Ενημερωτική εκδήλωση για το νέο Νόμο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 διοργανώθηκε στην Κομοτηνή ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα πλαίσια εφαρμογής του νέου Νόμου Ν. 4178/2013 με τη συμμετοχή 250 και πλέον μηχανικών

ΤΕΕ Θράκης
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 διοργανώθηκε στην Κομοτηνή ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα πλαίσια εφαρμογής του νέου Νόμου Ν. 4178/2013 με τη συμμετοχή 250 και πλέον μηχανικών καθώς επίσης και μεγάλου αριθμού δικηγόρων και συμβολαιογράφων της Θράκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Υ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και ήταν η πρώτη στο πλαίσιο σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων που διεξάγει το ΥΠΕΚΑ σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να ενημερωθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας σχετικά με το νέο νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. Σταύρος Καλαφάτης συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου και είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να ενημερώσουν τοπικά τους μηχανικούς και τα στελέχη των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών, για τις ισχύουσες διατάξεις περί αυθαιρέτων.

Εκτός από τον Υπουργό συμμετείχαν με ομιλίες τους ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.Κ.Α. κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, η κα Ευρυδίκη Γαρδίκη, Προϊσταμένη τμήματος Α' της Διεύθυνσης Οικοδομικού Κτιριολογικού Κανονισμού και ο κ. Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Νομικός Συνεργάτης Τ.Ε.Ε. και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ.

Παρευρέθησαν επίσης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, εκπρόσωποι του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γεώργιος Πετρίδης, ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης Γεώργιος Κυμπαρίδης και ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των συλλόγων των μηχανικών της Θράκης μεταξύ των οποίων η Σταυρούλα Βλάχου, Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης, ο Αναστάσιος Τοκαμάνης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχ/γων-Ηλέκ/γων Περιφερειακού Τμήματος Ν. Έβρου, ο Γεώργιος Τριάντιος, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Β. Έβρου, ο Γεώργιος Τσαπατώλης, Πρόεδρος Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ξάνθης, ο Ιορδάνης Ευφραιμίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Τοπικό Τμήμα Ν. Ξάνθης, ο Ανέστης Βακιάνης, Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Τοπικό Τμήμα Ν. Ροδόπης, η Λιάνα Χαλατζίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ν. Ροδόπης και ο Δημήτριος Φελάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Ροδόπης.

Στο πάνελ της εκδήλωσης εκπροσώπησαν το ΤΕΕ Θράκης και συντόνισαν τη συζήτηση ο Αργύρης Πλέσιας Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής και η Τάνια Βεζυριαννίδου Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νικόλαος Παπαθανασίου υπογράμμισε στην ομιλία του ότι είναι ανάγκη ο συγκεκριμένος νόμος να κλείσει το θέμα των αυθαιρέτων: «η νομοθετική αυτή ρύθμιση των αυθαιρέτων, τόσο για την αξιοπιστία της Πολιτείας όσο και για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου των πολιτών θα πρέπει να είναι η τελευταία που αναλαμβάνεται στην κατεύθυνση αυτή». Αναφέρθηκε επίσης στις άνισες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων της χώρας που έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση, στην κατάργηση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής και στην έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού οι οποίες ως γενεσιουργές αιτίες της δημιουργίας αυθαιρέτων θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία. Ειδικά για τη Θράκη ο περιορισμός του προστίμου μόνο για την πρώτη κατοικία θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον «σε όλες τις αγροτικές εγκαταστάσεις και βοηθητικούς χώρους λαμβανομένου υπόψη της αγροτικής φυσιογνωμίας της περιοχής και των εξαιρετικά χαμηλών εισοδημάτων των αγροτών».

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Αναπληρωτής, Σταύρος Καλαφάτης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του Νόμου, τονίζοντας ότι το Υπουργείο είναι σε ετοιμότητα για να υποστηρίξει τους μηχανικούς και τους νομικούς για να εξοικειωθούν με τις νέες διατάξεις, ώστε να διευκολύνουν τους πολίτες. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μεγαλώσει η “ομάδα εργασίας” που θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών, ώστε να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημά τους. Είναι αυτονόητο ότι το ΥΠΕΚΑ σας στηρίζει και είμαι βέβαιος ότι από σήμερα και με την συνεργασία που ξεκινάμε για την καθημερινότητα της εφαρμογής του Νόμου, η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα γίνει με πιο συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης. Ενώ συμπλήρωσε ότι οι διατάξεις του Νόμου είναι αναλυτικές, σε συμφωνία με τις αρχές του αστικού δικαίου και των πολεοδομικών διατάξεων ώστε να είναι στιβαρός και εξαιρετικά λειτουργικός.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, αφού παρουσίασε τις κεντρικές καινοτομίες του Νόμου, με τον οποίο όπως τόνισε μπαίνουν «τίτλοι τέλους στα αυθαίρετα, καθώς αυτό το κεφάλαιο έκλεισε», ανέφερε ότι η πιο βαθιά αλλαγή του νέου θεσμικού πλαισίου έγκειται στο γεγονός ότι τα προβλήματα λύνονται στη βάση της πραγματικότητας και έφερε ως παράδειγμα την εξ αδιαιρέτου κατοικία και τους ημιυπαίθριους, ενώ σημείωσε την έκπτωση που δίνει ο νόμος στην καταβολή του ειδικού προστίμου για όλους τους κατοίκους της Θράκης. Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός Αναπληρωτής, τόνισε: «Είναι ευθύνη όλων μας, να κερδίσει το Περιβάλλον, η κοινωνική οργάνωση, το περιουσιακό δικαίωμα του καθενός, την αξία που του προσδίδει και την ευκαιρία που παρέχει αυτή η αλλαγή. Τώρα λύνουμε το πρόβλημα, μεταβιβάζουμε λύση στις επόμενες γενιές».

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, παρουσίασε τις βασικές διατάξεις του νόμου 4178/2013 αλλά και τις βασικότερες αλλαγές στη φιλοσοφία και τις ειδικές ρυθμίσεις σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, ενώ ειδικότερα θέματα εφαρμογής του νόμου παρουσίασαν ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, και η Προϊσταμένη (Τμήματος Α') της Διεύθυνσης Οικοδομικού και Κτιριολογικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ), Ευρυδίκη Γαρδίκη.

ΤΕΕ Θράκης

Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ Θράκης, Νικόλαου Παπαθανασίου:

«Συνάδελφοι, η σημερινή Ενημερωτική Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, στα πλαίσια εφαρμογής του νέου Νόμου Ν. 4178/2013 υπήρξε μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που έρχεται να καλύψει την τεράστια ανάγκη για ενημέρωση που έχει δημιουργηθεί κυρίως στον τεχνικό κόσμο αλλά και στους νομικούς επιστήμονες (συμβολαιογράφους και δικηγόρους που εμπλέκονται επαγγελματικά στην διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, προκειμένου να διασφαλισθεί στο μεγαλύτερο δυνατό, η δυνατότητα διαχείρισης των διατάξεων του Νόμου εντός των νομίμων πλαισίων, αποφεύγοντας λάθη - παραλείψεις και ερμηνείες που τους εκθέτουν σε επιβολή επώδυνων ποινών και συνεπειών και προφανώς διασφαλίζοντας το συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών που πρόκειται να ενταχθούν στις διατάξεις του.

Εκτιμώντας ότι ο χρόνος της Εκδήλωσης θα πρέπει κυρίως να αναλωθεί από τις εισηγήσεις και την διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων, θα περιορισθώ σε δύο επισημάνσεις.

Ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση των αυθαιρέτων, τόσο για την αξιοπιστία της Πολιτείας όσο και για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου των πολιτών θα πρέπει να είναι ή τελευταία που αναλαμβάνεται στην κατεύθυνση αυτή.

Επιβάλλεται δηλαδή να υπάρξουν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα απαγορέψουν την δημιουργία νέων γενεών αυθαιρέτων, προκειμένου ο νομοταγής πολίτης να πάψει να αισθάνεται ανόητος και αδικημένος σε σχέση με εκείνους που συστηματικά προβαίνουν σε παραβατικές ενέργειες στην δόμηση.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι η υποβάθμιση του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, η απομείωση της ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων της χώρας που προκαλεί η αυθαίρετη δόμηση είναι αναντίρρητο ότι δεν αποκαθίστανται με όσα μέτρα και να ληφθούν εκ των υστέρων.

Για τους παραπάνω λόγους εκτός από την απαγόρευση της αυθαίρετης δόμησης που θα πρέπει να διασφαλισθεί νομοθετικά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι γενεσιουργές αιτίες πρόκλησής της που είναι:

Οι άνισες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων της χώρας, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Η κατάργηση ουσιαστικά της κρατικής στεγαστικής πολιτικής.

Η έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η οποία στην οικονομική ύφεση που διατρέχουμε είναι μία κύρια αιτία της παρεμπόδισης της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας και λόγος παραμονής των καταθέσεων των ιδιωτών στις Τράπεζες και όχι διοχέτευσής τους στην πραγματική οικονομία.

Η δεύτερη επισήμανση αφορά την ειδική διάταξη για τους κατοίκους της Θράκης (μείωση του ειδικού προστίμου στο 20%), που αναμφίβολα εξορθολογίζει την αντίστοιχη πρόβλεψη του Ν.4014

Σε αυτήν κατεύθυνση υπήρξε και η παρέμβαση του ΤΕΕ-Θράκης στο Υπουργείο κατά την διαβούλευση για τον 4014, δηλαδή αιτιολόγηση της ανάγκης ειδικής αντιμετώπισης των κατοίκων της Θράκης αδιακρίτως θρησκεύματος.

Θεωρώ όμως ότι ο περιορισμός της διάταξης στην κύρια κατοικία είναι απαραίτητο να επεκταθεί τουλάχιστον σε όλες τις αγροτικές εγκαταστάσεις και βοηθητικούς χώρους λαμβανομένου υπόψη της αγροτικής φυσιογνωμίας της περιοχής και ότι των εξαιρετικά χαμηλών εισοδημάτων των αγροτών.

Κ. Υπουργέ κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή πρωτοβουλία σας, που πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική σε όσους θα την παρακολουθήσουν».


ΤΕΕ Θράκης


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,573,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2026,Αλεξανδρούπολη,8223,Άμυνα,335,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2995,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3202,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,92,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,663,Δράμα,114,Έβρος,17965,Εθελοντισμός,248,Εκδηλώσεις,2463,Εκκλησία,1205,Εκπαίδευση,1420,Ελλάδα,1284,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,64,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,627,Εργασία,23,Εργασιακά,281,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,707,Ιστορία,219,Καβάλα,188,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,549,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,665,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,207,Οικολογία,332,Οικονομία,581,Ορεστιάδα,1421,Πανταζίδου,162,Παπανικολόπουλος,272,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,408,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3776,Πολιτική,1444,Πολιτισμός,219,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,7,Πρώτο Θέμα,6002,Ροδόπη,398,Σαμοθράκη,661,Σάτιρα,62,Σουφλί,529,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,299,Συνέδρια,134,ΣΥΡΙΖΑ,408,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,252,Τρίγωνο,54,Τυχερό,51,Υγεία,1045,Φέρες,384,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ενημερωτική εκδήλωση για το νέο Νόμο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης
Ενημερωτική εκδήλωση για το νέο Νόμο περί αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 διοργανώθηκε στην Κομοτηνή ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα πλαίσια εφαρμογής του νέου Νόμου Ν. 4178/2013 με τη συμμετοχή 250 και πλέον μηχανικών
http://4.bp.blogspot.com/-WwtLavCfFng/UlROjTeTxbI/AAAAAAAA5-M/bG-N5cldcPI/s200/03+mme.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-WwtLavCfFng/UlROjTeTxbI/AAAAAAAA5-M/bG-N5cldcPI/s72-c/03+mme.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/10/blog-post_8.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/10/blog-post_8.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων