Το Ιατρείο στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει τα άγρια ζώα

Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, χτίστηκε από τον τοπικό Δήμο Δέλτα και παραχωρήθηκε προς χρήση στην εθελοντική ομάδα Δράση για την Άγρια Ζωή.

Το Ιατρείο στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει τα άγρια ζώα
Η αγριόχηνα με τα στιλπνά χρώματα κούρνιαζε σχεδόν ακίνητη στον πάτο του χαρτόκουτου. Οι ορνιθολόγοι τής είχαν δέσει το φτερό και είχαν περιποιηθεί το τραύμα της. Στο φύλλο με το ιατρικό ιστορικό του πουλιού αναγράφονταν οι δοσολογίες των φαρμάκων και οι οδηγίες για τη φροντίδα του. Στο κουτάκι με την ένδειξη «Αιτιολογία», υπήρχε η σημείωση: «Πυροβολισμός».

«Είναι κοκκινόχηνα, από τα πιο όμορφα και ταυτόχρονα σπάνια και προστατευόμενα είδη αγριόχηνας. Δυστυχώς όμως, δεν θα μπορέσει να πετάξει ξανά», λέει η ορνιθολόγος Πηνελόπη Καραγιάννη. Στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, δεν φθάνει ο αχός της μεγάλης πόλης. Φθάνουν όμως τα αποτελέσματα της εγκληματικής ανθρώπινης δραστηριότητας. Λαθροκυνηγοί πατούν πόδι σε περιοχές όπου απαγορεύεται το κυνήγι και σημαδεύουν προστατευόμενα είδη άγριων ζώων. Υπάρχουν και εκείνοι που τους βαστάει η καρδιά να σηκώσουν την καραμπίνα, για να πυροβολήσουν ένα φλαμίνγκο.


«Το παράνομο κυνήγι παραμένει δυστυχώς μία από τις βασικές αιτίες τραυματισμού άγριων πουλιών, τα οποία καλούμαστε να περιθάλψουμε. Επιπλέον, διαπιστώνουμε ότι τραυματίζονται πτηνά, τα οποία δεν μπορούν να είναι θηράματα, όπως κύκνοι ή φλαμίνγκο. Λαθροκυνηγοί σηκώνουν το όπλο για πλάκα ή πιθανόν για εξάσκηση», λέει η κ. Καραγιάννη.


Η νεαρή ορνιθολόγος είναι εθελόντρια της ομάδας Δράση για την Άγρια Ζωή, τα μέλη της οποίας έχουν αναλάβει τη λειτουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων έξω από το Καλοχώρι. Το κτίριο χτίστηκε από τον τοπικό Δήμο Δέλτα με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg και παραχωρήθηκε προς χρήση στην εθελοντική ομάδα. Τα εγκαίνια του Σταθμού πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου και, παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, ήταν μια σημαντική στιγμή για τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία και τη διατήρηση της άγριας ζωής.


«Συγχαρητήρια στους εθελοντές και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για τη δημιουργία του Σταθμού, που θα καλύπτει την περιοχή από την Κέρκυρα μέχρι τον Έβρο», δήλωσε τη γιορτινή μέρα των εγκαινίων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Την ομάδα Δράση για την Άγρια Ζωή δημιούργησαν πριν από περίπου οκτώ χρόνια μέλη του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στη Βόρεια Ελλάδα. Την περασμένη πιλοτική χρονιά λειτουργίας του Σταθμού στο Καλοχώρι, οι εθελοντές περιέθαλψαν 1.655 άγρια ζώα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πουλιά, καθώς επίσης χελώνες, ζαρκάδια, λαγούς και σκίουρους.


Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα με το παράνομο κυνήγι στις εκβολές των μεγάλων ποταμών έχει παραγίνει. Τα περιστατικά είναι πυκνά στο αστυνομικό δελτίο. Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, ενόψει της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε όλη την Ελλάδα, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα απηύθυνε έκκληση προς τους κυνηγούς να σεβαστούν τις διατάξεις στην προστατευόμενη περιοχή, καθώς οι ευαίσθητοι πληθυσμοί ορνιθοπανίδας βρίσκονταν σε κίνδυνο εξαιτίας του πολικού ψύχους. Την ίδια περίοδο, τόσο οι καταγραφές των επιστημόνων στον υδροβιότοπο όσο και οι καταγγελίες κατοίκων των κοντινών οικισμών, συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά λαθροθηρίας εντός της προστατευόμενης περιοχής είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκε θανάτωση ειδών που η θήρευση τους απαγορεύεται όλον τον χρόνο, σε οποιαδήποτε γεωγραφικό σημείο.

«Καλούμε τους επίδοξους κυνηγούς να παύσουν αυτήν τους τη δραστηριότητα, προκειμένου να συνδράμουν στη διατήρηση των ευαίσθητων πληθυσμών ειδών ορνιθοπανίδας που ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή και παράλληλα στη διασφάλιση της οικοτουριστικής αξίας του τόπου μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.


Ξεναγούμαστε στο κτίριο, που είναι χτισμένο στην απέραντη ησυχία του υδροβιότοπου. Στη μεγάλη αίθουσα υπάρχουν δεκάδες χάρτινα κιβώτια με μεταλλικό πλέγμα στην κορυφή, μέσα στα οποία κουρνιάζουν σπάνια πουλιά. Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε από τόσο κοντά τα άγρια ζώα, που παραμένουν εντυπωσιακά όμορφα, παρά το γεγονός ότι είναι βαριά τραυματισμένα και με διπλωμένα τα φτερά. Υπάρχουν γερακίνες με κοφτερά μάτια, αγριόχηνες με βυσσινιά και πράσινα χρώματα, κουκουβάγιες, θορυβώδεις κουρούνες που γνωρίζουμε και από τη ζωή στην πόλη. Πλησιάζουμε έναν καλαμόκιρκο με άσπρο κεφάλι, μία ασπρομέτωπη χήνα, έναν χειμωνόκιρκο με σταχτί φτέρωμα.


Στο βάθος της μεγάλης σάλας ξεχωρίζουν πέντε εύθραυστα φλαμίνγκο, που λυγίζουν τα ροζ καλαμένια πόδια τους και στριφογυρίζουν τον μακρύ λαιμό τους - ένα από αυτά μεταφέρθηκε στον Σταθμό τραυματισμένο από σκάγια κυνηγού στο Δέλτα του ποταμού Αξιού. Τα φλαμίνγκο φυλάσσονται χωριστά από τα υπόλοιπα πουλιά, σε ένα χτιστό πλαίσιο ντυμένο με πλακάκια. Το ίδιο και ένας ευμεγέθης πελαργός, που καθηλωμένος καθώς είναι στο δάπεδο, ανοίγει αργόσυρτα το μακρύ ράμφος του με τον ευρύχωρο θύλακα στο κάτω μέρος, τον οποίο χρησιμοποιεί για να παγιδεύει ψάρια. Τα όμορφα πουλιά δεν είναι τα μοναδικά ζώα που περιθάλπονται στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού: Υπάρχουν τραυματισμένες χελώνες διάφορων μεγεθών και επίσης ζαρκάδια, σκαντζόχοιροι, ορισμένοι κοινωνικοί και άλλοι κρυμμένοι κάτω από την αγκαθωτή πανοπλία τους.


Υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας ενός άγριου ζώου, μέχρι να επανέλθει στη φύση

Το παράνομο κυνήγι δεν είναι η μοναδική ανθρώπινη δραστηριότητα πίσω από τον σοβαρό τραυματισμό άγριων ζώων. Πολλά έχουν δηλητηριαστεί από δολώματα, άλλα έχουν χτυπηθεί από αυτοκίνητα ή έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία σε καλώδια υψηλής τάσης. Επίσης, πουλιά μεταφέρονται εδώ εξαντλημένα από το κρύο, ενώ κάποια άλλα έχουν χάσει το σμήνος τους κατά το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι. Συνήθως, τα ζώα μεταφέρουν στον Σταθμό πολίτες που τα συναντούν στον δρόμο ή τους αγρούς, καθώς επίσης και μέλη άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και εθελοντές. Οι κτηνίατροι και οι ορνιθολόγοι της Δράσης για την Άγρια Ζωή θα τα φροντίσουν για όσο καιρό χρειαστεί, έως τη μέρα που θα τα απελευθερώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.


Τον Σταθμό στο Καλοχώρι μπορούν να επισκεφτούν σχολεία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της υιοθεσίας ενός άγριου ζώου, αναλαμβάνοντας μέρος των εξόδων για την ειδική διατροφή και τη θεραπεία που απαιτείται, μέχρι να επανέλθει στη φύση. «Ακόμη και η πιο μικρή δωρεά, σε είδος ή χρηματική, έχει σημασία», λένε οι άνθρωποι του Σταθμού. «Κατόπιν συνεννόησης, δεχόμαστε τροφές, φάρμακα ή αναλώσιμα. Ακόμη και αν κάποιος μπορεί απλώς να μεταφέρει ένα τραυματισμένο ζώο από τον σταθμό των ΚΤΕΛ στο ιατρείο, είναι πολύτιμο».


Info:
Δράση για την Άγρια Ζωή
www.drasi-agriazoi.gr
Γίνε εθελοντής ή κάνε μία δωρεά
Τηλ. 6979 914852
Τράπεζα Πειραιώς: GR55 0172 2110 0052 1104 9919 564

Ρεπορτάζ: Κώστας Κουκουμάκας - Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Πηγή: VICE

[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8217,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3201,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,662,Δράμα,114,Έβρος,17957,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2460,Εκκλησία,1204,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1420,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3775,Πολιτική,1443,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5999,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Το Ιατρείο στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει τα άγρια ζώα
Το Ιατρείο στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει τα άγρια ζώα
Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, χτίστηκε από τον τοπικό Δήμο Δέλτα και παραχωρήθηκε προς χρήση στην εθελοντική ομάδα Δράση για την Άγρια Ζωή.
https://3.bp.blogspot.com/-BBCsz_5HF6s/WMQlnqrvCVI/AAAAAAABwdw/PVdmvF-u3FQsHWfjTNFE91IcVmc0jPHAwCLcB/s1600/19609_n.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-BBCsz_5HF6s/WMQlnqrvCVI/AAAAAAABwdw/PVdmvF-u3FQsHWfjTNFE91IcVmc0jPHAwCLcB/s72-c/19609_n.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2017/03/blog-post_38.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2017/03/blog-post_38.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων