Παγκόσμια διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA

Μέσα στον ορυμαγδό των κακών ειδήσεων, τουλάχιστον υπάρχει και ένα καλό νέο. Είδηση που αποδεικνύει περίτρανα πως οι Έλληνες έχουμε δυνατότητες, έχουμε μυαλό, έχουμε σθένος να το παλεύουμε και να διακρινόμαστε

Μέσα στον ορυμαγδό των κακών ειδήσεων, τουλάχιστον υπάρχει και ένα καλό νέο. Είδηση που αποδεικνύει περίτρανα πως οι Έλληνες έχουμε δυνατότητες, έχουμε μυαλό, έχουμε σθένος να το παλεύουμε και να διακρινόμαστε.

Η ειδικός στις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική, Ελένη Αντωνιάδου, η οποία εργάζεται ως ερευνήτρια στη NASA, έλαβε βραβείο σε ειδική τελετή στο Λονδίνο για το ερευνητικό της έργο στα βραβεία «2013 FDM Everywoman in Technology Awards».

Η Ελένη Αντωνιάδου, η οποία ασχολείται με τις επιστήμες της ζωής, τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική, θεωρεί ότι στο κοντινό μέλλον θα είναι δυνατή μια εναλλακτική θεραπεία στις μεταμοσχεύσεις: η ανάπτυξη ζωτικών οργάνων από τα βλαστικά κύτταρα των ίδιων των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα και τα οποία ο οργανισμός θα έχει λιγότερες πιθανότητες να απορρίψει.

Η ίδια είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής, κλάδος ο οποίος έχει φτάσει πλέον σε σημείο να επιτρέπει τη μελέτη της μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς την ύπαρξη δωρητών.

Είναι άλλη μια απόδειξη πως οι Έλληνες, έξω πάμε καλά. Μέσα είναι που πήγαμε από το κακό στο χειρότερο. Γιατί μέσα υπάρχουν κλίκες, παρέες, «κονέ», διαπλοκές, κομματοκρατία και οικογενειοκρατία. Και όλα αυτά μαζί δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες αναξιοκρατίας και κατασπατάλησης του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας.

Οι Έλληνες είμαστε άξιοι για μεγάλα επιτεύγματα. Το λυπηρό όμως είναι πως αν η Ελένη Αντωνιάδου είχε επιλέξει να μείνει στην πατρίδα της, η παγκόσμια επιστημονική έρευνα θα είχε στερηθεί τις ανακαλύψεις της και η Ελλάδα απλά θα είχε αποκτήσει άλλη μια δημόσια υπάλληλο. Αυτή είναι η νεοελληνική τραγωδία.

Σπύρος Ριζόπουλος

Ποια είναι η Ελένη Αντωνιάδου
η Γυναίκα της Χρονιάς μιλάει στην Ιωάννα Φωτιάδη

Ζει έξι μήνες στο Σικάγο και έξι στη Σίλικον Βάλεϊ, εργάζεται ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά πρότζεκτ που αφορούν την αναγεννητική ιατρική και τη νανοτεχνολογία. Ένα μήνα τον χρόνο προσφέρει εθελοντική εργασία σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λατινική Αμερική.

Αυτή είναι η «Γυναίκα της χρονιάς 2013» σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technolgy Awards», που επέλεξε την 25χρονη Ελληνίδα Ελένη Αντωνιάδου. «Αν δεν κυνηγήσεις τα όνειρά σου, δεν θα τα πιάσεις ποτέ» λέει συγκινημένη μέσω skype, σε ένα κενό μεταξύ των διαλέξεών της στο πανεπιστήμιο του Illinois. «Ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη για μένα η διάκριση αυτή». H εν λόγω διάκριση, που γίνεται σε ετήσια βάση στη Μ. Βρετανία, απονέμεται κατ’ εξοχήν σε γυναίκες Βρετανίδες επιστήμονες μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που το χαμογελαστό κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη διαψεύδει όλα τα προγνωστικά. «Πριν από μερικά χρόνια, όταν έκανα λόγο για τη δημιουργία τεχνητών ιστών και νευρώνων, όλοι με κοιτούσαν με γουρλωμένα μάτια» θυμάται «τα θεωρούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Η Ελένη ξεκίνησε τις σπουδές στην Ελλάδα στο νεοσύστατο τότε τμήμα «Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία. «Όλοι με προέτρεπαν να στοχεύσω σε μια παραδοσιακή σχολή». Η Ελένη, όμως, έχοντας και την υποστήριξη του πατέρα της, έκλεισε τα αυτιά της στις σειρήνες και προχώρησε στον στόχο της, μια που «από παιδί με μάγευε η Ιατρική και η Πληροφορική». Το 2008 φεύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία και έκτοτε ξεκινάει για την Ελένη η «απογείωση».

«Το 2009 είχα την τιμή να με διαλέξει για να εργαστώ στην ερευνητική του ομάδα ένας από τους καλύτερους επιστήμονες της σύγχρονης Ιατρικής, ο καθ. Alexander Seifalian» διηγείται η 25χρονη επιστήμων. «Μαζί με τη συμφοιτήτριά μου, Claire Crowley, δημιουργήσαμε μια τεχνητή τραχεία και το επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε αυτό το ερευνητικό - πειραματικό μοντέλο να μετατραπεί σε κλινικό προϊόν». Η μελέτη αυτή κέρδισε το 1ο βραβείο στο University College London. Κάπου αλλού στην Αγγλία ένας 36χρονος καρκινοπαθής τελικού σταδίου μαθαίνει για το πόνημα των δύο φοιτητριών, που αποτελούσε κυριολεκτικά την τελευταία του ελπίδα. «Επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε να προχωρήσουμε σε μεταμόσχευση της τεχνητής τραχείας» περιγράφει η Ελένη. «Ήμασταν πολύ επιφυλακτικές, καθώς δεν είχε προηγηθεί ακόμα δοκιμή in vivo». Ωστόσο, ο ασθενής ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει. Και καθώς η τύχη αγαπά τους τολμηρούς, η επέμβαση έγινε λίγους μήνες μετά και ο ασθενής σώθηκε. «Πολλές φορές μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τα συναισθήματα όμως είναι αμοιβαία, γιατί και εμένα έκτοτε η ζωή μου άλλαξε».

Με τη δημοσιοποίηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εν λόγω επιτυχίας, πρώτης στα ιατρικά χρονικά, αλλά και την ίδρυση της εταιρείας Transplants Without Donors LLC (Μεταμοσχεύσεις χωρίς δότες) που θα παράγει τεχνητά όργανα ως εναλλακτική μεταμοσχευτική μέθοδο, πολλαπλασιάζονται οι επαγγελματικές προτάσεις στην Ελένη, η οποία υπέκυψε στη γοητεία των ΗΠΑ, όπου εκπονεί τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Ιllinois έχοντας εννέα υποτροφίες! «Είμαι η μοναδική γυναίκα στο τμήμα μου και η μοναδική Ευρωπαία» επισημαίνει σκιαγραφώντας τη νέα της ζωή. «Ο ανταγωνισμός είναι έντονος, ενώ κατέβαλα επιπλέον προσπάθεια για να με αποδεχτούν και ως Ελληνίδα».

Παράλληλα, η NASA επέλεξε την Ελένη το 2012 μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy. Σήμερα, εργάζεται στον «Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη» στη Σίλικον Βάλεϊ. «Μελετάμε τις αλλαγές στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, που ο προσανατολισμός και η ισορροπία τους επηρεάζεται από την αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση» εξηγεί η Ελληνίδα επιστήμων. «Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούμε να δημιουργούμε ταχύτερα ιστούς στο Διάστημα χάρη στην έλλειψη ατμοσφαιρικής πίεσης, κάτι που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική επανάσταση στον κλάδο».

Μπορεί η Ελένη να εργάζεται στο πρόγραμμα εξερεύνησης του Άρη, το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, όμως, είναι ο άνθρωπος και μέλημά της η επούλωση του ανθρώπινου πόνου. «Στην εταιρεία, που έχει παράρτημα και στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ, συνυπάρχουμε μηχανικοί και επιστήμονες και έχουμε ήδη κατορθώσει να δημιουργήσουμε αρτηρίες, δέρμα, νεύρα, τραχείες, αυτιά και μύτη» διευκρινίζει. «Απευθυνόμαστε είτε σε καρκινοπαθείς είτε σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο ατύχημα».

Η νεαρή γυναίκα, που καλείται καθημερινά ανά τρεις ώρες να ελέγχει την πορεία των πειραμάτων της, -μένει ακριβώς απέναντι και έχει προσαρμόσει το βιολογικό της ρολόι- ομολογεί ότι είναι αδύνατον να έχει μια προσωπική ζωή, έτσι όπως την ορίζουμε εμείς. Η ζωή της, όμως, έχει όραμα. «Έχω γίνει μάρτυρας απαγωγών με σκοπό την αφαίρεση δέρματος από μικρά παιδιά στο Περού. Τέτοιες στιγμές πεισμώνω ακόμα περισσότερο για να συνεχίσω την έρευνά μου, με κάθε κόστος».

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε το βίντεο από τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου και τις δηλώσεις της στην εκδήλωση του "FDM Everywoman in Technology Awards":




ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,627,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2060,Αλεξανδρούπολη,8785,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3044,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3394,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,185,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,722,Δράμα,118,Έβρος,18823,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2653,Εκκλησία,1257,Εκπαίδευση,1549,Ελλάδα,1331,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,642,Εργασία,24,Εργασιακά,313,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,330,Θράκη,781,Ιστορία,237,Καβάλα,199,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,603,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,681,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,199,ΝΔ,463,Ξάνθη,219,Οικολογία,348,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1549,Πανταζίδου,169,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,443,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3939,Πολιτική,1517,Πολιτισμός,231,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,6300,Ροδόπη,427,Σαμοθράκη,678,Σαρσάκης,45,Σάτιρα,62,Σουφλί,582,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,306,Συνέδρια,144,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,55,Τουρισμός,258,Τρίγωνο,71,Τυχερό,55,Υγεία,1117,Φέρες,407,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Παγκόσμια διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA
Παγκόσμια διάκριση για Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA
Μέσα στον ορυμαγδό των κακών ειδήσεων, τουλάχιστον υπάρχει και ένα καλό νέο. Είδηση που αποδεικνύει περίτρανα πως οι Έλληνες έχουμε δυνατότητες, έχουμε μυαλό, έχουμε σθένος να το παλεύουμε και να διακρινόμαστε
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgAfVAOAN91g6aeCNMiyRDj6-Y5yFWxdMrgC1Tt-eSC4VtX4kekaJXOViKycAbKhGT-nvY2VD9Azlb49UTwKfljQVS5rELkedjfEJe-Rm56SxN1orqa3po97eLGeYAQvdwWVLthyphenhyphenjaQS8/s200/antoniadou.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgAfVAOAN91g6aeCNMiyRDj6-Y5yFWxdMrgC1Tt-eSC4VtX4kekaJXOViKycAbKhGT-nvY2VD9Azlb49UTwKfljQVS5rELkedjfEJe-Rm56SxN1orqa3po97eLGeYAQvdwWVLthyphenhyphenjaQS8/s72-c/antoniadou.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/03/pagkosmia-diakrisi-gia-ellinida-ereunitria-tis-nasa.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/03/pagkosmia-diakrisi-gia-ellinida-ereunitria-tis-nasa.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων