Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του ΤΕΕ Θράκης

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η εκδήλωση διεξήχθη στην πόλη της Ξάνθης με παρουσία 300

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η εκδήλωση διεξήχθη στην πόλη της Ξάνθης με παρουσία 300 και πλέον συναδέλφων μηχανικών, μελών της Διοικούσας Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας του Τμήματος και φορέων του τόπου.

Συγκεκριμένα τίμησαν με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ' Σώματος Στρατού Ταγματάρχης Μηχανικός Γεώργιος Μαλαβέτας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης Δημήτρης Χαϊτίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Ζαγναφέρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, η πολιτευτής κυρία Ανδρέου Γεωργία, ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Χρήστος Πούλιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης Γιώργος Κολλάρος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αβδήρων και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αβδήρων κ. Παναγιώτης Θεοχάρους.

Τις ευχές τους λόγω αδυναμίας τους να παραβρεθούν στην εκδήλωση έστειλαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ν.Δ. Έβρου Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Βουλευτής Έβρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Δημήτριος Σαλτούρος.

Την πίτα έκοψε και ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος της Θράκης: «Πριν από μερικά χρόνια και ιδιαίτερα για την περιοχή της Ξάνθης που μπορώ να έχω μια ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία, αλλά και γενικότερα στη Θράκη, παρουσιάζετο μια οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα που δεν την έβλεπε κανείς σε άλλες περιοχές της πατρίδος. Βλέπαμε τις οικοδομές να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και βέβαια αυτό ήταν κάτι πολύ ευχάριστο και παρηγορητικό, γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, η οικοδομή απασχολεί κάπου διακόσια και πλέον επαγγέλματα, οπότε καταλαβαίνουμε πόσοι άνθρωποι ζουν και πως κινείται η αγορά». Τόνισε ότι ευχή της Εκκλησίας είναι να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους και παρότρυνε τους φορείς να στραφούν στη μόνη πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή, που είναι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΕΣΠΑ με μελέτες που να έχουν ωριμότητα και να λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον, την υγεία του λαού και την ανάπτυξη της περιοχής.


Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης αφού τόνισε την πρωτόγνωρη θεσμική συνεργασία σε επίπεδο Περιφέρειας δεσμεύτηκε ότι πρώτος περιφερειακός στόχος εφόσον υπάρξει η δυνατότητα πρόσβασης στο ευρωπαϊκό ταμείο θα είναι να κρατηθεί το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό στον τόπο.

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης εξέφρασε την εκτίμησή του προς όλα τα μέλη του ΤΕΕ και την άριστη συνεργασία που ανέπτυξε ο Δήμος με τον Τεχνικό κόσμο της Θράκης τονίζοντας ότι πάρα πολλές φορές έχουν βρεθεί στην ίδια πλευρά για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του τόπου και της τοπικής κοινωνίας, μακριά από ιδιωτικά μικροσυμφέροντα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νικόλαος Παπαθανασίου, στην ομιλία του ευχαρίστησε εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία, πρόοδο και οικογενειακή ευτυχία. Ξεκίνησε λέγοντας ότι το 2013 «υπήρξε η χρονιά ορόσημο στην ιστορία του ΤΕΕ-Θράκης στην οποία διακυβεύθηκε και η ίδια του η ύπαρξη» λόγω της περικοπής των βασικών εσόδων που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2012 και επιδεινώθηκε από την αδιαλλαξία της Πολιτείας με αποτέλεσμα την έγκριση του Προϋπολογισμού του ΤΕΕ από το Υπουργείο τον Αύγουστο του 2013. Τόνισε ότι το Περιφερειακό Τμήμα της Θράκης περιήλθε σε οικονομικό αδιέξοδο από την άδικη και άνιση κατανομή των επιχορηγήσεων του ΤΕΕ προς τα περιφερειακά με αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεματικών του Τμήματος και με επιπτώσεις στην παραγωγική του δραστηριότητα όσον αφορά ημερίδες, ομάδες εργασίας και εκδηλώσεις γενικότερα, τραυματίζοντας ταυτόχρονα ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του στην τοπική κοινωνία.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής στον τεχνικό κόσμο και στο μπαράζ των κυβερνητικών μέτρων και παρεμβάσεων που οδήγησε σε συρρίκνωση του επαγγελματικού του αντικειμένου και στους συναδέλφους του δημοσίου που εξουθενώθηκαν οικονομικά και ηθικά από την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός κλίματος απαισιοδοξίας και εσωστρέφειας στους συναδέλφους μηχανικούς και στον προβληματισμό ακόμη για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΤΕΕ. Στη συνέχεια τόνισε τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκα εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος που χαρακτηρίζουν την προσπάθεια που κατέβαλε για την προστασία του επαγγέλματος. Τέλος, στάθηκε στα μέτρα που προτείνει το ΤΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την επανάκαμψη της οικονομίας με την «άμεση εφαρμογή ενός νέου, αποτελεσματικού σχεδίου ανάπτυξης στην σύνταξη του οποίου, όπως κατέστησε γνωστό στην Κυβέρνηση, προτίθεται να συμβάλλει με την τεράστια τεχνογνωσία και την επιστημονική στελέχωση που διαθέτει».

Ειδικότερα για την περιοχή της Θράκης θεωρεί ότι λόγω της υπό εξέλιξη εκπόνησης της αναθεώρησης του γενικού χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., «η συγκυρία είναι μοναδική για τον λόγο ότι το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, όχι μόνο δεν έχει εξοπλιστεί με τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει το διαρκώς διογκούμενο κύμα των βόρειων γειτόνων μας που αναζητούν διακαώς την θαλάσσια αναψυχή, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής δεν παρέχονται οι δυνατότητες για ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας ούτε καν απρόσκοπτης οδικής πρόσβασης και ανέσεις προσωρινής διαμονής στις παραλίες της». Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εξόρυξης του χρυσού τονίζοντας την αδυναμία των Εταιρειών να πείσουν τους επιστημονικούς φορείς και την τοπική κοινωνία αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος με την εκμετάλλευση της οικονομικής συγκυρίας που οδηγεί στη διάσπαση του ενιαίου μετώπου της τοπικής κοινωνίας που εδώ και δεκαπέντε χρόνια εναντιώνεται σύσσωμη στην επένδυση.

Τέλος, για τις εκλογές του ΤΕΕ που διεξήχθησαν στις 24 Νοεμβρίου 2013 ανέφερε ότι η διοικητική οργάνωση του ΤΕΕ-Θράκης βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης αναμένοντας την επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων τονίζοντας την ανάγκη να επιδιωχθεί μία πολυπαραταξιακή συνεργασία για την αποφυγή «άσκοπων ενδοεπιμελητηριακών συγκρούσεων» για την «ισχυροποίηση των θέσεων του ΤΕΕ-Θράκης στην αναντίρρητη επιταγή της υπηρέτησης των θεσμικών του υποχρεώσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μηχανικών».


Με το πέρας τον ομιλιών ακολούθησε η βράβευση των δύο πρώτων επιτυχόντων μαθητών της Θράκης στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας. Το πρώτο χρηματικό βραβείο των 300 ευρώ απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης κ. Ζαχαρία Τσαπνίδη, στον Σπυρίδωνα Βενέτη του Αποστόλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Αλεξανδρούπολης που πέτυχε πρώτος στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γενική βαθμολογία 19.103 μόρια ως επιτυχών μαθητής της Θράκης με τον μεγαλύτερο βαθμό σε Πολυτεχνική Σχολή της χώρας. Το δεύτερο χρηματικό βραβείο των 200 ευρώ απονεμήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος κ. Αργύρη Πλέσια στον Κωνσταντίνο Ηλιάδη του Κλεόβουλου από το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής που πέτυχε πρώτος στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών και Μηχ/κών Η/Μ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δ.Π.Θ. και πρώτος στις Πολυτεχνικές Σχολές του Δ.Π.Θ. με γενική βαθμολογία 18.858 μόρια ως επιτυχών μαθητής της Θράκης με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το φλουρί έτυχε στον συνάδελφο μηχανικό Γεώργιο Μιχαηλίδη από την πόλη της Ξάνθης.

Ακολουθούν ο λόγος του Προέδρου κ. Νικόλαου Παπαθανασίου και οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, του Δημάρχου Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδη και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

Άρης Γιαννακίδης, Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης

Ο πρόεδρος Νικόλαος Παπαθανασίου, αναδεικνύει σ’ αυτή τη συγκυρία ποιο είναι το ιστορικό διακύβευμα για την πατρίδα. Το ιστορικό διακύβευμα δεν είναι μνη υμείς κλιθήκαμε ελπίζοντι Θεώ μόνιο και αντιμνημόνιο, δεν είναι η συνεργασία και η συνεννόηση. Έχω πει πολλές φορές ότι αν δεν υπάρξει ως αναντίρρητη εθνική ανάγκη για το 2014, θα πρέπει η χώρα να επινοήσει τη δική της Ιφιγένεια και θα βιώσουμε ως σύγχρονοι Έλληνες τις τραγικότερες στιγμές στη νεότερη ιστορία της πατρίδας.

Αυτό που το ανακυκλώνω και το ανατροφοδοτώ σε δημόσιο λόγο με στεντόρεια φωνή, είναι ότι ως περιφερειακή αρχή εμπεδώσαμε –και αποτελεί τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές- την πρωτόγνωρη θεσμική συνεργασία σε επίπεδο περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι αυτό που ανάγκασε τον απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της περιφερειακής πολιτικής να αποκαλέσει την Περιφέρειά μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο ως Περιφέρεια-πιλότο αναφοράς για ολόκληρη την πατρίδα μας.

Επειδή βλέπω σήμερα εδώ πολλά νέα παιδιά θέλω να πω το εξής: αγαπητέ Πρόεδρε, Σεβασμιότατε, ως πρώτος περιφερειακός στόχος εφόσον έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο ευρωπαϊκό ταμείο, είναι να κρατήσουμε το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Να σταματήσει αυτή η σύγχρονη εθνική ντροπή της αφαίμαξης και της μετανάστευσης του ποιοτικότερου ανθρώπινου δυναμικού σε άλλες περιοχές. Αυτό είναι δέσμευση όλης της κοινωνίας. Καλή χρόνιά!

Μιχαήλ Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης

Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του ΤΕΕ-Θράκης. Μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου γα την πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε σαν Δήμος Ξάνθης με το Τεχνικό Επιμελητήριο και ιδιαίτερα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Ξάνθης.

Ακόμη, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση προς όλα τα μέλη του ΤΕΕ διότι πάρα πολλές φορές βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του τόπου μας, της τοπικής κοινωνίας, μακριά μάλιστα από ιδιωτικά μικροσυμφέροντα. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι κοινός είναι ο στόχος, γενικότερη η ανάπτυξη αλλά και η ανάκαμψη που περιμένουμε να είναι βιώσιμη και όχι καταστροφική. Και αναφέρθηκε ο πρόεδρος σε κάποιες των περιπτώσεων που υπάρχει σθεναρά αντίσταση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από το ΤΕΕ. Διότι δεν θέλουμε επενδύσεις οι οποίες θα σημαδέψουν αρνητικά τον τόπο μας.

Θέλω να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου και στο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ αλλά και σε όλα τα μέλη. Να είστε πάντα γεροί και δυνατοί και ο καινούριος χρόνος να φέρει προκοπή στον τόπο μας που τόσο το έχουμε ανάγκη. Νάστε καλά. Χρόνια πολλά σε όλους.

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων

«Εντιμότατοι άρχοντες, κύριε Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Τμήματος της Θράκης, κυρίες και κύριοι, η τήρηση του πατροπαράδοτου εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας έχει αξία και σημασία το ότι μας δίδεται η ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας. Να βρεθούμε μαζί όλοι. Να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να υψώσουμε το ποτήριο ένας στην υγεία και την ευτυχία του άλλου, να κουβεντιάσουμε τα προβλήματά μας. Ακούσαμε απόψε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ-Θράκης τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει, όπως όλοι οι φορείς στον τόπο μας αυτήν την περίοδο και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Πριν από μερικά χρόνια και ιδιαίτερα για την περιοχή της Ξάνθης που μπορώ να έχω μια ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία, αλλά και γενικότερα στη Θράκη, παρουσιάζετο μια οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα που δεν την έβλεπε κανείς σε άλλες περιοχές της πατρίδος. Βλέπαμε τις οικοδομές να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και βέβαια αυτό ήταν κάτι πολύ ευχάριστο και παρηγορητικό, γιατί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, η οικοδομή απασχολεί κάπου διακόσια και πλέον επαγγέλματα, οπότε καταλαβαίνουμε πόσοι άνθρωποι ζουν και πως κινείται η αγορά. Σήμερα, όλα βρίσκονται σε μια ύφεση.

Στην ευχή της Εκκλησίας που ακούσαμε πριν από λίγο να λέει «υμείς κλιθήκαμε ελπίζοντι Θεώ». Έτσι εμείς ελπίζουμε ότι θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες. Μόνο, η κρίση αυτή θα πρέπει να μας διδάξει και να μας προβληματίσει να γίνουμε πιο εργατικοί άνθρωποι, πιο υπεύθυνοι, πιο έντιμοι.

Αυτή τη στιγμή η μόνη πηγή εσόδων είναι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΕΣΠΑ. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να κοιτάξουμε να υποβάλλουμε μελέτες γιατί όταν υποβάλλουμε μελέτες που έχουν ωριμότητα υποχρεώνουμε την Περιφέρεια να τις εντάξει. Και βέβαια, όλες αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν να λαμβάνουν υπόψη τους ότι θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, την υγεία του λαού μας και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Εγώ εύχομαι πρώτα ο Θεός να δίνει υγεία και ειρήνη στον τόπο. Γιατί όπου υπάρχουν τα δύο αυτά αγαθά, όλα τα άλλα στο χέρι μας είναι να αγωνιστούμε και να τα ξεπεράσουμε. Εύχομαι να είναι ευλογημένη η χρονιά από το Θεό και να περάσετε απόψε εδώ ένα όμορφο βραδινό. Βέβαια, κάποια στιγμή να κοιτάξετε και την ώρα σας γιατί αύριο ξημερώνει Κυριακή και την Κυριακή οι χριστιανοί πηγαίνουν στην Εκκλησία. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα. Να ζήτε.»

Νικόλαος Παπαθανασίου, Πρόεδρος ΤΕΕ-Θράκης

«Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση του ΤΕΕ-Θράκης, και σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ.

Το 2013 υπήρξε η χρονιά ορόσημο στην ιστορία του ΤΕΕ-Θράκης στην οποία διακυβεύθηκε και η ίδια του ύπαρξη τουλάχιστον στην μορφή που η Πολιτεία σχεδίασε και ενέκρινε τον θεσμικό του ρόλο.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός του Κεντρικού ΤΕΕ, μετά την περικοπή των βασικών του εσόδων που συντελέσθηκε τον Νοέμβριο του 2012, συνεχίσθηκε και επιδεινώθηκε από την κωφότητα ως και αδιαλλαξία της Πολιτείας για την αντικατάσταση τους με θεσμοθέτηση άλλων δικαίων πόρων, ανταποδοτικών των παρεχομένων υπηρεσιών του, και το κυριότερο συμβατών με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Χώρας.

Η πολιτική ατολμία που επακολούθησε για την εξεύρεση λύσεων οδήγησε στην μη έγκριση του Προϋπολογισμού του ΤΕΕ από το Υπουργείο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013, με αποτέλεσμα και σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους να μην επιτρέπεται η ανάληψη καμίας δαπάνης από το Κεντρικό ΤΕΕ εκτός από την μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων, με άμεση συνέπεια μεταξύ άλλων και την διακοπή της τακτικής επιχορήγησης των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ-Θράκης επιπρόσθετα από την παραπάνω δυσμενή εξέλιξη και τις συνέπειες της στα οικονομικά του ΤΕΕ, περιήλθε σε οικονομικό αδιέξοδο προερχόμενο κυρίως, αλλά και σε αντίθεση με τα περισσότερα Περιφερειακά Τμήματα, από την άδικη και άνιση κατανομή των επιχορηγήσεων του ΤΕΕ προς τα Περιφερειακά Τμήματα.

Οι παραπάνω λόγοι προκάλεσαν την εξάντληση των αποθεματικών του Τμήματος και οδήγησαν δραματικά την οικονομική του κατάσταση σε σημείο μη διαχειρίσιμο.

Σπουδαιότερη επίπτωση της οικονομικής αδυναμίας υπήρξε η απαγόρευση πραγματοποίησης ενός μεγάλου μέρους της παραγωγικής του δραστηριότητας (ημερίδες- ομάδες εργασίας κα), που ανέπτυξε τον κίνδυνο της επικοινωνιακής υποβάθμισης και απαξίωσης του Τμήματος, τραυματίζοντας ταυτόχρονα ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του.

Η κοινωνική υπόληψη και η αξιοπρέπεια των μελών της Δ/σας Επιτροπής του ΤΕΕ-Θράκης βρέθηκαν σε δοκιμασία, εξαιτίας των προσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται στις μικρές κοινωνίες και της επωνυμίας στις οικονομικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα πολλοί από τους πιστωτές του Τμήματος, με εξώδικα που κοινοποίησαν προειδοποιούσαν για υποβολή αγωγών επιδιώκοντας, δικαιολογημένα άλλωστε, την αποπληρωμή τους.

Η ΔΕΗ επιχείρησε την διακοπή της ρευματοδότησης του Κτιρίου του ΤΕΕ στην Κομοτηνή, η οποία απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Το σύστημα θέρμανσης καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα του 2013 δεν λειτούργησε λόγω της οικονομικής αδυναμίας για προμήθεια πετρελαίου.

Οι αντίξοες και οριακά ανυπέρβλητες συνθήκες που κυριάρχησαν στο εργασιακό περιβάλλον ξεπεράσθηκαν μόνο από την υπερβάλλουσα φιλοτιμία των υπαλλήλων και την επιμελητηριακή προσήλωση που επέδειξαν τα μέλη των Οργάνων Διοίκησης του ΤΕΕ-Θράκης αντίστοιχα.

Αυτές είναι οι αιτίες που η λειτουργία του ΤΕΕ-Θράκης, συνεχίσθηκε αμείωτη, με ακέραια την παροχή υπηρεσιών στους συναδέλφους αλλά και την αδιάκοπη παραγωγή απόψεων σε αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής ή νομοσχέδια που προωθούνταν εκείνο το διάστημα.

Το οικονομικό αδιέξοδο που προκλήθηκε, οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση των μελών της Αντιπροσωπείας να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ που κλήθηκε σε ειδική συνεδρίασή της στην Κομοτηνή διαφορετικά να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Η αποδοχή από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ του δίκαιου αιτήματος για νέο εξορθολογισμένο-διαφανή και δίκαιο τρόπο κατανομής των πόρων στα Περιφερειακά Τμήματα και η θέσπιση από την Πολιτεία εσόδων του ΤΕΕ μέσα από τον καινούργιο νόμο για τα αυθαίρετα οδήγησαν στην ανάκληση των παραιτήσεων των μελών της Αντιπροσωπείας και τελικά στην συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος.

Συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην οποία περιήλθε η Χώρα την τελευταία τετραετία υπήρξε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να έχουν υποστεί με την μεγαλύτερη σφοδρότητα τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής εξαιτίας της εξαφάνισης της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και του μηδενισμού του τεχνικού αντικειμένου στα ΠΔΕ. Ταυτόχρονα δέχθηκαν ένα μπαράζ μέτρων και κυβερνητικών παρεμβάσεων που συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο το εκμηδενισμένο ήδη επαγγελματικό τους αντικείμενο, καταρράκωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους, οδήγησε συστηματικά στην μαζική ανεργία, στην ετεροαπασχόληση ή στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Οι φοροεισπρακτικές αλλαγές και η επιβολή δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών και μέτρων οδήγησε σήμερα το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών να αδυνατεί να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές, να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να βρίσκεται σε απόγνωση

Αντίστοιχα οι συνάδελφοι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, εξουθενώθηκαν οικονομικά και ηθικά από την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών, την απόλυση μέσω της εργασιακής εφεδρείας, την κατάργηση κλαδικών επιδομάτων, και πρόσφατα με την προώθηση μίας αδιαφανούς και κομματικά ελεγχόμενης αξιολόγησης τους, που μαθηματικά οδηγεί στην απόλυσή. Παράλληλα όλο και μεγαλύτερο τεχνικό αντικείμενο αρμοδιότητας του Δημοσίου μεθοδικά καταργείται για να να εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Ο τεχνικές υπηρεσίες του Δημόσιου και οι συνάδελφοι μηχανικοί, κατηγορήθηκαν και σπιλώθηκαν, για ύποπτες συναλλαγές διαφθορά, με διαφαινόμενο στόχο την διευκόλυνση της διεύρυνσης της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησής του.

Συνέπεια της οικονομικής ανέχειας που επικρατεί στον χώρο των μηχανικών και εξαιτίας αυτής ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους, υπήρξε η ανάπτυξη στους ίδιους τους μηχανικούς απαισιοδοξίας, έντονης εσωστρέφειας και τελικά προβληματισμού ακόμη για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΤΕΕ.

Η αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ύπαρξης του ΤΕΕ σε επίπεδο πολιτικό-κοινωνικό, που συστηματικά και διαχρονικά προωθείται από το εγχώριο τραπεζιτικό και βιομηχανικό κατεστημένο, βρήκε ευήκον ους και σε ένα μικρό αριθμό μηχανικών που κάτω από την πίεση των βιοποριστικών αδιεξόδων και της ψυχολογικής τους εξουθένωσης υποβάθμισαν υποσυνείδητα το έργο που συντελέσθηκε από το ΤΕΕ στο τελευταίο διάστημα.

Η έρπουσα και κακόβουλη αντίληψη ότι «τίποτα δεν κάνει το ΤΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των μηχανικών» επιτρέπεται να δικαιολογηθεί μόνο στις περιπτώσεις άγνοιας και λαϊκίστικης αντίληψης για μαξιμαλιστικές δυνατότητές επιβολής των απόψεων του από το ΤΕΕ στην Κυβέρνηση.

Γιατί υπήρξαν και καταλογίσθηκαν λάθη τακτικής ή παραλείψεις του ΤΕΕ στην κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε το ΤΕΕ-Θράκης άσκησε αυστηρή κριτική στην πολιτική του ΤΕΕ το προηγούμενο διάστημα. Αλλά είναι αναληθές και άδικο για τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες αποδεικνύουν ότι μόνο το ΤΕΕ αποτελεί τον θεματοφύλακα της επαγγελματικής διασφάλισης των μηχανικών, έργο που το βάρος του, προφανώς δεν μπορούν να επωμισθούν η κατ’ εξοχήν συνδικαλιστικοί εκφραστές τους (Πανελλήνιοι Σύλλογοι ειδικοτήτων).

Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται να αναφέρω ορισμένες μόνο από τις δικαστικές προσφυγές του ΤΕΕ κατά την διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χαρακτηριστικές όμως της συνέπειας και της προσπάθειας που κατέβαλε για την προστασία του επαγγέλματος:
 • Προσφυγή κατά της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη και τον υπολογισμό των ελάχιστων αμοιβών για την οποία αναμένεται η έκδοση απόφασης.
 • Μηνυτήρια αναφορά για την ποινική διερεύνηση της διαχείρισης των αποθεματικών του ΕΤΑΑ (κούρεμα ομολόγων) από τον Διοικητή και την Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με άλλους Φορείς που ανήκουν στο ΕΤΑΑ. Παραμένει σε εκκρεμότητα.
 • Αιτήσεις Ακύρωσης των Αποφάσεων της Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Διευκρινήσεις για την εφαρμογή του ν. 3986/2011 «Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ»), της ΔΕ του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ (Καθορισμός εισφορών έτους 2011) και του ΔΣ του ΕΤΑΑ (Αποδοχή της 144/2011 Απόφασης της ΔΕ του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ).
 • Προσφυγή - Παρέμβαση του ΤΕΕ, την 4/9/2012, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, για υποστήριξη της από 31/8/2012 προσφυγής, για «παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας και του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου».
 • Αίτηση Ακύρωσης του ΤΕΕ της 193/23-8-2012 Απόφασης του ΔΣ ΕΤΑΑ (Τελική Απόφαση για την επιβολή εισφορών 2013).
 • Εξώδικη Διαμαρτυρία – Δήλωση – Πρόσκληση του ΤΕΕ, την 9/10/2012, κατά της Τραπέζης της Ελλάδος, του Προέδρου της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του Τμήματος Διαχείρισης Διαθεσίμων Νομικών Προσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος σχετική με τα κεφάλαια του ΤΕΕ στην Τράπεζα.
 • Καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ελλάδας για παραβίαση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα και ειδικότερα επειδή ανετέθηκε στο ΣΑΕΠ, να δέχεται τις αιτήσεις για άσκηση του κατοχυρωμένου στην Ελλάδα επαγγέλματος του μηχανικού και να εκδίδει τις αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
 • Καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ιταλίας για παραβίαση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ για τα επαγγελματικά δικαιώματα και ειδικότερα επειδή δεν τηρεί την υποχρέωση που έχει αναλάβει αναφορικά με την εφαρμογή και τήρηση στο έδαφός της των ελάχιστων όρων εκπαίδευσης αρχιτέκτονα..
 • Καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση της οδηγίας 2005/36 για τα επαγγελματικά δικαιώματα επειδή δεν ελέγχει επαρκώς την ποιότητα των πτυχίων μηχανικών που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγκατεστημένα στην επικράτειά του.

Σημαντικότερο όμως είναι να καταστεί γνωστό όχι μόνο στους μηχανικούς αλλά και στους πολιτικούς και την κοινωνία γενικότερα, το τεράστιο επιστημονικό-συμβουλευτικό προς την Πολιτεία έργου που επιτελέσθηκε ή έχει αναληφθεί από το ΤΕΕ, ανάλογο του οποίου δεν κατατέθηκε από κανένα αντίστοιχο επιστημονικό Φορέα, με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την υπηρέτηση της διαφάνειας και της οικονομίας στην Χώρα.

Συγκεκριμένα

Υλοποίησε και έθεσε σε εφαρμογή:
 • Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αυθαιρέτων για τον Ν. 4014/2011 (Ά και Β΄ φάση) Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αυθαιρέτων για τον Ν. 4178/2013 (Ά φάση) (2013)
 • Την Βεβαίωση Μηχανικού για μεταβιβάσεις ακινήτων και την θεσμοθέτηση των Εξαρτημένων Τοπογραφικών (2011)
 • Το Ηλεκτρονικό σύστημα εξετάσεων ελεγκτών δόμησης (2012)
 • Το Ηλεκτρονικό σύστημα κλήρωσης ελεγκτών δόμησης (2012)
 • Της Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας
 • Του ΚΕΝΑΚ – Ηλεκτρονικό σύστημα εξετάσεων ενεργειακών επιθεωρητών – πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (2010).

Ενώ έχει Αναλάβει και υλοποιεί:
 • Την Αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων (βιοτεχνιών – βιομηχανιών)
 • Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αυθαιρέτων Ν. 4178/2013 (Β φάση) (2013)
 • Την Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (σε αναμονή τριών χρόνων της έκδοσης του ΠΔ από το ΥΠΕΚΑ)
 • Την Ψηφιοποίηση Μητρώου ΤΕΕ
 • Την Αναβάθμιση συστήματος αμοιβών διαχείρισης έργων και μελετών (προ εφαρμογής της ΥΑ για συμβατικό προϋπολογισμό έργων)
 • Την Υλοποίηση Τεχνικού Δελτίου για σύγχρονη τηλεκπαίδευση και τηλεδιάσκεψη
 • Την Καταγραφή της ανεργίας & των συναδέλφων που εργάζονται στο εξωτερικό: άμεση υλοποίηση
 • Την Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος για τις προκηρύξεις έργων και μελετών
 • Την Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής που σε συνδυασμό με την πύλη ΕΡΜΗΣ θα παρέχει ψηφιακή υπογραφή σε όλους τους μηχανικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έχουν ήδη εγκριθεί οι πρώτες 500 ψηφιακές υπογραφές
 • Την Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ως πύλη προώθησης ελληνικών προϊόντων και κτηρίων Μηχανικών
 • Τον Νέο τρόπο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με επιλογή του παρόχου από τον Μηχανικό
 • Το Ενιαίο λογιστικό σύστημα για το ΤΕΕ και τα περιφερειακά τμήματα.

Η θέση του ΤΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την επανάκαμψη της οικονομίας είναι η άμεση εφαρμογή ενός νέου, αποτελεσματικού σχεδίου ανάπτυξης στην σύνταξή του οποίου, όπως κατέστησε γνωστό στην Κυβέρνηση, προτίθεται να συμβάλλει με την τεράστια τεχνογνωσία και την επιστημονική στελέχωση που διαθέτει.

Διαπιστώνεται όμως ότι, η έναρξη ενός ολοκληρωμένου ρεαλιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, με προσδιορισμένους στόχους, μεγέθη και χρόνους υλοποίησης, με αποσαφηνισμένο το φορολογικό και εκσυγχρονισμένο το νομοθετικό πλαίσιο υλοποίησης τους, δίχως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδιαφανείς διαδικασίες, όχι μόνο εξακολουθεί να καθυστερεί αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα, η άλλοτε ατμομηχανή της ανάπτυξης, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον τα 230 δηλωμένα στην Εφορεία επαγγέλματα και επιχειρηματικές δραστηριότητες, με βιομηχανίες και βιοτεχνίες από τις πλέον προσοδοφόρες και εξαγωγικές της Χώρας θα πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό Πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πολιτικής με δύο κατευθύνσεις:
 • Την υλοποίηση σύμφωνα και με την συνταγματική επιταγή ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου σχεδίου κοινωνικής στέγασης (απαλλαγμένου από την νοοτροπία των γκέτο και της κοινωνικής περιθωριοποίησης), που δεν υπήρξε στην Ελλάδα ούτε στις εποχές που προηγήθηκαν της κρίσης.
 • Την ενεργοποίηση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας,
 • στην περίπτωση της αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά όπως προβλέπονταν άλλωστε και από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό του 2009.

Η υποστήριξη της παραπάνω δραστηριότητας, εκτός από την αναθέρμανση της κατασκευής, θα προκαλέσει την ίδρυση νέων επιχειρήσεων συναφών με τον τουρισμό και την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας ανεξάρτητων από την κατασκευή. Η μοναδική συμβολή της Πολιτείας που προϋποθέτει, οριοθετείται από την άμεση προώθηση - έγκριση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού - πολεοδομικού σχεδιασμού τουλάχιστον για τις παράκτιες ζώνες της χώρας, και την ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των πολιτών που θα επενδύσουν τις οικονομίες τους στην δραστηριότητα αυτή.

Ειδικότερα για την Θράκη και εξαιτίας της υπό εξέλιξη εκπόνησης της αναθεώρησης του γενικού χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η συγκυρία είναι μοναδική για τον λόγο ότι το εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, όχι μόνο δεν έχει εξοπλιστεί με τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει το διαρκώς διογκούμενο κύμα των βόρειων γειτόνων μας που αναζητούν διακαώς την θαλάσσια αναψυχή, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής δεν παρέχονται οι δυνατότητες για ανέγερση παραθεριστικής κατοικίας ούτε καν απρόσκοπτης οδικής πρόσβασης και ανέσεις προσωρινής διαμονής στις παραλίες της.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΤΕΕ-Θράκης που συμμετέχει με Ομάδα Εργασίας και ενεργοποίηση όλων των Μονίμων Επιτροπών του, στην παρακολούθηση της εκπόνησης της παραπάνω Μελέτης, εκτιμά την σπουδαιότητά της ως πρώτο στρατηγικό στόχο της αναπτυξιακής προοπτικής για την επόμενη περίοδο.

Επίσης στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, το ΤΕΕ-Θράκης εντάσσει σε στρατηγική προτεραιότητα για τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, αλλά και την Ξάνθης με βεβαιότητα σε μεταγενέστερο χρόνο, την παραγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένης άποψης στην εξόρυξη χρυσού.

Η απόληψή του με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας έχει τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι θα αποτελέσει καταστροφικό πλήγμα στην αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης με συνέπειες μη αναστρέψιμες στην οικονομία και στο περιβάλλον.

Είναι φανερό ότι οι Εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι τεχνικά τα επιχειρήματα τους δεν είναι σε θέση να πείσουν επιστημονικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, για του λόγου του αληθές δεν παρέστησαν να υποστηρίξουν τις προτάσεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν εξεταζόταν η ΜΠΕ του Περάματος, και το βάρος της πολιτικής τους πλέον το έχουν επενδύσει στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και ειδικότερα:

Στην εκμετάλλευση της οικονομικής συγκυρίας επικαλούμενες την ανεργία και την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, προκειμένου πείσουν Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα.

Στην διάσπαση του ενιαίου μετώπου της τοπικής Κοινωνίας που εδώ και δέκα πέντε χρόνια εναντιώνεται σύσσωμη στην επένδυση.

Στην παραχώρηση, στην εσχάτη περίπτωση κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων προκειμένου να διασκεδασθεί επικοινωνιακά τουλάχιστον ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας της εξόρυξης με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Κλείνοντας θα αναφερθώ
Ότι η σημερινή διοικητική οργάνωση του ΤΕΕ-Θράκης βρίσκεται ως γνωστόν σε διαδικασία αντικατάστασης, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την 26 Νοεμβρίου 2014, αναμένοντας την επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ειδικότερα για το Περιφερειακό Τμήμα της Θράκης, επιβάλλουν και αριθμητικά την αναγκαιότητα επίτευξης συνεργασίας των παρατάξεων που συμμετείχαν για την ανάδειξη των νέων Οργάνων του Τμήματος.

Αλλά και χωρίς την παραταξιακή πολυκατανομή που προέκυψε, η σκοπιμότητα ύπαρξης συνεργασιών έχει από δεκαετές εμπεδωθεί και αποτυπωθεί στην πολιτική του Τμήματος.

Με στόχο τον σεβασμό και την αντιπροσωπευτικότερη έκφραση στην διοίκηση, της βούλησης των συναδέλφων όπως αυτή καταγράφηκε στις εκλογές, είναι δυνατή για πρώτη φορά και πρέπει να επιδιωχθεί μία πολυπαραταξιακή συνεργασία πολύ ισχυρότερη από την ελάχιστα απαιτούμενη πλειοψηφία.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί αποφυγή άσκοπων ενδοεπιμελητηριακών συγκρούσεων, σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και ενίσχυση των κοινών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των θέσεων του ΤΕΕ-Θράκης στην αναντίρρητη επιταγή της υπηρέτησης των θεσμικών του υποχρεώσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μηχανικών.

Οι δυσκολίες που διέρχεται η Περιοχή μας και οι μηχανικοί απαιτούν να είμαστε ενωμένοι.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ».

Ματίνα Γιαννακίδου
Γραφείο Τύπου ΤΕΕ-Θράκης

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2033,Αλεξανδρούπολη,8327,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,141,Άρθρα - Απόψεις,3001,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3254,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,673,Δράμα,114,Έβρος,18137,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2485,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1449,Ελλάδα,1295,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,726,Ιστορία,225,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,558,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,208,Οικολογία,336,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1448,Πανταζίδου,163,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,412,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3818,Πολιτική,1455,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6075,Ροδόπη,402,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,40,Σάτιρα,62,Σουφλί,540,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1061,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του ΤΕΕ Θράκης
Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του ΤΕΕ Θράκης
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η εκδήλωση διεξήχθη στην πόλη της Ξάνθης με παρουσία 300
http://1.bp.blogspot.com/-qnlzu9gv5Dw/Uub-squZNrI/AAAAAAAA9OI/aLMSiwUoTtQ/s1600/pita+tee+mme+1.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-qnlzu9gv5Dw/Uub-squZNrI/AAAAAAAA9OI/aLMSiwUoTtQ/s72-c/pita+tee+mme+1.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2014/01/blog-post_28.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2014/01/blog-post_28.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων