Νίκη Τσίπρα: Έκτακτο Συνέδριο αποφάσισε η Κ.E. του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας… έβαλε στο ράφι τους διαφωνούντες. Σε πολιτική νίκη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έναντι των διαφωνούντων οδήγησε η πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος κόμματος, ενέκρινε τη σχετική εισήγηση

Νίκη Τσίπρα: Έκτακτο Συνέδριο αποφάσισε η Κ.E. του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τσίπρας… έβαλε στο ράφι τους διαφωνούντες

Σε πολιτική νίκη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έναντι των διαφωνούντων οδήγησε η πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος κόμματος, ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του Πρωθυπουργού και αποφάσισε τη διεξαγωγή εκτάκτου, και όχι διαρκούς, Συνεδρίου του κόμματος το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ενώ, την ίδια στιγμή, αποσύρθηκε η… απειλητική πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διεξαχθεί ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ενώ τόνισε ότι αν είναι να ληφθεί άμεσα η απόφαση για το αν ήταν σωστή η επιλογή της συμφωνίας με τους εταίρους να γίνει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή.

Επίσης τόνισε ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και άλλος Πρωθυπουργός μπορεί να τα πάει καλύτερα να το πει καθαρά και από αυτό το βήμα», ενώ μίλησε και πάλι για δύο επιλογές που είχε η κυβέρνηση, τον δύσκολο συμβιβασμό ή την άτακτη χρεοκοπία.


Δι ανατάσεως της χειρός και χωρίς να χρειασθεί καταμέτρηση - καθώς η πλειοψηφία ήταν εμφανέστατη - η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Απορρίφθηκε η πρόταση Λαφαζάνη για σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου τον Αύγουστο, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές. Η εναλλακτική πρόταση Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα δείχνει αλλαγή του εσωκομματικού συσχετισμού δυνάμεων, η οποία θα προσλάβει μεγαλύτερες διατάσεις με την εκλογή συνέδρων και τη διαφοροποίηση της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Οι διεργασίες επιταχύνονται με παραιτήσεις μελών της ΚΕ και της ΠΓ, ενώ αναμένονται και παραιτήσεις βουλευτών, οι οποίοι προέρχονται από την "νεοκομμουνιστική" συνιστώσα ΚΟΕ.

Ρυθμιστικός παράγων στα εσωκομματικά καθίσταται πλέον η ομάδα των "53", η οποία παρά τις ενστάσεις της στα θέματα της διαπραγμάτευσης και του νέου μνημονίου, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της πρότασης Τσίπρα, προτάσσοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος.

Έτσι οι "προεδρικοί" του Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασαν τον σκόπελο του διαρκούς συνεδρίου, που πρότεινε η Αριστερή Πλατφόρμα για το επόμενο Σαββατοκύριακο, επιδιώκοντας να εμποδίσει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Προς το παρόν, η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου φαίνεται ότι δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, αποσπώντας ενδεχομένως ρητές δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους - όρος που τίθεται πλέον ανοιχτά από το ΔΝΤ ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα. Μ' αυτό το μεγάλο "κέρδος" ανά χείρας ως αντιστάθμισμα του νέου μνημονίου, θα μπορέσει να κάνει πιο "ευκολοχώνευτη" τη συμφωνία και να την "πουλήσει" στην κομματική βάση και στο εκλογικό σώμα.

Κομματική βάση και αριστεροί ακτιβιστές

Η περί τον Αλέξη Τσίπρα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα βγεί λοιπόν ενισχυμένη από το έκτακτο συνέδριο, όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων θα είναι πολύ διαφορετικοί απ' ότι στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013. Τότε οι σύνεδροι είχαν εκλεγεί από μικρές "κλειστές" οργανώσεις, όπου κυριαρχούσαν οι αριστεροί ακτιβιστές και οι συνιστώσες. Την τελευταία διετία ο αριθμός των μελών του κόμματος έχει υπερδιπλασιασθεί, οι οργανώσεις μεγάλωσαν και "άνοιξαν" με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών που εκφράζουν τη μετριοπαθή αριστερά και κατά μεγάλο ποσοστό είναι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Οι αριστεροί ακτιβιστές των συνιστωσών αποτελούν πλέον μικρή μειοψηφία.


Γι αυτό ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένουν στη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου: Σ' αυτό θα συμμετείχαν οι σύνεδροι του 2013, που είχαν εκλεγεί από κομματικές οργανώσεις "καθαρόαιμης" αριστερής σύνθεσης. Μ' αυτή τη σύνθεση οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι περίπου δεδομένοι: "Προεδρικοί" και λοιποί υποστηρικτές της γραμμής Τσίπρα 40%, ομάδα των "53" και άλλοι υπέρμαχοι της ενότητας του κόμματος περίπου 30%, Αριστερή Πλατφόρμα συν διάφοροι σφόδρα αντιμνημονιακοί γύρω στο 30%.

Με την εκλογή συνέδρων που θα εκφράζουν τη νέα διαφοροποιημένη σύνθεση των κομματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι αποδυναμωμένη στο έκτακτο συνέδριο. Αυτή η εκτίμηση μπορεί να αποτελέσει σημαντική παράμετρο για τις περαιτέρω κινήσεις και τη στρατηγική των δύο πλευρών της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Πάντως οι εσωτερικές διεργασίες επιταχύνονται. Πρώτη κίνηση η παραίτηση 17 μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δύο μελών της Πολιτικής Γραμματείας, που προέρχονται από την ΚΟΕ. Κατηγορούν την ηγετική ομάδα ότι επιλέγει να κυβερνήσει «εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς».

Αναμένεται ότι θα τους ακολουθήσουν παραιτούμενοι τρεις βουλευτές που προέρχονται από την ίδια συνιστώσα - οι Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έκτακτο συνέδριο, η Αριστερή Πλατφόρμα αντέδρασε άμεσα. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το έκτακτο συνέδριο δεν έχει κανένα νόημα, αφού θα κληθεί απλώς να επικυρώσει εκ των υστέρων τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί με τους δανειστές. Αναφέρει επίσης ότι το Διαρκές Συνέδριο, αποτελούμενο από τους συνέδρους που είχαν εκλεγεί το 2013 για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μόνο που έχει καταστατικά την αρμοδιότητα να αποφασίσει και να διασφαλίσει την εφαρμογή αντιμνημονιακής γραμμής.

Τα θέματα του συνεδρίου θα καθορισθούν σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως προϊδέασε ο γραμματέας της Κ.Ε. Τάσος Κορωνάκης, βασικοί άξονες θα είναι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο απολογισμός διακυβέρνησης και η στρατηγική του κόμματος στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με τη σύναψη νέου μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8406,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3283,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,680,Δράμα,114,Έβρος,18250,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2508,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3850,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6112,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Νίκη Τσίπρα: Έκτακτο Συνέδριο αποφάσισε η Κ.E. του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκη Τσίπρα: Έκτακτο Συνέδριο αποφάσισε η Κ.E. του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Τσίπρας… έβαλε στο ράφι τους διαφωνούντες. Σε πολιτική νίκη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έναντι των διαφωνούντων οδήγησε η πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το κορυφαίο όργανο του κυβερνώντος κόμματος, ενέκρινε τη σχετική εισήγηση
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZFytpy1s62CeAMIwmytvQm79dfRdftYB65gMuspDKLcrJEDcacMAeq5omM2pvoONWwnPoyFcwsS3BVBsNo58i8PZSFE8D5XB_XJGa-LhJ9mxlzkkMZ-uIa-8ALFdbsEo3_dYawSdWqr8/s640/alexis-tsipras.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZFytpy1s62CeAMIwmytvQm79dfRdftYB65gMuspDKLcrJEDcacMAeq5omM2pvoONWwnPoyFcwsS3BVBsNo58i8PZSFE8D5XB_XJGa-LhJ9mxlzkkMZ-uIa-8ALFdbsEo3_dYawSdWqr8/s72-c/alexis-tsipras.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/07/e.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/07/e.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων