Μπουρλότο στη Βουλή - Εκβιασμοί στο και πέντε της συμφωνίας. Πως στήνεται το εσωτερικό σκηνικό

Μπουρλότο στη Βουλή έβαλε το τρίτο Μνημόνιο, με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε σήριαλ για πολλά… όσκαρ και γερά νεύρα. Τα πνεύματα ήταν οξυμένα από την αρχή της συνεδρίασης, όμως η θυελλώδης συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής συνεχίζεται με άγριους καυγάδες, φωνές

Μπουρλότο στη Βουλή - Εκβιασμοί στο και πέντε της συμφωνίας - Πως στήνεται το εσωτερικό σκηνικό
Μπουρλότο στη Βουλή έβαλε το τρίτο Μνημόνιο, με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε σήριαλ για πολλά… όσκαρ και γερά νεύρα. Τα πνεύματα ήταν οξυμένα από την αρχή της συνεδρίασης, όμως η θυελλώδης συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής συνεχίζεται με άγριους καυγάδες, φωνές και βαριές εκφράσεις...

Τα αίματα «άναψαν» ύστερα από την παρέμβαση της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Από τα πυρά της προέδρου της Βουλής δεν ξέφυγε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε με την ομιλία της από τα έδρανα της Βουλής να βάλει «φωτιά» στο Κοινοβούλιο, να στρέψει τη συζήτηση στα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να χωρίσει τους βουλευτές σε δύο στρατόπεδα: Σε αυτούς που της επιτέθηκαν και σε όσους την υποστήριξαν.

Η κ. Κωνσταντοπούλου παίρνοντας το λόγο επιτέθηκε στους κ.κ. Τσακαλώτο και Φλαμπουράρη κατηγορώντας τους ότι την «στοχοποιούν». Καθ' όλη τη διάρκεια της διπλής παρέμβασής της, η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στους υπουργούς επαναλάμβανε τη φράση «εσείς και η κυβέρνηση σας» και τους κατηγόρησε ότι επιτίθενται σε όποιον υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην εξουσία με άλλο πρόγραμμα.

Αφορμή για την επίθεση στον κ. Τσακαλώτο στάθηκε η φράση του υπουργού περί «Ζωής θέλοντος», για την οποία ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι αποδίδεται στην ελλειπή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Τσακαλώτος, έπειτα από διπλή –σε υψηλούς τόνους- πρόσκληση εκ μέρους της κ. Κωνσταντοπούλου, περιορίστηκε να της απαντήσει ότι απλώς προσπαθεί να «ροκανίσει το χρόνο», ώστε να παρέλθει ο υπάρχων χρονικός περιορισμός και η χώρα να οδηγηθεί σε δάνειο γέφυρα, κάτι το οποίο προτιμά και η Γερμανία.

Στην κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ο κ. Ν. Φίλης ο οποίος και επισήμανε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής του ελληνικού λαού». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου γεννά μεγάλα θεσμικά προβλήματα, της υπενθύμισε ότι αναδείχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής προτεινόμενη και υποστηριζόμενη από τον πρωθυπουργό.

Χαμός με Μπακογιάννη

Μετά τις βαριές εκφράσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τη σύντομη απάντηση του υπουργού Οικονομικών, τον λόγο ζήτησε και πήρε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αρχικά, απευθυνόμενη προς την προεδρεύουσα της Βουλής είπε ότι «κυρία πρόεδρε, πρέπει να αποφασίσετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 4 μ.μ., ώστε μετά να πάμε σε Ολομέλεια και να προχωρήσει η ψηφοφορία. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερούμε τη διαδικασία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν».

Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν φωνές από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής της ΝΔ, σε πολύ έντονο ύφος, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος: «Σταματήστε τα καραγκιοζιλίκια! Να προχωρήσει επιτέλους η διαδικασία έτσι όπως έχει προβλεφθεί».


Εκβιασμοί στο και πέντε της συμφωνίας

Χαλινάρι στον Τσίπρα προσπαθεί να βάλει ο Σόιμπλε - Πως στήνεται το εσωτερικό σκηνικό

Άκρως εκρηκτικό και πολυπαραγωγικό σκηνικό στήνεται για ακόμη μια φορά γύρω από την Ελλάδα και ενώ οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε staff level agreement μετά της Ελλάδας και των θεσμών. Μετά όμως τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το νέο πρόγραμμα οι πολιτικές παρεμβάσεις αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά εμπρηστικές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις ισχυρές διαφοροποιήσεις στις ΚΟ τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας το συσχετισμό δυνάμεων και αποδυναμώνοντας το τελικό μήνυμα.

Μερικές μόνο ώρες πριν από την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας - Θεσμών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στον ESM η παρασκηνιακή σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Μετά τη διαρροή με ένταση σεναρίων εκλογικού αιφνιδιασμού στην Ελλάδα το –πάντα επιφυλακτικό- γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με non paper επαναφέρει θέμα νέου δανείου-γέφυρα και ζητά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με προοπτική ολοκλήρωσης στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην πραγματικότητα αυτό που ζητά μετ επιτάσεως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι δημόσια δέσμευση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για τη μη προσφυγή στις κάλπες άμεσα. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει απόψε με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει το Μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα.

Αυτό ακριβώς ζητούν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι απειλούν εμμέσως πλην σαφώς με καταψήφιση της συμφωνίας αν δεν λάβουν διαβεβαιώσεις για την επόμενη ημέρα. Επειδή όμως η κηδεμονία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι αδιαμφισβήτητη, το ρόλο του πολιορκητικού κριού ανέλαβε να τον παίξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οδικός χάρτης από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται με την τοποθέτησή του να σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές και να προδιαγράψει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ίδιος τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει η κίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει ηχηρά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες ξεκινώντας από τον Αλέξη Τσίπρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να δονείται ακόμα από τις μετασεισμικές δονήσεις του νέου Μνημονίου, την κυβέρνηση να λειτουργεί υποβασταζόμενη από την αντιπολίτευση και την κοινωνία σε κατάσταση μετατραυματικού σοκ η προοπτική των εκλογών φαίνεται ως η μόνη διέξοδος από το τέλμα.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν είναι αποδεκτό ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, καθώς θα υποσκάψει την εφαρμογή της συμφωνίας, θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και θα προκαλέσει κυβερνητικές ανακατατάξεις.

Παράλληλα αυτό το σενάριο θα έβρισκε τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διαδικασία ανασύνθεσης, χωρίς πολιτικό αφήγημα και προτάσεις.

Με τον Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχο του μικροπολιτικού παιχνιδιού εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όμως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί του» καθώς από τη μια θα «κλείδωνε» την Αριστερή Πλατφόρμα στα όρια του κόμματος και θα ανάγκαζε την αντιπολίτευση να αποδεχθεί την πολιτική του ηγεμονία.

Μια πιο ξεκάθαρη ανάγνωση της κατάστασης καθιστά σαφές ότι πρόκειται για έναν ακραίο πολιτικό εκβιασμό στο πλαίσιο της διαχείρισης του απορρέοντος από τη συμφωνία πολιτικού κόστους.

Με δεδομένη όμως την κατάσταση της οικονομίας και τις τράπεζες στο μεταίχμιο αντιλαμβάνεται κανείς ότι η αποσταθεροποίηση θα αποβεί ολέθρια.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται –κυρίως- η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει να υποσκάπτει την ολοκληρωμένη συμφωνία κρατώντας υψηλούς τόνους και απεργαζόμενος εναλλακτικά σενάρια.

Στην ουσία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καθιστά σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να αποσταθεροποιήσει πολιτικά την Ελλάδα τότε το ίδιο θα πράξουν και οι εταίροι.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίες δεν είναι δηλώσεις και οι επιστολές στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού που ζητούν δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για αποφυγή του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Σουλτς

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εντεινόμενη φημολογία έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, διαψεύδοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών, σε αυτή τη φάση.

Πυροσβεστική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς ο οποίος δήλωσε ότι θα καλέσει τη Bundestag και το Σοσιαλιστικό κόμμα (SDU) να υπερψηφίσουν τη συμφωνία

Μετά όμως από τις αντιδράσεις του Σόιμπλε η κατάσταση δείχνει ολοένα επιδεινούμενη, με τη Φινλανδία να θέτει θέμα απόρριψης της συμφωνίας και το κλίμα στις Βρυξέλλες να επιβαρύνεται.

Απειλή εκλογών από Φλαμπουράρη

Ο κ. Φλαμπουράργης τόνισε σε ενημερωτική εκπομπή πως «Θα αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τους όρους της αντεπίθεσης με αυτή τη συμφωνία», εννοώντας πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανατρέψει τα αντίρροπα μέτρα κάνοντας παράλληλα μεγάλη προσπάθεια «να ξεκινήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Όσον αφορά τη σημερινή ψηφοφορία ο κ. Φλαμπουράρης ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα αν τελικά χαθούν τα 2/5 της Βουλής σημείωσε: «Αυτό είναι αρνητικό γεγονός, αν έχουμε κάτω από 120 είναι λογικό ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση να σταθεί αν χάσει τη δεδηλωμένη. Τότε θα αναγκαστούμε να λύσουμε την αναντιστοιχία που υπάρχει», χωρίς όμως να αποκαλύπτει πιθανή ημερομηνία εκλογών.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως βλέπει δύσκολο να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο δίνοντας μικρές πιθανότητες στο σενάριο που θέλει εκλογές στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο υπουργός Επικρατείας ακόμη εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μπουρλότο στη Βουλή - Εκβιασμοί στο και πέντε της συμφωνίας. Πως στήνεται το εσωτερικό σκηνικό
Μπουρλότο στη Βουλή - Εκβιασμοί στο και πέντε της συμφωνίας. Πως στήνεται το εσωτερικό σκηνικό
Μπουρλότο στη Βουλή έβαλε το τρίτο Μνημόνιο, με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε σήριαλ για πολλά… όσκαρ και γερά νεύρα. Τα πνεύματα ήταν οξυμένα από την αρχή της συνεδρίασης, όμως η θυελλώδης συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής συνεχίζεται με άγριους καυγάδες, φωνές
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi34ADOVvwYtYGJyaWucgttkqyaS_4GN5wYwDyuE95UIJshh72MT2_Dzvs1-5H829IiqQcm_cpUkBcm-N7Ydm2UXYAGKYd4nbUGPsraaQWQUs9FLgbSeL3yZe9dt2T0cIQIFzk3VGUkv1g/s640/vouli.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi34ADOVvwYtYGJyaWucgttkqyaS_4GN5wYwDyuE95UIJshh72MT2_Dzvs1-5H829IiqQcm_cpUkBcm-N7Ydm2UXYAGKYd4nbUGPsraaQWQUs9FLgbSeL3yZe9dt2T0cIQIFzk3VGUkv1g/s72-c/vouli.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/08/blog-post_71.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/08/blog-post_71.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων