Ναυάγιο στο Eurogroup

Η γερμανική αδιαλλαξία αφενός κατά κύριο λόγο και η παντελής έλλειψη προγραμματισμού και συγκεκριμένου σχεδίου από την κυβέρνηση, με τον Βαρουφάκη να είναι πλήρως απομονωμένος, οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Το ναυάγιο που προέκυψε το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup

Η γερμανική αδιαλλαξία αφενός κατά κύριο λόγο και η παντελής έλλειψη προγραμματισμού και συγκεκριμένου σχεδίου από την κυβέρνηση, με τον Βαρουφάκη να είναι πλήρως απομονωμένος, οδηγούν τη χώρα στα βράχια.

Το ναυάγιο που προέκυψε το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup είναι χειρότερο απ' ότι περιμέναμε καθώς οι δανειστές μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό, δίνοντάς μας διορία μέχρι την Παρασκευή προκείμενου να καταθέσουμε αίτημα για να συγκληθεί νέο... Eurogroup που θα λάβει αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από το ναυάγιο του Eurogroup δήλωσε ότι, «μας απογοήτευσε η Ελλάδα» και πλέον «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό τους». Ο Ντάισελμπλουμ επί της ουσίας ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη απαιτεί από την Ελλάδα αίτημα για παράταση του προγράμματος και τήρηση των δεσμεύσεων.Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντάισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνεδρίαση την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει μεσολαβήσει και η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, που θα δείξει ποια είναι τα σχέδια της Ευρώπης για την Ελλάδα.


Το κείμενο που κατέθεσε ο Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση και απέρριψε η κυβέρνηση με non paper ουσιαστικά δεν άφηνε περιθώρια για συμβιβασμό. Ήταν ωστόσο στη γραμμή που μας είχαν προϊδεάσει εδώ και μήνες οι δανειστές.

Παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου έθεταν ως βασική προϋπόθεση για να συζητήσουν στη συνέχεια μέτρα ελάφρυνσης ή διευθέτησης του χρέους. Από την προηγούμενη κυβέρνηση τα μηνύματα ήταν αυτά. Γιατί ο Τσίπρας και η παρέα του δεν κατάλαβαν τα μηνύματα για να προσαρμόσουν την πολιτική τους;

Οι δανειστές δεν έγιναν μέσα σε μια νύχτα σκληροί. Ήταν και από πριν και πλέον ρίχνουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι και στραγγαλίζουν την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι μπορεί με τις… βαρουφάκειες μαγκιές να αλλάξει την Ευρώπη. Και είναι χαρακτηριστικό των λαθών του ότι λόγω της αλαζονείας που απέκτησε εξαιτίας της υψηλής δημοφιλίας, ότι πήγαιναν στις Βρυξέλλες χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο και αριθμούς.

Έτσι φτάσαμε στο ναυάγιο που τώρα πλέον βάζει τη χώρα σε περιπέτειες. Κανείς δε μπορεί να εικάσει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και τι θα γίνει στο εξής. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να βρεθεί λύση, όμως, η σθεναρή στάση και των δύο πλευρών δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει και δυστυχώς για την Ελλάδα είναι αδύναμη και μόνη της. Κανείς μέσα στη συνεδρίαση, ούτε οι… φίλοι μας, δεν μας υποστήριξαν.

Όπως ανέφερε στο non paper το Μαξίμου:

Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αρνείται την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, σχέδιο που υποστηρίζεται από πολλά μέλη του Eurogroup και επιμένει στη θέση για συμφωνία - γέφυρα που δεν θα έχει σχέση με το υπάρχον Μνημόνιο. Και κατηγορεί τους δανειστές ότι υπαναχώρησαν και δεν δίνουν περιθώρια για άλλες λύσεις σήμερα στο Eurogroup.

Το προσχέδιο κειμένου του Ντάισελμπλουμ διέρρευσε από ξένους δημοσιογράφους μέσω του Twitter, αρχικά από την Telegraph και στην συνέχεια και από άλλα ΜΜΕ αφού έγινε γνωστή η στάση της Αθήνας.

Σημαντικά είναι ορισμένα σημεία του κειμένου όπως εκείνο που αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, ρόλο για το ΔΝΤ και δέσμευση για τις ίδιες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την πρόταση ότι «Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πλάνα της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα», όπως επίσης ότι «οι ελληνικές αρχές δήλωσαν την πρόθεση να ζητήσουν μία εξάμηνη τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Το Eurogroup διατίθεται ευνοϊκά υπέρ ενός τέτοιου αιτήματος από τις ελληνικές αρχές».


Σε δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.

Όπως είπε συγκεκριμένα: «Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη».

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχε κάνει ο Α. Τσίπρας με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ουσιαστικά οδήγησε στο αδιέξοδο της περασμένης Τετάρτης, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει plan B αλλά δεν μπορούσε να υπογράψει το κείμενο Ντάισελμπλουμ. Επίσης, αποκάλυψε πως ο Π. Μοσκοβισί είχε καταθέσει κείμενο συμβιβασμού που η Ελλάδα θα μπορούσε να υπογράψει.

Σε νεότερο non paper που εξέδωσε η κυβέρνηση επανέλαβε ότι οι ευθύνες για μη επίτευξη συμφωνίας βαρύνουν τους δανειστές.

Όπως αναφέρει το κείμενο:

Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,7,Αγροτικά,557,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2007,Αλεξανδρούπολη,7800,Άμυνα,322,Ανακύκλωση,32,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,138,Άρθρα - Απόψεις,2967,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2970,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,719,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,460,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,88,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,180,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,633,Δράμα,113,Έβρος,17326,Εθελοντισμός,242,Εκδηλώσεις,2360,Εκκλησία,1169,Εκπαίδευση,1361,Ελλάδα,1251,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,62,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,613,Εργασία,18,Εργασιακά,267,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,116,Ζωή και Υγεία,316,Θράκη,662,Ιστορία,207,Καβάλα,181,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,516,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,658,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,143,Μουσική,195,ΝΔ,456,Ξάνθη,200,Οικολογία,323,Οικονομία,577,Ορεστιάδα,1328,Πανταζίδου,153,Παπανικολόπουλος,269,ΠΑΣΟΚ,269,Περιβάλλον,395,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3643,Πολιτική,1402,Πολιτισμός,212,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5776,Ροδόπη,380,Σαμοθράκη,638,Σάτιρα,62,Σουφλί,476,Σπίτι,22,Συγκοινωνίες,281,Σύλλογοι,296,Συνέδρια,128,ΣΥΡΙΖΑ,388,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,248,Τρίγωνο,51,Τυχερό,51,Υγεία,1006,Φέρες,370,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ναυάγιο στο Eurogroup
Ναυάγιο στο Eurogroup
Η γερμανική αδιαλλαξία αφενός κατά κύριο λόγο και η παντελής έλλειψη προγραμματισμού και συγκεκριμένου σχεδίου από την κυβέρνηση, με τον Βαρουφάκη να είναι πλήρως απομονωμένος, οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Το ναυάγιο που προέκυψε το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup
http://3.bp.blogspot.com/-7x5u_L-2nRM/VOLcaRap5CI/AAAAAAABOY4/hTTGBZ3nOIc/s1600/80_XL.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-7x5u_L-2nRM/VOLcaRap5CI/AAAAAAABOY4/hTTGBZ3nOIc/s72-c/80_XL.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2015/02/navagio-sto-eurogroup.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2015/02/navagio-sto-eurogroup.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων