Ο Σταύρος Μπένος και το "Διάζωμα" στην Αλεξανδρούπολη

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται στις 8 Ιουλίου από τη «γέννηση» του «Διαζώματος». Το σωματείο, που ίδρυσε ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός πολιτισμού, δήμαρχος Καλαμάτας και λάτρης των αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Ο Σταύρος Μπένος και το "Διάζωμα" στην Αλεξανδρούπολη
Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται στις 8 Ιουλίου από τη «γέννηση» του «Διαζώματος». Το σωματείο, που ίδρυσε ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός πολιτισμού, δήμαρχος Καλαμάτας και λάτρης των αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχει ως βασική αποστολή του τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων και τη σύνδεσή τους με την κοινωνία.

Το έργο του σωματείου, μέχρι σήμερα, παρουσίασε σε εκδήλωση στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος ο Σταύρος Μπένος, πλαισιωμένος από το ιδρυτικό στέλεχος του Διαζώματος και εμπνευστή της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας Γιάννη Λασκαράκη.

Ο πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης Νίκος Πινάτζης χαρακτήρισε τον Σταύρο Μπένο ως μία πολύ σημαντική παρουσία στο χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού, που έκανε πράξη την αγάπη του για τα αρχαία μνημεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από το «Διάζωμα». Ο κ. Πινάτζης μίλησε με θερμά λόγια για το βασικό στόχο του «Διαζώματος», που είναι η σύνδεση των αρχαίων μνημείων με την κοινωνία, η ένταξή τους στην καθημερινότητα του πολίτη, ώστε να μην είναι ερείπια, αλλά ζωντανοί οργανισμοί, ενταγμένοι στη σύγχρονη ζωή.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Μπένος δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται στον Έβρο, αφού, ως γνωστόν, από το Διδυμότειχο κατάγεται η σύντροφος της ζωής του. Είπε ακόμη πως αφιερώνει την ομιλία του στον γνωστό αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, «για το απέραντο ήθος του, για την στάση ζωής του που μας εμπνέει».

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» αναφέρθηκε σε δύο «βαθιές πληγές» από την ενασχόλησή του με τη δημόσια ζωή. Η μία, αφορά τις συνέργειες και την έλλειψή τους και η άλλη την παράλογη ταύτιση ανάπτυξης και υποδομών που προάγει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν γίνει μία τέλεια υποδομή, αλλά δεν έχει ζωή και σύνδεση με την κοινωνία, τι να το κάνω;».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε ως "το γενετικό υλικό" του «Διαζώματος» δύο φράσεις που πρώτη φορά άκουσε ως έφηβος. Η μία ανήκει στον Τζον Κένεντι: «Μην αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σας για εσάς, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας». Η άλλη στον Νίκο Καζαντζάκη: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Όπως είπε, οι αρχαιολόγοι και το υπουργείο πολιτισμού, δεν είναι δυνατόν να είναι οι μοναδικοί επιφορτισμένοι με τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων. «Αυτό το τείχος που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, το «Διάζωμα» επιχειρεί να το ρίξει. Να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης». Τα «μέσα» για να γίνει αυτό είναι δύο: οι πολιτιστικές διαδρομές και τα αρχαιολογικά πάρκα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπένος παρουσίασε το έργο που έχει ήδη παραχθεί προς αυτή την κατεύθυνση από το «Διάζωμα», με τη βοήθεια επιστημόνων, οργανισμών, χορηγών, προγραμμάτων και απλών πολιτών, από όλη την Ελλάδα. Το «Διάζωμα» συμβάλλει καθημερινά στο σημαντικό αυτό έργο της πολιτείας, αναλαμβάνοντας, όπου χρειάζεται, την υλοποίηση διαφόρων εργασιών (απαλλοτριώσεις, αναθέσεις μελετών, κ.α.), οι οποίες έχουν ως τελικό στόχο την ωρίμανση των έργων για την ένταξή τους στο Ε.Σ.Π.Α, το οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» με τη νέα μορφή του, προσφέρει ολιστικά προγράμματα για πρώτη φορά και συνιστά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.


Δίδοντας τον λόγο στον Γιάννη Λασκαράκη για να παρουσιάσει την πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας, τον ευχαρίστησε για την εκπόνηση της πρότασης που την επεξεργάστηκε και την παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του Διαζώματος στον Βόλο πριν δύο χρόνια, καθώς και τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη που την ενέταξε στα ΠΕΠ, στα πλαίσια των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Ο Γιάννης Λασκαράκης παρουσίασε την ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή στα ίχνη της Αρχαίας Εγνατίας οδού, δια μέσου των μνημείων που διατρέχει στο διάβα των 2.500 χρόνων της Ιστορίας της, από την προϊστορική εποχή, την κλασσική αρχαιότητα, την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την νεότερη εποχή. Παρουσίασε την διαδρομή της από την Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη, με τους ενδιάμεσους σταθμούς, τα ιστορικά γεγονότα, τα ιστορικά πρόσωπα, τους μύθους και τις αφηγήσεις του Ομήρου, του Ξενοφώντα, του Θουκυδίδη, του Αποστόλου Παύλου. Τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η παγκόσμια αναγνωρησιμότητα της οδού και των μνημείων της όπως η Βεργίνα, η Πέλλα, η Αμφίπολη, οι Φίλιπποι, τα Άβδηρα, η Ζώνη, το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, ο Τύμβος της Δοξιπάρας κλπ. Αλλά και οι πόλεις όπως το Διδυμότειχο η πρωτεύουσα δυο αυτοκρατοριών, η Νεάπολη (Καβάλα), η Θεσσαλονίκη, οι Αιγές κλπ. Υπενθύμισε την θαλάσσια διαδρομή του Οδυσσέα από την Τροία στους Κίκονες στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Τόνισε ότι η διαδρομή θα πρέπει να συνδεθεί με την τοπική οικονομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, έχοντας το σήμα της Εγνατίας ως πιστοποιητικό ποιότητας. Επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχοι, εστιάτορες, παραγωγοί τοπικών αγροτικών προϊόντων, κρασιού, γαλακτοκομικών ή και παραγωγών αναμνηστικών θα συμμετέχουν σε αυτό το «πάρτι» ανάπτυξης και ποιότητας που θα προκαλέσει η αειφορία των μνημείων που θα πάψουν να είναι «νεκροί» και άβατοι χώροι και θα ζωντανέψουν με το γκρέμισμα των τειχών που τους χωρίζουν από την κοινωνία.

Αναφέρθηκε στα μνημεία, στα έργα και τις δράσεις προϋπολογισμού 78 εκατομμυρίων περίπου που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ανάμεσα στα οποία είναι και η κατασκευή της παραλιακής οδού Μάκρης - Μαρώνειας.

Τέλος ανακοίνωσε ότι η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος το 2017 θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας με επισκέψεις σε όλα τα μνημεία της Περιφέρειας από την Θάσο μέχρι τη Σαμοθράκη, με καλεσμένους πολύ σημαντικές προσωπικότητες για να δοθεί η σημασία και η διεθνής διάσταση της διαδρομής.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ (Κική Ηπειρώτου)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2036,Αλεξανδρούπολη,8344,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3004,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3260,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,676,Δράμα,114,Έβρος,18163,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2489,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1453,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,323,Θράκη,733,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,209,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1453,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3828,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6086,Ροδόπη,406,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,541,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,57,Τυχερό,51,Υγεία,1065,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ο Σταύρος Μπένος και το "Διάζωμα" στην Αλεξανδρούπολη
Ο Σταύρος Μπένος και το "Διάζωμα" στην Αλεξανδρούπολη
Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται στις 8 Ιουλίου από τη «γέννηση» του «Διαζώματος». Το σωματείο, που ίδρυσε ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός πολιτισμού, δήμαρχος Καλαμάτας και λάτρης των αρχαίων μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
https://3.bp.blogspot.com/-ctj8kUG1Rbg/V3V0HpaH6yI/AAAAAAABloQ/EaG6rtmVH5EyB9xCPOcgqeDrEQklB173ACLcB/s640/diazoma1.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-ctj8kUG1Rbg/V3V0HpaH6yI/AAAAAAABloQ/EaG6rtmVH5EyB9xCPOcgqeDrEQklB173ACLcB/s72-c/diazoma1.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/06/blog-post_622.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/06/blog-post_622.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων