Φάκελος Ροτβάιλερ: γιατί τα σκυλιά σκότωσαν το παιδί

Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση της θανάτωσης ενός πεντάχρονου αγοριού από δύο σκύλους ράτσας ροτβάιλερ την Κυριακή του Πάσχα στο χωριό Άργιλος Κοζάνης. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, μια συντροφιά που γιόρταζε το Πάσχα, πάγωσε όταν άκουσε δύο σκυλιά

Φάκελος Ροτβάιλερ: γιατί τα σκυλιά σκότωσαν το παιδί
Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση της θανάτωσης ενός πεντάχρονου αγοριού από δύο σκύλους ράτσας ροτβάιλερ την Κυριακή του Πάσχα στο χωριό Άργιλος Κοζάνης.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, μια συντροφιά που γιόρταζε το Πάσχα, πάγωσε όταν άκουσε δύο σκυλιά που ανήκουν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού που γινόταν το γλέντι, να γαβγίζουν σαν μανιασμένα και να επιτίθενται στον άτυχο Στάθη.

Στην ίδια παρέα βρισκόταν και η μητέρα του άτυχου παιδιού, η οποία υπέστη σοκ, όπως και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.

Έντρομοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο της συμφοράς διαπίστωσαν ότι τα δύο σκυλιά είχαν επιτεθεί στο μικρό αγόρι, επιφέροντάς του θανάσιμα τραύματα στο πρόσωπο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια το τραγικό περαστικό στο kozan.gr, κάνοντας λόγο για ουρλιαχτά και αφηνιασμένα σκυλιά που από τη μανία τους σήκωσαν στον αέρα το παιδί.

Ο πεντάχρονος που κηδεύτηκε την Τρίτη του Πάσχα έφερε πολλαπλά τραύματα σε πρόσωπο και τράχηλο, γεγονός που επέφερε και τον τραγικό του θάνατο.

Επίσης, πολλά δαγκώματα προκάλεσαν ισχυρά τραύματα και στα οστά.

Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό με ποιον τρόπο τα σκυλιά κατάφεραν να προσεγγίσουν το παιδάκι, ενώ μια αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως τα ροτβάιλερ ήταν κλειδωμένα.

Ο 72χρονος στην κατάθεση του στον εισαγγελέα ισχυρίστηκε ότι τα ροτβάιλερ ήταν κλεισμένα σε ειδικό χώρο στο ημιυπόγειο του σπιτιού του. Ο άνδρας, στρατηγός εν αποστρατεία, κατέχει ακόμα έξι σκυλιά της ίδιας ράτσας τα οποία είναι κλεισμένα σε αποθήκη της αγροικίας.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο 72χρονος είναι συγκλονισμένος από το περιστατικό και σημείωσε πως διατηρούσε και φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του αγοριού.

Ορίστηκε προανάκριση για την έρευνα των πραγματικών περιστατικών που οδήγησαν στο θάνατο το 5χρονο αγοράκι, ενώ ο 72χρονος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος.

Μιλώντας στο MEGA ο δικηγόρος του, Νίκος Κούρας, είπε ότι ο πελάτης του είναι συντετριμμένος. Όπως ανέφερε ο κ. Κούρας, συναντήθηκε μαζί με τον πελάτη του, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, στην κατοικία του, όπου διαδραματίστηκε το τραγικό περιστατικό, ώστε να έχει μια πλήρη άποψη για το τι έχει συμβεί.

Όπως ανέφερε: «Πρόκειται για μια εξοχική κατοικία, ουσιαστικά ένα υπερυψωμένο ισόγειο και το ημιυπόγειο από κάτω, στο οποίο ήταν φυλαγμένα τα σκυλιά. Τα σκυλιά που επιτέθηκαν στο παιδάκι φυλάσσονταν σ’ ένα χώρο 3-4 μέτρων. Δίπλα στο κούφωμα της πόρτας υπήρχε ένα μικρότερο "πορτίδιο" περίπου 60-70 εκ., από το οποίο βγαίνουν τα σκυλιά το βράδυ. Κάποιες στιγμές βγαίνουν και την ήμερα, γιατί τα σκυλιά είναι κοινωνικά. Αυτό το "πορτίδιο" είναι εσωτερικά κλεισμένο με μια ξύλινη πλάκα κι από την έξω πλευρά υπάρχει μια στήριξη με μια μεταλλική δοκό. Για να ανοίξει αυτή η πόρτα πρέπει κάποιος ν’ ανοίξει τη μεταλλική δοκό και να "πέσει" η πόρτα.

Αυτό ήταν η ασφάλειά του. Το πρόβλημα είναι τώρα ότι όλοι οι επισκέπτες και προσκεκλημένοι ήταν στο υπερυψωμένο ισόγειο μέσα στο σπίτι και προφανώς κάποια στιγμή το παιδάκι ξέφυγε από τον έλεγχό τους, βγήκε στην αυλή, δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη κι άκουσαν τις κραυγές. Η μάνα και το παιδί ήταν η πολλοστή φορά που επισκέφτηκαν το σπίτι. Ο πελάτης μου είναι συντετριμμένος από το περιστατικό. Κανείς από τους παριστάμενους δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη και βρέθηκαν τα σκυλιά στην αυλή. Όταν διακομίσθηκε το παιδί, μου είπε ο πελάτης μου, διαπίστωσαν πως ήταν ήδη πεσμένη, η προστατευτική σωλήνα (σαν "κόντρα"), που εμποδίζει το άνοιγμα της πόρτας».

Ποιος ευθύνεται

Σε εγκληματική αμέλεια και την κακή στιγμή αποδίδει τον θάνατο του πεντάχρονου παιδιού από επίθεση σκύλων στην Κοζάνη, ο εκτροφέας ροτβάιλερ και εκπαιδευτής σκύλων, Αργύρης Γέρου o οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Και έναν άνθρωπο να τον έχεις συνέχεια κλεισμένο σπίτι, θα δείξει ανασφάλεια και αντικοινωνική συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γέρου, παρομοιάζοντας τη συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών με ένα γρήγορο αυτοκίνητο. «Αν ο οδηγός δεν είναι επιδέξιος, τότε προκαλούνται δυστυχήματα από τον κακό χειρισμό» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, ακόμα και αν τα σκυλιά ήταν μικρόσωμα και ζούσαν στις ίδιες συνθήκες, πάλι θα ήταν επιθετικά. «Βέβαια, τώρα τα σκυλιά, αν θανατωθούν, θα είναι το εξιλαστήριο θύμα, αφού δεν έφταιγαν αυτά, αλλά η έλλειψη κοινωνικοποίησής τους».

Για τον κ. Γέρου, μάλιστα, είναι λάθος η αντίληψη ότι τα ροτβάιλερ είναι επιθετικά σκυλιά από τη ράτσα τους. «Αυτά τα ζώα έχουν το ένστικτο του φύλακα, είναι σκυλιά εργασίας και μπορούν να εκπαιδευτούν σε όλες τις ηλικίες» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ροτβάιλερ Ελλάδος, Ηλίας Κανέλλος απέδωσε τη φονική επίθεση σε εγκληματική αμέλεια του ιδιοκτήτη, καθώς κρατούσε τα σκυλιά φυλακισμένα χωρίς επαφή με τον άνθρωπο.

«H επιθετική συμπεριφορά έχει κατά κανόνα τα αίτια της στα αρνητικά συναισθήματα του σκύλου και κατά συνέπεια δεν είναι κάτι που ο σκύλος απολαμβάνει να κάνει, αλλά είναι η τελευταία του προσπάθεια όταν με άλλους "ειρηνικούς" τρόπους δε γίνεται κατανοητό στον άνθρωπο τι ενοχλεί τον σκύλο και τι τον φοβίζει. Από τη μία δηλαδή είναι ο σκύλος ο οποίος αν δεν είναι συνηθισμένος στην παρουσία των παιδιών μπορεί να θεωρήσει κάποιο παιδί ως απειλή και από την άλλη, τα περισσότερα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα από οκτώ χρόνων, τα οποία άθελα τους με τη συμπεριφορά τους μπορούν να ενοχλήσουν ένα σκύλο και ταυτόχρονα να μην καταλάβουν ότι ο σκύλος ενοχλείται και να συνεχίσουν άθελα τους τη συγκεκριμένη συμπεριφορά» ανέφερε στο zoosos.gr o κτηνίατρος και συμπεριφοριστής ζώων Δρ Χρήστος Καραγιάννης.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, τα ροτβάιλερ ανέλαβε ο Δήμος Κοζάνης, που τα μετέφερε σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Παράνομος εκτροφέας;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα proinoslogos.gr πληθαίνουν οι φήμες ότι ο απόστρατος αξιωματικός λειτουργούσε ως παράνομος εκτροφέας καθώς στο σπίτι του είχε τουλάχιστον δέκα σκυλιά της ίδιας ράτσας.

Περίοικοι υποστηρίζουν ότι πριν από δύο μήνες έδωσε δύο ροτβάιλερ σε τρίτα πρόσωπα ενώ, όπως προσθέτουν, πολύς κόσμος ερχόταν στο σπίτι του 72χρονου για να δει τα σκυλιά. Ο απόστρατος αξιωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούσε να δώσει κάποια από τα οκτώ σκυλιά που του απόμειναν, αλλά δεν τα κατάφερε. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει δώσει σκυλιά σε τρίτους και γι’ αυτό το λόγο το εξοχικό του ήταν τόσο επισκέψιμο.

Επίσης, περίοικος δήλωσε ότι «στις 18-19 Σεπτεμβρίου τα ροτβάιλερ του κατασπάραξαν ένα σκυλάκι. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και έγιναν οι συστάσεις για πλημμελή φύλαξη ζώων» με την ιδιοκτήτρια του κουταβιού να επιβεβαιώνει την πληροφορία. Δυστυχώς όμως, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, το γεγονός αυτό και οι συστάσεις δεν συνέβαλαν ώστε ο ιδιοκτήτης να πάρει τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης.

Είναι επιθετικά τα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ;

«Η φυλή του σκύλου δεν αποτελεί αξιόπιστο παράγοντα για να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά εκείνα για τα οποία έχει δημιουργηθεί η κάθε φυλή τα οποία μπορούν να είναι κοινά μεταξύ των ατόμων της ίδιας φυλής, όπως σκύλοι που έχουν αναπαραχθεί για να φυλάνε πρόβατα, να τραβάνε φορτία ή να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, τα οποία όμως αποτελούν πολύ συγκεκριμένες ιδιότητες και δε σκιαγραφούν το χαρακτήρα του σκύλου, π.χ. αν μία φυλή είναι πιο επιθετική από μια άλλη» εξηγεί ο Δρ Καραγιάννης.

«Η φυλή των σκύλων και από γενετικής άποψης δεν αποτελεί έναν ομοιογενή πληθυσμό. Σημαντικότερο ρόλο από γενετικής άποψης στο χαρακτήρα ενός σκύλου παίζει η "γενετική γραμμή" από την οποία έχει προέλθει, η άμεση δηλαδή οικογένεια του, οι κοντινοί συγγενείς του, και όχι η φυλή γενικότερα. Για παράδειγμα, περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους έχουν μεταξύ τους οι σκύλοι διαφορετικής φυλής που έχουν αναπαραχθεί για ένα συγκεκριμένο σκοπό, π.χ. εργασία ή σκύλοι για σόου (για "καλλιστεία σκύλων"), παρά σκύλοι που ανήκουν στην ίδια φυλή π.χ. λαμπραντόρ, αλλά ανήκουν σε διαφορετικές γενετικές γραμμές, π.χ. λαμπραντόρ εργασίας σε σύγκριση με τα λαμπραντόρ για σόου» τονίζει και προσθέτει ότι «δεν είναι η φυλή που περιγράφει το χαρακτήρα ενός σκύλου αλλά πρόκειται για θέμα κοινωνικό».

«Άνθρωποι που θέλουν να έχουν επιθετικούς σκύλους παίρνουν σκύλους φυλών που έχουν ακούσει και πιστεύουν ότι συμπεριφέρονται με επιθετικό τρόπο. Με τη συμπεριφορά τους οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τους σκύλους επιθετικούς (γι’ αυτό άλλωστε πήραν τους συγκεκριμένους σκύλους), ενώ ταυτόχρονα πιθανόν και κάποιοι εκτροφείς σκύλων να διαλέγουν να αναπαράγουν γεννήτορες με επιθετική συμπεριφορά, για να πουλήσουν πιο εύκολα τα κουτάβια στο συγκεκριμένο κοινό» καταλήγει.

Περί ζωοφιλίας

Δυστυχώς, αυτή είναι η άποψη περί ζωοφιλίας που επικρατεί στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων ζώων.

Δήθεν ζωόφιλοι αγοράζουν έναντι αδράς αμοιβής «καθαρόαιμα», υποτίθεται σκυλιά «ράτσας» αντί να προσφέρουν στέγη, στοργή και συντροφιά σε ένα αδέσποτο.

Συχνά τα σκυλιά προέρχονται από puppy mills όπου τα ζώα εκτρέφονται υπό άθλιες συνθήκες και προέρχονται, λόγω των αιμομιξιών, από εξαιρετικά περιορισμένη γενετική δεξαμενή με συνέπεια να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας.

Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες αρνούνται να στειρώσουν τα σκυλιά τους στο όνομα ενός αμφιλεγόμενου "σεβασμού της φύσης" του σκύλου με συνέπεια να υπονομεύουν την υγεία του ζώου, αλλά και να επιτείνουν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι αυτό των αδέσποτων.

Πηγή: econews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Φάκελος Ροτβάιλερ: γιατί τα σκυλιά σκότωσαν το παιδί
Φάκελος Ροτβάιλερ: γιατί τα σκυλιά σκότωσαν το παιδί
Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση της θανάτωσης ενός πεντάχρονου αγοριού από δύο σκύλους ράτσας ροτβάιλερ την Κυριακή του Πάσχα στο χωριό Άργιλος Κοζάνης. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, μια συντροφιά που γιόρταζε το Πάσχα, πάγωσε όταν άκουσε δύο σκυλιά
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGaqbmTaBB2fxWxxdB7vinWLDnxlQYRV8PwGBfU9St8UJRMpwoqm_qJgM8hsGCag6KCwd1fOYY48fbkk6JlqhawgnonsqCx_JneQVYIlweXn4uPV8836LFVBfM4um30BObShZNCzofoIE/s640/rottweiler.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGaqbmTaBB2fxWxxdB7vinWLDnxlQYRV8PwGBfU9St8UJRMpwoqm_qJgM8hsGCag6KCwd1fOYY48fbkk6JlqhawgnonsqCx_JneQVYIlweXn4uPV8836LFVBfM4um30BObShZNCzofoIE/s72-c/rottweiler.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/05/blog-post_44.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/05/blog-post_44.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων