Να γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία των πυρκαγιών από το Πυροσβεστικό Σώμα

Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το γνωστό European Forest Fire Information System (E.F.F.I.S.), υποστηρίζει τις Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές

του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπγου Π.Σ, ε.α

Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το γνωστό European Forest Fire Information System (E.F.F.I.S.), υποστηρίζει τις Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές στις χώρες της Ε.Ε., δηλαδή είναι το αρμόδιο όργανο που παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και... το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενημερωμένες και τις πλέον αξιόπιστες πληροφορίες και στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία του EFFIS διακρίνονται για την αξιοπιστία και πληρότητά τους, αφού καταγράφονται, αναλύονται και επεξεργάζονται με σύγχρονα μέσα και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, διαδικασίες και αρχές και υπόκεινται στις αρχές της διαφάνειας και δημοσιότητας, είναι προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο ανά πάσα στιγμή και αναρτώνται καθημερινά στο επίσημο site του, που διαθέτει αρκετές χρήσιμες σχετικές εφαρμογές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που η Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) φοβάται ή τι θέλει να επιτύχει και αποκρύπτει κατ’ ανεπίτρεπτο νομικά τρόπο, τα στατιστικά στοιχεία των καμένων εκτάσεων και δεν τα εμφανίζει online σε πραγματικό χρόνο, όπως συνέβαινε μέχρι το 2011; Το θεσμικό ως άνω όργανο της Ε.Ε αποτελεί εμπόδιο και προκαλεί άγχος για την εκάστοτε Ηγεσία του Π.Σ., η οποία έχει κατά νου να "λειάνει", "σμιλεύσει", "χαλκεύσει" όσο είναι δυνατόν και εν τέλει να ελαχιστοποιήσει τα στοιχεία των πυρκαγιών και εμφανίσει μια θετική εικόνα για τα καμένα στρέμματα των αγροτοδασικών εκτάσεων στην Επικράτεια. Γι αυτό και σχεδόν πάντοτε και ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές τα στοιχεία που δίδει το EFFIS για τις καμένες εκτάσεις, είναι πολύ διαφορετικά και έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που καταγράφονται από το Π.Σ. Ενδεικτικά παραδείγματα, η πυρκαγιά της Χίου την 17/8/2012 έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS 152.001 στρέμματα, ενώ στα στατιστικά του Π.Σ. φαίνονται 60.099 στρέμματα, η πυρκαγιά στον Καρακόλιθο Λιβαδειάς την 28/8/2013 έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS, 49.080 στρέμματα, ενώ σύμφωνα με το Π.Σ. μόλις 24.489 στρέμματα κ.α.

Τούτο συμβαίνει για τους εξής κυρίως λόγους:

α) Η καταγραφή και μέτρηση των στοιχείων από το ΕFFIS γίνεται με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, και διαδικασιών και με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μέσων όπως δορυφορικών συστημάτων, ενώ στην Πυροσβεστική οι καμένες εκτάσεις μετρώνται από αξιωματικό με καθαρά εμπειρικό τρόπο, άλλωστε δεν είναι και αρμόδιος, δηλαδή μετρώνται επίπεδες επιφάνειες επί χάρτου και όχι όλο το ανάγλυφο της καμένης επιφάνειας. Από αυτό και μόνον είναι προφανής η διαφορά των αριθμών των καμένων στρεμμάτων.

β) Τα στοιχεία του Π.Σ. μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2011 αναρτώνταν καθημερινά στο επίσημο site του Σώματος (fireservice.gr) με βάση, έστω τις εμπειρικές μεθόδους, που ακολουθούν οι αρμόδιοι για τη συμπλήρωση των στοιχείων αξιωματικοί. Βέβαια μια σύγκριση των στοιχείων του EFFIS και του Π.Σ, από κάθε ενδιαφερόμενου ερευνητή ή δημοσιογράφο, θα εξέθετε την Ηγεσία του Π.Σ. και για τον λόγο αυτό δόθηκε τότε εντολή, κατά τρόπο μη νόμιμο και αυθαίρετο - αφού παραβιάζονται οι αρχές της δημοσιότητας (διαύγειας) - να μην αναρτώνται πλέον. Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στην εκάστοτε Φυσική Ηγεσία να παρουσιάζει, κάθε φορά που η Πολιτική Ηγεσία για επικοινωνιακούς λόγους θέλει να πληροφορηθεί και αναδείξει προς τα έξω τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών ή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, που γίνεται ο επίσημος απολογισμός, μια θετικότερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες, βέβαια, αν αυτό δεν είναι αληθινό, πάντοτε με την χάλκευση των πραγματικών αριθμών.

Έτσι ο κάθε Αρχηγός του Π.Σ που θέλει να φανεί ικανότερος επιχειρησιακά του προκατόχου του και ο εκάστοτε Υπουργός που για τον ίδιο λόγο δηλαδή θέλει να φανεί πιο πετυχημένος στη δασοπροστασία, σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, από τον προκάτοχο του είναι ελεύθερος χωρίς καμία δέσμευση να εμφανίσει όσο πιο "χαλκευμένα" στοιχεία τον εξυπηρετούν στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Μάλιστα στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο - σε αντίθεση με προηγούμενα έτη - για πρώτη φορά στο επίσημο twiterr του Π.Σ, (@pyrosvestiki) όπου πρέπει να γίνονται "Αναφορές σε κρίσιμα περιστατικά πυρόσβεσης και διάσωσης ανά την Ελλάδα…" και συνεπώς να αναρτώνται και όλα τα σοβαρά περιστατικά δασικών πυρκαγιών για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, δυστυχώς, πιστεύω χωρίς να το γνωρίζει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλιας, με ευθύνη των αρμοδίων δεν αναρτώνται όλα τα σοβαρά συμβάντα. Και ως τέτοια, αν δεν θεωρούνται αυτά που για την καταστολή των πυρκαγιών μετέχει μεγάλος αριθμός επίγειων μέσων με τη συνδρομή και εναέριων μέσων, ποια θεωρούνται; Για παράδειγμα ενδεικτικά δεν αναρτήθηκαν ειδοποιήσεις για περιστατικά άξια ενημέρωσης, όπως την 9/7/2014 η δασική πυρκαγιά στη Δόμβραινα Βοιωτίας, την 9/7/2014 στον Καρέα Ανατολικής Μάνης, την 13/7/2014 στο Γιανισκάρι Αχαΐας, την 16/7/2014 στο Λουκά Πηνείας, την 19/7/2014 στο Τζαμί Πηνείας - Αμαλιάδα κ.α.

Και εδώ υπάρχει φυσικά υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους των αρμοδίων και εγείρει πολλά ερωτηματικά, αφού δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση του πολίτη. Και δεν υπάρχει γιατί δεν ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι, με σκοπό να μην εμφανίζουν στα ΜΜΕ, τα site και blogs μια αρνητική εικόνα με πολλές πυρκαγιές και καταστροφές σε διάφορες περιοχές κι αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ηγεσία που τα διαχειρίζεται.

Τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών προφανώς δεν είναι απόρρητα στοιχεία και δεν υπόκεινται σε νομικές ή άλλου είδους έστω νομιμοφανείς απαγορεύσεις, και τέτοιου είδους στατιστικά στοιχεία σε κανένα άλλο Σώμα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα) αλλά και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες δεν αποκρύπτονται από το επίσημο site τους, παρά μόνον στο Π.Σ. συμβαίνει αυτό. Και όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο είναι "ύποπτο", εγείρει πολλά ερωτηματικά και αφήνει πολλές υπόνοιες για τις σκοπιμότητες που επιχειρούνται. Άλλωστε παραβιάζεται και ο νόμος για την Διαύγεια, και δυστυχώς κανείς αρμόδιος δεν τους ανακαλεί στη νομιμότητα. Να λοιπόν, γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία των πυρκαγιών και όταν δεν αποκρύπτονται, τις περισσότερες φορές είναι αναληθή.

Πιστεύω η νέα πολιτική Ηγεσία θα πράξει το αυτονόητο και κάθε είδους σκοπιμότητες που επιχειρούνται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα πάψουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ζητούν κάθε έτος τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία και όχι από το Π.Σ, απλά γιατί δεν τα θεωρούν αξιόπιστα.

Μήπως τελικά δεν πρέπει να μετρούν τις καμένες εκτάσεις οι αρμόδιες Π.Υ, ούτε καν για στατιστικούς λόγους, αφού εν τέλει είναι αναρμόδιες Υπηρεσίες και αυτό θα πρέπει να γίνεται από τις κατά τόπον αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες; Δεν είναι σωστό - αντίθετα είναι προσβλητικό για το κύρος του Σώματος - να μην θεωρούνται και λαμβάνονται, ως αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει το Π.Σ. Είναι καιρός και το χει ανάγκη το Σώμα, μάλιστα αυτήν την περίοδο που υπάρχει, πέραν της οικονομικής και κρίση θεσμών, να επανέλθει και εγκαθιδρυθεί η αξιοπιστία σε πολλά επίπεδα, κάτι που κάποιοι φρόντισαν στο βωμό σκοπιμοτήτων να εξαλείψουν.

andrianos-firedepartment.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8224,Άμυνα,335,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2995,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3203,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,664,Δράμα,114,Έβρος,17970,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2463,Εκκλησία,1205,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1284,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,283,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,708,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,666,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1422,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,408,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1444,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6002,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1046,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Να γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία των πυρκαγιών από το Πυροσβεστικό Σώμα
Να γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία των πυρκαγιών από το Πυροσβεστικό Σώμα
Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το γνωστό European Forest Fire Information System (E.F.F.I.S.), υποστηρίζει τις Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
http://1.bp.blogspot.com/-QBEi8vnaPbE/U9RNE0AXEsI/AAAAAAABEKQ/iDh-sshGm7E/s1600/fire.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-QBEi8vnaPbE/U9RNE0AXEsI/AAAAAAABEKQ/iDh-sshGm7E/s72-c/fire.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/07/blog-post_51.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/07/blog-post_51.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων