Πάτησε τη νάρκη των αγορών ο Σαμαράς

Με την αλυσιδωτή αντίδραση να βρίσκεται σε εξέλιξη διαλύοντας το χρηματιστήριο και εκτοξεύοντας τα spreads των ομολόγων στο 7,5% ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε χθες το βράδυ να αναλάβει δράση προσπαθώντας να καθησυχάσει

Με την αλυσιδωτή αντίδραση να βρίσκεται σε εξέλιξη διαλύοντας το χρηματιστήριο και εκτοξεύοντας τα spreads των ομολόγων στο 7,5%, ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε χθες το βράδυ να αναλάβει δράση προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές και να διαχειριστεί επικοινωνιακά το κόστος.

Το σύστημα όμως βρίσκεται σε ακραία δοκιμασία και η πρωτοβουλία των κινήσεων στα περισσότερα ζητήματα δεν βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Οι εκρήξεις στο πολιτικοοικονομικό ναρκοπέδιο που στέκεται η... κυβέρνηση και η χώρα περιορίζουν στο ελάχιστο τη δυνατότητα ελιγμών, ενώ τα θραύσματα και το ωστικό κύμα τραυματίζουν το ήδη ασθενές οικονομικό κλίμα.

Το πτωτικό σπιράλ που οδήγησε σε κραχ διαρκείας το ελληνικό χρηματιστήριο προκλήθηκε από μαζικές ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτών οι οποίοι φοβούμενοι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης με στόχο μικροπολιτικά οφέλη, επέλεξαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Οι ρευστοποιήσεις εντείνονται από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη, την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας και την αναποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα προσπαθήσει να αντιδράσει μετά τη βιαιότητα και την ταχύτητα της πτώσης. Η προοπτική της αντίδρασης και η συμπεριφορά της αγοράς κατά τις επόμενες συνεδριάσεις χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Αν το ΧΑ πατήσει εκ νέου στα πόδια του και δείξει χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας και σταθεροποίησης τότε είναι πολύ πιθανό μεγάλο μέρος της πτώσης να ανακτηθεί άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση το Χρηματιστήριο θα εισέλθει σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και υψηλού ρίσκου, παγιδεύοντας και χάνοντας την αίγλη του για αρκετό καιρό.

Δεν βγαίνουμε στις αγορές

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έπραξε το αυτονόητο: ανέβαλε επ’ αόριστον την έξοδο της χώρας στις αγορές για την άντληση 4+4 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια και ομόλογα.

Το sofokleousin.gr είχε κατ επανάληψη επισημάνει τον κίνδυνο να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας από τους υψηλού ρίσκου κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ο Μάριο Ντράγκι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προ μερικών εβδομάδων, για να ευθυγραμμιστεί μαζί του και ο Πολ Τόμσεν από την Ουάσιγκτον.

Η εκτόξευση σε δυο μόνο ημέρες της απόδοσης των 10ετών ομολόγων από το 5,7% στο 7,5% είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα. Μετά από αυτή την εξέλιξη ακόμα και άμεση να είναι η αποκλιμάκωση οι αγορές δεν θα ανοίξουν τις πόρτες τους.

Το σκηνικό αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που θα έχει η Ελλάδα με τους εταίρους για πρόωρη διακοπή του προγράμματος στήριξης και κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από τις αγορές.

«Οι ρίζες του κακού»

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές από την Ουάσιγκτον η αρχική «σύγκρουση» με το ΔΝΤ ευθύνεται για το δημοσίευμα - κόλαφο της Wall Street Journal η οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνα τα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα αποδομώντας την κυβερνητική πολιτική για έξοδο από το Μνημόνιο και αποκαλύπτοντας το ποιόν των επενδυτών που φεύγουν τώρα από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η εμπλοκή που έχει ανακύψει στις διαπραγματεύσεις για πρόωρο τερματισμό του προγράμματος στήριξης από το ΔΝΤ και η διακήρυξη του Αντώνη Σαμαρά για αποχώρηση της τρόικας έχει αντίκτυπο και στις τράπεζες, οι οποίες αναζητούν λύσεις για τη διαχείριση των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests της ΕΚΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο το πολιτικό ρίσκο της αλλαγής σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας είναι μεν υπαρκτό και αποτιμήσιμο από τις αγορές αλλά αποτελεί επουσιώδες θέμα και δεν καθορίζει την επενδυτική συμπεριφορά των διαχειριστών.

Για τον επερχόμενο χρηματιστηριακό και οικονομικό Αρμαγεδώνα είχε προειδοποιήσει ο Μάριο Ντράγκι λέγοντας ότι το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε για την Ελλάδα στις αγορές μπορεί εύκολα να κλείσει χωρίς την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επισφαλή χαρακτήρισαν την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και οι Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα η ευθυγράμμιση των δανειστών της Ελλάδας στη γραμμή για τη διατήρηση της χώρας σε επιτήρηση και την αναγκαιότητα ενός stand by μηχανισμού ρευστότητας έδωσε στις αγορές το στίγμα της κατάστασης που διαμορφωνόταν.

Στην πραγματικότητα η πολιτική υψηλών τόνων -σε όλα τα μέτωπα- που ακολούθησε η κυβέρνηση δεν οδήγησε μόνο σε αδιέξοδο αλλά πυροδότησε ανενεργές νάρκες επαναφέροντας τη χώρα αρνητικά στο προσκήνιο.

Παράλληλα οι πολιτικές παλινωδίες με την περιθωριοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη και το «σκληρό ροκ» στην επικοινωνιακή στρατηγική προδιέθεσαν αρνητικά τους εταίρους της χώρας με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ξεκινήσουν από λάθος βάσεις.

Η απάντηση Σαμαρά στους Ευρωπαίους

Ο πρωθυπουργός αν και επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για τον εκτροχιασμό της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο, απευθυνόμενος στους εταίρους της χώρας μίλησε για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και για συναινετικές λύσεις.

«Ας το ακούσουν όλοι εντός και εκτός της χώρας: η κυβέρνηση δεν θα αφήσει και δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη ούτε από τη δημοκρατική νομιμότητα ούτε από την πολιτική σταθερότητα ούτε από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων», ήταν η φράση - μήνυμα του πρωθυπουργού προς την τρόικα, τους εταίρους της χώρας και τις αγορές.

Η αντεπίθεση Τσίπρα

Δριμύτατη προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι δημιουργεί κλίμα έντασης, κινδυνολογίας και αποσταθεροποίησης.

«Ζήτησα από τον κ. Σαμαρά να σταματήσει τους σχεδιασμούς της κλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης, του ζήτησα τη συντεταγμένη και ομαλή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Όμως, ο πρωθυπουργός, προτίμησε την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας της αποσταθεροποίησης», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συνεχόμενες ήττες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «μετά το φιάσκο των Παρισίων και το φιάσκο του Βερολίνου, ήρθε και το φιάσκο της Ουάσινγκτον, για να επιβεβαιώσει την εικονική πραγματικότητα του success story και να φανερώσει τη δραματική αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά».

Χρήστος Φράγκος
sofokleousin.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8462,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,686,Δράμα,114,Έβρος,18334,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2523,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1478,Ελλάδα,1303,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3867,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6133,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,550,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πάτησε τη νάρκη των αγορών ο Σαμαράς
Πάτησε τη νάρκη των αγορών ο Σαμαράς
Με την αλυσιδωτή αντίδραση να βρίσκεται σε εξέλιξη διαλύοντας το χρηματιστήριο και εκτοξεύοντας τα spreads των ομολόγων στο 7,5% ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε χθες το βράδυ να αναλάβει δράση προσπαθώντας να καθησυχάσει
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaOx0LP-NquKuBysyhTEFtfWKeBu7QjnfvsMFPGbs6KjSwl6SCUr1Oo3-oadkb8B2-ykpjOFXubX07zgAxlwglRK-EQIh52HJQjNRznFa_2rfjN5Wi1EN32NFu-Q4dMhAhEdVVEMzDyz3k/s1600/explosion.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaOx0LP-NquKuBysyhTEFtfWKeBu7QjnfvsMFPGbs6KjSwl6SCUr1Oo3-oadkb8B2-ykpjOFXubX07zgAxlwglRK-EQIh52HJQjNRznFa_2rfjN5Wi1EN32NFu-Q4dMhAhEdVVEMzDyz3k/s72-c/explosion.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/10/blog-post_42.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/10/blog-post_42.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων