Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Χρ. Κατσαντούρα για χρυσωρυχεία και "Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη"

Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 14/09/2012 στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό και τον Maximum FM 93,6 ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Κατσαντούρας

του Πασχάλη Δρακόπουλου

Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου 2012 στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό και τον Maximum FM 93,6 ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Κατσαντούρας.

Σε αυτή αναφέρθηκε σε 3 θέματα, την κίνηση «Πρωτοβουλία για την... Ανάπτυξη», τα πρόσφατα δελτία τύπου της δημοτικής παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά" και τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου.

«Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη»

Ο κ. Κολιός ανέφερε ότι ενώ αρχικά ο κ. Κατσαντούρας υπέγραψε το πρώτο κείμενο της Πρωτοβουλίας στα μέσα Ιουλίου 2012 τελικά ακούστηκε ότι αποχώρησε από την ομάδα, στέλνοντας ένα email σε όλα τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

Η επιστολή που εστάλη μέσω email, είχε ως εξής:

«Στην τελευταία μας συνάντηση με θέμα τις Ε.Ο.Ζ. και τα χρυσωρυχεία, τοποθετήθηκα ξεκάθαρα κατά της δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στην Ελλάδα και τη Θράκη γενικότερα αλλά και κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων.

Επίσης εξέφρασα τις διαφωνίες μου για το "σχέδιο ψηφίσματος", θεωρώντας ότι ουσιαστικά με αυτό το κείμενο είμαστε ΥΠΕΡ των χρυσωρυχείων.

Όπως είχα τονίσει προσωπικά, είμαι κατά της επένδυσης, σαν οικογενειάρχης, σαν πολίτης, σαν δημοτικός σύμβουλος αλλά και σαν οικονομολόγος, αφού ο φορέας που έχω εκλεγεί, το "Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος" είναι ΚΑΤΑ της παραπάνω επένδυσης.

Επίσης το κείμενο είναι συκοφαντικό κατά της σημερινής δημοτικής αρχής, αλλά και κατά του δημάρχου και υποκρύπτει αντιπολίτευση εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Τα παραπάνω τα γνωστοποίησα και σε τηλεφωνική μας επικοινωνία την επομένη της συγκεντρώσεως.

Δυστυχώς, το εκ των προτέρων δήθεν σχέδιο ανακοίνωσης, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις και τις ανακοινώσεις του κ. Παπανικολόπουλου, του ΑΛΕΞ και όσων άλλων θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Επιβεβαιώνονται έτσι οι ψίθυροι που κυκλοφορούσαν για τους σκοπούς και τους στόχους της πρωτοβουλίας.

Μετά τα παραπάνω δηλώνω ότι η ΠΡΩ.Π.ΑΝ. δεν με εκφράζει σαν κίνηση πολιτών και ΑΠΟΧΩΡΩ από αυτήν.

Δυστυχώς ο χρυσός δεν μας έφερε πιο κοντά.

Χρήστος Κατσαντούρας»

Ο κ. Κατσαντούρας αναφέρθηκε στο βασικό θέμα των χρυσωρυχείων λέγοντας ότι το μεν περιβαλλοντικό κομμάτι έχει αναλυθεί πάρα πολύ, μάλιστα επειδή ήρθε πρόσφατα και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. η Οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες για να εκφραστεί η γνώμη των φορέων αυτών, εκεί αναφέρονται πάρα πολλά πράγματα για το θέμα αυτό.

Ο ίδιος θέλησε να αναφερθεί στο οικονομικό κομμάτι της επένδυσης το οποίο, δυστυχώς, είναι ελάχιστα φωτισμένο και υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για τις θέσεις εργασίας, για το κόστος της επένδυσης, για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, για τις δαπάνες που έχει κάνει μέχρι τώρα, για τη φορολογία που λέει ότι θα πληρώσει και ένα σωρό άλλα θέματα.

«Στην Πρωτοβουλία Πολιτών αυτή για την Ανάπτυξη, ή ΠΡΩ.Π.ΑΝ., κλήθηκα από κάποιους φίλους κάπου στις αρχές Ιουλίου και πήγα στη 2η συνάντηση, αφού είχε προηγηθεί μία πρώτη.

Εκεί άκουσα κάποια πράγματα ότι σκοπεύουμε να βοηθήσουμε ώστε να ακουστεί ο ορθός λόγος για θέματα επενδύσεων, να γίνει συζήτηση, να αναλύονται κάποια θέματα ειδικά τα οποία κάποιοι παντελώς άσχετοι βγαίνουν και αναλύουν σε μέσα ενημέρωσης, πράγμα που με εξέφραζε, μάλιστα επειδή αφορούσε γενικότερα και τον Έβρο αλλά και την Θράκη ανταποκρίθηκα ακόμα πιο άμεσα γιατί θεώρησα ότι δεν καλύπτει μόνο την περιοχή του δήμου στον οποίο είμαι δημοτικός σύμβουλος και ανήκω και σε μία παράταξη.

Στην επόμενη συνεδρίαση ήρθε ένα σχέδιο ψηφίσματος για τα θέματα των Χρυσωρυχείων στο οποίο εγώ είχα κάθετη αντίδραση. Είχα την εντύπωση ότι αυτό το σχέδιο ανακοίνωσης ήταν στο ίδιο μήκος κύματος ήδη με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο κ. Παπανικολόπουλος και το αθλητικό σωματείο ΑΛΕΞ, επίσης ήρθαν στα αφτιά μου διάφορες πληροφορίες ότι κάποια από τα μέλη ή συγγενείς αυτών που συμμετείχαν στην ‘Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη’ είναι ήδη υπάλληλοι των χρυσωρυχείων. Όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι αντίθετα με αυτά που πιστεύω τόσα χρόνια και μετά από αυτό δήλωσα την παραίτησή μου στην οποία άλλωστε ούτε επίσημα είχα συμμετάσχει γιατί ήταν μία άτυπη, δεν υπήρχε ούτε καταστατικό ούτε νομική μορφή για την "Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη"», ανέφερε ο κ. Κατσαντούρας.

Ο κ. Κολιός τον ρώτησε αν διαπίστωσε ότι το κείμενο αυτό είχε ως στόχο να υλοποιηθεί η επένδυση χρυσού, και ο κ. Κατσαντούρας συμφώνησε τονίζοντας ότι και το κείμενο εκεί παραπέμπει. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι είχε πάρα πολλά υπονοούμενα και συκοφαντικές εκφράσεις για τη δημοτική αρχή στην οποία έχει εκλεγεί και υπηρετεί αλλά και κατά του δημάρχου προσωπικά.

Επειδή άκουσε χθες (σ.σ. Πέμπτη 13/9/2012) και τον κ. Λασκαράκη να απαντά σε ερώτηση γιατί δεν το υπέγραψε ο ίδιος, ο κ. Σουκουλιάς, ο κ. Αμπατζής (σ.σ. και ο κ. Γαλάνης), μπορεί να μιλήσει μόνο για τον εαυτό του ότι οι λόγοι που δεν υπέγραψε αναπτύσσονται στο παραπάνω email. Όσον αφορά την άποψη Λασκαράκη ότι πιέστηκε, ασχολείται με τα κοινά αρκετά χρόνια, έχει άποψη, την εκφράζει με θάρρος, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν οπότε δεν υπάρχει θέμα ότι πιέστηκε από κάποιον και για κάποιο λόγο.

Δελτία τύπου της παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Σχετικά με το Δελτίο Τύπου της παράταξής "μαζί Πάμε Μπροστά" (σ.σ. αναφέρεται στο πρώτο δελτίο τύπου που απαντά στο δελτίο τύπου της ΠΡΩ.Π.ΑΝ.), ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι η παράταξή του, «Πόλη και Πολίτες» είναι η πρώτη που από το 2006 στο κεφάλαιο που αναφερόταν στο περιβάλλον έγραφαν ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης πρέπει να ηγηθεί του κινήματος κατά των Χρυσωρυχείων και να συμπαρίσταται σε όλες τις δικαστικές ενέργειες που γίνονται απ’ τα Χρυσωρυχεία εναντίων κάποιων πολιτών και κινήσεων πολιτών, και οι υπόλοιποι το ανακάλυψαν πολύ μεταγενέστερα, δεν μπαίνει στην κόντρα αν η ιδέα ήταν του κ. Λασκαράκη ή όχι.

Τον πειράζει ένα πράγμα, αν και παρέμεινε λίγο καιρό και δε θεωρούσε τον εαυτό του μέλος της "Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη", στην ανακοίνωση που έβγαλε η παράταξη (σ.σ. αναφέρεται στο δεύτερο δελτίο τύπου της παράταξής που απαντά σε δελτίο τύπου του κ. Λασκαράκη για τη σύνταξη του προγράμματος της παράταξής πριν τις εκλογές του Νοέμβρη 2010) αν το διαβάσει κάποιος βγαίνει εκτός εαυτού.

Χαρακτηριστικά λέει:
«Για την παράταξη "μαζί Πάμε Μπροστά" λέω, αυτοί την βγάλανε (σ.σ. την ανακοίνωση) για τον κ. Λασκαράκη, δεν με νοιάζουν τα ενδοπαραταξιακά τα δικά τους, άλλωστε είναι ελάσσων αντιπολίτευση, τόσο αριθμητικά αλλά και στην πράξη πιστεύω, δεν μπορεί να γράφει όμως μέσα ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Πρωτοβουλίας άσκησαν εξουσία σαν μέρος του συστήματος εξουσίας των τελευταίων 30 ετών. Δεν μπορεί να μην είναι υπεύθυνοι για την κρίση που διέρχεται η χώρα, ότι είναι αντιαισθητικό και απωθητικό να μιλάνε για ανάπτυξη για το μέλλον της χώρας και του νομού και το βιογραφικό του καθενός μας είναι γνωστό, λέει, και να πάψουν να είναι υποκριτές".

Εγώ ήθελα να πω ο κ. Κογιομτζής και ο κ. Ραπτόπουλος που είναι επικεφαλείς της παράταξης αυτής, δεν άσκησαν εξουσία; Ξέρουμε πολύ καλά τι αξιώματα είχανε. Να πάμε στο βιογραφικό τους; Ο κ. Ραπτόπουλος ήταν πρόεδρος της Τοπικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φερών, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έβρου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο κ. Κογιομτζής 12 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος απ’ τα οποία 10 χρόνια αναπληρωτής νομάρχης, έτσι λοιπόν αν ψάξουν οι περισσότεροι από αυτούς που αναφέρονται ήταν στο χώρο τον δικό τους και στην παράταξή τους».

Οικονομικά στοιχεία της επένδυσης χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου

Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Μηταράκη, αλλά και κάθε μέλος της κυβέρνησης ο κ. Κατσαντούρας ανέφερε ότι έχουν το δικαίωμα να υποστηρίζουν τις επενδύσεις που νομίζουν ότι είναι επωφελείς για τον τόπο, άλλωστε το ίδιο πράττουν τα τελευταία 15 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις για το θέμα των χρυσωρυχείων, το θέμα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται το αυτονόητο και δημοκρατικό να ερωτάται η τοπική κοινωνία.

Υπάρχει αρκετή πληροφόρηση γύρω από το θέμα των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων, ο ίδιος ασπάζεται τις απόψεις οι οποίες λένε ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον. Χωρίς να είναι ειδικός και έχοντας διαβάσει την Περιβαλλοντική Μελέτη, βλέπει πράγματα τα οποία τον βάζουν σε πάρα πολλές σκέψεις και ανησυχίες, μιλάμε για τεράστιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον οι οποίες δεν μπορεί να είναι χωρίς αποτέλεσμα, όπως και η χρήση του κυανίου.

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία του έργου, είπε ότι σαν Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ιδίως το Περιφερειακό Τμήμα της Θράκης, μετά από πρωτοβουλία δική του και του προέδρου κ. Μαλτέζου Μενέλαου, ξεκίνησε μία πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν κάποια στοιχεία τα οποία θα προβληθούν στις συζητήσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για στοιχεία για τα οποία υπάρχει άγνοια όπως το θέμα του αριθμού των εργαζομένων, το αν θα φορολογούνται και πόσο τα χρυσωρυχεία, το ποιο θα είναι το τελικό όφελος για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Έχουν γίνει μελέτες, κατ’ εντολή των Χρυσωρυχείων, δύο απ’ το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (απ’ τους καθηγητές Παναγόπουλο και Καλιαμπάκο, μία το 2003 και μία το 2010) για το κοινωνικό κόστος και όφελος του μεταλλευτικού έργου του Περάματος. Επίσης, ο καθηγητής κ. Διονύσης Χιόνης της σχολής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και αυτός έχει εκπονήσει μία μελέτη για λογαριασμό των Χρυσωρυχείων. Αυτά παρ’ ότι τα έχουν ζητήσει επίσημα σαν φορέας το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, αλλά και ο ίδιος προσωπικά ο κ. Κατσαντούρας, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό και δεν δίνονται ούτε από την εταιρεία ούτε απ’ τους καθηγητές που τις συνέταξαν παρότι στις ιστοσελίδες και του Πολυτεχνείου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διαφημίζονται σαν Ερευνητικά Προγράμματα, η τοπική κοινωνία δεν έχει γνώση.

Ο κ. Κατσαντούρας συνεχίζει λέγοντας:
«Ξέρουμε ότι ο αριθμός των εργαζομένων ξεκίνησε από 100 και έχει φτάσει τους 200 άμεσα εργαζόμενους στη λειτουργία του χρυσωρυχείου. Αυτό κατά τη διάρκεια της πορείας υλοποίησης του έργου, τραβιέται συνέχεια και μεγαλώνει. Τελικά η άποψή μου είναι ότι έγινε ακριβώς μόνο και μόνο για να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για στρατηγικές επενδύσεις (σ.σ. το γνωστό Fast Track), ότι πρέπει να έχει 200 εργαζόμενους για να υπαχθεί εκεί. Πιστεύω ότι μία από τις αιτίες ήταν εκείνη.

Επίσης θέλω να αναφερθώ στο θέμα των εργαζομένων. Υπάρχουν ένα σωρό φυλλάδια και διαφημίσεις της εταιρείας τα οποία έρχονται σε αντίφαση το ένα με το άλλο. Μάλιστα, ψάχνοντας στο site της εταιρείας, υπάρχει ένα ενημερωτικό δελτίο για τους επενδυτές από τη μητρική εταιρεία Eldorado Gold, που αναφέρεται σαν "Perama Hill Project, Greece" στο οποίο γράφει ότι η τοποθεσία του έργου (location) ήταν Eastern Thrace (Ανατολική Θράκη), τόσο καλά μας ξέρουν οι άνθρωποι και πολύ σοβαρά ασχολούνται μαζί μας».

Από φυλλάδιο της εταιρείας Eldorado Gold με τίτλο: "Παρουσίαση της Eldorado Gold Corporation
για τις δραστηριότητες της παγκοσμίως" (Πηγή: www.tgm.gr)

Αναφέρεται κατά κόρον για την εταιρεία ότι τα κέρδη που θα αποφέρει για το δημόσιο από τη φορολογία θα είναι 234 εκατ. ευρώ. Υπολογίζει προφανώς τα 660 εκατ. ευρώ έσοδα (τζίρο) με 40% φορολογικό συντελεστή. Μα για τα εισοδήματα του 2011 για τις ανώνυμες εταιρείες ο συντελεστής φορολόγησης είναι 20%. Άρα παραπληροφορούν και εδώ.

Φορολογία ΑΕ – Νόμος 3943/2011, Άρθρο 14, Παράγραφοι 9 &10 – μειώνεται στο 20% (από 23%) για τα εισοδήματα οικονομικού έτους 2012 και μετά ο φορολογικός συντελεστής που θα εφαρμόζεται στο σύνολο των κερδών των νομικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. (ημεδαπές Α.Ε. και Ε.Π.Ε., αλλοδαπές επιχειρήσεις, δημόσιες, δημοτικές κ.λπ.).

Να πάμε παραπάνω, στον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα; Έχει επικαιροποιηθεί με ένα νομοθετικό διάταγμα του 1973 (σ.σ. Ν.Δ. 210/1973) που το υπογράφει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος σαν πρόεδρος της δημοκρατίας. Εκεί, στο άρθρο 94, λέει ότι ο κύριος του μεταλλείου μπορεί να το παραχωρήσει σαν υποθήκη σε τράπεζες για να πάρει δάνεια, κλπ. παρότι δεν έχει την κυριότητα του εδάφους.

Άρθρο 94, Ν.Δ.210/1973 Περί Μεταλλευτικού Κώδικα

Και στο άρθρο 84 για το μίσθωμα, λέει ότι "όταν υφίσταται επεξεργασία το μετάλλευμα, τα έσοδα του δημοσίου είναι 1%", καταλαβαίνετε για τι μικροποσά μιλάμε και όχι αυτά τα τεράστια που διαφημίζονται.

Άρθρο 84, Ν.Δ.210/1973 Περί Μεταλλευτικού Κώδικα

Στον ισολογισμό του 2010 της εταιρείας όλο το πάγιο ενεργητικό της εταιρείας, που αναφέρεται σε έξοδα εγκαταστάσεως, έξοδα ερευνών και ανάπτυξης, παραχωρήσεις και δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όλα αυτά ανέρχονται συσσωρευτικά σε 2.200.000 ευρώ, και μετά τις αποσβέσεις που είναι 1.063.000 είναι καθαρά 1.144.000 ευρώ. Πού είναι τα 40 εκατ. ευρώ που διαφημίζουν ότι έχουν ξοδέψει εδώ πέρα για την προβολή του έργου, για παροχές προς την τοπική κοινωνία, κλπ;

Ισολογισμός 31/12/2010 της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. (ΦΕΚ ΑΕ-EΠΕ 9278 – 01.09.2011 στις 22.11.2011 – Ισολογισμοί ΑΕ Σελ.6)

Στις παρατηρήσεις, ο ορκωτός λογιστής που υπογράφει τον ισολογισμό, ο κ. Μπρεγιάννης Σταύρος, λέει ότι: "συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 47 του κωδικοποιημένου Ν. 2190/20". Αυτός ο νόμος λέει ότι όταν τα ίδια κεφάλαια μιας εταιρείας πέσουν κάτω από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί ο υπουργός να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της. Στους τελευταίους 3 ισολογισμούς γράφει αυτό. Στην επόμενη χρονιά, η εταιρεία κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση. Πού είναι λοιπόν ο μεγάλος κολοσσός που μας λένε που έχει τα απεριόριστα κεφάλαια και μεγάλη οικονομική δυνατότητα;

Ισολογισμός 31/12/2010 της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. – ΦΕΚ ΑΕ-EΠΕ 6729 – 01.07.2010 στις 27.08.2010 – Ισολογισμοί ΑΕ Σελ. 3

Ο χρυσός είναι κατεξοχήν χρηματιστηριακό προϊόν, έχει τεράστιες διακυμάνσεις: το 2004 είχε 416 ευρώ, το 2008 855, το 2010 1017 ευρώ και ανεβαίνει. Η εξέλιξη του έργου θα είναι 8-10 χρόνια, αν στο διάστημα αυτό έχουμε μία αντίστροφη, απότομη πτώση της τιμής του χρυσού, ποιός μας λέει ότι θα τελειώσει η επένδυση και δεν θα την παρατήσουν έτσι και θα φύγουν αν είναι οικονομικά ασύμφορη; Ανώνυμη εταιρεία είναι, ιδιώτες είναι, σκοπεύουν στο κέρδος, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που προσδοκά να κερδίσει μπορεί να το εγκαταλείψει και να φύγει.

Ιστορικές τιμές χρυσού 2000-2012 (Πηγή: kitko.com)

Στις 10/9/2012 η Αποκεντρωμένη Μακεδονίας - Θράκης μέσω του διευθυντή Δασών νομού Έβρου παραχωρεί πάλι στην εταιρεία να κάνει 20 ερευνητικές γεωτρήσεις στο Πέραμα, κατ’ εντολή του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, άλλες 23 ερευνητικές γεωτεχνικές γεωτρήσεις σε συνέχεια των προηγουμένων 20 που είχαν δοθεί. Θα γίνουν μάλιστα σε βάθος 1.150 μέτρων με μέγιστη διάμετρο διάτρησης 125 mm, εγώ δεν είμαι ειδικός αλλά τι ψάχνουν; Πετρέλαιο ή να κάνουν εργοστάσιο χρυσού; Λέει μάλιστα "με σκοπό την εδαφοτεχνική έρευνα για τη λεπτομερή διερεύνηση των γεωλογικών και γεωτεχνικών συνθηκών στην περιοχή του έργου και τον καθορισμό των συνθηκών θεμελίωσης των επιμέρους μονάδων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων". Δηλαδή θεωρούν αυτοί σίγουρο ότι έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα και κάνουν γεωτρήσεις πού θα στήσουν το εργοστάσιο.

Άδεια διενέργειας 23 ερευνητικών γεωτεχνικών γεωτρήσεων (10/09/2012 ΑΔΑ: Β4Θ6ΟΡ1Υ)

Προσκαλώ τους πολίτες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στην Κομοτηνή, και στο Δημοτικό Συμβούλιο να προσέλθουν μαζικά, να το παρακολουθήσουν, να εκφέρουν απόψεις πιο μπροστά αν έχουν στους φορείς οι οποίοι θα συμμετάσχουν εκεί για να γίνει μία τεκμηριωμένη συζήτηση και οι απόφαση που πιστεύω θα ληφθεί και από τα δύο όργανα θα είναι κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατά της Επένδυσης Χρυσού.

Η πορεία μας και οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι προς το σκέλος το νομικό, το οποίο θα αναλάβουν κάποιοι ειδικοί, αν έχει παραβιαστεί ή αν εφαρμόζεται όπως πρέπει η νομοθεσία για την όλη ιστορία των μεταλλείων, και απ’την άλλη δυναμικά ο κόσμος και όλοι μας πρέπει να αντιδράσουμε γιατί αν ήταν μια επένδυση η οποία θα είχε κάποιες επιπτώσεις περιβαλλοντικές για 2-5 χρόνια, έλεγα εντάξει εμείς είμαστε στο προσδόκιμο ζωής μέσα, θα είμαστε εμείς. Αυτό όμως θα διαρκέσει δεκάδες χρόνια, θα έχει επιπτώσεις στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τέτοια σοβαρή ενέργεια που θα αποβεί σε βάρος τους.

Έτσι τελειώνει η συνέντευξη του κ. Κατσαντούρα, την οποία μπορείτε να ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Πασχάλης Δρακόπουλος

Κάνοντας και δύο προσωπικά σχόλια:

1. Ο κ. Κατσαντούρας συμφωνεί με την κριτική που ασκεί η παράταξή μας περί απόλυτης σύνταξης με τις απόψεις Ανθίμου και "Πολιτεία Θράκης" και ότι το δελτίο τύπου της "Πρωτοβουλία Για Την Ανάπτυξη" έχει ως στόχο την προώθηση της επένδυσης της "Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε." στο Πέραμα.

2. Είναι πολύ άδικος όταν αναφερόμενος στην παράταξή μας («Για την παράταξη "μαζί Πάμε Μπροστά" λέω, [...] δεν με νοιάζουν τα ενδοπαραταξιακά τα δικά τους, άλλωστε είναι ελάσσων αντιπολίτευση, τόσο αριθμητικά αλλά και στην πράξη...») προσβάλλει τις προσπάθειες όλων μας, που μόνο κίνητρο έχουν την προσφορά στη διαφάνεια και στην ενημέρωση των συνδημοτών μας. Το έχει ομολογήσει μάλιστα και ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο, ότι στο παρελθόν πολλές φορές οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ενημερωνόντουσαν για τις εισηγήσεις από την ιστοσελίδα μας αφού δεν τις μοίραζε σε όλους εκτυπωμένες η δημοτική αρχή. Την προσφορά μας αυτή στον τομέα της διαφάνειας δεν την είχε καμία παράταξη αντιπολίτευσης στο παρελθόν, ελπίζω να την ξεπεράσει κάποια άλλη στο μέλλον. Για την αναφορά του αυτή πιστεύω ότι μας οφείλει ένα συγγνώμη.


ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 6 σχόλια
 1. ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΟ ΩΡΑΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ!!! ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 25 ΑΤΟΜΩΝ!!!! ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΛΗΚΑΡΑ!!! ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΛΕΣ!!!! ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ !!! ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΘΑΥΜΑΖΩ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ Ο ΑΚΕΔΑΣΤΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥ!!!! ΤΟΥ ΕΤΑΞΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕΛΩΝΙΑ!!! ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΔΩΝΟΥΝ ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΑΔΩΝΕΙΣ ΜΕ 2000 ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ?????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΕ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ !!! ΕΓΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΟΥΡΑ??? ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ???? ΕΤΣΙΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ Ο ΛΑΜΠΑΚΗΣ.... ΤΟΥΣ "ΑΝΤΡΕΣ" ΚΑΙ ΤΑ "ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 30.000 ΕΥΡΩ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΝΟ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ. ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ. ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ. ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ. ΠΑΝΩ ΑΠΌ 200.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΟΥ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ. Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε μεγάλα έργα και μεγάλα κονδύλια προς την πόλη αυτή. Αγαπητοί τοπικοί παράγοντες σοβαρευτείτε, δεν θα προσφέρετε έργο μέσα από τα μπλόγκς, αλλού σας θέλουμε και επειγόντως...Ο κόσμος πεινάει και εσείς παλεύετε ποιός θα κερδίσει στην επικοινωνία και τις εντυπώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,9,Αγροτικά,564,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2015,Αλεξανδρούπολη,8052,Άμυνα,328,Ανακύκλωση,33,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,140,Άρθρα - Απόψεις,2985,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3120,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,801,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,90,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,181,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,651,Δράμα,114,Έβρος,17706,Εθελοντισμός,246,Εκδηλώσεις,2421,Εκκλησία,1191,Εκπαίδευση,1392,Ελλάδα,1273,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,63,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,618,Εργασία,21,Εργασιακά,274,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,320,Θράκη,683,Ιστορία,216,Καβάλα,182,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,534,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,664,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,458,Ξάνθη,203,Οικολογία,327,Οικονομία,578,Ορεστιάδα,1386,Πανταζίδου,159,Παπανικολόπουλος,270,ΠΑΣΟΚ,270,Περιβάλλον,403,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3719,Πολιτική,1435,Πολιτισμός,217,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,5910,Ροδόπη,390,Σαμοθράκη,651,Σάτιρα,62,Σουφλί,501,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,285,Σύλλογοι,298,Συνέδρια,130,ΣΥΡΙΖΑ,407,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,251,Τρίγωνο,53,Τυχερό,51,Υγεία,1033,Φέρες,377,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Χρ. Κατσαντούρα για χρυσωρυχεία και "Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη"
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Χρ. Κατσαντούρα για χρυσωρυχεία και "Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη"
Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 14/09/2012 στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό και τον Maximum FM 93,6 ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Χρήστος Κατσαντούρας
http://4.bp.blogspot.com/-LsxnCwAaBKA/UFS9Q7-YwgI/AAAAAAAAekQ/3Dq8avmjH5I/s200/katsantouras.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-LsxnCwAaBKA/UFS9Q7-YwgI/AAAAAAAAekQ/3Dq8avmjH5I/s72-c/katsantouras.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/09/katsantouras-gia-chrysoryhia.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/09/katsantouras-gia-chrysoryhia.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων