Η ΔΕΥΑΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον

Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού.

22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο συστατικό της ζωής που τείνει πλέον να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.

Έρευνες της Unicef, του ΟΗΕ και ευρωπαϊκών κέντρων ερευνών φέρνουν ετησίως στο φως μόνο αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Το 40% των κατοίκων του πλανήτη σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
  • Το 80% των ασθενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνδέεται με το νερό.
  • Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δισ. άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτές τις αρχές φροντίζει η ΔΕΥΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης να τις κάνει δεσμεύσεις έναντι των καταναλωτών της. Θεωρεί το νερό ως το πιο σημαντικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες σε επαρκείς ποσότητες και στην κατάλληλη ποιότητα. Αντιμετωπίζει το νερό ως μη αστείρευτη κληρονομιά και κάθε σταγόνα πολύτιμη, επικεντρώνοντας τις ενέργειες της στην κατεύθυνση της ορθολογικής του διαχείρισης.

Έτσι ενδεικτικά αναφέροντας η ΔΕΥΑΑ σήμερα υλοποιεί έργα όπως: αντικατάσταση όλων των αγωγών αμιάντου στους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης, υδρολογική έρευνα και μελέτη αξιοποίησης επιφανειακών και υπόγειων νερών, συντήρηση – αναβάθμιση αντλιοστασίων και ταχυδιυλιστηρίων νερού, εγκατάσταση δικτύου συνεχούς παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού του υδροταμιευτήρα, καθημερινός εργαστηριακός έλεγχος του νερού των δικτύων, των γεωτρήσεων και των πηγών, από τους Κήπους έως την Μέστη, και από την Αισύμη έως την Μεσημβρία, καθώς και έργα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αποχέτευση – συλλογή λυμάτων και επεξεργασία τους στις Δ.Ε. Φερών και Τραϊανούπολης και Δ.Δ. Μάκρης.

Παράλληλα έχοντας πλήρη αίσθηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης των δημοτών προέβη σε μια πρώτη μείωση των τιμολογίων νερού των οικισμών και προγραμματίζει μια γενική μείωση που θα αφορά και τα τιμολόγια του αστικού ιστού (Αλεξανδρούπολης – Φερών) μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τίτλο «Απο-Τιμώντας το νερό» το 48,5% δεν γνωρίζει πόσο νερό καταναλώνει, κάτι που δείχνει αδιαφορία επί του θέματος, μιας και απλά πληρώνουν το λογαριασμό του νερού.

Ακόμα, το 52,8% δήλωσε πως δεν χρησιμοποιεί μέτρα εξοικονόμησης νερού, με βασικότερους λόγους το κόστος του εξοπλισμού και την έλλειψη οικονομικού κινήτρου.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το 54,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το νερό βρίσκεται σε επάρκεια, παρόλο που δε γνωρίζουν από πού ακριβώς προέρχεται. Η ψευδαίσθηση της αφθονίας δεν επιτρέπει εύκολα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ότι δηλαδή με την πάροδο του χρόνου το γλυκό νερό τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

Επειδή λοιπόν μόνο σε επάρκεια δεν υπάρχει το νερό, καλό είναι να προσέχουμε με την αλόγιστη χρήση του, πριν το στερηθούμε. Οφείλουμε ή καλύτερα επιβάλλεται, καθοδηγούμενοι από την εκτίμηση ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αφενός μεν ότι πρέπει να περιορίσουμε τις σπατάλες και τις καταχρήσεις του στις καθημερινές μας δραστηριότητες και αφετέρου δε ότι απαιτείται να διασφαλίσουμε τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά που διαφυλάττουν την υγιεινή μας διαβίωση, ούτως ώστε να μην μας λείψει ποτέ. Το νερό είναι πολύτιμο. Η υποχρέωση για την εξοικονόμηση του είναι υποχρέωση όλων μας.

Η ΔΕΥΑΑ θα συνεχίσει με σοβαρό αίσθημα ευθύνης να εργάζεται άοκνα παρέχοντας στους πολίτες ασφαλές και ποιοτικά κατάλληλο το πολύτιμο αυτό αγαθό, το νερό.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης

στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού


Η ΥΔΡΕΥΣΗ και η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στο πλαίσιο των επιχειρούμενων ανατροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, στη χώρα μας – που αποδεικνύεται το πειραματόζωο όπου όλα τα δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των επιχειρημάτων περί «αγορών» – τέθηκαν στο στόχαστρο και τα φυσικά αγαθά: Το νερό, το φυσικό περιβάλλον, η εγγύηση της ασφαλούς αποχέτευσης.

Και επειδή το φαινόμενο αυτό είναι πανευρωπαϊκό, έστω και εάν εκδηλώνεται με τη μεγίστη σκληρότητα στην Ελλάδα, οι πολίτες της γηραιάς Ηπείρου κινητοποιούνται. Μαζεύουν υπογραφές για να:
- παραμείνει το ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.
- έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε ΦΘΗΝΟ και ΚΑΘΑΡΟ νερό.
- διατηρηθούν τα δίκτυα και οι φορείς εκμετάλλευσης υπό ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ.

Με την κινητοποίησή αυτή οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές θέλουν να δείξουν το μέγεθος του επιχειρούμενου φενακισμού των πολιτών. Ότι δήθεν, με την απελευθέρωση της αγοράς των φυσικών αγαθών, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα … παραγωγικότητας της Ευρώπης. Όταν είναι γνωστό ότι απελευθέρωση σημαίνει:
  1. Αλόγιστη κατανάλωση νερού με μοναδικό γνώμονα το κέρδος αδιαφορώντας για το παγκόσμιο πρόβλημα της ανεπάρκειας του νερού που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο με την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου…
  2. Αλλοίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού
  3. Μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων
  4. Κακή συντήρηση των δικτύων, άρα αυξημένες διαρροές και σημαντικές απώλειες νερού.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) αποφάσισε να προβεί στην συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος στο Συνέδριό της το 2009. Η πρωτοβουλία αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών υπέρ του δικαιώματος αυτού και εναντίον των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού. Πολιτικών που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τους κανόνες για μια τέτοια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από την 1 Απριλίου 2012.

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής είναι:
  1. Εγγυημένη ύδρευση και αποχέτευση για όλους στην Ευρώπη.
  2. Όχι στην απελευθέρωση των υπηρεσιών ύδρευσης.
  3. Καθολική (παγκόσμια) πρόσβαση σε ύδρευση και αποχέτευση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δεσμευτεί:
  • Να μην απελευθερώσει την αγορά υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Να μην περιλάβει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε εμπορικές συμφωνίες σαν την CETA.
  • Να ενθαρρύνει τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων.
  • Να διασφαλίζει ότι όλες οι πολιτικές της ΕΕ για την ύδρευση και συναφή ζητήματα διαπνέονται από την αρχή «το νερό δεν είναι εμπόρευμα», την οποία καθιέρωσε η Οδηγία - Πλαίσιο για τα Ύδατα.
  • Να διακηρύξει ότι η προστασία τού υδάτινου περιβάλλοντος θα υπερισχύει έναντι εμπορικών πολιτικών.
  • Να ξεκινήσει προγράμματα στήριξης όσων δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, για να μην διακοπεί η παροχή νερού σε κανέναν.
  • Να προωθήσει την συμμετοχή των πολιτών σύμφωνα με την οδηγία - πλαίσιο για το νερό.
  • Να νομοθετήσει υπέρ της διατήρησης του ελέγχου τού νερού και των υδάτινων πόρων στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση:
  • Να μην ξεπουλήσει τις εταιρείες Ύδρευσης και αποχέτευσης,
  • Να μην γίνει το νερό από φυσικό αγαθό εμπόρευμα.

Υπογράφουμε όλοι σε αυτή την πρωτοβουλία, (δες σχετικά στο www.poe-deya.gr) για να ακουστεί δυνατά η φωνή μας. Για να έχουν ΟΛΟΙ πρόσβαση σε φτηνό και καθαρό νερό. Να μην γίνει το φυσικό αγαθό εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν.

Υπόγραψε και εσύ.

Το ΝΕΡΟ είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.
Η ΥΔΡΕΥΣΗ και η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣΤ. ΦΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,619,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2053,Αλεξανδρούπολη,8677,Άμυνα,351,Ανακύκλωση,36,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3033,Αστυνομικά,487,Αυτοδιοίκηση,3357,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,99,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,709,Δράμα,117,Έβρος,18660,Εθελοντισμός,254,Εκδηλώσεις,2611,Εκκλησία,1242,Εκπαίδευση,1520,Ελλάδα,1326,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,73,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,638,Εργασία,23,Εργασιακά,305,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,71,Ευρώπη,121,Ζωή και Υγεία,329,Θράκη,769,Ιστορία,234,Καβάλα,196,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,599,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,679,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,147,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,216,Οικολογία,345,Οικονομία,589,Ορεστιάδα,1532,Πανταζίδου,167,Παπανικολόπουλος,276,ΠΑΣΟΚ,277,Περιβάλλον,437,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3917,Πολιτική,1508,Πολιτισμός,225,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6239,Ροδόπη,420,Σαμοθράκη,672,Σαρσάκης,44,Σάτιρα,62,Σουφλί,571,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,290,Σύλλογοι,304,Συνέδρια,143,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,257,Τρίγωνο,71,Τυχερό,54,Υγεία,1110,Φέρες,399,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Η ΔΕΥΑΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Η ΔΕΥΑΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Με το σύνθημα "Μην σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEik1tqbb0zjYRMqF4pcPbc6BTgKmx7iR7QRVZnnXQI9KqB2SZqMrdB0vjsKPNBpxKvZ4epwNk3dJXOt5pfRZeF0PXmrintjXomINo47DzSTnzs2ufAz9P6n2VoJFuhKDEb3tdRhhpj-PiE/s320/Clip_3.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEik1tqbb0zjYRMqF4pcPbc6BTgKmx7iR7QRVZnnXQI9KqB2SZqMrdB0vjsKPNBpxKvZ4epwNk3dJXOt5pfRZeF0PXmrintjXomINo47DzSTnzs2ufAz9P6n2VoJFuhKDEb3tdRhhpj-PiE/s72-c/Clip_3.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/03/i-deyaa-gia-tin-pagosmia-imera-nerou.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/03/i-deyaa-gia-tin-pagosmia-imera-nerou.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων