Μια τεράστια αγκαλιά για τους Ασπροπάρηδες της Θράκης

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ενεργές φωλιές Ασπροπάρη που έχουν απομείνει σʼ ολόκληρη τη Θράκη. Ένα είδος που πριν λίγες μόλις δεκαετίες αριθμούσε στην Ελλάδα εκατοντάδες ζευγάρια δε φτάνει πλέον ούτε τα είκοσι

Ασπροπάρηδες της Θράκης
Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ενεργές φωλιές Ασπροπάρη που έχουν απομείνει σʼ ολόκληρη τη Θράκη. Ένα είδος που πριν λίγες μόλις δεκαετίες αριθμούσε στην Ελλάδα εκατοντάδες ζευγάρια δε φτάνει πλέον ούτε τα είκοσι, κατατάσσοντας το δυστυχώς στην ομάδα των ζώων που απειλούνται περισσότερο στη χώρα μας.

Αυτοί λοιπόν οι εναπομείναντες θύλακες παρουσίας Ασπροπάρη στη Θράκη φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού, με την ελπίδα ότι, μέσα από τις δράσεις του... προγράμματος LIFE "Η Επιστροφή του Ασπροπάρη", θα μπει μια τελεία στην κατρακύλα του ελληνικού πληθυσμού και θα δοθεί μια ευκαιρία αναζωογόνησης του είδους.

Σύμμαχοι στις προσπάθειες αυτές οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες ζώντας στη γειτονιά αυτών των πουλιών πλάθουν καθημερινά τις συνθήκες εντός των οποίων επιβιώνουν οι τελευταίοι Ασπροπάρηδες. Από φέτος λοιπόν ξεκίνησαν, με τη συνεργασία του WWF Ελλάς και των ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας, πιλοτικά δράσεις συμβολικής υιοθεσίας ζευγαριών Ασπροπάρη από σχολεία κοντά στις περιοχές φωλιάσματος του στη Θράκη. Στόχος η δημιουργία ομάδων προστασίας Ασπροπάρη που θα έχουν ως ρόλο την ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας για την παρουσία αυτού του είδους στη γειτονιά τους και την ανάληψη δράσεων που θα καταδεικνύουν την ανάγκη καταπολέμησης πρακτικών που τον απειλούν, με κυριότερη όλων τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων η οποία είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους Ασπροπάρηδες της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή ευελπιστούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες να ενισχύουν τις δράσεις τους και με καινούργιες ομάδες να παίρνουν μέρος στη μάχη για την προστασία αυτού του μοναδικού είδους.

Φέτος 103 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου από 4 σχολεία της περιοχής (το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Δημοτικό Τυχερού, το Δημοτικό Σαπών και το Γυμνάσιο Ιάσμου) αγκάλιασαν, με την θετική ενέργεια τους, τη δημιουργικότητα τους και την αγάπη τους για το περιβάλλον της περιοχή τους, 4 ζευγάρια Ασπροπάρη που φωλιάζουν στη γειτονιά τους. Κάθε μέλος των ομάδων ανέλαβε και από έναν ρόλο (ομάδα κινδύνου, ομάδα ονομασίας, ομάδα αγγελιοφόρων, ομάδα δημοσιογραφίας, ομάδα καλλιτεχνικών, ομάδα ορνιθολογίας) ώστε να μπορέσει η ομάδα να φέρει σε πέρας το σημαντικό στόχο της που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε στους Ασπροπάρηδες «μας» ένα ασφαλές και φιλόξενο σπίτι, μέχρι να ξαναφύγουν τον Σεπτέμβρη για το νότο.

Κάθε ομάδα επισκέφτηκε την περιοχή όπου φωλιάζει το ζευγάρι της. Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Σουφλίου «Το Δέντρο της Ζωής και Το Ποτάμι της Επικοινωνίας» επισκέφτηκε τα βράχια στην περιοχή του Διαβολορρέματος του Δάσους της Δαδιάς για να δει την Ιόλη και τον Πάρη (ονόματα που διάλεξε η ομάδα για τα πουλιά), η 6η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού τα βράχια της Γερακίνας για να δει την Ήρα και τον Ερμή, το Γυμνάσιο Ιάσμου τα Θρακικά Μετέωρα στην Κοιλάδα του Κομψάτου για να δει την Πηνελόπη και τον Μενέλαο και τέλος η 4η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σαπών τα βράχια Μαυρόπετρα κοντά στον οικισμό της Ν. Σάντας για να δει τη Λευκοθέα και τον Ερμή.

Η συνάντηση τους με τα σπάνια αυτά πουλιά ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μια σειρά δράσεων: παρουσιάσεις για τον Ασπροπάρη σε άλλα σχολεία της περιοχής, δημιουργία σχετικών αφισών, ενημερωτικών φυλλαδίων, κονκάρδων και σελιδοδεικτών που διανεμήθηκαν στις πόλεις τους, διεξαγωγή δημοσκοπήσεων, ενώ ζωγράφισαν πανό τα οποία και ανήρτησαν σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους.

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με τα σχολεία της περιοχής αποτελεί σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες για τη διάσωση του ασπροπάρη στην περιοχή. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και λόγο σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Δίχως αυτές δε μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη βελτίωση της ολοένα και πιο ανησυχητικής κατάστασης του μοναδικού αυτού είδους», δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς στη Δαδιά.

«Με μεγάλη μας χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση για συνεργασία του WWF Ελλάς στη Δαδιά και πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα προστασίας του Ασπροπάρη θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως και την τοπική κοινωνία, θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλουν αντίστοιχοι φορείς για την διατήρηση της βιοποικιλότητας σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και θα ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ας γίνουν τα παιδιά κιβωτός για τα πουλιά», δήλωσε ο Γιώργος Σερμπέζης, υπεύθυνος του ΚΠΕ Μαρώνειας.

«Η συνεργασία των ΚΠΕ Σουφλίου, WWF Ελλάς, Γυμνασίου Σουφλίου, Δημοτικού Σχολείου Τυχερού πιστεύω πως υπήρξε άψογη και ότι έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το επίκαιρο θέμα της προστασίας του φτερωτού μας φίλου, του Ασπροπάρη. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές του Γυμνασίου Σουφλίου και του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού για τη ζωντάνια και την εφευρετικότητα τους σε ιδέες και συνθήματα ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας στο φλέγον αυτό ζήτημα κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής δράσης στα παζάρια των δύο πολιτειών μας. Πιστεύω πως η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον με το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα αποτελέσματα. Εύχομαι καλό καλοκαίρι σʼ όλους τους συνεργάτες, μικρούς και μεγάλους», δήλωσε ο Αποστόλης Ιωαννίδης, από το ΚΠΕ Σουφλίου.

Περισσότερες πληροφορίες: Καφετζής Άλκης, Επιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς, Δαδιά, τηλ: 2554032210, email: a.kafetzis@wwf.gr

Η 6η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού μπροστά από το πανό που έφτιαξε

Πορεία «ενημέρωσης» στους δρόμους των Σαπών

Η ομάδα υιοθεσίας του Γυμνασίου Ιάσμου στα Θρακικά Μετέωρα

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Σουφλίου
σφυγμομετρεί τις απόψεις της κοινής γνώμης για τον Ασπροπάρη

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2036,Αλεξανδρούπολη,8344,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3004,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3260,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,676,Δράμα,114,Έβρος,18163,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2489,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1453,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,322,Θράκη,733,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,209,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1453,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3828,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6085,Ροδόπη,406,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,541,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,56,Τυχερό,51,Υγεία,1065,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Μια τεράστια αγκαλιά για τους Ασπροπάρηδες της Θράκης
Μια τεράστια αγκαλιά για τους Ασπροπάρηδες της Θράκης
Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι ενεργές φωλιές Ασπροπάρη που έχουν απομείνει σʼ ολόκληρη τη Θράκη. Ένα είδος που πριν λίγες μόλις δεκαετίες αριθμούσε στην Ελλάδα εκατοντάδες ζευγάρια δε φτάνει πλέον ούτε τα είκοσι
http://3.bp.blogspot.com/-X0twkRRZRxI/UdDondyzKLI/AAAAAAAA3WA/xwePovVpdcE/s200/01.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-X0twkRRZRxI/UdDondyzKLI/AAAAAAAA3WA/xwePovVpdcE/s72-c/01.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/07/mia-terastia-agalia-gia-tous-asproparides-tis-thrakis.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/07/mia-terastia-agalia-gia-tous-asproparides-tis-thrakis.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων