Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: Για να γίνει υποφερτό το καλοκαίρι για όλους!

Με το κλείσιμο των σχολείων κάθε χρόνο, αυτό που απασχολεί τις περισσότερες οικογένειες είναι πώς θα περάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, οι μισθοί μειώνονται

Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: Για να γίνει υποφερτό το καλοκαίρι για όλους!
Με το κλείσιμο των σχολείων κάθε χρόνο, αυτό που απασχολεί τις περισσότερες οικογένειες είναι πώς θα περάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, οι μισθοί μειώνονται, οι εργασιακές σχέσεις-λάστιχο και η απλήρωτη εργασία γενικεύονται, δηλ. οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν και δηλώνουν παρών, παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση και τις διακηρύξεις της νέας συγκυβέρνησης περί τέλους των μνημονίων.

Οι περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων και στον κοινωνικό τουρισμό, στις παιδικές κατασκηνώσεις συνεχίζονται και ειδικά φέτος η «αξιοποίηση» των αποθεματικών για την αποπληρωμή «των δανειακών υποχρεώσεων» θα δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα. Επιπλέον, πολλοί γονείς είναι ανασφάλιστοι με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται ούτε λίγες μέρες κατασκήνωση για τα παιδιά τους.

Από την άλλη, το κενό που υπάρχει σε δημόσιες δωρεάν δομές αναψυχής και ξεκούρασης για τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους έρχονται να καλύψουν με το αζημίωτο ΜΚΟ, ακόμα και ιδιωτικοί φορείς, με λειτουργία Προγραμμάτων Θερινής Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, κερδοσκοπώντας πάνω στα αποκαΐδια και τα συντρίμμια της κοινωνικής πολιτικής και αξιοποιώντας την αγωνία των γονιών για την ασφαλή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Τελικά, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ζωή και τα δικαιώματά μας δεν χωράνε ούτε στην κρίση τους και πολύ περισσότερο δεν χωράνε ούτε στην ανάπτυξή τους.

Λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, το κοινωνικό δικαίωμα για καλοκαιρινές διακοπές το στερούνται οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες. Τα μπάνια στη θάλασσα, η ψυχαγωγία, η ξεκούραση και η δημιουργική απασχόληση είναι όνειρο για τα περισσότερα παιδιά. Ενώ οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι άθλησης και πολιτισμού της νεολαίας είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί.

Γι' αυτό το λόγο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διεκδικεί από το Δήμο Αλεξανδρούπολης μια σειρά αιτημάτων που θα κάνουν όσο γίνεται πιο ευχάριστο, δημιουργικό και χαρούμενο το καλοκαίρι των παιδιών μας.

Απαιτούμε την αξιοποίηση των δομών και του προσωπικού του Δήμου, ώστε το καλοκαίρι να γίνει πιο υποφερτό και να ανακουφιστούν οι οικογένειες που αδυνατούν να πάνε καλοκαιρινές διακοπές.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών σε δομές του Δήμου και ιδιαίτερα στα προγράμματα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

Ειδικότερα, να μείνουν ανοιχτά τους καλοκαιρινούς μήνες όλα τα πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα της περιοχής και να προγραμματιστούν δραστηριότητες του Δήμου σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία με δωρεάν συμμετοχή όλων των παιδιών. Ειδική βαρύτητα να δοθεί στο κολυμβητήριο, όπου απαιτούμε τη δωρεάν είσοδο όλων των παιδιών τουλάχιστον για το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία.

Επίσης, ο Δήμος να αξιοποιήσει τους καλοκαιρινούς μήνες από ένα σχολείο σε κάθε γειτονιά προκειμένου να επεκταθούν οι δράσεις του ΚΔΑΠ, να γίνονται καλλιτεχνικές δράσεις (εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών, θέατρο, προβολές ταινιών για παιδιά κ.λπ.) και άλλα.

Επιπλέον, με ευθύνη του Δήμου και παρουσία γυμναστών, να είναι προσβάσιμα τα προαύλια των σχολείων τις καθημερινές προκειμένου να υπάρχουν χώροι για να παίζουν τα παιδιά σε κάθε γειτονιά.

2. Οργάνωση δημιουργικών δραστηριοτήτων στα πάρκα (Εγνατία, πλατανότοπος Μαΐστρου, Παλαγία, Ανατολικής Θράκης, Εθνικής Ανεξαρτησίας κ.λπ.) και τις πλατείες των οικισμών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Είναι σημαντική η επαφή των παιδιών με τους ελεύθερους χώρους και ειδικά τα πάρκα. Βλέπουμε ότι πολλοί «φιλάνθρωποι» (ΜΚΟ, ιδρύματα με εθελοντές, επιχειρηματικοί όμιλοι με «ευαισθησίες») κάνουν ολόκληρες καμπάνιες για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και προβάλλουν τον εθελοντισμό, ενώ την ίδια ώρα βγάζουν λεφτά με ουρά από την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Είναι ανάγκη λοιπόν τα παιδιά μας να μάθουν ότι τα πάρκα δεν είναι για να «φυτρώνουν» λεφτά αλλά αποτελούν δείκτη ποιότητας ζωής, αναφαίρετο δικαίωμά μας, δηλ. πράγματα για τα οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε να υπάρχουν. Έτσι δημιουργείται περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά και όχι με την λογική του «πράσινου κεφαλαίου», που τελικά το καρπώνονται λίγοι και εκλεκτοί.

Για όλα αυτά, προτείνουμε ο Δήμος να διοργανώσει δωρεάν δράσεις το καλοκαίρι σε πάρκα και πλατείες με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, μαθητικές συναυλίες, ζωγραφική και κατασκευές με θέμα το περιβάλλον, μαγειρικές, θέατρο σκιών κ.λπ. Να πάρουν τα πάρκα και τα χωριά μας ζωή και δημιουργικότητα.

3. Οργάνωση εκδρομών, για μπάνιο και περιήγηση.

Με την πίεση που δέχεται όλον τον χρόνο, η λαϊκή οικογένεια έχει ανάγκη από ξεκούραση και «αποσυμπίεση» για να βγάλει και την χρονιά που έρχεται. Οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και ειδικά οι άνεργοι δυσκολεύονται πλέον να πάνε ακόμη και για μπάνιο λόγω του κόστους των καυσίμων ή των εισιτηρίων του αστικού λεωφορείου. Ιδιαίτερα οι οικογένειες με παιδιά δέχονται την μεγαλύτερη πίεση.

Ζητάμε την ναύλωση λεωφορείων από τον Δήμο για μπάνια των παιδιών με τους γονείς και τους παππούδες τους και μεταφορά τους σε ασφαλείς παραλίες/κατασκηνώσεις τουλάχιστον 2 φορές την βδομάδα.

Σε συνεργασία με τους αντίστοιχους πολιτιστικούς συλλόγους, επίσκεψη και σύντομη διαμονή των παιδιών σε κλειστά σχολεία των οικισμών, των Δημοτικών Κοινοτήτων, του Δήμου μας (Κίρκη, Συκορράχη, Αισύμη, Κοίλα κλπ).

Επιπλέον, ο Δήμος να οργανώσει δωρεάν επισκέψεις με ξενάγηση στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Μαρώνεια, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αβδήρων).

4. Πολιτιστικό καλοκαίρι 2015, αλλά για όλους!

Κάθε καλοκαίρι γίνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ.) που όμως έχουν πανάκριβο εισιτήριο και αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς συμπολίτες μας, και ιδίως για τους άνεργους. Πώς θα πάει μία οικογένεια σε παράσταση με εισιτήριο 18 και 20 ευρώ το άτομο, πολλές φορές και περισσότερο; Αλλά και ο «Φλοίσβος», ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος είναι αρκετά «τσιμπημένος».

Έτσι ζητάμε ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος να λειτουργεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με δωρεάν προβολές και ελεύθερη είσοδο για όλους. Μπορεί να γίνει επιλογή ταινιών που να απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες και ενδιαφέροντα. Ειδικά να προβλεφθούν και κάποιες προβολές με ταινίες για παιδιά. Για τους άνεργους και τα παιδιά να είναι όλες οι προβολές δωρεάν.

Επιπλέον, ο Δήμος να βοηθήσει θεατρικές ομάδες, συγκροτήματα και πολιτιστικούς συλλόγους για να δώσουν παραστάσεις που θα είναι δωρεάν ή θα έχουν συμβολικό εισιτήριο (δωρεάν φυσικά για ανέργους και παιδιά).

Ακόμα, ο Δήμος θα πρέπει να βάζει σαν όρο σε όσους ζητούν τις εγκαταστάσεις του (κηποθέατρο, δημοτικό θέατρο, γήπεδο κ.λπ.) ότι το εισιτήριο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 ευρώ το άτομο, ότι οι άνεργοι να πληρώνουν μέχρι 5 ευρώ και ότι όλα τα παιδιά θα μπαίνουν δωρεάν.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις αφορούν και στα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, που έχουν θέση μαζί με τα άλλα παιδιά να παίξουν, να διασκεδάσουν, να βγουν από το σπίτι και να κοινωνικοποιηθούν.

Ξέρουμε ότι τα μέτρα αυτά απλά βελτιώνουν για λίγο τη ζωή μας και δεν λύνουν το πρόβλημα. Ωστόσο αποτελούν μία ανάσα που όμως ακόμα και αυτήν θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Απέναντί μας έχουμε έναν Δήμο (τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης) που λειτουργεί με την λογική της ανταποδοτικότητας, δηλ. της εμπορευματοποίησης. Όλα αυτά δεν τα θεωρούν δικαιώματά μας και αυτονόητα αλλά πολυτέλειες και παράλογες απαιτήσεις, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνεται λοιπόν με τις παραπάνω προτάσεις σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα αθλητικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Τους καλούμε να στηρίξουν τις προτάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί καλύτερες συνθήκες ζωής για μας και τα παιδιά μας. Τους καλούμε να παρέμβουν με προτάσεις, παρατηρήσεις αλλά κυρίως με τη δράση και τη διεκδίκησή τους.

Οι διακοπές, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία είναι δικαίωμα όλων και δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μειωμένες απαιτήσεις! Αγωνιζόμαστε να εξασφαλιστεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το δικαίωμα σε φθηνές διακοπές, αναψυχή και περιήγηση.

Δεν είναι πολυτέλεια και περιττά, όπως θέλουν να μας πείσουν όσοι τα αντιμετωπίζουν ως πολυτελές εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις ζωές μας και τα παιδιά μας.

Να μην κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Δήμου Αλεξανδρούπολης


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8461,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18334,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2522,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1478,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1481,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3867,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6133,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,550,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,60,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: Για να γίνει υποφερτό το καλοκαίρι για όλους!
Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: Για να γίνει υποφερτό το καλοκαίρι για όλους!
Με το κλείσιμο των σχολείων κάθε χρόνο, αυτό που απασχολεί τις περισσότερες οικογένειες είναι πώς θα περάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία επεκτείνεται ακόμη περισσότερο, οι μισθοί μειώνονται
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiW2ObMJfxN3hTMGDNjF6qiMXc8-BCJlCRq7ivSTluByEtHN1mSnCHpGRu6L6dqFdFEZHg05Kj6xFeSpCpiYcC448dL6A8VZkKK-Bk2C1ptRXMi5FmIy8OmF1Z3SPy4yAHRbvSbILhyphenhyphenE5Q/s640/laiki.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiW2ObMJfxN3hTMGDNjF6qiMXc8-BCJlCRq7ivSTluByEtHN1mSnCHpGRu6L6dqFdFEZHg05Kj6xFeSpCpiYcC448dL6A8VZkKK-Bk2C1ptRXMi5FmIy8OmF1Z3SPy4yAHRbvSbILhyphenhyphenE5Q/s72-c/laiki.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/06/blog-post_96.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/06/blog-post_96.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων