Σαρωτικός ανασχηματισμός και στον κρατικό μηχανισμό

Εντολή για σαρωτικό ανασχηματισμό στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή σε κρίσιμες θέσεις σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, δημόσιους φορείς και περιφέρειες, έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιχειρεί να κάνει restart και να δώσει το σύνθημα

Εντολή για σαρωτικό ανασχηματισμό στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή σε κρίσιμες θέσεις σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, δημόσιους φορείς και περιφέρειες, έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιχειρεί να κάνει… restart και να δώσει το σύνθημα για την εξάντληση της τετραετίας και της ανανέωσης του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» στο Μαξίμου γίνονται διαρκείς συσκέψεις, ενώ Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη είναι σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα για τη στελέχη της κρατικής μηχανής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ζητά να γίνουν ριζικές αλλαγές στις θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων αλλά και στις κορυφαίες θέσεις ΔΕΚΟ, φορέων, ταμείων. Στις εντολές που έχει δώσει είναι να βρεθούν νέα και άφθαρτα στελέχη, με τεχνοκρατικό προφίλ, καλές σπουδές και με τη μικρότερη δυνατή κομματική εμπλοκή. Ο κ. Σαμαράς θέλει να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι θα σταματήσει η επιλογή αποτυχημένων πολιτευτών ή στελεχών με αυστηρά κομματικά χαρακτηριστικά τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ήδη ασκούνται πιέσεις από τους μηχανισμούς των δύο κομμάτων να επιλεγούν και πάλι τα «δικά μας παιδιά», κάτι που όμως θα δημιουργήσει κάκιστες εντυπώσεις στην κοινωνία και θα ακυρώσει την προσπάθεια για επανεκκίνηση που επιχειρήθηκε να δοθεί και με την αναδόμηση της κυβέρνησης προ δεκαημέρου. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι υπουργοί που έχουν μάθει για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου πιέζουν ώστε να μην υπάρξει αλλαγή προσώπων στα δικά τους επιτελεία. Η τελική απόφαση, πάντως, θα ληφθεί από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, που φαίνεται να προκρίνουν το σενάριο της ριζικής ανανέωσης.

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός στο Δημόσιο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά τα φώτα στρέφονται κυρίως στο οικονομικό επιτελείο και ιδιαίτερα στο πρόσωπο που θα γίνει ο νέος… Θεοχάρης. Η επιλογή του Γενικού Γραμματέα Εσόδων δεν είναι καθόλου εύκολη, διότι η καρέκλα είναι «ηλεκτρική».

Λίστα με 3-5 ονόματα στον Σαμαρά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 40 και πλέον ονόματα που κατέθεσαν βιογραφικά, έχει δοθεί στα χέρια του πρωθυπουργού μια short list με 3 έως 5 άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβουν το δύσκολο ρόλο του ΓΓ Εσόδων. Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, φαίνεται να ξεχωρίζει ο Μιχάλης Πεγκλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, γνώστης και ευρωπαϊκών θεμάτων, ο οποίος παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. O αριστούχος στις πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, με σπουδές στο London School of Economics, παρακολουθούσε τις μνημονιακές δράσεις και είναι χρόνια κοντά στον πρωθυπουργό. Στη λίστα φιγουράρει και το όνομα του γενικού γραμματέα του υπ. Εργασίας, Π. Κοκκόρης, που προέρχεται από τους εφοριακούς και άλλων στελεχών της αγοράς που εργάζονται σε ελεγκτικές εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικρατέστεροι κάνουν «εντατικά μαθήματα» για να έχουν το πλεονέκτημα στη «μάχη» που γίνεται για τη θέση.

Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν ήδη οι σαρωτικές αλλαγές στο επιτελείο του νέου υπουργού, Γκίκα Χαρδούβελη. Η διαπραγματευτική ομάδα αλλάζει ριζικά, κάτι που βεβαίως δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ήδη έφυγε ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου, ο οποίος επί δύο χρόνια είχε αναλάβει κρίσιμους τομείς στις συζητήσεις με την τρόικα και στα Euroworking Group. Τη θέση του πήρε ο πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Τραπεζικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρ. Στεφανάδης, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Χαρδούβελη. Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής ανέλαβε ο καθηγητής του Sussex, Μ. Μαματζάκης, αφού πρώτα είχε μεταβεί στο Euroworking Group ως νέος επικεφαλής του ΣΟΕ, κάτι που άλλαξε λίγες ώρες αργότερα.Στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου πήγε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, δεξί χέρι του Γ. Στουρνάρα στις διαπραγματεύσεις, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα αποχωρήσει, καθώς θα μετακομίσει στο Παρίσι όπου είναι ο σύζυγος της διπλωμάτης.

Ένα «κλειδί» των διαπραγματεύσεων, ο οικονομολόγος Κρις Ουρεγκιάν θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, ως γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας (εκτός αν αναβαθμιστεί) ο Αβραάμ Γούναρης. Στελέχη στην οδό Νίκης τονίζουν με έμφαση ότι στο νέο οργανόγραμμα θα μπουν πρόσωπα που «τράβηξαν κουπί» στις διετείς διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων σύμβουλοι των υπουργών που αποχώρησαν, Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, όπως η Βίκυ Λοΐζου, συνεργάτης του πρώην υπουργού Ανάπτυξης.

Πού θα γίνουν ανατροπές

Σε υπουργεία που δεν υπήρξαν αλλαγές υπουργών ο ανασχηματισμός μπορεί να μην τα αγγίξει. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έρθουν νέα στελέχη σε τομείς ευθύνης νέων υπουργών και υφυπουργών. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις των Αργ. Ντινόπουλου στο Εσωτερικών, Β. Κικίλια στο Δημόσιας Τάξης και Γ. Καρασμάνη στο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα θελήσουν να αλλάξουν γενικούς γραμματείς ή επικεφαλής σε φορείς που εποπτεύουν. Ακόμη αλλαγές αναμένονται και στους τομείς ευθύνης του υφυπουργού Εργασίας, Γ. Πλακιωτάκη, υπεύθυνου για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, του Αντ. Μπέζα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτου, του Κ. Τασούλα στο Πολιτισμού κ.λπ. Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει μέχρι νεωτέρας ο ειδικός γραμματέας Αθ. Κυριαζής, που είναι υπεύθυνος για τις Πανελλαδικές. Αλλαγές αναμένονται και στο υπ. Υγείας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις από τον Γ. Στουρνάρα νέων υποδιοικητών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ακούγονται ήδη τα ονόματα του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρμούρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου. Σε ό,τι αφορά άλλες καίριες θέσεις σε ΔΕΚΟ, Ταμεία και οργανισμούς, όλα είναι ανοικτά. Κάποιοι δεν αποκλείουν αλλαγές στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και στο ΤΑΙΠΕΔ,ενώ γρίφος είναι αν θα αντικατασταθεί και με ποιον ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός.

«Κλειδί» οι ΔΗΜΑΡίτες και πολιτευτές

Ο σαρωτικός ανασχηματισμός θα κριθεί και από το αν θα αντικατασταθούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην κρατική μηχανή παρ’ ότι το κόμμα έχει φύγει από την κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών είναι ο Αθ. Σχίζας, πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ Κ. Μελαχροινός, ο Γ. Τσάλτας στον ΕΦΕΤ, ο Γ. Θεοτοκάς στο ΝΑΤ, ο Κ. Θεοφύλακτος στο ΚΑΠΕ, ο Θ. Καλπακτσόγλου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και ο Α. Καλλιπολίτης από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

«Κλειδί» των αλλαγών είναι και ποια στελέχη θα επιλέξουν να πολιτευτούν τις επόμενες εκλογές, εφόσον γίνουν κανονικά, οπότε πρέπει να αποχωρήσουν 18 μήνες πριν. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι ο Α. Κατσανιώτης από τη γ.γ. Επικοινωνίας που θα κατέβει στην Αχαΐα, ο Δ. Βαρτζόπουλος που θα πολιτευτεί στη Θεσσαλονίκη, ο Στρ. Σιμόπουλος γ.γ. Δημοσίων Εργων εφόσον πολιτευτεί, η γ.γ. του υπουργείου Υποδομών Ν. Γιαννακοπούλου, αν κατέβει ξανά στη Μεσσηνία.

Μεγάλο «παζάρι» γίνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, θεωρείται ακλόνητος, αφού στηρίζεται από τον Β. Βενιζέλο, όμως, έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από «γαλάζια» στελέχη. Η διοικητής του ΟΑΕΕ, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, Γ. Κωτίδου, «παίζει» για τις αλλαγές, ενώ ακλόνητος εμφανίζεται ο Θ. Αμπατζόγλου στον ΟΑΕΔ. Στον ΟΚΑΝΑ ήδη τοποθετήθηκε ο Γ. Διακογιάννης μετά το «ατύχημα» με τον Γ. Δαραβίγκα, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις υγειονομικές περιφέρειες και ήδη ακούγονται ονόματα όπως ο Β. Κοντοζαμάνης, ο Θ. Πλεύρης, ο Μπ. Καραθάνος.

Στον χώρο των Μεταφορών υψηλόβαθμα στελέχη τονίζουν ότι δεν αναμένονται αλλαγές αν και δεν αποκλείεται η συγχώνευση των τριών εταιρειών συγκοινωνιών σε μία να φέρει ανατροπές. Επίσης, νέο πρόσωπο θα υπάρξει στην ενιαία εταιρεία ΔΕΠΑΝΟΜ - Θέμις Κατασκευαστική και ΟΣΚ.

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία via antinews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,572,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8213,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3200,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,661,Δράμα,114,Έβρος,17951,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2457,Εκκλησία,1203,Εκπαίδευση,1419,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,626,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,706,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1418,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3774,Πολιτική,1442,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5997,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Σαρωτικός ανασχηματισμός και στον κρατικό μηχανισμό
Σαρωτικός ανασχηματισμός και στον κρατικό μηχανισμό
Εντολή για σαρωτικό ανασχηματισμό στον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή σε κρίσιμες θέσεις σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, δημόσιους φορείς και περιφέρειες, έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιχειρεί να κάνει restart και να δώσει το σύνθημα
http://2.bp.blogspot.com/-f_SBqYLpo60/U6jo19jSw2I/AAAAAAABC0Y/-qB-cKcGT7c/s1600/anasximatismos-ston-kratiko-mixanismo.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-f_SBqYLpo60/U6jo19jSw2I/AAAAAAABC0Y/-qB-cKcGT7c/s72-c/anasximatismos-ston-kratiko-mixanismo.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/06/sarotikos-anasximatismos-kai-ston-kratiko-mixanismo.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/06/sarotikos-anasximatismos-kai-ston-kratiko-mixanismo.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων