Πόσες φορές θα αλλάξουμε αυτό το κράτος;

Όλα τα αηδόνια λαλούν τον ίδιο σκοπό και όλα τα κοράκια όμοια κράζουν. Τι να έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας; Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με μαύρα παπούτσια (χωρίς τα επαναστατικά μποτάκια του Φεβρουαρίου) και εκφώνησε μία ομιλία που, υπό συνθήκες, θα μπορούσε να βγει από το στόμα

Πόσες φορές θα αλλάξουμε αυτό το κράτος;
Όλα τα αηδόνια λαλούν τον ίδιο σκοπό και όλα τα κοράκια όμοια κράζουν.

Τι να έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας; Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με μαύρα παπούτσια (χωρίς τα επαναστατικά μποτάκια του Φεβρουαρίου) και εκφώνησε μία ομιλία που, υπό συνθήκες, θα μπορούσε να βγει από το στόμα οποιουδήποτε. Άντε, ο Τσίπρας έβαλε και δύο μεζούρες παραπάνω από σύγκρουση με την ολιγαρχία. Κατά τα λοιπά, πήρε σελίδες από τις προγραμματικές δηλώσεις του ΓΑΠ, τις έμπλεξε με τις σημειώσεις του Σαμαρά και για γαρνίρισμα πρόσθεσε λίγα από Καραμανλή.

Δηλαδή πόσες φορές θα γυρίσει σελίδα η χώρα; Πόσα «νέα μοντέλα» παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα δοκιμάσουμε; Αυτό το Δημόσιο δεν έχουν βαρεθεί να το μεταρρυθμίζουν; Ποιος πρωθυπουργός δεν υποσχέθηκε δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και κράτος κοντά στον πολίτη; Υπήρξε πρωθυπουργός που δεν έταξε λεφτά στους αγρότες, ανακούφιση των αδυνάτων, σύγκρουση με συμφέροντα, διαφανείς και αποτελεσματικούς θεσμούς;

Ναι, φυσικά, οι υποσχέσεις είναι κομμάτι της δουλειάς τους. Όμως πια, αυτό που γεννιέται στο θυμικό του τηλεθεατή είναι πλήξη, απογοήτευση, οργή. Στο τέλος σταματά να δίνει σημασία στο περιεχόμενο του πολιτικού λόγου, ακούει μόνο ένα βουητό, σαν τραγούδι που δεν προσέχει, σαν τη λειτουργία στην εκκλησία. Εκεί ήταν και ο Τσίπρας. Τον Φεβρουάριο ως κοινωνικός σωτήρας και κάθε λέξη του Συντάγματος, τώρα προσγειωμένος, ως κάθε λέξη του Μνημονίου. Μία σοβαρή εξαγγελία έκανε και αυτή ήταν μισή: ανακοίνωσε την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ως τα μέσα Νοεμβρίου, με την ελπίδα να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο. Έπρεπε να το έχει βρει. Αυτή είναι η δουλειά του. Όχι το δούλεμα.


Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

Αποκατάσταση οικονομικής σταθερότητας, ελάφρυνση χρέους, επιστροφή στην ανάπτυξη, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την πάταξη της διαφθοράς είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Και, όπως πρόσθεσε, είναι όραμα εφικτό στο τέλος της τετραετίας η χώρα να έχει βγει από την κρίση, έχοντας απαλλαγεί από τα μνημόνια και τον έλεγχο των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε τα γνωστά, που υιοθετεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός: εκσυγχρονισμός κράτους, νέο φορολογικό σύστημα, βελτιώσεις στην εκπαίδευση και στην υγεία, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει τις πολιτικές. Άλλωστε αυτό είναι έργο των υπουργών του.

Υπάρχουν ειδήσεις; Ναι. Η κυβέρνηση θα καθυστερήσει ως την κατάρτιση του προϋπολογισμού, αναζητώντας ισοδύναμα, την επιβολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και προτίθεται να αντικαταστήσει τις διοικήσεις των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Σκοπεύει δε, να ανοίξει διάλογο ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Επίσης ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε, με χιούμορ, ότι θα προτιμούσε τον Ευ. Μεϊμαράκη ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος με έμφαση σε τετραετία, είπε ότι θα είναι μία ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις για το πολιτικό σύστημα. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει η ευκαιρία για τομές και μεταρρυθμίσεις «που θα αλλάζουν ριζικά την Ελλάδα».

«Έχουμε εξασφαλίσει ένα σταθερό πλαίσιο μέχρι το 2019, διασφαλίσαμε τη σταθερότητα της χώρας και κλείσαμε τη συζήτηση για το Grexit. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σταθερότητα για τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός».

Περιέγραψε επίσης ένα πλαίσιο έντονης αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση «που εκπροσωπεί την ολιγαρχία και το παλαιό καθεστώς»

Βασικές επισημάνσεις του πρωθυπουργού ως προς την οικονομική πολιτική:

Εισηγούμαστε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο που βάζει την κοινωνική συνοχή, τους ανθρώπους, τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων. Με τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά και σταθερό πιστωτικό σύστημα. Στόχος είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η πρόσβαση στις αγορές τους επόμενους είκοσι μήνες.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον θελκτικό για επενδύσεις που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε η χώρα να βγει από το καθεστώς επιτήρησης.

Η απομείωση του χρέους είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας καθώς το προφίλ του ελληνικού χρέους δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Θα προτείνουμε επιμήκυνση πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια, ρήτρα ανάπτυξης και μακρά περίοδος χάριτος.

Η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια ως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των τραπεζών. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν και το αντίστοιχο managment.

Θα συγκροτηθεί φορέας προσέλκυσης επενδύσεων με ειδικό θεσμικό πλαίσιο. Ο φορέας αυτός θα επιμελείται τη σύνταξη των μελετών και την έκδοση των αδειών με ευθύνη της Βουλής. Ο φορέας θα εποπτεύει την υλοποίηση και τις σχέσεις με το δημόσιο.

Η συμφωνία με τους εταίρους δεν αμφισβητείται, αλλά υπάρχουν ανοιχτά σημεία που δεν έχουν κλείσει. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες.
  • Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν. Ένας ειδικός φορέας θα λειτουργεί μεσολαβητικά ώστε να λύνονται τα θέματα εξωδικαστικά.
  • Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των διακρίσεων.
  • Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων στην ενέργεια.
  • Η δημιουργία Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει φορολογική μεταρρύθμιση με ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα.

Θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.

Σχεδιάζονται αλλαγές και ενοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία με έμφαση στην αύξηση των πόρων. Το πρόβλημα δεν λύνεται με περικοπές, αλλά με την αύξηση των πόρων. «Θα υπάρξει μία μακρά και εθνική προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».

Βίντεο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:



Πηγή: protagon.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8476,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3308,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,95,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18355,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2529,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1483,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3873,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6140,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,553,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1090,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πόσες φορές θα αλλάξουμε αυτό το κράτος;
Πόσες φορές θα αλλάξουμε αυτό το κράτος;
Όλα τα αηδόνια λαλούν τον ίδιο σκοπό και όλα τα κοράκια όμοια κράζουν. Τι να έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας; Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με μαύρα παπούτσια (χωρίς τα επαναστατικά μποτάκια του Φεβρουαρίου) και εκφώνησε μία ομιλία που, υπό συνθήκες, θα μπορούσε να βγει από το στόμα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxhpXJMrPPo6FsS54NwNeoGJfTgwhfeC_I3hX0NYz-5ua3PKZ3D6A5RZp3xcNTow8C3Rn92ShVgAHfgR5-TupRwdM1ffN_XZdPyTRw0hLUjZVmo_PiLI2_-kSOoicDe2PvvzCdneM_Dmw/s640/tsiprass.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxhpXJMrPPo6FsS54NwNeoGJfTgwhfeC_I3hX0NYz-5ua3PKZ3D6A5RZp3xcNTow8C3Rn92ShVgAHfgR5-TupRwdM1ffN_XZdPyTRw0hLUjZVmo_PiLI2_-kSOoicDe2PvvzCdneM_Dmw/s72-c/tsiprass.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/10/blog-post_46.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/10/blog-post_46.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων