ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός, επιστρέφονται τα χρήματα στους καναλάρχες. Άμεση και αποφασιστική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει από τη Δευτέρα νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
Αντισυνταγματικός στο σύνολό του και χωρίς αστερίσκους κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται, όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «μηδενίζεται» και δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσής της.

Πρόκειται για πλήρη ανατροπή, καθώς το ΣτΕ είχε τη δυνατότητα να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο, δίνοντας όμως προθεσμία στο ΕΣΡ να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μη μηδενισθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Άμεση και αποφασιστική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει από τη Δευτέρα νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Παράλληλα, δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση, επισημαίνοντας ότι το ίδιο δικαστήριο έκρινε συνταγματικά όλα τα μνημόνια, τις περικοπές μισθών - συντάξεων και το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τώρα υποχρεώνει να επιστραφούν σε καναλάρχες χρήματα που προορίζονταν για σίτιση παιδιών και για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Κατά τη χθεσινή πέμπτη διάσκεψη, η Ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Κατά την έξοδό του από τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου δεν έκανε καμία δήλωση, ούτε έδωσε κάποια πληροφορία για το σκεπτικό της απόφασης, αναφέροντας μάλιστα πως η διάσκεψη ήταν μυστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου δεν περίμεναν τέτοια απόφαση. Το πρώτο σχόλιο ήταν ότι «επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 χρόνων».

Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών συνέκλιναν στο ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Γεροβασίλη: Νέο νόμο φέρνει η κυβέρνηση τη Δευτέρα στη Βουλή

Σφοδρότατη κριτική από την κυβερνητική εκπρόσωπο στη δικαιοσύνη. «Η απόφαση είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί», δήλωσε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέα νομοθετική πρωτοβουλία και την Δευτέρα καταθέτει νέο σχέδιο νόμου. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» ανέφερε.

Η κ. Γεροβασίλη επιτέθηκε στο ΣτΕ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το "μαύρο" στην ΕΡΤ». Τόνισε ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται, προσθέτοντας ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Πρόσθεσε, πως «ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη». Σημείωσε πως η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», είπε.

Ολόκληρη η δήλωσή της Όλγας Γεροβασίλη:

«Το ΣτΕ - με οριακή πλειοψηφία - έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: Στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. Στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό - σύμφωνα με τη δική του νομολογία - καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Παππάς: Να αλλάξουν πλευρό όσοι ονειρεύονται σενάρια αποσταθεροποίησης

«Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τις κυβερνήσεις όμως, δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τάξη θα μπει και θα είναι πολύ αυστηρή και δωρεάν δεν θα μπορούν να εκπέμπουν. Όσοι δε ονειρεύονται σενάρια αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

ΝΔ: Οι αυταρχικές μεθοδεύσεις δεν πέρασαν

Για καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της χώρας έκανε λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε» και «οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν».

Η ΝΔ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από την εξουσία και προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φ. Γεννηματά: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για νίκη του κράτους δικαίου, χαρακτήρισε πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση και ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Παππά.

Παραίτηση του Νίκου Παππά ζητά το Ποτάμι

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και "λαγούς" που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν "SIRIZA TV"» σχολίασε το Ποτάμι.

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε "Το Ποτάμι" στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια - περισσότεροι εργαζόμενοι - περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία - περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα» κατέληξε το Ποτάμι.

Ένωση Κεντρώων: Μοιραίο λάθος του Ν. Παππά

«Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή», τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων. Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,616,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2052,Αλεξανδρούπολη,8661,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3029,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3350,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,708,Δράμα,117,Έβρος,18637,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2607,Εκκλησία,1241,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1323,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,636,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,766,Ιστορία,233,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,596,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,433,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3912,Πολιτική,1504,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,14,Πρώτο Θέμα,6225,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,570,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1107,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
Ακυρώνεται ο διαγωνισμός, επιστρέφονται τα χρήματα στους καναλάρχες. Άμεση και αποφασιστική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει από τη Δευτέρα νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjjjgTMSQibnaqrobrVa5G86yvUlLRr4XmryIQpco-_3XgFQ67_bMg46Qwshv8B8GulplqvQjpyp8gAX8q9H41s3ZvQUBaYLLUTd_je6-DMTQyG5904AhvNvXWfwCrNO64mgLuTGesatSJ/s1600/ste.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjjjgTMSQibnaqrobrVa5G86yvUlLRr4XmryIQpco-_3XgFQ67_bMg46Qwshv8B8GulplqvQjpyp8gAX8q9H41s3ZvQUBaYLLUTd_je6-DMTQyG5904AhvNvXWfwCrNO64mgLuTGesatSJ/s72-c/ste.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/10/blog-post_91.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/10/blog-post_91.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων