Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου

Ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ καλείται να προωθήσει την επένδυση ζεόλιθου. Με τα προσωπικά συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τα οποία κατήγγειλαν πρόσφατα με ερώτησή τους στη Βουλή οι δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ.

Ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ καλείται να προωθήσει την επένδυση ζεόλιθου

Με τα προσωπικά συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τα οποία κατήγγειλαν πρόσφατα με ερώτησή τους στη Βουλή οι δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και βουλευτές της περιφέρειας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Παυλίδης...

Πέραν αυτών των συμφερόντων, όμως, θα έρθει αντιμέτωπος και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι αυτός που σταμάτησε την επένδυση του ζεόλιθου στα Πετρωτά Έβρου, παράνομα όπως φαίνεται και από την εισαγγελική έρευνα, παρά το ότι η Περιφέρεια είχε δώσει νομίμως την άδεια. Ο Γ. Παυλίδης, στέλεχος της Ν.Δ. στην Ξάνθη, εξελέγη ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με το συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση», ενώ στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών καταγράφηκε ως «Ν.Δ., ανεξάρτητος με τη στήριξη της Ν.Δ.».

Την ανάγκη ο ζεόλιθος να γνωστοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ως προϊόν και να αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, τονίζει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να προωθήσει την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης με άρθρα και συνεντεύξεις του.

Ο Γ. Παυλίδης επισκέφθηκε την περιοχή με το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα ζεόλιθου

Ο Γ. Παυλίδης επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες τη περιοχή των Πετρωτών Έβρου, όπου εντοπίστηκε το πλούσιο, αλλά ανεκμετάλλευτο ακόμη, κοίτασμα ζεόλιθου. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή με πλούσιο κοίτασμα ζεόλιθου, το οποίο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη. Δεν μπορεί να παραμένει θαμμένος ένας τεράστιος ορυκτός πλούτος, που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα γα τη χώρα μας», λέει στην «Ε» ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. «Πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», προσθέτει.

Ο νέος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης δηλώνει ότι μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, θα επισκεφθεί τα αρμόδια υπουργεία για να προωθήσει την αξιοποίηση του ζεόλιθου. Ερωτηθείς για τα συμφέροντα που κατήγγειλαν οι δύο επίσης νεοδημοκράτες πρώην υπουργοί και βουλευτές της περιφέρειάς του, δηλώνει: «Δεν ξέρω για συμφέροντα. Εμένα μ' ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί ο ζεόλιθος της Θράκης και να υπάρξουν έσοδα, ανάπτυξη και δουλειές στη περιοχή».

Για τον Γ. Παυλίδη σημαντικό είναι η αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης να γίνει εντός Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα έσοδα για τη χώρα. «Πρέπει η αξιοποίηση του ζεόλιθου να γίνει με όρους υγιείς και ισορροπημένους. Με όρους που θα συμφέρουν την κοινωνία και τη χώρα. Να μην εξάγεται ανεπεξέργαστος, αλλά να γίνεται η επεξεργασία του στην Ελλάδα και μετά να εξάγεται σε άλλες χώρες για συγκεκριμένες χρήσεις, οι οποίες είναι αυτές που διαφοροποιούν την τιμή του», προσθέτει. Υπογραμμίζει ότι προεκλογικά ο ίδιος και οι υποψήφιοι με το συνδυασμό του περιφερειακοί σύμβουλοι δήλωσαν τη βούλησή τους να αξιοποιηθεί ο ζεόλιθος της Θράκης.

«Θα τον προβάλουμε το ζεόλιθο της Θράκης», δηλώνει. Και προσθέτει ότι το κοίτασμα είναι τόσο μεγάλο που με την αξιοποίησή του μπορούν να ασχοληθούν όχι μόνο μία, αλλά «αρκετές εταιρείες». Όπως λέει, το κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων, ενώ οι δύο εταιρείες που ασχολούνται εκεί έχουν δεσμεύσει μόνο 200 στρέμματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Γ. Παυλίδης, εκτιμάται ότι σε όλη τη περιοχή των Πετρωτών, στην Ορεστιάδα, η συνολική ποσότητα ζεόλιθου αγγίζει τα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στα σχέδια του Γ. Παυλίδη για την αξιοποίηση του ζεόλιθου πρωτεύουσα θέση κατέχει να έχουν πρόσβαση στο ορυκτό οι αγρότες σε τιμές παραγωγής και όχι σε εμπορικές τιμές.

Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο Γ. Παυλίδης υποστηρίζει την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης είναι το ότι δεν κάνει ζημιά στο περιβάλλον. Και σ' αυτό το σημείο δηλώνει και την αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη. «Για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, η θέση μας είναι δηλωμένη. Ο,τι βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον, δεν γίνεται αποδεκτό» ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση.

Θα έρθει αντιμέτωπος με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη που σταμάτησε την επένδυση

«Αν ο νέος περιφερειάρχης θέλει να αξιοποιήσει το ζεόλιθο των Πετρωτών, θα πρέπει να συγκρουστεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και με το ελληνικό κράτος», δηλώνει στην «Ε» ο Γιάννης Βορδογιάννης, εκπρόσωπος της εταιρείας «GEO-VET» από τη Θεσσαλονίκη, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αξιοποιήσει το κοίτασμα, για το οποίο πήρε την άδεια από την αρμόδια περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης, αλλά την επένδυση σταμάτησε ο Γ. Μανιάτης, προκαλώντας μάλιστα εισαγγελική έρευνα για ευθύνες υπουργών, στελεχών υπουργείων και του ΙΓΜΕ. «Για μας η κατάσταση παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να υπάρχουν έσοδα για το ελληνικό κράτος και για ολόκληρη την περιοχή. Αλλά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αν ο νέος περιφερειάρχης έχει τη βούληση για επενδύσεις, εμείς θα τον δικαιώσουμε», καταλήγει ο Γ. Βορδογιάννης.

Το δικό του αγώνα για την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης δίνει εδώ και χρόνια ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. Είναι αμέτρητα τα άρθρα του, οι συνεντεύξεις του, οι επισκέψεις του σε καλλιέργειες στις οποίες χρησιμοποιείται ζεόλιθος, για να δει από κοντά τα αποτελέσματα. «Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά, στρατηγικά και ορθολογικά με το θέμα της προστατευμένης ονομασίας προέλευσης του ζεόλιθου της Θράκης», τονίζει. «Διότι δεν πρόκειται για έναν ανώνυμο ζεόλιθο, αλλά για το ζεόλιθο της Θράκης μας. Ο θρακικός ζεόλιθος πρέπει να είναι μια ονομασία που να αλλάξει και τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Διότι η Θράκη έχει ένα προϊόν με πολλές εφαρμογές σε πολλούς τομείς», προσθέτει.

Θεωρεί πρώτης τάξεως ευκαιρία, για τη γνωστοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Η ΔΕΘ είναι ένα αποτελεσματικό πεδίο δράσης, διότι υπάρχουν τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία. Ο θρακικός ζεόλιθος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και στα καλλυντικά, όπου η προστιθέμενη αξία είναι σημαντική και δημιουργεί ένα ουσιαστικό διαφορικό για την περιοχή», σημειώνει. Και υπογραμμίζει την τεράστια σημασία του ζεόλιθου στην ανάπτυξη της Θράκης. «Μπορούμε ν' αλλάξουμε την εικόνα της περιοχής. Οπως έχουμε το μάρμαρο της Πάρου, μπορούμε να έχουμε και το ζεόλιθο της Θράκης. Η Θράκη μπορεί ν' αναπτυχθεί και να παίξει ένα ρόλο στρατηγικό μέσω του ζεόλιθου. Διότι ο ζεόλιθος είναι και ένα όπλο απελευθέρωσης για ολόκληρη τη Θράκη. Μέσω του ζεόλιθου έχει σημασία ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μία ζώνη επαφής. Αλλά το σημαντικό είναι ότι ο ζεόλιθος δημιουργεί μια ανθεκτική σχέση με τη Θράκη σε στρατηγικό επίπεδο. Και αυτήν την περίοδο αρχίζουμε τώρα», καταλήγει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.

Η νέα φάση με μίγμα εφαρμογών και αδειοδοτήσεων
του Νίκου Λυγερού, καθηγητή μαθηματικού

Η νέα φάση του ζεόλιθου προέρχεται από το στρατηγικό μίγμα των εφαρμογών και των αδειοδοτήσεων. Οι πρώτες δείχνουν πρακτικά στους παραγωγούς τι προσφέρει ο ζεόλιθος στην ποιότητα των προϊόντων και στην αύξηση της παραγωγής. Οι δεύτερες με την πρώτη αδειοδότηση αρχίζουν να προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων για περιοχές κοιτασμάτων.

Ο στρατηγικός συνδυασμός φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα και έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο. Η Θράκη βρίσκεται στο κέντρο αυτού του συνδυασμού και αποδεικνύει ότι έχει πάρει το θέμα ζεστά, ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο. Οι εφαρμογές στα γήπεδα και στο αστικό περιβάλλον επιτρέπουν στους πολίτες της πόλης να βλέπουν από μόνοι τους τις αλλαγές που επιτρέπει ο ζεόλιθος. Στην Αλεξανδρούπολη το αγρόκτημα έχει ήδη τις πρώτες ζεολιθικές παραγωγές. Η Νέα Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο δείχνουν το παράδειγμα στο βόρειο Εβρο με την αποτελεσματικότητα των δράσεών τους. Ετσι και οι περιοχές Πετρωτών, Πενταλόφου, Κόκκαλου αρχίζουν να παίρνουν μεγαλύτερη αξία και να ετοιμάζουν το έδαφος για τον ελληνικό ζεόλιθο, που θα έρθει να ενισχύσει πρακτικά όλη τη στρατηγική προσπάθεια της ανάδειξής του. Η Ελλάδα έχει πια αρκετά στοιχεία κι όχι μόνο ενδείξεις ότι μπορεί να παράγει ζεόλιθο. Και αυτός μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και όλης της πατρίδας μας, με τις δυνατότητες που προσφέρει και στον οικονομικό τομέα λόγω ποιότητας. Τώρα κάθε συνεταιρισμός ενδιαφέρεται πρακτικά για τις εφαρμογές του ζεόλιθου και βρίσκει σύμμαχο σε κάθε δήμο που θέλει ν' αναπτυχθεί επί του πρακτέου, γιατί πολλοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές και με την αυξημένη ποιότητα που τους προσφέρει ο ζεόλιθος μπορούν πιο εύκολα να παίξουν ένα ρόλο σε διεθνές επίπεδο.

Με την ανάδειξη του θέματος, ο ελληνικός ζεόλιθος κινητοποιεί επί του πρακτέου τις ελληνικές υπηρεσίες όχι μόνο λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά επειδή μερικά στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι άκρως σημαντικά. Ο ελληνικός ζεόλιθος πρέπει να αποτελέσει ένα παράδειγμα σε αυτόν τον τομέα, γιατί έχουμε σιχαθεί στην πατρίδα μας απαράδεκτες άδειες που δίνονται με έναν παράξενο τρόπο και που δημιουργούν προβλήματα με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Η Θράκη και η Μακεδονία δέχονται συνεχώς τέτοιες πιέσεις και θέλουμε ο ελληνικός ζεόλιθος να είναι πεντακάθαρος και σε διαδικαστικό επίπεδο. Έτσι είναι όντως σημαντικό να παρακολουθούμε σοβαρά όλες τις φάσεις της αδειοδότησης, από την τεχνική μελέτη έως την εξόρυξη και βέβαια την εκμετάλλευση. Για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας μπορεί να λειτουργήσει επαγγελματικά για ένα θέμα τόσο σοβαρό και στρατηγικό για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και όλης της πατρίδας σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα δεχθούμε καμιά απαράδεκτη καθυστέρηση για λόγους άνευ ουσίας. Επειδή χρειάζονται γενικά πολλές άδειες, πρέπει και οι υπηρεσίες να είναι σοβαρές και να μην προκαλούν καθυστερήσεις που έχουν επιπτώσεις για όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η υποβολή των αιτήσεων πρέπει να είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Και αυτό αφορά κι ένα δήμο σαν το Δήμο Αλεξανδρούπολης, παραδείγματος χάρη. Αλλά και η υποδοχή των αιτήσεων πρέπει να είναι απαιτητική, αλλά ταυτόχρονα και ορθολογική. Γι' αυτό το λόγο πρέπει όλοι οι φορείς αλλά και ο λαός μας να έχουν στο νου τους κάθε στάδιο για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε ακριβώς, έτσι ώστε η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη να αρχίσει επιτέλους και να δούμε τα πρώτα πρακτικά οφέλη στη Θράκη μας, γιατί το αξίζει και ως περιοχή ιστορική για το θέμα του ζεόλιθου αλλά και ως λαός που πιέζεται από παντού κι αντιστέκεται με νύχια και με δόντια για να μην καταστραφεί η πατρίδα μας από απαράδεκτες επιχειρήσεις.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Σάκης Αποστολάκης)

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,617,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8666,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3030,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3353,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,98,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18645,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2609,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1517,Ελλάδα,1325,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,637,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,768,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,597,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1531,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,436,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3915,Πολιτική,1505,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,11,Πρώτο Θέμα,6230,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,570,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,289,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1108,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου
Το κρατάνε μανιάτικο για τη μη αξιοποίηση του ζεόλιθου
Ο νέος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ καλείται να προωθήσει την επένδυση ζεόλιθου. Με τα προσωπικά συμφέροντα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης, τα οποία κατήγγειλαν πρόσφατα με ερώτησή τους στη Βουλή οι δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf3hs3g9yD-ypppr5TQkTw7SZorIFgdRQFd9ngEs8hePXjtnoDZnr6BxBBuuElAr5C3sM__PFE8fjxPtufVD5R-ZTmK2mwcWjwEvbENNP4Vh_P6Nad8LVtnqeMV97LI_XcPQKjuOiSmXql/s1600/342.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf3hs3g9yD-ypppr5TQkTw7SZorIFgdRQFd9ngEs8hePXjtnoDZnr6BxBBuuElAr5C3sM__PFE8fjxPtufVD5R-ZTmK2mwcWjwEvbENNP4Vh_P6Nad8LVtnqeMV97LI_XcPQKjuOiSmXql/s72-c/342.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/08/blog-post_20.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/08/blog-post_20.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων