτανευτική πομπή πλαισίωναν οι φιλαρμονικές του Στρατού και του Δήμου, εκπρόσωποι συλλόγων με παραδοσιακές στολές, αντιπροσωπείες σχολείων και στρατιωτικά αγήματα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε από την ακριτική Ορεστιάδα μήνυμα φιλίας προς όλα τα γειτονικά κράτη αλλά και ταυτόχρονα ανυποχώρητης αποφασιστικότητας της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της.

«Από την ακριτική Ορεστιάδα, αυτή την ιερή μέρα της εορτής των Αγίων Θεοδώρων, στέλνουμε σε όλα τα γειτονικά κράτη πριν απ’ όλα το μήνυμα της δημιουργικής και ανυπόκριτης φιλίας και της χωρίς καμία υστεροβουλία καλής γειτονίας. Στέλνουμε όμως προς την ίδια κατεύθυνση και το μήνυμα της ανυποχώρητης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε, ως Ελλάδα αλλά και ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, άρα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με έμφαση στην άνευ όρων πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά τη λιτανεία της εικόνας των Αγίων Θεοδώρων.


Ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας και η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ορεστιάδας στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία των τεσσάρων βουλευτών του νομού, της ηγεσίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης και των τοπικών αρχών.


«Είμαστε ανυποχώρητοι στη Συνθήκη της Λωζάνης...»

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της ακριτικής πόλης, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς όλα τα γειτονικά κράτη και κυρίως προς τη γείτονα Τουρκία, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη: «Είμαστε εδώ. Στέλνουμε το μήνυμα της ανυπόκριτης της δημιουργικής φιλίας και της χωρίς καμιά ιδιοτέλεια καλής γειτονίας αλλά στέλνουμε κι ένα άλλο μήνυμα. Ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία».


Τόνισε πως «επειδή είμαστε τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εμείς οι Έλληνες ταυτοχρόνως υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρώπης και σ' αυτό είμαστε ανυποχώρητοι. Γιατί βάση μας είναι το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κατά κύριο λόγο η Συνθήκη της Λωζάνης, στην εφαρμογή της οποίας παραμένουμε πάντοτε ανυποχώρητοι γιατί είναι η βάση της ειρήνης και της φιλίας με την Τουρκία. Αυτό οφείλει η γείτονα να το καταλάβει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως μόνο από τον ακριτικό αυτόν τόπο, μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει Ελλάδα, Ευρώπη, κόσμος. «Εδώ ακριβώς, σ' αυτό τον ακριτικό τόπο που είναι πραγματικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση καταλαβαίνει κανείς πόσο πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτό τον διάλογο των λαών και των πολιτισμών για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη. Πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε όλοι οι λαοί εκείνα που μας ενώνουν».


Αναφερόμενος στην ιστορία της Ορεστιάδας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μας δείχνει ότι αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, κάτι που φαίνεται όπως χαρακτηριστικά είπε και από τον ποταμό Έβρο «που φτιάχτηκε όχι για να μας χωρίζει αλλά να μας ενώνει και ως έννοια αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργεί».

Απευθυνόμενος στους γείτονες επανέλαβε πως «είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα βοηθείας και το αποδείξαμε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν τη συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη δημιουργική φιλία. Αλλά εμείς και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μεσ' την καρδιά και την ψυχή μας κρατάμε την ιστορία μας που είναι για να μας διδάσκει και όχι να μας οδηγεί σε διεκδικήσεις πέρα κι έξω από το Διεθνές Δίκαιο. Άρα εμείς έχουμε την ιστορία και τα διδάγματα της καρδιάς και της ψυχής μας αλλά δεν υπάρχουν σύνορα της καρδιάς και της ψυχής. Στο σύγχρονο κόσμο υπάρχουν σύνορα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε όλοι».

Έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα πως «διαχρονικά αποδείξαμε ότι συμμεριζόμαστε τα πάθη και τα βάσανα του τουρκικού λαού και ιδίως αυτήν τη στιγμή που ξέρουμε τι αντιμετωπίζει και αποδείξαμε ότι ο γείτονας που αισθάνεται την ψυχή του τουρκικού λαού αυτές τις ώρες που δοκιμάζεται από πραξικοπηματίες, από τρομοκράτες είμαστε εμείς που νιώθουμε περισσότερο το σφυγμό τους και νομίζω πως το καταλαβαίνουν κι εκείνοι. Ας το καταλάβουν όμως και οι ηγεσίες τους γιατί είναι και δική τους ιστορική ευθύνη».


Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στους κατοίκους της ακριτικής Νέας Ορεστιάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Σας ταιριάζει αυτό που έχει γράψει ο Θουκυδίδης και εσείς το κάνετε πράξη: “...ἄνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί”», δηλαδή, «η δύναμη της πόλης είναι οι άνδρες της και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια πλοία».

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες...
[post_ads_2]

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ Ορεστιάδας, Ι.Μ. Διδυμοτείχου
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2025,Αλεξανδρούπολη,8205,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3198,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17940,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2456,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1418,Ελλάδα,1282,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,705,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3773,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5993,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,527,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ορεστιάδα: Μήνυμα φιλίας Παυλόπουλου προς όλα τα γειτονικά κράτη
Ορεστιάδα: Μήνυμα φιλίας Παυλόπουλου προς όλα τα γειτονικά κράτη
Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στην Ορεστιάδα η μνήμη των πολιούχων της πόλης Αγ. Θεοδώρων.
https://3.bp.blogspot.com/--HX5PEkIReE/WLrw1v2m6UI/AAAAAAABwGU/SntUJbJd5Tk7c05vYvxYnN85KDnwKktJwCLcB/s1600/IMG0403.jpg
https://3.bp.blogspot.com/--HX5PEkIReE/WLrw1v2m6UI/AAAAAAABwGU/SntUJbJd5Tk7c05vYvxYnN85KDnwKktJwCLcB/s72-c/IMG0403.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/03/blog-post_47.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/03/blog-post_47.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων