Η πρόταση της "ΑΝΑ.Σ.Α." για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την θέση τους απέναντι στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, παραχώρησαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την θέση τους απέναντι στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, παραχώρησαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑ.Σ.Α.", Παύλος Μιχαηλίδης και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού.

Η πρόταση της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑ.Σ.Α." για το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης:

Μια σύγχρονη στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να θέτει ως στόχο τα "μηδενικά απόβλητα". Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει μεσοπρόθεσμα στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος και τη βέλτιστη περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση.

Δεν είναι μια εύκολη, ούτε "μαγική" λύση, είναι όμως μια συγκεκριμένη στρατηγική, που προϋποθέτει ότι όλοι οι φορείς και οι πολίτες, η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αντιστοιχεί.

Αντίθετα, με παρωχημένους σχεδιασμούς προωθούνται με μακροχρόνιες συμβάσεις 25-27 ετών οι ΣΔΙΤ για την εγκατάσταση εισαγόμενης τεχνολογίας μονάδων μεγάλης κλίμακας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας ανοίγοντας το δρόμο στην καύση.

Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιλογή της κυβέρνησης και της Περιφέρειας στη σταδιακή εκχώρηση όλων των δραστηριοτήτων διαχείρισης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την παράλληλη υποβάθμιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα και κάθε ίχνους κοινωνικού ελέγχου. Συνέπεια αυτής της επιλογής θα είναι η εκτόξευση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου μας.

Ταυτόχρονα ακυρώνεται ο θεσμικός και κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης, βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής της Αλεξανδρούπολης.

Η παράταξή μας θα αναπτύξει σύγχρονο πρόγραμμα Διαχείρισης Απορριμμάτων με βασικό στόχο την πρόληψη κοντά στον τόπο παραγωγής, την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση και τα πανάκριβα εργοστάσια απορριμμάτων που θα επιφέρουν μεγάλη αύξηση του κόστους αποκομιδής, μεταφοράς, και διάθεσης των απορριμμάτων.

Δεν δεχόμαστε τη λογική της συγκεντρωτικής διαχείρισης σε μεγάλα εργοστάσια που θα οδηγήσει στην ανάγκη καύσης των υπολειμμάτων, τη στιγμή που στην Ευρώπη εγκαταλείπουν την αρνητική για το περιβάλλον καύση.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος μας είναι οι εξής:

Εφαρμόζουμε αποκεντρωμένη διαχείριση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των εργολάβων. Η πρόταση κυβέρνησης - εργολάβων για Μ.Ε.Α. απαιτεί αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων κατά περίπου 40%, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος για τον πολίτη, ναι επιβαρύνει το περιβάλλον και γι’ αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Επιδιώκουμε την συμμετοχή του πολίτη με στόχο τη διαλογή στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι, στο κατάστημα, στο γραφείο και στη γειτονιά.

Κεντρικός μας στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους και αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών.

Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να επιδιώξουμε να ανακτήσουμε την μέγιστη ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, με φυσικές διαδικασίες και τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον. Η διαλογή στην πηγή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, εξασφαλίζοντας το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενημέρωση και τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ από υλικοτεχνική υποδομή, στηρίζεται σε ένα δίκτυο ξεχωριστών κάδων και σε ένα μικρό δίκτυο πράσινων σημείων, που δημιουργούνται σε χώρους, κατά προτίμηση μέσα ή κοντά στον οικιστικό ιστό.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι διαδικασίες διαχείρισης αναπτύσσονται σε μια μικρή αποκεντρωμένη μονάδα απλού εξοπλισμού, σε δημοτικό χώρο ή εναλλακτικά σε διαδημοτική εγκατάσταση μαζί με γειτονικούς δήμους. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων για μεταφορά στα ΧΥΤΥ, μείωση του κόστους μεταφορικών, προσωπικού και τελών υγειονομικής ταφής. Επιπλέον θα προκύψουν έσοδα από την διάθεση των προϊόντων ανακύκλωσης. Πετυχαίνουμε δηλαδή και οικονομία αλλά και περιβαλλοντικό όφελος.

Κύρια στοιχεία της ανάπτυξης του προγράμματος μας:

Οργανώνουμε καμπάνια ενημέρωσης στα νοικοκυριά, στα μαγαζιά, και στα σχολεία, με φυλλάδια, μέσω του τύπου, του ραδιοφώνου, κλπ.

Διαμορφώνουμε καλαίσθητους χώρους σε κάθε γειτονιά, όπου θα τοποθετούνται 3 κάδοι, για
α) πλαστικό, γυαλί και μέταλλα,
β) χαρτί και χάρτινες συσκευασίες, και
γ) οργανικά.

Προωθούμε τη σταδιακή ανάπτυξη της κομποστοποίησης - λιπασματοποίησης σε συνδυασμό με χωριστή διαλογή των οργανικών στο σπίτι, στα καταστήματα, κλπ.

Εφαρμόζουμε συλλογή και θρυμματισμό κλαδεμάτων κήπων και πάρκων σε μικρή δημοτική εγκατάσταση, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον όγκο των προς αποκομιδή απορριμμάτων.

Δημιουργούμε δημοτική υπηρεσία συγκέντρωσης ογκωδών και ειδικών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως μπαταρίες, ελαστικά, παλιά έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κ.ά., με την ουσιαστική λειτουργία του πενταψήφιου αριθμού συνεννόησης για την περισυλλογή τους. Αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε την υπηρεσία καθαριότητας, με έμφαση στην καλή διαχείριση και συντήρηση οχημάτων, κάδων, υλικών κλπ.

Οργανώνουμε το συχνότερο καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων με παράλληλη απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων, και καθαρισμό ελεύθερων οικοπέδων.

Καθιερώνουμε προγράμματα ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους συλλόγους γονέων.

Ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή

Μια σοβαρή παράμετρο για τα Εργοστάσια Απορριμμάτων έθεσε πρόσφατα μέσω του IONION FM, η βουλευτής ΝΔ Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Όπως τονίζει το ελάχιστο όριο απορριμμάτων που θα δεσμευτούν οι κάτοικοι να παραδίδουν, θα πρέπει να είναι στο ήμισυ της σημερινής ποσότητας απορριμμάτων, καθώς με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε από το 2020, όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν μειώσει κατά 50% τα απορρίμματα τους, διαφορετικά θα επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα. Το 2030 η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει μείωση απορριμμάτων κατά 70%.

Η κ. Αυγερινοπούλου ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι το ελάχιστο όριο παραδιδόμενων απορριμμάτων είναι πρόβλημα, δεν θα πρέπει να υπάρχει εγγυημένη ποσότητα στην συμφωνία και το εργοστάσιο να έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται και άλλα απορρίμματα.

Με βάση την νέα αυτή εξέλιξη παρακαλούμε όπως η Δημοτική αρχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης μας ενημερώσει για τα εξής:

Με την υπ' αρίθμ. 77/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλεξ/πολης είμαστε στην φάση της «Έγκρισης των όρων της Προκήρυξης Ανταγωνιστικού Διαλόγου Β΄ Φάση - Στάδιο Ι: Πρόσκληση Συμμετοχής στο Διάλογο του Έργου "Κατασκευή Μονάδος Επεξεργασίας Απορριμμάτων (MEA) Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης"».

Κατά πόσο και ενόψει του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, συμφωνεί με τον όρο της προκήρυξης όσο αφορά το ότι "η πιθανή αύξηση των μεγεθών για την εξυπηρέτηση της υπόλοιπης ΠΑΜΘ (περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης) είναι δυνατή".

Επίσης κατά πόσο υπάρχει δέσμευση του Δημοσίου για την παροχή ετήσιας ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας για κάθε συμβατικό έτος. Σε περίπτωση που η συνολική ποσότητα των Συμβατικών Αποβλήτων που παραδοθούν είναι μικρότερη από την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η Αναθέτουσα Αρχή (Φο.Δ.Σ.Α./Περιφέρεια/Ο.Τ.Α.) αν θα αποζημιώνει τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.), για απώλεια εσόδων από τρίτους.

Εάν οι ιδιωτικοί φορείς που θα εμπλακούν στη διαχείριση των απορριμμάτων μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για οτιδήποτε τους καθυστερήσει, τους εμποδίσει στην επίτευξη των αποτελεσμάτων ή προκαλέσει στέρηση εσόδων.

Εάν ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τα Συμβόλαια Παροχής Υπηρεσιών Μονάδων Ο.Σ.Δ.Α. κατά τη διάρκεια της συμβατικής περιόδου, με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και αποτελεσματικότερων συστημάτων.

Ο Ι.Φ.Σ. δεν ευθύνεται για την αστοχία στα αποτελέσματα που δεσμεύει η προσφορά του στην περίπτωση που αιτία γι’ αυτό είναι γεγονός μεταβολής της σύστασης των απορριμμάτων έξω από ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης. Ποιος θα κρίνει όλα τα παραπάνω; Ποιος ελέγχει τον Ανάδοχο; Ποιος κάνει επίβλεψη των εργασιών σε ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ; Ο Ανεξάρτητος Ελεγκτής που διαλέγει ο ίδιος ο Ι.Φ.Σ. Ακόμη και η καταβολή αμοιβής για την εκτέλεση εργασιών γίνεται με την πιστοποίηση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή.

Και αν κάποια στιγμή διαφωνήσουν το Δημόσιο με τον ιδιώτη, τι θα γίνει; Οι διαφορές δεν επιλύονται στα δικαστήρια, αλλά από την διαιτησία, μέσα από λίστα διαιτητών που θα συμφωνήσουν κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Τέλος παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους Δημότες για ποιο λόγο απαλείφθηκαν τον Οκτωβρίου του 2013 από τα στοιχεία του έργου οι λέξεις "Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης" και το έργο μετονομάστηκε σε «Κατασκευή Μονάδος Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης».

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8217,Άμυνα,334,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2994,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3201,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,663,Δράμα,114,Έβρος,17960,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2460,Εκκλησία,1204,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1283,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1420,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,407,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1443,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6000,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η πρόταση της "ΑΝΑ.Σ.Α." για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Η πρόταση της "ΑΝΑ.Σ.Α." για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Συνέντευξη τύπου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την θέση τους απέναντι στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, παραχώρησαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
http://4.bp.blogspot.com/-jWMeTTOV2GQ/U0WpTQIPM5I/AAAAAAAA_5g/QiX8_QRuQ9I/s1600/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A1%CE%99%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91+%CE%A6%CE%9F%CE%A4%CE%9F.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-jWMeTTOV2GQ/U0WpTQIPM5I/AAAAAAAA_5g/QiX8_QRuQ9I/s72-c/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A1%CE%99%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91+%CE%A6%CE%9F%CE%A4%CE%9F.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/04/blog-post_762.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/04/blog-post_762.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων