Ο Θανάσης Ζαφειρίου της καρδιάς μας, το «δώρο» του Χάρου και η υποκρισία

Έζησε από θαύμα. Την ώρα που φίλια πυρά πυροβολούσαν το Noratlas στην Κύπρο το 1974, αυτός βρήκε τη ψυχική δύναμη να πηδήξει στο κενό, χωρίς αλεξίπτωτο. Ο λόγος για τον Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος "έσβησε" την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του ένα κομμάτι ιστορίας.

Ο Θανάσης Ζαφειρίου της καρδιάς μας, το «δώρο» του Χάρου και η υποκρισία
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πλήθος κόσμου απηύθυνε το «τελευταίο αντίο» στον Αθανάσιο Ζαφειρίου, τον μοναδικό επιζώντα καταδρομέα σ' ένα από τα Noratlas που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο το 1974.

Η κηδεία του Α. Ζαφειρίου έγινε με τιμές ήρωα, ενώ το φέρετρό του κάλυπταν η ελληνική και η κυπριακή σημαία.

Στην εξόδιο ακολουθία που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος συνοδευόμενος από τον Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνη Μανδρίτη ενώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη εκπροσώπησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Επίσης παρευρέθηκαν ο Κύπριος Ταξίαρχος κ. Γιάγκου, ο στρατιωτικός σύνδεσμος του κυπριακού με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας κ. Ψαρράς καθώς και μεγάλος αριθμός Κυπρίων σπουδαστών στρατιωτικών σχολών στην Ελλάδα.

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν εκπρόσωποι του ελληνικού ΓΕΣ καθώς και του υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης και αξιωματικοί του σώματος καταδρομέων στο οποίο ανήκε ο εκλιπών, καθώς και πολλοί συμπολεμιστές του από το 1974. Επίσης, πολυπληθής ήταν η παρουσία της κυπριακής παροικίας στη Θεσσαλονίκη με την οποία ο Α. Ζαφειρίου είχε στενές σχέσεις καθώς ήταν και επίτιμο μέλος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος. Αντιπροσωπείες όλων των κυπριακών οργανώσεων της βόρειας Ελλάδας επίσης παρευρέθηκαν.

Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικήδειο εκφώνησε ο Διοικητής της Στρατιάς της Λάρισας, Ηλίας Λιοντάρης ενώ για τον εκλιπόντα μίλησε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που τέλεσε την ακολουθία.

Ο Θανάσης Ζαφειρίου με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (photo ΓΤΠ)

Ο αθάνατος Θανάσης της καρδιάς μας, το «δώρο» του Χάρου και η υποκρισία

Αυτή τη φορά Θανάση Ζαφειρίου δεν κατάφερες να ξεφύγεις από τον τρομακτικό Χάρο. Ήταν πολύ καλά μελετημένος. Άφησε να περάσουν πολλά χρόνια από εκείνη την εποχή, που του την έφερες. Τότε δεν είχε υπολογίσει σωστά τη μαγκιά της ψυχής σου. Δεν είχε προσμετρήσει τη λεβεντιά, που ακόμη κρύβεται σε κάποιες ελληνικές ψυχές. Είχε ξεγελαστεί. Αν και αιώνες τώρα κάνει την ίδια απεχθή δουλειά, μαζεύοντας ψυχές. Αν και αιώνες τώρα είχε βρεθεί αμέτρητες φορές αντιμέτωπος με ήρωες, που δεν δείλιασαν μπροστά του, εντούτοις, θεώρησε ότι η φθορά στην ελληνική επικράτεια είχε εξαντλήσει τα αποθέματα παλικαριάς.

Πού να φανταζόταν ότι θα βρισκόταν κάποιος με τόση δύναμη ψυχής, ώστε να πηδήξει από ένα φλεγόμενο αεροπλάνο, μόλις 100 μέτρα πριν διαλυθεί στο έδαφος; Τώρα, όμως, αδελφέ είχε σχεδιάσει καλά το έργο του. Σε άφησε να βιώσεις ένα σωρό εθνικούς εξευτελισμούς. Σε άφησε να ζεις με την μεγάλη απορία για την τεράστια εκείνη προδοσία. Και να λιώνεις σιγά-σιγά με ένα απέραντο γιατί. Και ένα γιγάντιο πώς μπόρεσαν αδελφά χέρια να διαπράξουν τέτοιο έγκλημα. Σε άφησε να εξασθενήσεις με τα προβλήματα υγείας που συσσώρευσες. Και έτσι αποδυναμωμένο πια, ήρθε προχθές και σε πήρε. Τέτοιος δειλός είναι ο Χάρος αδερφέ. Κάνει «μαγκιές» μπροστά στους κοινούς θνητούς. Μπροστά στους ήρωες τρέμει. Δεν αντέχει τη σπίθα των ματιών τους. Εφευρίσκει ύπουλους τρόπους για να πετύχει τον τραγικό του στόχο.


Μην λυπάσαι, ωστόσο, Θανάση της καρδιάς μας. Μέσα στην τραγικότητα του, ο Χάρος έκανε και κάτι καλό. Σε άφησε να δεις την ανεύρεση των οστών σχεδόν όλων των συντρόφων σου. Αυτών, που όπως κι εσύ, εκείνο το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974, φορώντας το τιμημένο μπερέ του λοκατζή, επιβιβάστηκαν σε ένα γερασμένο «μαύρο πουλί». Ξεκίνησαν για να υπερασπιστούν ελληνική γη και ελληνικές ψυχές. Ως ο άνθρωπος - σύμβολο του τραγικότερου περιστατικού εκείνης της ανείπωτης τραγωδίας και της φοβερής προδοσίας, μάλλον δεν θα είχες καταλάβει ποτέ γιατί επί 42 χρόνια κρατούσαν θαμμένο κάτω από τόνους χώματος το τεκμήριο του εγκλήματος. Θέλαμε να κρύψουμε την προδοσία. Την αποτυχία μας. Τις τύψεις μας (όσοι διαθέτουν). Την αδυναμία και την ανικανότητα μας να αντικρίσουμε κατάφατσα την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Τρέμαμε να αντικρίσουμε τον εφιάλτη, γι’ αυτό τον θάψαμε. Και κτίσαμε κι ένα μνημείο από πάνω. Έτσι για να αυτοξεγελιόμαστε. Για να πηγαίνουν οι κουστουμαρισμένοι επίσημοι κάθε χρόνο να τοποθετούν στεφάνια. Και να αμολάνε ανέξοδα λόγια του αέρα. Το απόγειο του θεατρινισμού. Από κάτω τα τεκμήρια της ντροπής και από πάνω τα τεκμήρια της υποκρισίας.

Σου έκανε και ένα ακόμη «δώρο» ο ενίοτε άσπλαχνος Χάρος, όμως, αδερφέ Θανάση. Σε πήρε πριν έρθει η στιγμή των τελετών εκεί στον Τύμβο. Πριν την στιγμή της κορύφωσης της υποκρισίας. Την ψήνουν την τελετουργία της ιλαροτραγωδίας φίλε. Θα καλέσουν τους συγγενείς των παλικαριών που έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο μέσα στο φλεγόμενο «Νίκη 4». Θα τους παραδώσουν με τιμές τα κοκαλάκια των αγαπημένων τους παλικαριών, που βρήκαν μετά από 42 χρόνια. Αυτό το «μαρτύριο» εσύ θα το γλυτώσεις Θανάση. Με πόση ευκολία αυτό το μνημείο της εθνικής ντροπής (όχι για τα παλικάρια βεβαίως, αλλά για εκείνους που ευθύνονται για την προδοσία) θα μετατραπεί σε θέατρο. Για να υποδυθούν κάποιοι τους κακάθλιους ρόλους τους. Σ’ εκείνη την τελετή υποκρισίας, οι θεατρίνοι θα παραδώσουν τα κοκαλάκια. Δεν θα μπορέσουν, όμως, να δώσουν απαντήσεις σε δύο βασανιστικά ερωτήματα. Ποιοι ευθύνονται για την προδοσία και την ντροπή και γιατί ποτέ δεν πλήρωσαν για το κορυφαίο έγκλημα. Γιατί «ξεγέλασαν» εκείνα τα παλικάρια τότε, αφήνοντας τα να νομίζουν ότι θα έρχονταν σε μια γη, με την οποία τους συνέδεε ομφάλιος λώρος. Να είσαι σίγουρος ότι δεν θα βρουν τη δύναμη οι θεατρίνοι να εξηγήσουν στους μαυροφορεμένους ότι ο ομφάλιος λώρος δεν υπάρχει πια. Ότι ξαφνικά τον απέκοψαν...


Κάθε χρόνο ερχόσουν στις τελετές στον Τύμβο. Αλήθεια ηρωικέ καταδρομέα, πώς ένιωσες εσύ όταν άκουσες ότι κόπηκε ο ομφάλιος λώρος; Τόσα χρόνια που ερχόσουν, σου είπε κανείς γιατί οι προδότες κυκλοφορούν ελεύθεροι; Μπόρεσες να καταλάβεις γιατί κάθε φορά που ερχόσουν στο μνημείο της ντροπής, έβλεπες στο μαύρο ουρανό να γυροφέρνουν οι ερινύες; Να πεις ευχαριστώ στο Χάρο, Θανάση. Σε γλύτωσε από αυτό το μαρτύριο. Θα ήταν πιο επώδυνο ακόμη και από αυτό που βίωσες τότε. Καλό παράδεισο Θανάση Ζαφειρίου. Να ξέρεις ότι θα παραμείνεις εσαεί αθάνατος στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Αυτοί είναι οι μόνοι που πραγματικά αναγνωρίζουν το μεγαλείο το δικό σου και όλων των άλλων που θυσιάστηκαν!

Γιώργος Καλλινίκου

Πηγή: Εφημερίδα της Κύπρου "Ο Φιλελεύθερος"
[post_ads]

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

$show=mobile

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγγελίες,3,Αγροτικά,359,Αγωγοί,108,Αθλητικά,1600,Αλεξανδρούπολη,3565,Άμυνα,157,ΑΝΕΛ,54,Απεργίες,101,Άρθρα - Απόψεις,2280,Αστυνομικά,443,Αυτοδιοίκηση,1424,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,464,Αφιερώματα,209,Βαλκάνια,18,Βουλευτικές Εκλογές,375,Γελοιογραφίες,6,ΔΗΜΑΡ,20,Δημόσια Έργα,51,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,158,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διάφορα,22,Διδυμότειχο,218,Δράμα,47,Έβρος,10585,Εθελοντισμός,139,Εκδηλώσεις,1597,Εκκλησία,612,Εκπαίδευση,694,Ελλάδα,690,Ελληνισμός,23,Ελληνοτουρκικά,329,Ενέργεια,24,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,438,Εργασία,5,Εργασιακά,167,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,16,Ευρώπη,80,Ζωή και Υγεία,212,Θράκη,126,Ιστορία,106,Καβάλα,94,Καιρός,24,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,167,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΚΕ,225,Κοινωνία,50,Κοινωνική Προσφορά,158,Κόσμος,445,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Μειονότητα,16,Μεταναστευτικό,93,Μουσική,158,ΝΔ,408,Ξάνθη,81,Οικολογία,224,Οικονομία,453,Ορεστιάδα,581,Πανταζίδου,39,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,194,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2236,Πολιτική,965,Πολιτισμός,133,ΠΟΤΑΜΙ,21,Πρόσωπα,76,Προτεινόμενο,4,Πρώτο Θέμα,3538,Ροδόπη,140,Σαμοθράκη,402,Σάτιρα,62,Σουφλί,183,Συγκοινωνίες,238,Σύλλογοι,242,Συνέδρια,101,ΣΥΡΙΖΑ,278,Σχολείο,9,Τέχνες,110,Τεχνολογία,42,Τουρισμός,198,Τρίγωνο,29,Τυχερό,14,Υγεία,508,Φέρες,171,Χηλή,22,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,289,Showbiz,20,UNICEF,1,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ο Θανάσης Ζαφειρίου της καρδιάς μας, το «δώρο» του Χάρου και η υποκρισία
Ο Θανάσης Ζαφειρίου της καρδιάς μας, το «δώρο» του Χάρου και η υποκρισία
Έζησε από θαύμα. Την ώρα που φίλια πυρά πυροβολούσαν το Noratlas στην Κύπρο το 1974, αυτός βρήκε τη ψυχική δύναμη να πηδήξει στο κενό, χωρίς αλεξίπτωτο. Ο λόγος για τον Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος "έσβησε" την Παρασκευή, αφήνοντας πίσω του ένα κομμάτι ιστορίας.
https://2.bp.blogspot.com/-kuf2yJAxQDQ/V8uVPnYMbhI/AAAAAAABoRk/XpvtBqlaUokejEkzMbJzJia6vvZ09kxNgCLcB/s1600/zafeiriou.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-kuf2yJAxQDQ/V8uVPnYMbhI/AAAAAAABoRk/XpvtBqlaUokejEkzMbJzJia6vvZ09kxNgCLcB/s72-c/zafeiriou.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/09/blog-post_51.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/09/blog-post_51.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy