58ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους

Πλούσιο σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες είναι το πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ των Φιλίππων που φέτος έχει θέμα «Οι εφτά Άγγελοι των Φιλίππων» και Θα φιλοξενήσει παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών

58ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους
Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων 2015

Πλούσιο σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες είναι το πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ των Φιλίππων 2015 που φέτος έχει θέμα «Οι εφτά Άγγελοι των Φιλίππων» και θα φιλοξενήσει παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και παραστάσεις καταξιωμένων σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου, από 4 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου 2015.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει έναν νέο τίτλο, μια νέα θεματική που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις του, με χαρακτήρα επίκαιρο και διαχρονικό.

Φέτος το καλοκαίρι, παίρνοντας σαν αφορμή - και θέλοντας με τον «τρόπο» του να πει το δικό του παρών – στην επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους.

Στην αρχαία τραγωδία άγγελος είναι συνήθως ένα πρόσωπο ανώνυμο, που αφηγείται στους ήρωες γεγονότα που συνέβησαν εκτός σκηνής, μέσα στο παλάτι ή στο ναό.

Στο χριστιανισμό, οι άγγελοι σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαμασκηνό είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες και κατά χάριν αθάνατες, δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την αντίληψη ότι ο Άγγελος είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η ίδια η αγγελία.

Συνδυάζοντας τις δύο έννοιες, εφτά Άγγελοι θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων.


Πρώτος θα είναι ο Άγγελος των Περσών του Αισχύλου. Θα μιλήσει για το Παγγαίο και το πέρασμα των Φιλίππων.

Δεύτερος Άγγελος, ο Άγγελος του Θουκυδίδη και η διήγησή του για τη μάχη της Αμφίπολης.

Ο τρίτος Άγγελος θα είναι από τη Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα μιλήσει για τη θρυλική εκείνη ιστορία του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα βασιλέα, που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες ύστερα από το θάνατό του.

Θα ακολουθήσει ο Απόστολος Παύλος, ως τέταρτος Άγγελος, με την «επιστολή της χαράς» προς Φιλιππησίους, την «επιστολή της ταπεινοφροσύνης». Αφήνει την καρδιά του να εκφραστεί με τον πιο αυθόρμητο και τρυφερό τόνο, για να ευχαριστήσει τους χριστιανούς των Φιλίππων, μέσα από τη φυλακή του.

Πέμπτος Άγγελος ο Πλούταρχος, με τους Παράλληλους Βίους του και την περιγραφή του για τη μάχη των Φιλίππων, μέσα από το βιβλίο του Δίων - Βρούτος.

Ο έκτος Άγγελος θα έρθει μαζί με τον Σαίξπηρ και τον Ιούλιο Καίσαρα για να μας πει το τέλος του Κάσσιου και του Βρούτου στους λόφους των Φιλίππων.

Ο έβδομος, τελευταίος αλλά όχι έσχατος, θα είναι ο Άγγελος του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, ενός σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε κοιτάζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων. Ένας άγγελος που γράφεται τώρα και που θα μιλήσει για τους σημερινούς Φιλίππους, σαν κάποιος καντινιέρης έξω από το αρχαίο θέατρο που καταφτάνει για να πει ένα μεγάλο μαντάτο.

Εφτά ηθοποιοί, μεταξύ αυτών η Λυδία Φωτοπούλου και η Φιλαρέτη Κομνηνού, εφτά κείμενα και η φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη και της Λίας Ναλμπαντίδου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο δύο φωτογράφοι θα απαθανατίσουν με τη δική τους ματιά εφτά Αγγέλους, αυτούς που θα κοσμούν τις αφίσες και τα μπάνερ του φετινού φεστιβάλ, αλλά και άλλα φωτογραφικά θέματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής.

Θα είναι μια παράσταση όπου θα εναλλάσσεται ο λόγος με την εικόνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του εικαστικού μέρους της παράστασης θα έχει ο Στράτος Καλαφάτης ενώ του θεατρικού μέρους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Θοδωρής Γκόνης.

Φυσικά αυτή δε θα μπορούσε να είναι η μοναδική παραγωγή του φετινού Φεστιβάλ, ενός θεσμού που έχει σαν στόχο κάθε χρόνο να παράγει δικά του πράγματα, ώστε να είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ.

Φέτος, δύο σημαντικοί νέοι ποιητές, ο Βασίλης Αμανατίδης και η Γλυκερία Μπασδέκη θα παρουσιάσουν -ο καθένας με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο- ποιήματά τους στο κοινό. Ο νέος, πολλά υποσχόμενος, σκηνοθέτης Μιχάλης Αγγελίδης, θα μεταφέρει στη σκηνή το διήγημα του Αριστείδη Αντονά «Τα κτίσματα», ενώ η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει για ένα τριήμερο έργα του Σαίξπηρ, του Γκολντόνι και του Αριστοφάνη και παράλληλα οι καθηγητές και οι μαθητές της σχολής θα μιλήσουν για τις σπουδές τους και την τέχνη τους.

Οι εκδηλώσεις αυτές, μαζί με τις φιλοξενίες του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, προβολές ταινιών και εκθέσεις, συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και σε άλλους, απρόβλεπτους χώρους της Καβάλας, που το Φεστιβάλ έχει τον τρόπο του πια να ανακαλύπτει και να αναδεικνύει.

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ο άλλος μεγάλος πυρήνας του Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει για άλλη μια χρονιά παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου - όπου η μια του παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα εδώ – του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και παραστάσεις καταξιωμένων σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου.


Αναλυτικά το Πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων:

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

4-5 Ιουλίου
Εθνικό Θέατρο
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
Το Εθνικό Θέατρο κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, με το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη. Μια πολιτική κωμωδία, όπου ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μπέζος. Μαζί του ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Βλάχος, ο Λαέρτης Μαλκότσης ενώ τη μουσική υπογράφει Κωστής Μαραβέγιας.

11-12 Ιουλίου
Εθνικό Θέατρο
«Τρωάδες» του Ευριπίδη
Μια τραγωδία για τις φρικαλεότητες του πολέμου και την αλαζονεία της εξουσίας. Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο της Εκάβης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Συμμετέχουν: Μαρία Κίτσου, Νίκος Ψαρράς, Κρατερός Κατσούλης, Κόρα Καρβούνη.

17-18 Ιουλίου
ΚΘΒΕ
«Η Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. «Στη δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της “χώρας των Ταύρων” αρχίζουν να φαίνονται –δυστυχώς– όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους, καθώς και η άρνηση της άλογης βίας, που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες», αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Χρυσοστόμου, Άννα Καλαϊτζίδου

22 Ιουλίου
«Women in war» του Τάσου Ιωαννίδη
Στο πλαίσιο του Lemnos - Gallipoli Project, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη μάχη της Καλλίπολης, γράφτηκε και παρουσιάζεται η σύγχρονη όπερα «Women in war». Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας - Τουρκίας - Αυστραλίας, σε μουσική του Τάσου Ιωαννίδη και λιμπρέτο της Ντέμπορα Πάρσονς, που παρουσιάζει πώς βίωσαν οι γυναίκες τη μάχη της Καλλίπολης, μέσα από τις διαπλεκόμενες ιστορίας τριών πολύ διαφορετικών γυναικών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλκίνοος Τσιλιμιδός.

25-26 Ιουλίου
Φιλοθέατον Α.Ε. - Φεστιβάλ Αθηνών
«Αχαρνής» του Αριστοφάνη
Το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, μια πολιτική κωμωδία που υμνεί τα αγαθά της ειρηνικής συνύπαρξης, σαρκάζοντας τους πολεμοκάπηλους είναι η επιλογή του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα για το φετινό καλοκαίρι, με μια πλειάδα εξαιρετικών κωμικών ηθοποιών, όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Άρης Σερβετάλης και ο Φάνης Μουρατίδης.

31 Ιουλίου
«Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Ο γνωστός Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις προσεγγίζει τη Σαιξπηρική τραγωδία με φόντο το «ηθικό κενό» αλλά και την «κουλτούρα του φόβου» που ενδημούν στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο του 21ου αιώνα. Μέσα από τον σαρκασμό των πολιτικών μεθοδεύσεων αναστοχάζεται πάνω στα ζητήματα εξουσίας αλλά και επίλυσης των συγκρούσεων, που τέθηκαν από τον μεγάλο ελισαβετιανό δραματουργό.
Έντεκα ταλαντούχοι ηθοποιοί ερμηνεύουν το σαιξπηρικό αριστούργημα, ανάμεσά τους ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Κώστας Μπερικόπουλος, ο Δημήτρης Ήμελλος και ο Χρήστος Σαπουντζής.

3 Αυγούστου
Συναυλία: Γιώργος Νταλάρας – Ελένη Βιτάλη – Γλυκερία
Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, τρεις μεγάλοι ερμηνευτές, τρεις φωνές που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία, συναντιούνται ξανά στη σκηνή για να θυμηθούν και να μας θυμίσουν τραγούδια σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και να σηματοδοτήσουν το σήμερα. Ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει στο χρόνο, μας ξαναφέρνει στο νου γλυκιές αναμνήσεις από χρόνια ξέγνοιαστα, ήχους αγαπημένους και στίχους αξέχαστους σε μια μουσική διαδρομή γεμάτη εναλλαγές και όμορφες εκπλήξεις. Τρεις μοναδικές φωνές, μια μεγάλη συνάντηση, μια σπουδαία στιγμή.

7-8 Αυγούστου
«Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Είκοσι επτά χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, ο Βασίλης Παπαβασιλείου στη διασκευή του κειμένου και στη σκηνοθεσία της παράστασης και ο Πέτρος Φιλιππίδης στο ρόλο του Στρεψιάδη, ξανασυναντιούνται, με αφορμή το εμβληματικό έργο της αρχαίας κωμωδιογραφίας. Στο ρόλο του Σωκράτη ο Στέλιος Μάινας. Μαζί τους ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης κι ένας εξαιρετικός θίασος πρωταγωνιστών.

12 Αυγούστου
5η Εποχή Τέχνης
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Η 5η Εποχή Τέχνης ανεβάζει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, βαθύτατα πολιτικό, όπου η ανάγκη του ελεύθερου να ζει σύμφωνα με τα ηθικά του πιστεύω συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Στον ομώνυμο ρόλο η Ιωάννα Παπά. Κρέοντας ο Νικήτας Τσακίρογλου.

19 Αυγούστου
Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος - Μουσική Σκηνή Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας
«Προσφυγιά» του Σαράντη Κασσάρα
Μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών θα αποδώσουν αληθινές ιστορίες ζωής και καταγεγραμμένες μαρτυρίες προσφύγων από την Μικρά Ασία, με την έλευσή τους στην περιοχή της Καβάλας. Συνοδεύει μουσικά η ορχήστρα του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Σαράντη Κασσάρα.

21-22 Αυγούστου
«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος

23 Αυγούστου
«Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα
Η Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί - μαζί με την Χριστίνα Κουλούμπη το διαχρονικό παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα. Μια παράσταση για παιδιά που έχει σαν στόχο, όχι μόνο να διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους, αλλά και να τους διδάξει τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας και της συλλογικότητας.

ΦΡΟΥΡΙΟ

9 Ιουλίου
«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια
Η Νένα Μεντή, μετά από απαίτηση του κοινού, επιστρέφει με μια παράσταση που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της, ταξιδεύει για να συναντήσει τους παλιούς και νέους της φίλους και να ξαναζωντανέψει μαζί τους την συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του ελληνικού τραγουδιού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.

14-15 Ιουλίου
«Άντρες έτοιμοι για όλα» των Στίβεν Σινκλέρ και Άντονι ΜακΚάρτεν
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, σε απόδοση και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, ανεβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με έναν εξαιρετικό θίασο κωμικών ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κώστας Ευριπιώτης, Μάνος Ιωάννου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου

23 Ιουλίου
Ψυχή και Σώμα
Συναυλία
Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μας ταξιδεύουν ως πολίτες του κόσμου στις μουσικές γειτονιές του, αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο έχοντας ως βασικά μέσα έκφρασης την ανθρώπινη φωνή και την ποντιακή λύρα. Το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα σε μια απρόβλεπτη μουσική συνεύρεση αρχέγονων και μοντέρνων ήχων.

28 Ιουλίου
ΚΘΒΕ
«Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους»
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ», θα παρουσιάσει την παράσταση «Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους» στην αρχαία ελληνική σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Eίναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Θεάτρου, που επιχειρείται να ακουστεί η απολογία του Σωκράτη στην αρχαία ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου πλατωνικού κειμένου, ύστερα από δυόμιση χρόνια μεθοδευμένων προβών, ώστε να ακουστεί με ένα φυσικό, άμεσο και οικείο τρόπο, χωρίς κανένα χαρακτήρα πειραματισμού.

5 Αυγούστου
Θέατρο Εταιρότητα
«Λυσιστράτη. Μία δολιοφθορά» του Θωμά Βελισσάρη
Σε μια υπόγεια γιάφκα, στα χρόνια τα εμφυλιακά, ένας θίασος γυναικών οργανώνει αντίσταση εφ’ όλης της ύλης. Ο στόχος τους ιερός: να απελευθερώσουν τον εξόριστο Έρωτα. Το όχημα αριστοφανικό: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ. Ο Θωμάς Βελισσάρης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ιστορικοπολιτική σάτιρα.

11 Αυγούστου
«Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά
Ένας δαιμόνιος δημοσιογράφος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός μισητού μανάβη, χωρίς να φαντάζεται τι κίνδυνοι, συνωμοσίες και καταδιώξεις τον περιμένουν, όταν φτάνει ένα πρωί ανύποπτος στη θρυλική Φρουτοπία. Το κλασικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά ζωντανεύει για μια ακόμη φορά με φαντασμαγορικό τρόπο, σε σκηνοθεσία-χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Δήμος Αναστασιάδης.

ΟΙ ΕΦΤΑ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

6-7 Ιουλίου
ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης - Θεατρική Παράσταση [Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου]
«Το νησί των σκλάβων» του Μαριβώ
Δυο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους ναυαγούν σε ένα νησί όπου ζουν μόνο εξεγερμένοι σκλάβοι. Σύντομα οι αριστοκράτες θα υποχρεωθούν ν΄ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν. Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ανεβάζει τη σαγηνευτική κωμωδία του Μαριβώ σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

30 Ιουλίου
Αναγνωστική Performance [Παλιά Μουσική]
«μ_otherpoem: μόνο λόγος» του Βασίλη Αμανατίδη
Ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης σε μια αναγνωστική performance πάνω στο πρόσφατο έργο του μ_otherpoem: μόνο λόγος. Εξήντα λεπτά για κείμενο, φωνή και σώμα, εύγλωττες σιωπές και αποσιωπήσεις, τρέμουσες αποκαλύψεις, απουσίες και παρουσίες που καταλήγουν σε έναν και μόνο λόγο: της ένωσης και του αποχωρισμού των ανθρώπων.

2-4 Αυγούστου
Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ - Θεατρικές παραστάσεις [Φρούριο]
Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη νέα γενιά, το μέλλον του ελληνικού θεάτρου. Οι φοιτητές της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην πόλη της Καβάλας. «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ, «Οι δίδυμοι της Βενετίας» του Γκολντόνι και οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, είναι οι τρεις παραστάσεις όπου παίζουν τα νέα, ταλαντούχα παιδιά της σχολής, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Ρήγα και του Γιάννη Μαργαρίτη.

9 Αυγούστου
«Άκουσα το θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου
Το ντοκιμαντέρ της Ελπίδας Σκούφαλου, που θα προβληθεί στο χώρο της Παλιάς Μουσικής, μας ταξιδεύει σε Ελλάδας, Συρία, Αλβανία σ' ένα κόσμο μειονοτήτων, τόσο κοντά και τόσο μακριά από εμάς. Τελετές συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό, τελετές που οδηγούν στην υπέρβαση των ορίων και στην έκσταση. Το συνταραχτικό μοιρολόγισμα γυναικών στη Λίβινα της Αλβανίας, το αναστενάρικο πανηγύρι, η γιορτή Ασούρα των Σιιτών Πακιστανών συναντιόνται και γίνονται ένα.

10-11 Αυγούστου
«Οι Εφτά Άγγελοι των Φιλίππων»
Ξεκινώντας από την αντίληψη ότι Άγγελος είναι κάτι παραπάνω από αγγελιοφόρος, είναι η ίδια η αγγελία, το Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει με τη νέα του παραγωγή εφτά Αγγέλους. Θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων.

Ο Στράτος Καλαφάτης και η Λία Ναλμπαντίδου θα απαθανατίσουν με τη δική τους ματιά εφτά Αγγέλους, αλλά και φωτογραφικά θέματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής. Εφτά ηθοποιοί, εφτά κείμενα και η φωτογραφική εργασία των δύο φωτογράφων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, σε μια παράσταση όπου ο λόγος εναλλάσσεται με την εικόνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του εικαστικού μέρους της παράστασης θα έχει ο Στράτος Καλαφάτης ενώ του θεατρικού μέρους ο Θοδωρής Γκόνης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Λυδία Φωτοπούλου, Παύλος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Κοντός, Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δέσποινα Παπάζογλου, Λάζαρος Βρουλάκος.

17 Αυγούστου
Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
Μεικτό θέαμα θεάτρου και κουκλοθεάτρου [Παλιά Μουσική]
«Νερό»
Μια ιστορία εμπνευσμένη από το σατυρικό δράμα «Δικτυουλκοί» του Αισχύλου.
Το «Νερό» αποτελεί μια παράσταση με έμφαση στο εικαστικό στοιχείο, όπου ο φωτισμός, η μουσική και η κίνηση βρίσκονται σε ένα συνεχή διάλογο. Πρόκειται για ένα μεικτό θέαμα με στοιχεία από την τέχνη του θεάτρου και του κουκλοθεάτρου.
Το θέαμα συνθέτουν οι κατασκευές και το φως σε κίνηση, σε συνάρτηση με τη μουσική και τους ερμηνευτές. Η εικόνα τοποθετημένη σε ένα πλαίσιο πάντα σταθερό: το Νερό. Η ελληνική μυθολογία μπλέκεται με το αρχαίο δράμα, σε μια οπτική αφήγηση- διαδρομή, που ως σημείο εκκίνησης και άφιξης, έχει το ζήτημα της γέννησης του υδάτινου κόσμου.
Μέδουσα, Πήγασος, Ανδρομέδα, Περσέας.

18 Αυγούστου
Ποιητικό αναλόγιο [Παλιά Μουσική]
«Ποίηση για εντεκάδες» της Γλυκερίας Μπασδέκη
Η ηρωική εντεκάδα της Καβάλας συνοδεύει ιπποτικά την Γλυκερία Μπασδέκη σ’ένα ψυχοαπόγευμα ποιημάτων και τερμάτων. Εξτρίμ, δεξιά μπακ,τακουνάκια,πέναλτυ σ΄ένα τρυφερό ρεμίξ. Ποίηση για άδεια γήπεδα και ζωντανά σώματα με τον ιδρώτα της φανέλας σαν σπασμένος δεκαπεντασύλλαβος.
- Επειδή το ποδόσφαιρο είναι η ποίηση που όλοι κάποτε ψελλίσαμε.

20 Αυγούστου
Θεατρική παράσταση [Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου]
«Τα κτίσματα» του Αριστείδη Αντονά
Δύο αδέρφια έχουν στην κατοχή τους έναν λόφο με ερειπωμένα, μη αξιοποιήσιμα κτίσματα. Ένας αινιγματικός ξένος, τους δηλώνει την επιθυμία του να ενοικιάσει κάποια από αυτά και να τα εκμεταλλευτεί με έναν μάλλον παράδοξο τρόπο. Τα δύο αδέρφια αδυνατούν σε κάθε περίπτωση να καταλάβουν το κίνητρο της επιθυμίας του ξένου. Η αδυναμία τους αυτή γίνεται και ο κινητήριος μηχανισμός του δράματος στο έργο. Μια ολόκληρη θεωρία συνωμοσιολογίας ξεκινά να χτίζεται από τους δύο τους οδηγώντας τους από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Ο Μιχάλης Αγγελίδης σκηνοθετεί το διήγημα του Αριστείδη Αντονά, σε μια παράσταση με δύο ερμηνευτές.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

10 Ιουλίου - 1 Αυγούστου
Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης
Έκθεση Φωτογραφίας [Δημοτική Καπναποθήκη]
«Οι δυο όχθες της νοσταλγίας»
Δυο πληθυσμοί που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης. Κοινό σημείο στις προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων αποτελεί το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο. Η έκθεση αυτή βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων, με ώρα έναρξης στις 9:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Παραλία της Καβάλας με την συμμετοχή της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και της χορωδίας της Καβάλας «Προ-Νόμιον».

Συναυλία [Παραλία Καβάλας]

1 Αυγούστου
Εργαστήρι Θεάτρου - Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας
Θεατρική παράσταση [Φρούριο]
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου
«Άφησέ με να ‘ρθω μαζί σου…» μια αφοπλιστική εξομολόγηση για τη μοναξιά, την ερωτική επιθυμία, την αγάπη του άλλου, τη ζωή που λιγοστεύει, την παρηγοριά της μνήμης. Από τα πιο αγαπημένα και γνωστά ποιήματα του Ρίτσου, ένας σκηνικός μονόλογος, μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, μέσα από ροή παραστάσεων και συμβόλων.
Σκηνοθετεί ο Γιώργος Μπότσιος.

6 Αυγούστου
Ομάδα Χ-οδός - Στέγη Πολιτισμού Νεας Καρβάλης - Κεντρο Καππαδοκικών Μελετών
Μουσική παράσταση [Θεατράκι Μεχμέτ Αλή]
«Έλα απόψε στου Θωμά»
Θωμάς Κοροβίνης. Εμβληματική μορφή των γραμμάτων, γνήσιος λαϊκός στοχαστής με πλούσιο έργο. Μυθιστόρημα, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση, τραγούδι. Υλικό για αναπάντεχα ταξίδια σε κόσμους παραμυθένιους μα και αληθινούς, με τη μαγεία της διανόησης, τη σύνθεση εικόνων, πραγμάτων, προσώπων, σε καμβά Ανατολής και όχι μόνο.
Πεζός λόγος, θεατρικό ύφος, μουσικές και τραγούδια και ενώνονται σε αυτήν την μουσική παράσταση που σκηνοθετεί ο Παύλος Λεμοντζής.

16 Αυγούστου
«Αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη»
Συναυλία [Φρούριο]
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του κορυφαίου Έλληνα λαϊκού μας συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, το λαϊκό συγκρότημα «Τα Πέριξ» θα προσπαθήσει, μέσα από τραγούδια σταθμούς, να φωτίσει άγνωστες σε πολλούς πτυχές της ζωής και του έργου του συνθέτη, διατηρώντας αυστηρά τηv δυναμική των υφολογικών χαρακτηριστικών της εποχής στην οποία δημιούργησε τα σπουδαιότερα διαμάντια του λαϊκού μας τραγουδιού.

Κατεβάστε εδώ το επίσημο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,601,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2040,Αλεξανδρούπολη,8405,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3009,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3281,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,679,Δράμα,114,Έβρος,18249,Εθελοντισμός,251,Εκδηλώσεις,2506,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1464,Ελλάδα,1298,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,630,Εργασία,23,Εργασιακά,289,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,39,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,324,Θράκη,743,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,568,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,670,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,461,Ξάνθη,211,Οικολογία,338,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1468,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,416,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3848,Πολιτική,1463,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6111,Ροδόπη,410,Σαμοθράκη,665,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,544,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,136,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,255,Τρίγωνο,57,Τυχερό,52,Υγεία,1077,Φέρες,389,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: 58ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους
58ο Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους
Πλούσιο σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες είναι το πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ των Φιλίππων που φέτος έχει θέμα «Οι εφτά Άγγελοι των Φιλίππων» και Θα φιλοξενήσει παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYzP-maNVDU8xxjyOuhsNcbxi5ayyQZ8gLjTpYiz-txnWehyphenhyphen1TsCGvRvoE6YCF6wKxaWPJrEiIwOU19vNCDWhkv5-i0IodaVIcR6i7vgRHtWF7HNxfYfQWWrEYC38hVvdm1AdOu3R3950/s640/2427_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYzP-maNVDU8xxjyOuhsNcbxi5ayyQZ8gLjTpYiz-txnWehyphenhyphen1TsCGvRvoE6YCF6wKxaWPJrEiIwOU19vNCDWhkv5-i0IodaVIcR6i7vgRHtWF7HNxfYfQWWrEYC38hVvdm1AdOu3R3950/s72-c/2427_n.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/06/58.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/06/58.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων