Πρωταγωνίστρια η Αλεξανδρούπολη, κομπάρσος η Καβάλα

Έντονα παράπονα εκφράζουν οι Καβαλιώτες για το προσχέδιο του 10ετούς Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος γιατί, όπως λένε, σύμφωνα με το προσχέδιο, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Καβάλας

Πρωταγωνίστρια η Αλεξανδρούπολη, κομπάρσος η Καβάλα
Έντονα παράπονα εκφράζουν οι Καβαλιώτες για το προσχέδιο του 10ετούς Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος γιατί, όπως λένε, σύμφωνα με το προσχέδιο, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Καβάλας, ενώ μιλούν για υποσκέλιση της πόλης τους και των δομών της έναντι της Αλεξανδρούπολης!

Απογοητευμένη δηλώνει με το ΠΠΧΣΑΑ Αν. Μακεδονίας και Θράκης η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και καλεί την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά και τον πολιτικό κόσμο και όλη την τοπική κοινωνία της Καβάλας να πάρουν θέση.

Όπως γράφει η εφημερίδα της Καβάλας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, σε ρόλο κομπάρσου βρίσκεται η Καβάλα, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς υποβαθμίζονται μεγάλα έργα της, όπως το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος», απουσιάζουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση «Φίλιππος Β΄» – Τοξότες, ενώ προωθείται η μετακόμιση της Ιχθυόσκαλας από τη σημερινή της θέση στο εμπορικό λιμάνι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Χ», το συγκεκριμένο προσχέδιο έφτασε στο γραφείο της Δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, στις 14 Αυγούστου και μάλιστα ζητά από τον Δήμο να προχωρήσει σε τυχόν παρατηρήσεις ή ενστάσεις μετά από μια διαβούλευση μόλις ενός δεκαημέρου, στο διάστημα 15-25 Αυγούστου και εν συνεχεία να αποστείλει τις θέσεις του στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης για την επόμενη δεκαετία.

Οι ενστάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα της Καβάλας, είναι:

Ενεργειακός κόμβος η… Αλεξανδρούπολη

Παρά τη ματαίωση κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εντούτοις η ακριτική πόλη συνεχίζει να αναφέρεται ως ενεργειακός κόμβος στο ίδιο προσχέδιο, εν αντιθέσει με την Καβάλα, παρόλο που διαθέτει προοπτικές αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ για περίπου 40 χρόνια από τα εδάφη της εξορύσσεται πετρέλαιο.

Αποδυναμώνεται η θέση της Καβάλας

Στο ίδιο σχέδιο και πιο συγκεκριμένα σε όλο το τεύχος Β1 η δυναμική και ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης υπερτερούν έναντι αυτού της Καβάλας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες, εντείνοντας μάλιστα τα φαινόμενα εσωστρέφειας και διατηρεί σε χαμηλό βαθμό τη συνοχή της περιφερειακής συνείδησης.

Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, η Καβάλα αναγνωρίζεται ως δευτερεύων εθνικός πόλος διαπεριφερειακής εμβέλειας με διεθνή ρόλο, όταν ο πρωτεύων δίδεται χωρίς να αιτιολογείται σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, τη στιγμή που η πόλη μας εντοπίζεται χωρικά στον αναπτυξιακό άξονα «S» (Πάτρα - Αθήνα, Βόλος - Λάρισα, Θεσσαλονίκη - Καβάλα).

Η σιδηροδρομική σύνδεση «Φίλιππος Β΄» – Τοξότες θεωρείται Β΄ Προτεραιότητας για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ η επαναχάραξη της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής της Αλεξανδρούπολης αναφέρεται ως Α΄ Προτεραιότητα.

Από το συγκεκριμένο σχέδιο λείπουν οι αναφορές για τον τουρισμό κρουαζιέρας, δυνατότητα που προσφέρει το λιμάνι «Απόστολος Παύλος», τον ιαματικό τουρισμό, που μπορεί να αναπτυχθεί στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων και στα Λουτρά Ελευθερών, αλλά και τον θρησκευτικό τουρισμό με το Βαπτιστήριο της Λυδίας και τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, ενώ δε γίνεται καμία αναφορά στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θάσου, Φιλίππων, το Μουσείο Καπνού, καθώς και τη σύνδεση με Αμφίπολη και Ακόντισμα.

Από το ίδιο προσχέδιο απουσιάζουν αναφορές για τη δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών στο «Απόστολος Παύλος» για την εξυπηρέτηση του τουρισμού κρουαζιέρας, ενώ δεν αναφέρεται η σιδηροδρομική σύνδεση Καβάλας - Αμφίπολης.

Καταληκτικά, σε ότι αφορά τον τουρισμό, η Αλεξανδρούπολη θεωρείται διεθνής τουριστική πύλη, ενώ η Καβάλα τουριστική πύλη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ!

Εκτός κάδρου και η Θάσος

Εκτός από την Καβάλα, σε δεύτερη μοίρα περνάει και η Θάσος, που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα τουριστικά ρεύματα το καλοκαίρι. Δεν προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της σε δύο σημεία από το χερσαίο τμήμα της Καβάλας, όταν γίνεται σαφής αναφορά της σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης.

Ξέχασαν και τον εναλλακτικό τουρισμό

Μαζί με όλα τα παραπάνω, ενώ για την πόλη της Αλεξανδρούπολης γίνεται αναφορά στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με το περίφημο Δέλτα του Έβρου, δεν καταγράφεται το αντίστοιχο πλούσιο περιβάλλον για την περιοχή της Καβάλας ή της Ξάνθης και της σύνδεσής τους με το Δέλτα του Νέστου ή το Εθνικό Πάρκο της Βιστωνίδας.

Δ. Τσανάκα: «Να πάρουν όλοι θέση»

Ερωτηθείσα για το παραπάνω σχέδιο, που έφτασε στα χέρια της, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε με δηλώσεις της στο «Χ» τα εξής:

«Πράγματι, έχουμε στα χέρια μας ένα προσχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα πρέπει να περάσει από διαβούλευση μέσα στο διάστημα 15-25 Αυγούστου. Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται σε μια περίοδο, όπου τα δημοτικά συμβούλια δε λειτουργούσαν. Εμείς, ζητήσαμε αρχικά την παράταση της διαβούλευσης αυτής. Θα φέρω αυτό το προσχέδιο στις υπόλοιπες παρατάξεις τη Δευτέρα, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και ακολούθως θα στείλουμε τις ενστάσεις μας και τις παρατηρήσεις μας. Θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά και φυσικά ο πολιτικός κόσμος της Καβάλας. Είμαι πολύ απογοητευμένη με όσα διάβασα μέσα σε αυτό το σχέδιο και αναρωτιέμαι αν είναι μεθοδευμένα όλα αυτά τα πράγματα. Βεβαίως, αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο τέτοιου είδους σχέδια εξυπηρετήθηκαν και σε τι ποσοστό, όταν είχαν συνταχθεί στο παρελθόν, όπως και πόσο μέσα έπεσαν στους προγραμματισμούς τους».

Πηγή: xronometro.com

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 4 σχόλια
Loading...

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=3$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

$hide=mobile

Όνομα

Αγγελίες,3,Αγροτικά,355,Αγωγοί,107,Αθλητικά,1578,Αλεξανδρούπολη,3477,Άμυνα,154,ΑΝΕΛ,54,Απεργίες,101,Άρθρα - Απόψεις,2264,Αστυνομικά,442,Αυτοδιοίκηση,1414,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,464,Αφιερώματα,205,Βαλκάνια,18,Βουλευτικές Εκλογές,375,Γελοιογραφίες,6,ΔΗΜΑΡ,20,Δημόσια Έργα,51,Δημόσιο,41,Διαδίκτυο,157,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διάφορα,22,Διδυμότειχο,212,Δράμα,47,Έβρος,10452,Εθελοντισμός,135,Εκδηλώσεις,1581,Εκκλησία,599,Εκπαίδευση,689,Ελλάδα,679,Ελληνισμός,23,Ελληνοτουρκικά,328,Ενέργεια,24,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,434,Εργασία,4,Εργασιακά,165,Ερευνα αγοράς,10,Ευρωεκλογές,16,Ευρώπη,76,Ζωή και Υγεία,205,Θράκη,120,Ιστορία,103,Καβάλα,94,Καιρός,24,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,166,ΚΙΔΗΣΟ,9,ΚΚΕ,223,Κοινωνία,49,Κοινωνική Προσφορά,156,Κόσμος,436,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Μειονότητα,16,Μεταναστευτικό,91,Μουσική,157,ΝΔ,405,Ξάνθη,78,Οικολογία,222,Οικονομία,449,Ορεστιάδα,575,Πανταζίδου,33,ΠΑΣΟΚ,252,Περιβάλλον,191,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,2217,Πολιτική,959,Πολιτισμός,130,ΠΟΤΑΜΙ,21,Πρόσωπα,76,Προτεινόμενο,4,Πρώτο Θέμα,3496,Ροδόπη,136,Σαμοθράκη,394,Σάτιρα,62,Σουφλί,178,Συγκοινωνίες,238,Σύλλογοι,241,Συνέδρια,100,ΣΥΡΙΖΑ,277,Σχολείο,9,Τέχνες,110,Τεχνολογία,42,Τουρισμός,197,Τρίγωνο,29,Τυχερό,14,Υγεία,502,Φέρες,168,Χηλή,17,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,287,Showbiz,20,UNICEF,1,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πρωταγωνίστρια η Αλεξανδρούπολη, κομπάρσος η Καβάλα
Πρωταγωνίστρια η Αλεξανδρούπολη, κομπάρσος η Καβάλα
Έντονα παράπονα εκφράζουν οι Καβαλιώτες για το προσχέδιο του 10ετούς Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος γιατί, όπως λένε, σύμφωνα με το προσχέδιο, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Καβάλας
http://3.bp.blogspot.com/-jrJB_jfyOdQ/Vdfp3OQvdaI/AAAAAAABXLY/rIBLr3z2BVo/s640/2635.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-jrJB_jfyOdQ/Vdfp3OQvdaI/AAAAAAABXLY/rIBLr3z2BVo/s72-c/2635.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/08/blog-post_39.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/08/blog-post_39.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες Χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy