Καταπολέμηση λαθρεμπορίου τσιγάρων: Ένα άδοξο φλερτ;

Όλοι θυμόμαστε τη σημερινή κυβέρνηση να μη χάνει ευκαιρία να συμπεριλάβει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στις τοπ προτεραιότητες. Το ζήτημα πρωταγωνιστούσε ήδη από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Καταπολέμηση λαθρεμπορίου τσιγάρων: Ένα άδοξο φλερτ;
Όλοι θυμόμαστε τη σημερινή κυβέρνηση να μη χάνει ευκαιρία να συμπεριλάβει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στις τοπ προτεραιότητες. Το ζήτημα πρωταγωνιστούσε ήδη από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούσε να διακηρύττει τις προθέσεις και να παρουσιάζει τα σχέδια και τα νούμερα.

Και είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει πιο δίκαιο μέτρο. Ίσως να μην υπάρχει και πιο εύκολο να εφαρμοστεί. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση για να χτυπηθούν τρία ή τέσσερα παράνομα συμφέροντα και να σωθούν π.χ. εκατομμύρια συντάξεις.

Οι κ.κ. Υπουργοί Νικολούδης και Μάρδας φαίνεται να είχαν ξεκάθαρη εικόνα και έτοιμα σχέδια που στόχευαν τα παράνομα συμφέροντα. Όμως, ακριβώς αυτά τα ίδια συμφέροντα φαίνεται ότι τελικά τους «φάγανε».

Υπάρχει κανείς να το αμφισβητήσει; Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και, φοβάμαι, πέραν κάθε αμφισβήτησης.

Ο κ. Νικολούδης, από πριν υπουργοποιηθεί, ως Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, είχε ασχοληθεί εις βάθος με το ζήτημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Σε συνεργασία με διάφορους διεθνείς φορείς είχε καταφέρει να βάλει στην σειρά τα κομμάτια του παζλ.

Στις 11 Μαΐου 2015 δημοσιεύεται η απόφασή του για σύσταση και συγκρότηση ειδικής διυπουργικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Η επιτροπή πράγματι παραδίδει το έργο της, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά στις 31 Ιουλίου 2015 ο Υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Π. Νικολούδης.

Έρχεται την περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης και ανακοινώνει, απαντώντας σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα, ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, με καθυστέρηση επτά μηνών, αλλά «βελτιωμένο».


Γνωρίζουμε με ακρίβεια το περιεχόμενο που είχε καταθέσει ο Π. Νικολούδης, το οποίο τελικά για άγνωστους λόγους δεν βρήκε το δρόμο του να αναρτηθεί για διαβούλευση το καλοκαίρι. Υποψιαζόμαστε τις «βελτιώσεις» στις οποίες αναφέρεται ο κ. Αλεξιάδης, αλλά και τους «κάλους» που πατάει κάθε σημείο. Προσπαθώ να μην προτρέχω. Αλλά δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι με ποια σοφία θα «βελτιωθεί» ένα νομοσχέδιο που έχει βασιστεί σε πολυετή και διεξοδική μελέτη και που επισφραγίστηκε από διυπουργική επιτροπή, στην οποία βεβαίως συμμετείχαν και ειδικοί από το Υπουργείο του κ. Αλεξιάδη.

Λίγοι γνωρίζουν ένα παράλληλο, αλλά απολύτως σχετικό, «παιχνίδι» που λαμβάνει χώρα σε ένα άλλο Υπουργείο, αυτό της Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (παράρτημα του ΟΗΕ), ως γνωστό, αγωνίζεται για την μείωση του καπνίσματος. Ο Π.Ο.Υ. έχει κατανοήσει κάποια βασικά ζητήματα, όπως το ότι για να μειωθεί το κάπνισμα ναι μεν να αυξάνονται οι φόροι, αλλά με απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Διαφορετικά θα γίνεται μια τρύπα στο νερό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα από το 2010 όπου με συνολική αύξηση της φορολογίας κατά 65% μειώθηκαν τελικά τα έσοδα αφού οι καπνιστές στράφηκαν στα λαθραία.

Ο ίδιος Οργανισμός έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι σε αυτή τη προσπάθεια δεν είναι δυνατόν να συνεργάζονται οι κυβερνήσεις με την καπνοβιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να βάζεις ελεγκτή τον ελεγχόμενο! Όλο αυτό το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί κι έχει γίνει νόμος του Ελληνικού κράτους από το 2005 (Ν.3420/2005). Έρχεται τώρα ο Π.Ο.Υ. να συμπληρώσει την Συμφωνία αυτή με εξειδικευμένο Πρωτόκολλο για την Εξάλειψη του Παράνομου Εμπορίου Προϊόντων Καπνού. Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κι άλλα 52 κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν ήδη υπογράψει αυτό το Πρωτόκολλο που αποτελείται από ένα σύνολο οδηγιών και κανόνων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Για την ακρίβεια, το Πρωτόκολλο υπεγράφη από την Ελλάδα στις 9 Ιουλίου 2013. Απομένει η κύρωση του, ώστε να γίνει και αυτό νόμος του κράτους όπως ήδη έγινε στην Γαλλία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία,στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που έχουν σημαντικό πρόβλημα με το λαθρεμπόριο.

Έκτοτε, συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή, το 2013 επί Υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, για την κύρωση του Πρωτοκόλλου, η οποία παρέδωσε το έργο της κάπου στις αρχές αυτού του χρόνου.

Ο σημερινός Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, φαίνεται να κωλυσιεργεί. Μάλιστα δύο φορές έχει δηλώσει κόλλημα και δεν έχει απαντήσει σε σχετική επίκαιρη ερώτηση με θέμα ακριβώς αυτή τη κωλυσιεργία. Ας περιμένουμε την απάντησή του για να ακούσουμε τις προθέσεις του.

Όμως αξίζει να τονιστεί ότι κάποια σημεία σε αυτό το Πρωτόκολλο πατάνε τους ίδιους «κάλλους» με το νομοσχέδιο Νικολούδη. Σύμπτωση; Είναι μεγάλη απογοήτευση να βλέπω, όλα αυτά τα χρόνια στα Υπουργεία, σημαντικές προσπάθειες να εμποδίζονται από τις διάφορες «βαλίτσες» που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κύρωση του Πρωτοκόλλου του Π.Ο.Υ. ώστε να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις ρυθμίσεις του. Εξίσου σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση είναι να κατατεθεί επιτέλους το νομοσχέδιο Νικολούδη, χωρίς πονηρές «βελτιώσεις» και να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλάτησης και επαλήθευσης αλλά και θεσμοθέτησης του λιανεμπορίου καπνικών κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Αφήνουμε πάντα περιθώριο να έχουμε παρεξηγήσει αγαθές προθέσεις. Αυτό θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Πρέπει όμως να είναι σε όλους σαφές ότι πρόκειται περί τεράστιου ζητήματος που παρακολουθείται στενά από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Αρχές. Οι εποχές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για να παίζονται τέτοια παιχνίδια στη πλάτη του λαού.


Το 2016 είναι ορόσημο για τον Κλάδο μας!

Αυτά που ενδεχομένως μπορεί να συμβούν, εάν δεν υπάρχει σωστός χειρισμός από όλες τις πλευρές, μπορεί να αποβούν τραγικά για όλους αυτούς που ασχολούνται με τα Καπνικά.

Εφιστώ λοιπόν μεγάλη προσοχή ειδικά προς τα Στελέχη των Καπνοβιομηχανιών, αλλαγή νοοτροπίας - συμπεριφοράς ως προς το Λιανεμπόριο, διότι φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια του Λιανεμπορίου Καπνικών.

Έρχονται πολλές δυσκολίες κατόπιν Ευρωπαϊκών Εντολών τα επόμενα χρόνια και καιρός είναι πλέον, οι μητρικές εταιρείες των αλλοδαπών Καπνοβιομηχανιών να κοιτάξουν με άλλο μάτι αυτή τη μικρή Χώρα του πλανήτη Γη.

Το μόνο ενθαρρυντικό που υπάρχει για τους Λιανέμπορους - Καπνοπώλες είναι ότι βρέθηκε ένας Υπουργός στα χρόνια του Μνημονίου, να πει τα πράγματα με το όνομά τους μέσα στη Βουλή μετά από 5 χρόνια, το όνομα αυτού... Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Αλεξιάδης Τρύφων.

Αν θα τα καταφέρει να φέρει στη Βουλή το νέο Νομοσχέδιο που θα προστατεύει τους Λιανέμπορους, ως κεντρικό βραχίονα Είσπραξης Εμμέσων Φόρων υπέρ Ελληνικού Δημοσίου, θα το δείξει η Ιστορία!!!

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. στο Hilton. Εκεί θα δοθεί η ευκαιρία σε όλο τον Πολιτικό Κόσμο, στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, Λιανέμπορους Καπνικών, Προμηθευτές και Στελέχη Εταιρειών να τοποθετηθούν.

Δούκας Π. Γεώργιος
Πρόεδρος Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων
Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής
www.spekamila.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8207,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3199,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,91,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17945,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2457,Εκκλησία,1202,Εκπαίδευση,1419,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,625,Εργασία,23,Εργασιακά,280,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,705,Ιστορία,219,Καβάλα,187,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,548,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,580,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3773,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5996,Ροδόπη,397,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Καταπολέμηση λαθρεμπορίου τσιγάρων: Ένα άδοξο φλερτ;
Καταπολέμηση λαθρεμπορίου τσιγάρων: Ένα άδοξο φλερτ;
Όλοι θυμόμαστε τη σημερινή κυβέρνηση να μη χάνει ευκαιρία να συμπεριλάβει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων στις τοπ προτεραιότητες. Το ζήτημα πρωταγωνιστούσε ήδη από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
http://3.bp.blogspot.com/-GQvieyDdoBE/VpAtx1nozjI/AAAAAAABd_w/XK3qzbPNfT8/s640/e52e7_L.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-GQvieyDdoBE/VpAtx1nozjI/AAAAAAABd_w/XK3qzbPNfT8/s72-c/e52e7_L.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2016/01/blog-post_93.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2016/01/blog-post_93.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων