Ρωσικά «κανόνια» στην Άγκυρα για την Κύπρο

Η Μόσχα προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διάβημα έγινε από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα

Η Μόσχα προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διάβημα έγινε από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις τουρκικές κινήσεις.

Για τα διαβήματα ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία και ο Ιωάννης Κασουλίδης... εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρέμβαση της Μόσχας. Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σώτος Ζακχαίος πραγματοποιεί επαφές στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο προεδρικός απεσταλμένος είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας A. Meshkov και σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της κυπριακής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της ομαλοποίησης της κατάστασης γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού».

Οι μονομερείς ενέργειες, η επίδειξη της δύναμης είναι απαράδεκτες, εγκυμονούν την επιδείνωση της κατάστασης, όχι μόνο στις κυπριακές υποθέσεις, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε την ισχυρότερη ανακοίνωση για τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Σώτος Ζακχαίος, πραγματοποίησε επαφές με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολυμερείς σχέσεις, κ. Κατίλοφ και τον πρώτο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ουλουκάεφ.

Πάντως, η Λευκωσία διαπιστώνει (και από τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη), ότι η Μόσχα δεν έχει ποσώς διαφοροποιήσει τη στάση της έναντι της Κύπρου και διατηρεί τις ίδιες διαχρονικές θέσεις στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διευθετηθεί συνάντηση Πούτιν - Αναστασιάδη την ερχόμενη εβδομάδα στο Μιλάνο. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα παραμείνει πολύ λίγο στο Μιλάνο.

Διαβήματα προς την Άγκυρα φαίνεται ότι έγιναν και από πλευράς των Αμερικανών και των Ιταλών, η χώρα των οποίων προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πληροφορούμαστε, η τουρκική πλευρά διατυπώνει κάθε φορά και διαφορετικά επιχειρήματα ως προς τους λόγους που την οδήγησαν να προβεί στις προκλήσεις.

Είναι, πάντως, σαφές πως η Άγκυρα αξιοποιεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή για να αποκτήσει σε διάφορα μέτωπα, στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το πεδίο στην Κύπρο φαίνεται να είναι το ευκολότερο.

Λευκωσία: «Όταν δεν πάει το… βουνό στον Μωάμεθ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ταξίδι αυτό κρίνεται αναγκαίο για λόγους συντονισμού ενώ όπως έχει γράψει ο «Φ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Σαμαρά να έλθει στην Κύπρο, πλην όμως αυτό λόγω άλλων υποχρεώσεων του Έλληνα ηγέτη, δεν κατέστη τούτο δυνατό. Ως εκ τούτου αποφασίσθηκε από τη Λευκωσία η μετάβαση Κασουλίδη στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζει απολύτως αντιφατικό το να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία «για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού», όταν η ίδια η Τουρκία, συμπληρώνει, απειλεί «με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματά της».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θυμίζει στην Άγκυρα ότι αυτή η αντίφαση καθίσταται εξόφθαλμη από τη στιγμή που προσωπικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές «ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες». Άλλωστε, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, προβλέπεται ότι στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης «θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Περαιτέρω, η Αθήνα κρίνει ως παράδοξο και το ότι η Τουρκία στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και σε σχέση με το Κυπριακό. Και υπενθυμίζει ότι: «Η Ελλάδα δεν κατηγορείται διεθνώς για στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή και εποικισμό, και σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, η οποία εκφράζεται δημοκρατικά μέσα από την ηγεσία της». Επισημαίνεται ακόμα ότι η Ελλάδα συμβάλλει εποικοδομητικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Βλέπει σαμποτάζ

Η απόφαση Αναστασιάδη για αναστολή των διαπραγματεύσεων, σημαίνει σαμποτάζ της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Έρογλου. Μιλώντας μετά από ενημέρωση των τ/κ «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ο Έρογλου εξέφρασε την ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ είπε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη βάση των πραγματικοτήτων. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων «χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό». Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό του ψευδοκράτους, ενώ ισχυρίσθηκε ότι δεν προβαίνουν σε παρενοχλήσεις το «Μπαρμπαρός» και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Επαφές Άιντα

Συνάντηση με τον Προσωπικό Εκπρόσωπο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Πίτερ Βαν Νούφελ είχε, μεταξύ άλλων, χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στο νησί. Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μισιέλ Μποναρντό, ο κ. Άιντα παρακάθεται σε συσκέψεις με τους συνεργάτες του, στο πλαίσιο των οποίων γίνεται συζήτηση των γεφυρωτικών προτάσεων των ΗΕ. Ο Άιντα θα αναχωρήσει σήμερα από την Κύπρο.

Μήνυμα Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η τουρκοκυπριακή κοινότητα και πολύ περισσότερο η Τουρκία να αποσύρουν τις πρόσφατες προκλήσεις τους και να προβούν σε όλα τα αναγκαία πρακτικά και ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του English School, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, "η οποία ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, να επιδιώκει και να εφαρμόζει τις πολιτικές της σεβόμενη πλήρως τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ε.Ε., της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος".

Κώστας Βενιζέλος
mignatiou.com

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8472,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3306,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18349,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2525,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1482,Ελλάδα,1305,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,294,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,750,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,421,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3872,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6138,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1089,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ρωσικά «κανόνια» στην Άγκυρα για την Κύπρο
Ρωσικά «κανόνια» στην Άγκυρα για την Κύπρο
Η Μόσχα προέβη σε διαβήματα προς την Άγκυρα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στις εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διάβημα έγινε από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_6lag0aj6T5nu0O-JDl9NownHXQVyS9BdCVMOoxyBZ0Au3aPj1VdghwoFJaouQfpCwRsIt9We-eVruPe0lAEXDJp7pOJJ0yFgLepNtjmyWfVbQ0yvjf7sHG9TeNkA5B7c-bPx0mtyCsqY/s1600/Putin.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_6lag0aj6T5nu0O-JDl9NownHXQVyS9BdCVMOoxyBZ0Au3aPj1VdghwoFJaouQfpCwRsIt9We-eVruPe0lAEXDJp7pOJJ0yFgLepNtjmyWfVbQ0yvjf7sHG9TeNkA5B7c-bPx0mtyCsqY/s72-c/Putin.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/10/rosika-kanonia-stin-agkura-gia-tin-kupro.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/10/rosika-kanonia-stin-agkura-gia-tin-kupro.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων