Άνθιμος: «Εθνική Αναπτυξιακή Πολιτική έχει ανάγκη η Ελληνική Θράκη και όχι ΕΟΖ»

Άρθρο - παρέμβαση του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου σχετικά με τις προσπάθειες δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη:

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη το 3ο χρηματοοικονομικό συνέδριο από το "Economic Forum of Thrace". Όσο κι αν προσπάθησε να πείσει η πλειάδα των "φιλελλήνων" ομιλητών περί της ευεργετικής προσφοράς της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (Ε.Ο.Ζ.) στην περιοχή, τελικά δεν τα... κατάφερε. Ίσως γι’ αυτό εφέτος επιστράτευσε μερίδα τοπικών επαγγελματιών προκειμένου η "προώθηση" των προϊόντων τους να καταστεί ασπίδα ή προπέτασμα καπνού ή πρόγευση ενός μελλοντικού οικονομικού παραδείσου.

Η εμμονή στην ιδεοληψία θεσμοθέτησης Ε.Ο.Ζ. στη Θράκη είναι άκρως επικίνδυνη και διόλου αθώα. Η διαφοροποίηση του γεωγραφικού μας διαμερίσματος από την υπόλοιπη Πατρίδα μας θα είναι απαρχή εδαφικής ανεξαρτητοποιήσεως.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η Ε.Ο.Ζ. στη Θράκη θα είναι κάπως οικονομικά ευεργετική, τελικά θα αποτελέσει ομολογία ελλιποβαρούς σχέσεως της περιοχής με τον εθνικό κορμό, με εθνικά τραγικές συνέπειες. Θυμόμαστε όλοι, ότι υπήρξαν ευεργετικοί Αναπτυξιακοί Νόμοι για την περιοχή μας, αλλά δυστυχώς σκυλεύτηκαν. Υπάρχουν ακόμα τρόποι για την διακοπή της οικονομικής αιμορραγίας της βορείου Ελλάδος προς τις πέριξ βαλκανικές χώρες. Όχι όμως μόνο η Θράκη! Για το όνομα του Θεού! Ας μην ανοίξουμε την πόρτα σε κατεστρωμένα "σχέδια επί χάρτου" που η επίκαιρη οικονομική δυσπραγία "βολεύει" την ύποπτη εφαρμογή τους.

Οι "οικονομικοί παράδεισοι", οπουδήποτε εφαρμόσθηκαν άφησαν πίσω τους ερείπια για τους γηγενείς και πλούτο για τους αλλοδαπούς επενδυτές. Άραγε, σκεφτήκαμε σοβαρά γιατί δεν επιλέγεται για Ε.Ο.Ζ. η νότια Βουλγαρία;

Η μετατροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης σε Ε.Ο.Ζ. θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ενότητα του Ελληνικού Κράτους, θα τεμαχίσει και θα κατακερματίσει την ολότητα της Ελληνικής Επικράτειας σε αυτόνομες περιοχές, "Ομοσπονδίες", "Ζώνες" και "Περιφέρειες" και θα καταργήσει την συνταγματική δέσμευση της ενιαίας και συνολικής έκφρασης του Ελλαδικού χώρου. Οι σύγχρονες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει η Χώρα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Η ελληνική Θράκη έχει ιδιαιτερότητες και ιδιοπροσωπία, γνωστά σε όλους, φίλους και εχθρούς, που δεν επιτρέπουν την οικονομική διαφοροποίησή της από τον εθνικό κορμό.

Στην ευαίσθητη Περιφέρεια ΑΜΘ, την αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να ασκεί στο σύνολό της, η επίσημη Ελληνική Πολιτεία και οι θεσμικοί γηγενείς εκπρόσωποί της, με στόχους την ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και την επένδυση στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της.

Υπάρχουν νόμοι, μέτρα, σχεδιασμοί και "εργαλεία" για την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η θεσμοθέτηση Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας θα είναι μία ομολογία ότι χάνουμε την μάχη και παραδινόμαστε ως κοινωνία σε τρίτους επικυρίαρχους.

Δεν σκιαμαχώ με εχθρούς, δεν οσφραίνομαι συνωμοσίες γύρω μου, αλλά, ούτε βαυκαλίζομαι με έωλες ψευδαισθήσεις. Ας σοβαρευτούμε. Υπήρξαν και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας μας υγιείς τοπικισμοί… που όταν έγινε αντιληπτό ότι κάποιοι καταλλήλως τους "αξιοποιούσαν" υπεστάλησαν εν μιά νυκτί.

Δεν είναι καιρός για απομονωτισμούς. Το σοβαρό πρόβλημα της Θράκης, είναι άλλης μορφής και όχι τόσο οικονομικό, ή τουλάχιστον είναι οικονομικό όσο είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιμένω και θα συνεχίσω εντονώτερα να επιμένω, ότι το προβατόσχημο "Economic Forum of Thrace" και η προώθηση των απόψεών του θα είναι η καταστροφή της ιδιοπροσωπίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας της Θράκης.

Για να πέσουν τα προσωπεία, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές να δημοσιοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του Forum. Πόσα και ποιά είναι τα μέλη του; Ποιές δράσεις, ποιά έργα, ποιές πρωτοβουλίες του Forum συνοδεύουν την προώθηση της Ε.Ο.Ζ.; Ο λαός μας οφείλει να τα πληροφορηθεί, προκειμένου να αξιολογήσει την συνολική πρόταση στην περιοχή. Ας σταματήσει πια ο κλεφτοπόλεμος που διεξάγεται "εν κρυπτώ και παραβύστω" από μια Κυρία, πίσω από την πλάτη μας, κάτω από τα πόδια μας, χωρίς να αρθρώνεται επίσημα και υπεύθυνα ολοκληρωμένη πρόταση. Επιμένω σ´ αυτό, επειδή όσοι ζούμε στη Θράκη αγωνιούντες και αγωνιζόμενοι για το μέλλον της, τρομάζουμε όταν βιώνουμε ξαφνικά την εισβολή διαφόρων "σωτήρων" της οι οποίοι δεν έχουν διαχρονική και σταθερή παρουσία στον τόπο μας, ούτε προτείνουν διάφανους στόχους. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύματα καθιστούν αμφιλεγόμενες μέχρι και ύποπτες τις εν λόγω "σωτήριες" αυτές διασυνδέσεις.

Στη Θράκη υπάρχουν και λειτουργούν Θεσμοί, Φορείς, Οργανισμοί, υπάρχουν και οι πολίτες της που σηκώνουν το βάρος της προοπτικής και του μέλλοντός της.

Ας μην λησμονούμε, τέλος, την γνωστή στους Έλληνες προειδοποίηση, που ήταν ο πραγματικός φόβος του Λαοκόοντα: "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας…".

Και ο δικός μας φόβος δεν είναι ανυπόστατος, ούτε φανταστικός…

Εύχομαι να μην χρειαστεί να τον επεξηγήσω περισσότερο αναλυτικά.

✥ Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

BLOGGER: 11 σχόλια
 1. Μηπως τελικα πρεπει να γινει μηνησσ για τις απιστευτες αναληθειες και συμπεριφορες Τριτοκοσμικες απο ιερεις που ξεχνουν ποιο ειναι το καθηκον τους!
  Ας μην ξεχνουμε οτι την Κωνσταντιπολη τη χασαμε απο εναν ματαιοδοξο Γεναδιο που ουρλιαζε στους δρομους καλυτερα το φεσι παρα την μητρα! Μα επιτελους ας βγει η κυρια αυτη να μιλησει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποιό νομίζεις , 9.56μ.μ., είναι το καθήκον των ιερέων;
  Να μη μιλούν για τίποτε;
  Πολύ καλό το άρθρο-παρέμβαση του σεβασμιώτατου.
  Περιμένουμε κι άλλες παρεμβάσεις και σε άλλα θέματα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ιερεας εχει καθηκον να ειναι προτυπου καλου και ειληκρινους ανθρωπου και τιποτα αλλο, δεν ειναι ουτε οικονομολογος ουτε νομικος ουτε πανταχου παρων για να εχει γνωσεις για τα παντα, ελεος πια! αντικειμενικοτητα δεν υπαρχει σε αυτον τον τοπο, δεν θα βρεθει κανεις να του πει οτι κανει κακο στον τοπο του! Τοσα χρονια απο τεμπεληδες και κλεφτες του κρατους περιτρυγρζομαστε ερχεται καποιος να κανει καλο και πεφτουνε σαν κορακια πανω του και χρισημοποιουνε εναν ιερεα που του αρεσει να ειναι στα ΜΜΕ! αν εχει αποδειξεις ας τις βγαλει δεν μιλαμε με υπονουμενα! Αισχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αλήθεια τι έχει μεγαλύτερη σημασία,το περιεχόμενο των λεγομένων του ή η ιδιότητα του:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτελους, ηρθε ενας αληθηνος πατριωτης και πρωτη φορα στα ιστορικα της θρακης μας βρισκεται θετικα στο επικεντρο, η ιερη Σαμοθρακη επισκεπτεται απο πολιτισμενους τουριστες και ως επι το πλειστον ακαδημαικους και αρχισαμε παλι τα ιδια! η ζηλια και ο φθονος του Ελληνα δεν εχει ορια, ας κοιταξουμε στο καθρεφτη να δουμε την αληθεια και ποιος κατεστρεωε τον τοπο! βαλτε τους παπαδες να κανουνε αληθηνο εργο αγαππης και μην τους αφηνετε στο δρομο σαν τον Γεναδιο που επειδη ηθελε να γινει Πατριαρχης προδωσε ολοκλρο Λαο! Μονο ειληκρηνη και μεθοδευμενη δουλεια θα μας βγαλει απο την μιζρια, και επικροτω τον κυριο επανω, επιτελους οχι πια υπνοουμενα σε αυτην την χωρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κλασικό κουτσομπολιό όπως το συνηθιζουν βεβαια. αυτος ομως ειχε πει οτι δενθα ξαναμιλησει τι εγινε τωρα και εγινε παλι λαλιστατος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. - Είσαι άνεργος;
  - Είσαι καταχρεωμένος;
  -Δεν έχεις φράγκο να πάρεις γάλα στα παιδιά σου; - Σου παίρνουν το σπίτι;
  - Είσαι έτοιμος να πηδήξεις από το μπαλκόνι; Τώρα μπορείς να ανασάνεις!
  Τώρα μπορείς να κοιτάξεις προς το μέλλον με μια νέα, πιο αισιόδοξη ματιά!
  Γιατί; Μα φυσικά γιατί θα σε σωσει ο δήμαρχος των μεγάλων "ΘΑ" ο ένας και αναπανάληπτος, ο μοναδικός: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Απόψεις πολλές, απόψεις καλές.
  Απόψεις σταθερές;
  Τα χρυσορυχεία είναι καταστροφή για το περιβάλλον και τον τόπο ή είναι ανάπτυξη;
  Απαντήσεις υπάρχουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ04 Ιουλίου, 2012 00:17

  Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες....είναι πολύ εύκολο να γράφετε ένα σχόλιο και να το δημοσιεύετε πίσω από την ανωνυμία σας και χωρίς καμιά υπογραφή!
  Ο Μητροπολίτης μας το υπέγραψε! Αλλά εσείς που τον κατηγορείτε για μιζέρια και οτιδήποτε άλλο, που θεωρείστε ενημερωμένοι, κάντε τον κόπο και διαβάστε το περιοδικό crash του περασμένου μηνός και δείτε για το άρθρο που μιλάει για τη Θράκη και για τις διαπλοκές.....
  και μετά ξανά απαντήστε!
  Με συγχωρείτε, αλλά βλέπετε πολύ επιφανειακά τα πράγματα, και βέβαια κατηγορείτε τον Μητροπολίτη για το ίδιο σας το ελλάτωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τελικά κατά της ΕΟΖ είναι και ο Λαμπάκης.όταν ηταν υπερ μηπως ηταν συγγενικο του προσωπο στο παιχνιδι και επειδη τωρα εφυγε ανε γεια ΕΟΖ; και εγω κατα ειμαι αλλα μια γραμμη κραταμε δημαρχε και χτυπιοσουνα για να μας πεισεις και τελικα χτυπιεσαι τωρα για το αντιθετο. οχι τελικα δεν θελουμε τετοιο δημαρχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μα επιτελους ας σοβαρευτουμε, η ελλαδα δεν ειναι εκκλησια, ειναι ο μεγαλυτερος πολιτισμος του κοσμου, τι στο διαβολο το ξεχασαμε παντελως αυτο! κωστας Αρβανιτης γιατρος απο Κομοτηνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,7,Αγροτικά,557,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2007,Αλεξανδρούπολη,7792,Άμυνα,321,Ανακύκλωση,32,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,138,Άρθρα - Απόψεις,2966,Αστυνομικά,485,Αυτοδιοίκηση,2966,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,719,Αυτοκίνητο,4,Αφιερώματα,233,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,457,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,88,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,180,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,632,Δράμα,113,Έβρος,17312,Εθελοντισμός,241,Εκδηλώσεις,2358,Εκκλησία,1168,Εκπαίδευση,1361,Ελλάδα,1251,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,346,Ενέργεια,62,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,613,Εργασία,18,Εργασιακά,267,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,38,Ευρώπη,116,Ζωή και Υγεία,316,Θράκη,661,Ιστορία,207,Καβάλα,181,Καιρός,33,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,195,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,515,Κοινωνία,86,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,658,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,21,Μεταναστευτικό,143,Μουσική,195,ΝΔ,456,Ξάνθη,200,Οικολογία,323,Οικονομία,575,Ορεστιάδα,1327,Πανταζίδου,153,Παπανικολόπουλος,269,ΠΑΣΟΚ,268,Περιβάλλον,395,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3640,Πολιτική,1400,Πολιτισμός,212,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,8,Πρώτο Θέμα,5771,Ροδόπη,379,Σαμοθράκη,637,Σάτιρα,62,Σουφλί,475,Σπίτι,22,Συγκοινωνίες,281,Σύλλογοι,296,Συνέδρια,128,ΣΥΡΙΖΑ,386,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,248,Τρίγωνο,51,Τυχερό,51,Υγεία,1006,Φέρες,369,Χηλή,39,Χρυσή Αυγή,8,Lifestyle,8,Media,304,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Άνθιμος: «Εθνική Αναπτυξιακή Πολιτική έχει ανάγκη η Ελληνική Θράκη και όχι ΕΟΖ»
Άνθιμος: «Εθνική Αναπτυξιακή Πολιτική έχει ανάγκη η Ελληνική Θράκη και όχι ΕΟΖ»
http://4.bp.blogspot.com/-8HwbzLtIa2w/T7At-l3X5CI/AAAAAAAARog/g3K7HnwXa-k/s200/Anthimos.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-8HwbzLtIa2w/T7At-l3X5CI/AAAAAAAARog/g3K7HnwXa-k/s72-c/Anthimos.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/07/blog-post_5603.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/07/blog-post_5603.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων