Ε. Στυλιανίδης: Περιορίζουμε σπατάλες, πολεμάμε τη φτώχεια

Τον περιορισμό στις σπατάλες των ΟΤΑ με στόχο την καθιέρωση μιας Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας σε επίπεδο δήμου αλλά και την άμεση ενεργοποίηση του θεσμού των τοπικών δημοψηφισμάτων που εισήγαγε ο «Καλλικράτης» έθεσε μεταξύ άλλων ως προτεραιότητές του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Με μειωμένους πόρους… δημοτικό Δίκτυο κατά της φτώχειας

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ισχυρή Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι οι όποιες αποφάσεις του κράτους «να βρίσκονται κατά το δυνατόν κοντύτερα στους πολίτες». Είναι αναγκαίο λοιπόν, σημείωσε, «να επαναπροσδιοριστούν με ακρίβεια οι ρόλοι, τα όρια μεταξύ αποκέντρωσης και Τοπικής ή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ώστε να διορθωθούν έτσι οι στρεβλώσεις ή τα λειτουργικά κενά του Καλλικράτη».

Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας τα δύσκολα οικονομικά των ΟΤΑ και τη δυσλειτουργία τους λόγω μειωμένων πόρων, που φέτος θα είναι μείον 500 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Δικτύου με επίκεντρο τους δήμους και στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας μέσα από τα κοινωνικά και προνοιακά τους προγράμματα.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήγγειλε ταυτόχρονα τον οικονομικό και λειτουργικό εξορθολογισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας πως «ισχυρή αυτοδιοίκηση» για την κυβέρνηση αυτή σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αυτονομία και στους δύο βαθμούς.

Όπως είπε ο υπουργός, αναφορικά με τις δύο σημαντικές του προτεραιότητες:

Πρώτον, τον οικονομικό εξορθολογισμό και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ: Το υπουργείο έχει ήδη συστήσει Ομάδες Εργασίας μαζί με την Task Force, αξιοποιώντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, ώστε με λιγότερες δαπάνες να επιτυγχάνουμε καλύτερη λειτουργία των δήμων και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό θα συντελεστεί, όπως είπε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με:
α) θεσμικές και λειτουργικές βελτιώσεις του Καλλικράτη και του Κώδικα Τ.Α.,
β) τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
γ) την εξυγίανση των οικονομικών, τον περιορισμό της σπατάλης και τη χρήση κλασσικών και ευρηματικών μέσων χρηματοδότησης (καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας, ΣΔΙΤ, πολιτικές φορολογικής αποκέντρωσης, έξυπνη αξιοποίηση εσόδων, κ.ά.).

Δεύτερον, την οργάνωση μιας Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας σε επίπεδο δήμου, με στόχο τον πόλεμο κατά της φτώχειας: Όπως σημείωσε ο υπουργός, «το πιο ετοιμοπόλεμο, συγκροτημένο, εκπαιδευμένο δίκτυο για την εφαρμογή της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας είναι οι δήμοι. Το Υπουργείο των Εσωτερικών μπαίνει μπροστά στο συντονισμό και την ενίσχυση αυτού του δικτύου».

Στόχος η βιωσιμότητα και η ενδυνάμωση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών, με νέες θεσμικές πρωτοβουλίες και αποτελεσματική αξιοποίηση κλασικών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών χορηγιών, όπως:
α) κοινωνικά επιδόματα για αναξιοπαθούντες,
β) βρεφονηπιακοί σταθμοί,
γ) βοήθεια στο σπίτι για ασθενείς και γέροντες,
δ) μέριμνα για τους άστεγους,
ε) κοινωνικά παντοπωλεία για τους φτωχούς,
στ) προγράμματα αυτεπιστασίας για τους άνεργους.

Τοπικά Δημοψηφίσματα

Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης Πολιτείας, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «όσο περισσότερη ευθύνη μεταβιβάζουμε στους πολίτες, τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί εκπαιδεύονται να αποφασίζουν».

«Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να ενεργοποιήσουμε τα τοπικά δημοψηφίσματα που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή καθημερινότητας. Έχει νόημα να θεσμοθετήσουμε την επίσπευση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες», υπογράμμισε.

Ιθαγένεια: «Έλληνας είναι ο μετέχων της Ελληνικής Παιδείας»

Αναφορικά με το νόμο για την ιθαγένεια, ουσιαστικά έκανε λόγο για αλλαγή του νόμου Ραγκούση και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με μια «σύγχρονη πολιτική ιθαγένειας, η οποία θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να μην καθιστά την Ελλάδα "Αποθήκη ανθρώπινων Ψυχών"». Έτσι, ανακοίνωσε:
α) κατάλυση των γκέτο,
β) καθιέρωση της αρχής ότι «Έλληνας είναι ο μετέχων της Ελληνικής Παιδείας»,
γ) επιτάχυνση διαδικασιών για την απόδοση Ιθαγένειας σε ομογενείς,
δ) προώθηση σύγχρονων πολιτικών ενσωμάτωσης για νόμιμους μετανάστες και επιθετικών πολιτικών επαναπροώθησης για τους παράνομους.

Το ΥΠΕΣ, μάλιστα, επεξεργάζεται ειδικές πολιτικές ένταξης τόσο για τους παλιννοστούντες Ποντίους, όσο και για τους τσιγγάνους ή τις μειονότητες, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους.

Αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης Πολιτείας - πολίτη

Στο πλαίσιο της επιβολής αυστηρών κανόνων διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης των κομμάτων και των πολιτικών, που προωθεί εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών και της Σύγχρονης Πολιτείας και της αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε:
  • Το συστηματικό, αυστηρό και ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών που δε θα ταυτίζει ελέγχοντες και ελεγχόμενους.
  • Τον επαναπροσδιορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών, ώστε να μη δημιουργεί στρεβλώσεις και εξαρτήσεις.
  • Το διαρκή και συγκριτικό έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των αιρετών (βουλευτών και αυτοδιοικητικών) και κυρίως όσων άσκησαν εκτελεστική εξουσία, τόσο πριν όσο και μετά τη θητεία τους.
  • Την επιβολή κώδικα δεοντολογίας κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών στους βουλευτές, τα μέλη της κυβέρνησης και γενικότερα όσους ασκούν δημόσια αξιώματα.

Ψήφος στους ομογενείς

Πέραν αυτού, γνωστοποίησε την πρόθεσή του, όπως άλλωστε υποσχέθηκε προεκλογικά η Ν.Δ., να αρχίζει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της ομογένειας για τη θεσμοθέτηση της ψήφου των ομογενών. «Το οφείλουμε αυτό στην οικουμενική Ελλάδα που μας στηρίζει και μας κάνει περήφανους», είπε.

Ξεχωριστό πυλώνα θα αποτελεί η πολιτική της Γραμματείας Ισότητας, η οποία προωθεί οριζόντιες δράσεις και μέτρα για τη γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα, την οικογενειακή και ατομική ζωή των γυναικών, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας εναντίον τους.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επίσης ότι κορύφωση της προσπάθειας μας εντός του προβλεπόμενου θεσμικά χρόνου, θα αποτελέσει μια τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση με κύρια χαρακτηριστικά της την αναγέννηση του Πολιτικού συστήματος και την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας από θεσμικές αρτηριοσκληρώσεις του Οικονομικού Συντάγματος, την αναβάπτιση της Δικαιοσύνης.

«Γνωρίζω ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Δεν έχουμε όμως περιθώρια ούτε άλλων καθυστερήσεων, ούτε άλλων δισταγμών» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,606,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2043,Αλεξανδρούπολη,8464,Άμυνα,346,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,146,Άρθρα - Απόψεις,3014,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3304,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,97,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,182,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,687,Δράμα,114,Έβρος,18340,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2524,Εκκλησία,1218,Εκπαίδευση,1479,Ελλάδα,1304,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,69,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,632,Εργασία,23,Εργασιακά,293,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,42,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,326,Θράκη,748,Ιστορία,228,Καβάλα,191,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,196,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,576,Κοινωνία,90,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,672,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μουσική,197,ΝΔ,463,Ξάνθη,212,Οικολογία,340,Οικονομία,586,Ορεστιάδα,1482,Πανταζίδου,164,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,274,Περιβάλλον,418,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3868,Πολιτική,1472,Πολιτισμός,220,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6135,Ροδόπη,411,Σαμοθράκη,666,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,552,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,286,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,138,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,52,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,61,Τυχερό,53,Υγεία,1087,Φέρες,390,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ε. Στυλιανίδης: Περιορίζουμε σπατάλες, πολεμάμε τη φτώχεια
Ε. Στυλιανίδης: Περιορίζουμε σπατάλες, πολεμάμε τη φτώχεια
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcNis9jhiXWYQ743yTP-Wu9cReezvEg7K6Jv84vxvnUAQsBZezmSTg7NNPcVRYQm-hyrejTkjEdqliok79mPb_YRrZ-rFOa_M4vUBAO_j8bNkK4yJxbDBncn8fy3S9nhsONsxVnBgs2NGY/s200/STYLIANIDIS.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcNis9jhiXWYQ743yTP-Wu9cReezvEg7K6Jv84vxvnUAQsBZezmSTg7NNPcVRYQm-hyrejTkjEdqliok79mPb_YRrZ-rFOa_M4vUBAO_j8bNkK4yJxbDBncn8fy3S9nhsONsxVnBgs2NGY/s72-c/STYLIANIDIS.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/07/blog-post_424.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/07/blog-post_424.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων