Θράσσα: Ένα στολίδι στο Τυχερό σταμάτησε να φωτίζει

Αισθήματα λύπης κατέκλυσαν τους κατοίκους της περιοχής για το κλείσιμο του ξενοδοχείου «ΘΡΑΣΣΑ» - Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις όμορφες αναμνήσεις, δίπλα στη λίμνη του Τυχερού, από τους φίλους της Θράσσας

Θράσσα: Ένα στολίδι στο Τυχερό σταμάτησε να φωτίζει
Αισθήματα λύπης κατέκλυσαν τους κατοίκους της περιοχής για το κλείσιμο του ξενοδοχείου «ΘΡΑΣΣΑ».

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις όμορφες αναμνήσεις, δίπλα στη λίμνη του Τυχερού, από τους φίλους της Θράσσας:

Στις 11 Οκτωβρίου, ένα μικρό στολίδι του τόπου μας σταμάτησε να φωτίζει. Η Θράσσα, αυτό το μικρό μα υπέροχο ξενοδοχείο στην λίμνη του Τυχερού, σταμάτησε την λειτουργία του. Ένα ακόμη θύμα και αυτό της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, που αγωνιζόταν και αυτό να επιβιώσει με τις δικές του δυνάμεις χωρίς την πρέπουσα στήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη αρκετοί, αλλά δεν θα αναφερθούν εδώ. Εμείς απλώς θέλουμε, μέσα από τις γραμμές αυτού του κειμένου, να αποτυπώσουμε κάποιες σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που αυτή τόσο απλόχερα μας χάρισε.


Στα 15 χρόνια λειτουργίας του, η Θράσσα ήταν κάτι παραπάνω από ένα όμορφο μικρό ξενοδοχείο. Ο καλαίσθητος εσωτερικός της χώρος, σχεδιασμένος με τόσο μεράκι και φαντασία, ο καταπράσινος κήπος με τις λεπτές διακοσμητικές πινελιές της Σοφίας ερχόταν να αγκαλιάσει κάθε λογής επισκέπτες, τουρίστες, φυσιολάτρες, επαγγελματίες, μαθητές. Η οργιώδης βλάστηση, με τα ποικιλόμορφα φυτά και τα πολύχρωμα άνθη, μαζί με την επιβλητική παρουσία της λίμνης συνέθεταν ένα μαγευτικό τοπίο, σαν να έβγαινε από πίνακα του Rousseau ή του Corot. Έμοιαζε σαν εκείνα τα πρότυπα οικοτουριστικά καταλύματα της κεντρικής κ βόρειας Ευρώπης, που τόσο πολύ όλοι μας εκθειάζουμε.


Για τους περισσότερους επισκέπτες αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς. Η Θράσσα είχε την ικανότητα να προσφέρει ό,τι αναζητούσε ο καθένας: ένα χώρο όπου μπορούσες να απολαύσεις μία κούπα καφέ παρέα με τους φίλους σου, ένα ορμητήριο για περιήγηση γύρω από την λίμνη, μία βόλτα με τα ποδήλατα ή μία βαρκάδα με τα κανό, μία στάση προτού συνεχίσει κανείς το ταξίδι του, ένα κατάλυμα όπου μπορούσε κανείς να βρει λίγη ηρεμία για ξεκούραση μακριά από την ένταση των σύγχρονων αστικών κέντρων.


Ήταν ένα ζωντανό μέρος που υποδεχόταν για αρκετά χρόνια παιδιά παλιννοστούντων που ερχόταν να δουν το μέρος καταγωγής τους, ένα μέρος που φιλοξενούσε σχολεία και οργάνωνε μαζί με τους δασκάλους διάφορες αθλοπαιδιές και δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, που φιλοξενούσε ενημερωτικές δράσεις και παρουσιάσεις φορέων, επιστημόνων... πάντοτε κάτι πολύ ενδιαφέρον συνέβαινε στην Θράσσα.


Για εμάς, οι συχνές επισκέψεις στην Θράσσα ήταν μια ανάγκη επιτακτική, στον βαθμό που μας επέτρεπαν οι διάφορες επαγγελματικές κλπ υποχρεώσεις. Ήταν ένα μέρος όπου μπορούσες έστω για λίγο να αποδράσεις από την καθημερινότητα. Ήταν το καταφύγιό μας, το μέρος όπου απολαμβάναμε ένα δροσερό αναψυκτικό και μία παραδοσιακή πίτα, με την συντροφιά μιας εκλεκτής παρέας ή ενός λογοτεχνικού βιβλίου, αγναντεύοντας την θέα και χαλαρώνοντας με την ησυχία που αυτή σου προσέφερε, που διακόπτονταν ενίοτε μόνο από τον γλυκό ήχο των φτερωτών θαμώνων της λίμνης.


Τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, το σαλόνι και το τζάκι είχαν την τιμητική τους. Η Θράσσα άλλαζε προσωπείο και, με τις σχεδόν καθιερωμένες κυριακάτικες απογευματινές, μαζώξεις λειτουργούσε ως χώρος ανάγνωσης και συζητήσεων, άτυπων ή μη, κάποιες φορές με την παρουσία καλλιτεχνών ή συγγραφέων, και με ένα μουσικό background (με κομμάτια της Evora, της Piaf, του Celentano και άλλων) που δημιουργούσε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα μεταφέροντάς μας σε άλλα μέρη και εποχές, τότε που διάσημα σαλόνια, σαν αυτό της Gertrude Stein, φιλοξενούσαν σημαντικούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής ζωής.


Πράγματι, αυτό που έκανε την Θράσσα τόσο ξεχωριστή δεν ήταν μόνο το ειδυλλιακό μέρος, αλλά ιδίως οι άνθρωποι που πέρασαν από εκεί. Ήμασταν τυχεροί που έτυχε να γνωρίσουμε άτομα από όλες τις άκρες του κόσμου, που ο δρόμος τους τούς οδήγησε εδώ. Ο καθένας τους είχε να μας διηγηθεί και από μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάποιες μάλιστα αφορούσαν και την περιοχή μας: παρατηρητές πουλιών που μας μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από την περιήγησή τους στις όχθες και τους αλμυρόβαλτους στο Δέλτα του Έβρου, αυτό το τόσο όμορφο μέρος που ελάχιστα ακόμα γνωρίζουμε.


Ήμασταν περήφανοι που είχαμε ένα τέτοιο στολίδι στην περιοχή μας. Κι όταν τύχαινε να έχουμε φίλους επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας ή της Ευρώπης (ή ακόμα πιο πέρα), πάντοτε μία επίσκεψη στην Θράσσα ήταν μέσα στο πρόγραμμα. “Μα ποια είναι αυτή η Θράσσα;” μας ρωτούσαν στην αρχή, αργότερα έδιναν οι ίδιοι την απάντηση στο ερώτημά τους: “Δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει ένα τόσο όμορφο μέρος σαν και αυτό”, μας λέγανε κι εμείς γνέφαμε καταφατικά, προσπαθώντας να κρύψουμε διακριτικά την ικανοποίησή μας.


Αυτή ήταν η Θράσσα που μας κράτησε συντροφιά όλα αυτά τα χρόνια. Την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε για όλες τις στιγμές που μας χάρισε. Όπως επίσης ευχαριστούμε την Σοφία για το ότι έκανε την Θράσσα αυτό που είναι: μαγευτική. Σε κάθε γωνία του ξενώνα έβλεπες ένα κομμάτι από αυτήν. Ήταν η ξενοδόχος, η οικοδέσποινα, η φίλη... Θα μας λείψει...


Δυστυχώς, οι ιστορίες και οι εμπειρίες μας σταματούν εδώ. Η Θράσσα έκλεισε, αλλά οι αναμνήσεις και αρκετές εκατοντάδες φωτογραφίες θα μας συνοδεύουν, ακόμα και όταν το μέρος μαραζώσει τελείως. Εμείς ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί και να ξαναδούμε τις πόρτες της να ανοίγουν ξανά.

Οι φίλοι της Θράσσας


Όπως γράφει η Κική Ηπειρώτου στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, η «Θράσσα» αποτελούσε όαση για τους φίλους της φύσης. Δεν ήταν μόνο η ειδυλλιακή της τοποθεσία και το πανέμορφο κτιριακό συγκρότημα με τον υπέροχο κήπο και την ξεχωριστή του πανίδα. Ήταν οι άνθρωποί του που κατάφεραν να κάνουν το Τυχερό και τον Έβρο έναν αξιόλογο προορισμό για μακρινές ή κοντινές αποδράσεις. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από διάφορες χώρες του κόσμου πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από τη «Θράσσα» και έμειναν εντυπωσιασμένοι, απόλαυσαν τη ζεστή φιλοξενία, το τοπίο, τις εναλλακτικές δραστηριότητες που πρόσφερε, ενώ και οι κάτοικοι του Έβρου την είχαν ως σημείο συνάντησης για έναν καφέ ή έναν περίπατο στη φύση.

Ουκ ολίγες και οι δράσεις που διοργανώνονταν κάθε φορά, από μανιταρο-εξορμήσεις και εκδηλώσεις για τα τοπικά προϊόντα, μέχρι προβολές ταινιών και διαγωνισμούς σκιάχτρων.


Η Σοφία Χατζησάββα, η «ψυχή» του ξενώνα, μαζί με το προσωπικό του, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κάτι παραπάνω. Μετά, όμως, από 15 χρόνια, ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Με ένα απλό μήνυμα στο facebook ανακοινώθηκε το τέλος του ταξιδιού... Όσο για τον ξενώνα, που ανήκει στο Δήμο Σουφλίου, ίδωμεν...


Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της Σοφίας και του Πλάτωνα στο Facebook:

Φίλοι της Θράσσας, το ταξίδι μας, έφτασε στο τέλος του.
Ήταν Μάρτης του 2000, όταν με περίσσεια αγάπη για τη φύση και τη λίμνη Τυχερού, ξεκινήσαμε... Στο δρόμο, ανταμώσαμε επισκέπτες και ταξιδευτές, τουρίστες και φυσιολάτρες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου ολάκερου. Κάναμε φίλους καλούς, όλους εσάς που σήμερα δυστυχώς πρέπει να αποχαιρετήσουμε. Μετά από δεκαπέντε χρόνια και με την πεποίθηση ότι φανήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και της αγάπης σας, λέμε αντίο…Όλα τα ταξίδια, ακόμη και τα καλύτερα, κάποτε τελειώνουν. Σας ευχαριστούμε!

Σοφία & Πλάτωνας
Τυχερό 11-10-2015

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2507,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Θράσσα: Ένα στολίδι στο Τυχερό σταμάτησε να φωτίζει
Θράσσα: Ένα στολίδι στο Τυχερό σταμάτησε να φωτίζει
Αισθήματα λύπης κατέκλυσαν τους κατοίκους της περιοχής για το κλείσιμο του ξενοδοχείου «ΘΡΑΣΣΑ» - Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις όμορφες αναμνήσεις, δίπλα στη λίμνη του Τυχερού, από τους φίλους της Θράσσας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTLBE-YXDZPbYrJYN4m_3k0t5M_xDqvA51rK8fO9FbgOoZNAdEbygcX1WjK7CSErpM7pVLC7jiNOpDdech8qk8RjE5ccyZ-8WlzrC1tx3PnkK9Z-w4iLKVvTm6Ya416qFNNKqYEX3SbEc/s640/thrassa-tyxerou.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTLBE-YXDZPbYrJYN4m_3k0t5M_xDqvA51rK8fO9FbgOoZNAdEbygcX1WjK7CSErpM7pVLC7jiNOpDdech8qk8RjE5ccyZ-8WlzrC1tx3PnkK9Z-w4iLKVvTm6Ya416qFNNKqYEX3SbEc/s72-c/thrassa-tyxerou.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/10/blog-post_84.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/10/blog-post_84.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων