Νέμεα: Αμερικανός Καθηγητής καθιερώνει την αναβίωση των αγώνων στο πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου!

Η απύθμενη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, λατρείας και μεγάλου σεβασμού από εκατομμύρια μορφωμένων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο

Νέμεα: Αμερικανός Καθηγητής καθιερώνει την αναβίωση των αγώνων στο πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου
Η απύθμενη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, λατρείας και μεγάλου σεβασμού από εκατομμύρια μορφωμένων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα θερμά αυτά αισθήματα δεν αφορούν μόνο το νου ή την καρδιά, εκφράζονται και στην καθημερινή πράξη με διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αμερικανός Stephen Miller, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφιέρωσε 35 ολόκληρα χρόνια εργασιών στη Νεμέα, διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, δημιούργησε αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο οργανώνοντας την έκθεση του και ξεκίνησε την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.

Stephen G. Miller

Παράλληλα, ο καθηγητής Stephen Miller δημιούργησε την ιστοσελίδα macedonia-evidence.org αποστέλλοντας, στις 18 Μαΐου 2009, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επιστολή υπογεγραμμένη από 370 Αρχαιολόγους, Ιστορικούς και Φιλόλογους από ολόκληρο τον κόσμο, για την ιστορικά αποδεδειγμένη Ελληνικότητα της Μακεδονίας.


Η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας, όπου γινόταν από το 573 π.Χ. οι αθλητικοί αγώνες Νέμεα, άρχισε το 1974 από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και ολοκληρώθηκε το 1991 με την ανάδειξη του αρχαίου σταδίου μετά την συστηματική και επίμονη προσπάθεια του καθηγητή Stephen G. Miller.

Στις 5 Απριλίου 1995, στο Μουσείο Μπενάκη, έγινε η επίσημη ιδρυτική ανακοίνωση του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων», με σκοπό να αναβιώσουν τα Νέμεα σαν μια διεθνή αθλητική συνάντηση όχι για τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά για τον μέσο άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας.


Τον επόμενο χρόνο (1996) άρχισε η αναβίωση των Νεμέων στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, το πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου και έκτοτε τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών ηλικίας από 5 έως 97 ετών από δεκάδες χώρες του κόσμου! Εκτός από τα αγωνίσματα δίνονται παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Στις πλαγιές του σταδίου κάθονται οικογένειες που συμμετέχουν στην εορτή μαζί με τους αθλητές.


Στους αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται ξυπόλυτοι, σε αγώνες δρόμου φορώντας μόνο ένα λευκό χιτώνα στο αρχαίο αποδυτήριο και είναι χωρισμένοι ανά φύλο και ηλικία. Μπαίνουν στο στάδιο από την αρχαία θολωτή είσοδο και εκκινούν από τη λίθινη αφετηρία με τη βοήθεια του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης.

Όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, οι νικητές δένουν μια κορδέλα στο κεφάλι και λαμβάνουν ένα κλαδί φοίνικα. Στο τέλος της ημέρας στεφανώνονται με ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης. Η εμπορευματοποίηση των αγώνων απαγορεύεται, ενώ δεν υπάρχουν χορηγοί στους αγώνες.


Σε ένα κείμενο με τίτλο «Γιατί υποστηρίζω τον Σύλλογο για την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων» πριν από την πέμπτη Νεμεάδα του 2012, ο καθηγητής Stephen G. Miller αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Πολλοί από μας που πιστεύουν στα ιδανικά του Ολυμπισμού έχουν απογοητευθεί από ορισμένες εξελίξεις στις νεώτερες Ολυμπιάδες. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στους αγώνες αυτούς γιατί απευθύνονται αποκλειστικά στους καλύτερους αθλητές. Επίσης η εμπορική αξία αυτών των αγώνων φαίνεται μερικές φορές να αναιρεί τους θεμελιώδεις στόχους τους».


Την 1η Ιουνίου 1996 μια διαφορετική ιδέα πήρε σάρκα και οστά. Ο κόσμος ήρθε στην Νεμέα και περπάτησε από το αρχαίο αποδυτήριο μέσα στη θολωτή στοά και από κει στο στίβο. Σχεδόν 700 άνθρωποι από 29 διαφορετικές χώρες, ήρθαν σε άμεση επαφή με την Ολυμπιακή Ιδέα, όταν έβαλαν τα γυμνά τους πόδια στις εγκοπές της αρχαίας αφετηρίας και έτρεξαν στον αρχαίο στίβο. Έτσι πέρασαν από τον 20ο αιώνα στο 4ο αιώνα π.Χ., και έφυγαν στο τέλος της ημέρας με αρχαία σκόνη στα πόδια τους.


Ντυμένοι όλοι το ίδιο με αρχαίους χιτώνες, αναγνώρισαν όχι μόνο την κοινή τους ανθρώπινη υπόσταση, αλλά και την ανάγκη να γνωρίσουν τους εαυτούς τους γνωρίζοντας την ιστορία τους. Και το έργο μου στη Νεμέα απέκτησε μια σημασία πολύ μεγαλύτερη από την εκπλήρωση των επιστημονικών στόχων που είχα αρχικά θέσει. Η δυνατότητα να γιορτάζουμε την ανθρώπινη φύση μας κάθε τέσσερα χρόνια στον αρχαίο στίβο έγινε μεγαλύτερη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πάνε στην Αγγλία του χρόνου, στη Βραζιλία τέσσερα χρόνια μετά, με τις αποσκευές τους βαριά φορτωμένες στα πολλά ταξίδια, που πραγματοποίησαν από το 1896 και μετά τον περασμένο αιώνα. Αλλά οι Νέμεοι Αγώνες θα παραμείνουν στη Νεμέα. Ίσως για όλους εμάς η Ολυμπιακή Ιδέα θα συνεχίζει να πηγάζει από τη γη που τη γέννησε».

Γραφείο του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων» (nemeangames.org) στην τιμητική επιτροπή για την αναβίωση των αγώνων συμμετέχουν, μεταξύ πολλών άλλων προσωπικοτήτων, το μέλος της Γερουσίας των Η.Π.Α. Νταϊάν Φάινσταϊν, ο Συγγραφέας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπολώνιας Ουμπέρτο Έκο, οι μουσικοσυνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Θάνος Μικρούτσικος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Ομότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζον Μπραδήμας, o πρώην Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τόμας Νάιλς και πολλοί, πολλοί άλλοι.


Τα επόμενα, 6α Νέμεα θα διεξαχθούν μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου 2016 στη Νεμέα. Η χρηματοδότηση των αγώνων χωρίς χορηγούς υπήρξε από την αρχή ένα σοβαρό πρόβλημα για την διεξαγωγή τους. Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία του Ελληνικού Κράτους, σε συνδυασμό με την Ολυμπιακή αγνότητα στην φιλοσοφία των αγώνων μακριά από την εμπορευματοποίηση των χορηγών, επιβάλλει την χρηματοδότηση τους από πολλές, μικρές εισφορές. Έτσι και ένα ακόμα Ευρώ συνεισφορά στο κόστος διεξαγωγής των αγώνων αποτελεί μεγάλη βοήθεια.

Για τον λόγο ακριβώς αυτό, καθιερώθηκε η δυνατότητα προσφορών ακόμα και πολύ μικρών ποσών μέσω της πλατφόρμας Indiegogo, στην οποία δημιουργήθηκε ειδική ενότητα με τίτλο The 6th Revival of the Ancient Greek Nemean Games (Έκτη Αναβίωση των Αρχαίων Ελληνικών Αγώνων της Νεμέας) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.indiegogo.com/projects/the-6th-revival-of-the-ancient-greek-nemean-games.


Συμπέρασμα: Βοηθήστε και εσείς στην αναβίωση των αγώνων που γινόταν από το 573 π.Χ. στην αρχαία Νεμέα, με απλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας. Χωρίς εμπορευματοποίηση, χωρίς επαγγελματίες και χωρίς μεγάλους χορηγούς. Βοηθήστε ώστε «η Ολυμπιακή Ιδέα να συνεχίζει να πηγάζει από τη γη που τη γέννησε», όπως σοφά επισημαίνει ο καθηγητής Stephen G. Miller.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μια ακόμα και πολύ μικρή συνεισφορά στο www.indiegogo.com/projects/the-6th-revival-of-the-ancient-greek-nemean-games, το αργότερο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2015 (ημέρα που λήγει η διάρκεια της εκστρατείας), θα σας προσφέρει την ικανοποίηση συμμετοχής σε μια μεγάλη προσπάθεια, αντάξια της βαριάς κληρονομιάς που θα αφήσουμε στα παιδιά μας!Λεωνίδας Κουμάκης
koumakis.analyst.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,612,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2048,Αλεξανδρούπολη,8594,Άμυνα,350,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3022,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3334,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,702,Δράμα,116,Έβρος,18527,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2575,Εκκλησία,1237,Εκπαίδευση,1506,Ελλάδα,1319,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,72,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,635,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,760,Ιστορία,232,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,594,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,674,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,215,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1513,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,427,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3902,Πολιτική,1500,Πολιτισμός,222,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6194,Ροδόπη,417,Σαμοθράκη,668,Σαρσάκης,43,Σάτιρα,62,Σουφλί,560,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,141,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,70,Τυχερό,53,Υγεία,1102,Φέρες,397,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Νέμεα: Αμερικανός Καθηγητής καθιερώνει την αναβίωση των αγώνων στο πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου!
Νέμεα: Αμερικανός Καθηγητής καθιερώνει την αναβίωση των αγώνων στο πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου!
Η απύθμενη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, λατρείας και μεγάλου σεβασμού από εκατομμύρια μορφωμένων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDnYpTtkgjtajHCDRd6hGnvIJl7vjMqnZ6J0KCQ9yVrGFUwvu_HoSuc-_KV_3ExPBmaVBnCoREOOi6Gnb4BebcOWFIm4UYGntvB9pJxy2wjk7GZiBarDtznar_VaLq0SeprjO-DS6ewWU/s640/001run.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDnYpTtkgjtajHCDRd6hGnvIJl7vjMqnZ6J0KCQ9yVrGFUwvu_HoSuc-_KV_3ExPBmaVBnCoREOOi6Gnb4BebcOWFIm4UYGntvB9pJxy2wjk7GZiBarDtznar_VaLq0SeprjO-DS6ewWU/s72-c/001run.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/10/blog-post_85.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/10/blog-post_85.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων