Περιφερειάρχες: Στόχος μας η ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση

Ξεκινά στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας, το διήμερο 1o Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή των 13 περιφερειών της χώρας (Γ. Σγουρός, Α. Κατσιφάρας, Κ. Αγοραστός, Γ. Μαχαιρίδης, Ν. Γιακαλής

Τέσσερις διαφορετικές απόψεις για το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας τους

Ξεκινά στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας, το διήμερο 1o Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειών της χώρας (Γ. Σγουρός, Α. Κατσιφάρας, Κ. Αγοραστός, Γ. Μαχαιρίδης, Ν. Γιακαλής, Γ. Δακής, Α. Καχριμάνης, Κλ. Περγαντάς, Π. Τατούλης, Στ. Αρναουτάκης, Α. Τζιτζικώστας, Α. Γιαννακίδης, Σπ. Σπύρου), των μελών... του διοικητικού συμβουλίου και των 257 μελών της γενικής συνέλευσης της ΕΝΠΕ, καθώς και πολλών περιφερειακών συμβούλων που θα παραβρεθούν ως παρατηρητές.

Τι θέλουν να «εκπέμψουν» μέσα από το Συνέδριό του οι αιρετοί της Β/βάθμιας Αυτοδιοίκησης;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στην aftodiokisi.gr, περισσότερη περιφερειακή ανάπτυξη για την έξοδο από την κρίση, περισσότερους πόρους για τη σωστή λειτουργία του θεσμού, και καθόλου κρατική παρέμβαση. Άλλωστε, αυτό λέει και το σύνθημα της ΕΝΠΕ για το 1ο Τακτικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό: «Δημιουργούμε ισχυρές Περιφέρειες εξασφαλίζουμε το αύριο της Ελλάδας».

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, η κοινωνική Πολιτική σε Περιφερειακό Επίπεδο, η Αναπτυξιακή πολιτική των Περιφερειών, είναι μερικά από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους αιρετούς άρχοντες, κατά το Συνέδριό τους.

Στο ερώτημα ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που πρέπει να στείλει προς την κυβέρνηση το 1ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης απάντησε:

«Το συνέδριο εναπόκειται σε εμάς. Το συγκροτούμε εμείς και γι αυτό πρέπει να έχουμε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το συνέδριο πρέπει να δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου και την αξιοπιστία του θεσμού, έτσι όπως διαμορφώνεται στη νέα πραγματικότητα. Θεωρώ ότι αυτό το συνέδριο μπορεί να είναι καταλυτικό. Πρέπει να είναι ουσιώδες. Δεν επιτρέπεται να είναι μία επικοινωνιακή παράγκα. Οι παλινωδίες που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα θεωρώ ότι απαξιώνει την ιστορική διαδρομή του θεσμού».

Περιφερειάρχες: Τέσσερις απόψεις για την παράταση της θητείας


Τέσσερις διαφορετικές απόψεις εκφράζουν με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr οι 12 από τους 13 περιφερειάρχες (σ.σ. ο Κλ. Περγαντάς ήταν «άφαντος») αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας τους.

Η μεγάλη πλειοψηφία (έξι), ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Σγουρός που είχε προ ενός έτους ανοίξει το θέμα, δηλώνουν «ουδέτεροι» και ρίχνουν το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση (μάλιστα ο Α' αντιπρόεδρος της ΕΝΠΑ Α. Κατσιφάρας τονίζει ότι ουδέποτε η Ένωση έθεσε τέτοιο θέμα), τρεις απαντούν «ναι μεν αλλά», δύο είναι ξεκάθαρα υπέρ, ενώ ένας (ο Α. Τζιτζικώστας) δεν θέλησε ούτε καν να μπει στη σχετική συζήτηση. Πάντως, κανείς από τους 12 δεν τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Η aftodioikisi.gr, κατηγοριοποίησε τις απαντήσεις των 12 περιφερειαρχών οι οποίες είναι οι εξής:

ΟΙ ΥΠΕΡ:

1) ΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Νομίζω ότι πρέπει να παραταθεί η θητεία. Είμαι υπέρ του συγκεκριμένου ενδεχομένου σκεπτόμενος τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Η προπαρασκευή για την επόμενη προγραμματική περίοδο και η διαχείριση της υφιστάμενης προγραμματικής περιόδου.

2) ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της παράτασης. Και αναφέρω το εξής: Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ τα δύο τελευταία χρόνια κινητοποιήσαμε και τα αποτελέσματα ήταν θετικά όπως αποδείχτηκε από την απορροφητικότητα και την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά σε αυτή τη φάση η σημαντική αυτή προσπάθεια για την πορεία της χώρας μας πρέπει να συνδυαστεί με την προεκλογική περίοδο, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί άλλες προτεραιότητες.

ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ:

1) ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Ένωση Περιφερειών έχει εκφρασμένες και σταθερές θέσεις. Δεν νομοθετεί η Αυτοδιοίκηση, νομοθετεί η Κυβέρνηση. Εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια συζήτηση που δεν αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλά υποκρύπτει άλλες πολιτικές σκοπιμότητες. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η εδραίωση της διοικητικής μεταρρύθμισης και του «Καλλικράτη» και η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που διαχειρίζονται οι Αιρετές Περιφέρειες της χώρας.

2) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΕΝΠΕ κι εγώ προσωπικά ως περιφερειάρχης, δεν έχουμε θέσει ποτέ θέμα παράτασης των εκλογών. Επίσης δεν έχουμε θέσει και θέμα αλλαγής του τρόπου εκλογής των περιφερειαρχών και των δημάρχων. Ακούω μία ζύμωση που γίνεται, ένα νέο προβληματισμό που τίθεται αλλά δεν κατανοώ την πολιτική του αφετηρία και τη βάση. Αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την αυτοδιοίκηση είναι να φέρει την ανάπτυξη στις ελληνικές περιφέρειες.

3) ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο μας. Στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη τον οποίο τοποθετούμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και στο μεγάλο στοίχημα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Το ζήτημα της παράτασης της θητείας είναι ένα θέμα που προς το παρόν δε μας απασχολεί. Οργανώνουμε το χρονοδιάγραμμά μας με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, σύμφωνα με την οποία οι εκλογέςαναμένεται να διεξαχθούν τον επόμενο Ιούνιο.

4) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Είναι θέμα αυτών που ασκούν την εξουσία. Όχι δικιά μας. Αυτοί θα κρίνουν τα θέματα και θα αποφασίσουν.

5) ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Εμείς θα κινηθούμε με βάση ότι πει η Κυβέρνηση. Αυτή παίρνει τις αποφάσεις. Όχι εμείς. Προσωπικά κρατάω ουδέτερη στάση.

6) ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αναφορικά με το ζήτημα της θητείας, είναι ένα ζήτημα που στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν μας αφορά. Εμείς έχουμε λάβει μια συγκεκριμένη εντολή, έχουμε θέσει τη στόχευση και τα χρονοδιαγράμματα και προχωρούμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειάς μας, αξιοποιώντας σε βέλτιστο βαθμό όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.

ΟΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…

1) ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πιστεύω ότι είναι επί της αρχής λάθος η πρόταση για παράταση στη θητεία των αιρετών. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει, κατά την άποψή μου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διενεργηθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ή έστω σε σύντομο χρονικό διάστημα από αυτές.

2) ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Καταρχάς να τονίσω ότι όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά και έχουμε τιμηθεί με την ψήφο – εντολή των συμπατριωτών μας, νιώθουμε ιδιαίτερα χαρά γιατί το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μία επιβράβευση των κόπων μας. Από εκεί και πέρα το θέμα της παράτασης θητείας των αυτοδιοικητικών υπάγεται αποκλειστικά και μόνο στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είναι σαφές όμως ότι η διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές δημιουργεί προβλήματα γιατί έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

3) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Είμαστε αντιμέτωποι με τα εξής δύο αλληλένδετα προβλήματα: Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία του ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι κινδυνεύουν να χαθούν αρκετά δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα. Παρατηρείται συγκεκριμένα υστέρηση της απορροφητικότητας των πόρων. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο η τοπική αυτοδιοίκηση στο Νότιο Αιγαίο αυτή τη στιγμή τρέχει με απορρόφηση 20%. Άρα καταλαβαίνετε ότι αν μπούμε σε μία διαδικασία προεκλογική νομίζω ότι δε θα μπορέσει να ξεπεράσει το 30% ή το 40%, που με απλά λόγια σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χαθούν μόνο από τη δική μας περιφέρεια πάρα πολλά λεφτά. Εγώ έχω δηλώσει ότι δε θα είμαι ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης και δε θα με ενοχλήσει οποιαδήποτε απόφαση για την παράταση της θητείας ή όχι. Η Κυβέρνηση βεβαίως είναι αυτή που αποφασίζει στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά θεωρώ ότι πρέπει να λάβει όλους τους παράγοντες υπόψη της.

ΟΙ «ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ»

1) ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(Δήλωσε ότι «Δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο»).

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,597,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2036,Αλεξανδρούπολη,8344,Άμυνα,341,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,144,Άρθρα - Απόψεις,3004,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3260,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,676,Δράμα,114,Έβρος,18163,Εθελοντισμός,250,Εκδηλώσεις,2489,Εκκλησία,1212,Εκπαίδευση,1453,Ελλάδα,1296,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,628,Εργασία,23,Εργασιακά,287,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,323,Θράκη,733,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,34,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,559,Κοινωνία,88,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,667,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,460,Ξάνθη,209,Οικολογία,337,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1453,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,271,Περιβάλλον,413,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3828,Πολιτική,1456,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6086,Ροδόπη,406,Σαμοθράκη,664,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,541,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,301,Συνέδρια,135,ΣΥΡΙΖΑ,410,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,253,Τρίγωνο,57,Τυχερό,51,Υγεία,1065,Φέρες,387,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Περιφερειάρχες: Στόχος μας η ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση
Περιφερειάρχες: Στόχος μας η ανάπτυξη για έξοδο από την κρίση
Ξεκινά στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας, το διήμερο 1o Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή των 13 περιφερειών της χώρας (Γ. Σγουρός, Α. Κατσιφάρας, Κ. Αγοραστός, Γ. Μαχαιρίδης, Ν. Γιακαλής
http://3.bp.blogspot.com/-1MCXND_Pm1c/URxPffTujAI/AAAAAAAAyCQ/O4wwX97Zq9M/s320/perifereiarxes3.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-1MCXND_Pm1c/URxPffTujAI/AAAAAAAAyCQ/O4wwX97Zq9M/s72-c/perifereiarxes3.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2013/02/perifereiarxes-stoxos-mas-i-anaptyksi-gia-eksodo-apo-tin-krisi.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2013/02/perifereiarxes-stoxos-mas-i-anaptyksi-gia-eksodo-apo-tin-krisi.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων