Λουκέτο και επανεκκίνηση για την ΕΡΤ

Στη λύση του λουκέτου και της επανεκκίνησης της ΕΡΤ, μέσω μίας νέας εταιρείας με μειωμένο προσωπικό, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο λόγω

ΕΡΤ
Στη λύση του λουκέτου και της επανεκκίνησης της ΕΡΤ, μέσω μίας νέας εταιρείας με μειωμένο προσωπικό, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο, λόγω και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι της τρόικας για την απόλυση - απομάκρυνση 2.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι ειλημμένη και προς τούτο η κυβέρνηση προχωρά στις προπαρασκευαστικές νομοθετικές ενέργειες (μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου) που θα επιτρέψουν την ταχεία λύση της εταιρείας αλλά και τη μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων ή κάποιων εξ αυτών στη νέα ΕΡΤ που θα δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Α' 139) και η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στην ΕΡΤ αλλά σε μία ομάδα ΔΕΚΟ, όπως αυτές περιγράφονται στο Ν.3429 του 2005, παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών, Δημοσίας Τάξης και τον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό που εποπτεύει την ΔΕΚΟ να προβούν με αποφάσεις τους στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας μετά την αναστολή λειτουργίας της. Παρά τη μη ονομαστική αναφορά στην ΕΡΤ, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στο στόχαστρο είναι κυρίως η Δημόσια Τηλεόραση.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο νέο σχήμα θα παραμείνει τμήμα μόνον των περίπου 2.800 εργαζομένων που σήμερα μισθοδοτούνται από την ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι είτε θα οδηγηθούν σε εθελουσία έξοδο – πρόωρη συνταξιοδότηση είτε θα απολυθούν με τις διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με δραστηριότητες της ΕΡΤ, όπως τα μουσικά σύνολα, καθώς κατά τα λοιπά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ριζική συρρίκνωση στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η Πράξη υπογράφεται από τους υπουργούς της Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό, δεν περιλαμβάνει όμως τις υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ».

Λουκέτο στην ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στις 6.00 μ.μ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ από σήμερα το βράδυ

«Η ΕΡΤ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και σπατάλης. Αυτό τελειώνει σήμερα και τελειώνει οριστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας το κλείσιμο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Και συνέχισε: «Η ΕΡΤ τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια! Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».

Στη θέση της είπε, θα δημιουργηθεί «ένας σύγχρονος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας».

Αντιδράσεις

Από το ΠΑΣΟΚ λένε «ΝΑΙ» στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ, αλλά κατηγορηματικό όχι στον ξαφνικό θάνατο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καρύδης εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της Ιπποκράτους σε πιθανό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

"Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, δεν νοείται όμως σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή, η οποία να μην διαθέτει έστω και μια ώρα δημόσια τηλεόραση", αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Για την κορύφωση μια στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της ΕΡΤ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. "Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν παίζει το ρόλο εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει προσωρινό ή όχι λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μείζον πραξικόπημα. Το κλείσιμο της ΕΡΤ ισοδυναμεί με κλείσιμο της Ελλάδας", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης

Για διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, διαβλέποντας ότι κομμάτια της βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.

Τερατούργημα, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αναφέροντας ότι ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αποφάσισαν να λειτουργήσουν την κρατική τηλεόραση, κοινοποιώντας ταυτόχρονα στο κοινό τις θέσεις τους. Επίσης, το πρόγραμμα της τηλεόρασης και των ραδιοφώνων θα γίνεται κανονικά.

«Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή και θα παραμείνει»

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι απαντούν σε όσους επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ.

Αναλυτικά η απόφαση:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.

Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά.

Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ».

Με πληροφορίες από: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΘΝΟΣ, ΣΚΑΪ, Newsbeast.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2045,Αλεξανδρούπολη,8491,Άμυνα,347,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,148,Άρθρα - Απόψεις,3015,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3314,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,688,Δράμα,115,Έβρος,18379,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2534,Εκκλησία,1224,Εκπαίδευση,1484,Ελλάδα,1308,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,70,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,297,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,45,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,752,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,577,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,341,Οικονομία,587,Ορεστιάδα,1492,Πανταζίδου,165,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,423,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3878,Πολιτική,1476,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6149,Ροδόπη,413,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,554,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,53,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,64,Τυχερό,53,Υγεία,1091,Φέρες,391,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Λουκέτο και επανεκκίνηση για την ΕΡΤ
Λουκέτο και επανεκκίνηση για την ΕΡΤ
Στη λύση του λουκέτου και της επανεκκίνησης της ΕΡΤ, μέσω μίας νέας εταιρείας με μειωμένο προσωπικό, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο λόγω
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjM09Xyr5NM91__sTZSF8jZ0yycL4O8Ry_8-kEQIgkD45nlVxdZ87VlwBNV9KIUpQPUQ8iQSN8pkCqfCH50eykBU2ViwoDyWvpgCM2tL6M_ijRsJ82z-00gCMd0KnV1gN5PjPsE8e4U4o/s200/%CE%95%CE%A1%CE%A4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjM09Xyr5NM91__sTZSF8jZ0yycL4O8Ry_8-kEQIgkD45nlVxdZ87VlwBNV9KIUpQPUQ8iQSN8pkCqfCH50eykBU2ViwoDyWvpgCM2tL6M_ijRsJ82z-00gCMd0KnV1gN5PjPsE8e4U4o/s72-c/%CE%95%CE%A1%CE%A4.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/06/louketo-kai-epanekinisi-gia-tin-ert.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/06/louketo-kai-epanekinisi-gia-tin-ert.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων