Έλληνες επιστήμονες έφεραν στο φως τον τάφο του Χριστού

Για πρώτη φορά επιστήμονες μεταξύ των οποίων και Έλληνες μετακίνησαν τη μαρμάρινη πλάκα του Πανάγιου Τάφου, αποκαλύπτοντας την επιφάνεια στην οποία πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη Σταύρωση.

Έλληνες επιστήμονες αποκάλυψαν τον τάφο του Χριστού
Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, επιστήμονες έφεραν στο φως την επιφάνεια του τάφου του Ιησού Χριστού στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο τάφος είχε καλυφθεί από μαρμάρινη επένδυση τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ. και ίσως αρκετούς αιώνες νωρίτερα. Οι επιστήμονες που άνοιξαν τον τάφο του Χριστού είναι μάλιστα Έλληνες.

Την συγκλονιστική είδηση αποκαλύπτει το National Geographic.

«Το μάρμαρο που κάλυπτε τον τάφο απομακρύνθηκε και βρεθήκαμε προ εκπλήξεως από την ποσότητα του υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί για να τον σφραγίσει» δήλωσε ο Fredrik Hiebert στο National Geographic Society, συνεργάτης στο έργο της αποκατάστασης. «Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, αλλά επιτέλους θα είμαστε σε θέση να δούμε την αρχική πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αναπαύθηκε το σώμα του Χριστού», είπε.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, το σώμα του Χριστού εναποτέθηκε σε ένα ράφι ή «νεκρικό κρεβάτι» λαξευμένο στην ασβεστολιθική πλευρά του σπηλαίου μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 μ.Χ. ή ενδεχομένως το 33 μ.Χ. Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς μετά τη σταύρωση του, και οι γραφές αναφέρουν ότι όταν μετά από τρεις μέρες γυναίκες πήγαν στον τάφο για να αλείψουν με μύρο το σώμα του, δεν το βρήκαν μέσα σε αυτόν.

Το ταφικό κρεβάτι του Ιησού περικλείεται τώρα από μια μικρή δομή γνωστή ως Ιερό Κουβούκλιο, που ανακατασκευάστηκε για τελευταία φορά το 1808-1810, αφού καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το Κουβούκλιο και ο εσωτερικός τάφος βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου.

Το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, στο Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ

Όπως σημειώνει το περιοδικό, η αποκάλυψη του νεκρικού κρεβατιού δίνει στους ερευνητές μια πρωτοφανή ευκαιρία να μελετήσουν την αυθεντική επιφάνεια του, που θεωρείται η πιο ιερή τοποθεσία για τη χριστιανική θρησκεία. Μια ανάλυση του αρχικού πετρώματος μπορεί να τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο την αρχική μορφή του ταφικού θαλάμου του Ιησού, αλλά και το πώς εξελίχθηκε ο συγκεκριμένος τόπος σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης από τότε που πρωτο--ανακαλύφθηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ..

«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου» δήλωσε η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου στο National Geographic. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για την καταγραφή αυτού του μοναδικού μνημείου, θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσει τα ευρήματά μας, σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού», σημείωσε.

Έλληνες επιστήμονες έφεραν στο φως τον τάφο του Χριστού
Οι συντηρητές αφαιρούν τη μαρμάρινη πλάκα που κάλυπτε το ταφικό κρεβάτι για αιώνες

Η στιγμή της Αποκάλυψης

Οι πόρτες της εκκλησίας είχαν κλείσει νωρίς - αρκετές ώρες πριν την κανονική ώρα του κλεισίματος τους, αφήνοντας ένα σαστισμένο πλήθος προσκυνητών και τουριστών να στέκονται μπροστά στις πανύψηλες ξύλινες πόρτες. Στο εσωτερικό, μια ομάδα συντηρητών με κίτρινα κράνη, Φραγκισκάνοι με καφέ ράσα και Κόπτες με εντυπωσιακές κεντημένες κουκούλες περικύκλωναν την είσοδο του Κουβουκλίου.

Στο εσωτερικό του τάφου, που συνήθως φωτίζεται με το αχνό φως των κεριών, ο έντονος φωτισμός των εργασιών αποκατάστασης γέμισε το μικρό χώρο, αποκαλύπτοντας μικρές λεπτομέρειες που συνήθως τις παραβλέπει κανείς. Η μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει το ταφικό κρεβάτι είχε απομακρυνθεί από τον τοίχο. Από κάτω υπήρχε μια πέτρινη επιφάνεια χρώματος γκρι - μπεζ. «Τι είναι αυτό;» ρωτά ένας συντηρητής. «Δεν ξέρουμε ακόμη» απαντά η κυρία Μοροπούλου. «Ήρθε η ώρα να φέρουμε τα επιστημονικά εργαλεία παρακολούθησης».

Έξω από το Ιερό Κουβούκλιο, ο Έλληνας Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, παρακολουθούσε τα γεγονότα με ένα γαλήνιο χαμόγελο. «Χαίρομαι που το κλίμα είναι τόσο ξεχωριστό, υπάρχει μια κρυφή ευδαιμονία. Εδώ έχουμε Φραγκισκανούς, Αρμένιους, Έλληνες, Μουσουλμάνους φύλακες και Εβραίους αστυνομικούς. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε πως αυτό θα αποτελέσει ένα αληθινό μήνυμα πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Χρειαζόμαστε όλοι ειρήνη και αλληλοσεβασμό», δήλωσε.

Οι επικεφαλής των Εκκλησιών ενημερώνονται σχετικά με τις εργασίες
από την Δρ. Αντωνία Μοροπούλου, επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης

Η απόφαση για την «ανάσταση» του μνημείου

Η δομική ακεραιότητα του Κουβουκλίου αποτελούσε ένα μεγάλο θέμα για δεκαετίες. Υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια ενός σεισμού το 1927 και οι βρετανικές αρχές είχαν αναγκαστεί να καλύψουν το κτίριο με αντιαισθητικούς εξωτερικούς δοκούς που παρέμεναν μέχρι πρότινος. Οι δυσκολίες μεταξύ των εκπροσώπων Status Quo και η έλλειψη οικονομικών πόρων εμπόδισαν την επισκευή του.

Το 2015, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο μεγάλων κοινοτήτων, κάλεσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το οποίο προηγουμένως είχε αναλάβει τα έργα αποκατάστασης στην Ακρόπολη των Αθηνών και την Αγία Σοφία) να μελετήσει το Κουβούκλιο. Οι κοινότητες της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου συμφώνησαν στην αποκατάσταση της δομής τον Μάρτιο του 2016, με το έργο να ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2017.


Το πρόγραμμα αποκατάστασης, με τη συμμετοχή περίπου 50 εμπειρογνωμόνων, πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από δωρητές, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και η χήρα του συνιδρυτή της Atlantic Records, η οποία προσέφερε 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Τεράστια χρηματικά ποσά δόθηκαν και από τα τρία χριστιανικά δόγματα των Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Αρμενίων, που διαχειρίζονται τον Ιερό χώρο από κοινού.

To National Geographic Society έχει τις ευλογίες του Έλληνα Πατριάρχη Ιεροσολύμων και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων ώστε να σχηματιστεί μια στρατηγική συμμαχία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή: National Geographic (Kristin Romey)
Photos: Oded Balilty, Dusan Vranic

[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

$show=mobile

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγγελίες,2,Αγροτικά,352,Αγωγοί,106,Αθλητικά,1561,Αλεξανδρούπολη,3401,Άμυνα,147,ΑΝΕΛ,54,Απεργίες,101,Άρθρα - Απόψεις,2249,Αστυνομικά,442,Αυτοδιοίκηση,1403,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,464,Αφιερώματα,203,Βαλκάνια,17,Βουλευτικές Εκλογές,375,Γελοιογραφίες,6,ΔΗΜΑΡ,20,Δημόσια Έργα,51,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,155,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διάφορα,22,Διδυμότειχο,206,Δράμα,46,Έβρος,10334,Εθελοντισμός,134,Εκδηλώσεις,1570,Εκκλησία,589,Εκπαίδευση,680,Ελλάδα,670,Ελληνισμός,23,Ελληνοτουρκικά,328,Ενέργεια,23,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,431,Εργασία,1,Εργασιακά,165,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,16,Ευρώπη,74,Ζωή και Υγεία,203,Θράκη,115,Ιστορία,102,Καβάλα,94,Καιρός,24,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,166,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΚΕ,219,Κοινωνία,49,Κοινωνική Προσφορά,156,Κόσμος,428,ΛΑΕ,7,ΛΑΟΣ,19,Μειονότητα,16,Μεταναστευτικό,91,Μουσική,156,ΝΔ,403,Ξάνθη,77,Οικολογία,221,Οικονομία,444,Ορεστιάδα,562,Πανταζίδου,31,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,191,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2202,Πολιτική,949,Πολιτισμός,130,ΠΟΤΑΜΙ,21,Πρόσωπα,76,Προτεινόμενο,3,Πρώτο Θέμα,3462,Ροδόπη,134,Σαμοθράκη,391,Σάτιρα,62,Σουφλί,176,Συγκοινωνίες,235,Σύλλογοι,238,Συνέδρια,99,ΣΥΡΙΖΑ,277,Σχολείο,9,Τέχνες,110,Τεχνολογία,41,Τουρισμός,195,Τρίγωνο,29,Τυχερό,14,Υγεία,498,Φέρες,163,Χηλή,16,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,286,Showbiz,20,UNICEF,1,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έλληνες επιστήμονες έφεραν στο φως τον τάφο του Χριστού
Έλληνες επιστήμονες έφεραν στο φως τον τάφο του Χριστού
Για πρώτη φορά επιστήμονες μεταξύ των οποίων και Έλληνες μετακίνησαν τη μαρμάρινη πλάκα του Πανάγιου Τάφου, αποκαλύπτοντας την επιφάνεια στην οποία πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη Σταύρωση.
https://1.bp.blogspot.com/-IOr89jkz-C8/WBT7jCtdyKI/AAAAAAABqZM/sysH1qP2mSQuSy8aoNi29T92oD9gO0amgCLcB/s1600/church_holy_sepulchre.adapt.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-IOr89jkz-C8/WBT7jCtdyKI/AAAAAAABqZM/sysH1qP2mSQuSy8aoNi29T92oD9gO0amgCLcB/s72-c/church_holy_sepulchre.adapt.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/10/blog-post_221.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/10/blog-post_221.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy