Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Καβάλα

Μήνυμα συνεργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού σε μια βάση ισότητας και ειλικρινούς φιλίας, έστειλε από την Καβάλα ο υφυπουργός Εργασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, από το βήμα του διήμερου «Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το Ελληνογερμανικό Δίκτυο, με θέμα «Το νέο πρόσωπο του τουρισμού - Η άλλη Ελλάδα»...

Ο γερμανός υφυπουργός τόνισε πως «η Γερμανία επιθυμεί την Ελλάδα να παραμένει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε». Υπογράμμισε δε, ότι οι ελληνικές Αρχές θα βρουν ανταπόκριση στο κάλεσμα για βοήθεια και συνεργασία όχι μόνο από τη Γερμανία αλλά και από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα, προέτρεψε τους αιρετούς να χτυπήσουν την πόρτα της Γερμανίας προκειμένου να έχουν κάθε μορφή συνεργασίας.

Σημείωσε με έμφαση πως τα τελευταία χρόνια αυξάνονται όλο και περισσότερο οι συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικές και γερμανικές πόλεις, είτε με τη μορφή αδελφοποίησης είτε με τη μορφή συμπράξεων συνεργασίας σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η διαχείριση υδάτινων πόρων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αστική ανάπτυξη. Επίσης, έφερε ως παράδειγμα τη χώρα του λέγοντας ότι πριν από χρόνια είχε ζητήσει της συνεργασία των σκανδιναβικών χωρών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε πάρα πολλούς τομείς και η συνεργασία αυτή βοήθησε το γερμανικό κράτος να οργανωθεί καλύτερα και αποδοτικότερα προς όφελος της ανάπτυξης και των πολιτών.

Στο φόρουμ, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, θα γίνει μια προσπάθεια στενότερης προσέγγισης των δυο χωρών και αναζήτησης μορφών συνεργασίας στον τουριστικό τομέα που θα συμβάλουν στην συνολικότερη ανάπτυξη της Ελλάδας και την τόνωση της εθνικής οικονομίας. Ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ είναι επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές, τουριστικοί πράκτορες, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι γερμανικών τουριστικών ιδρυμάτων και οργανισμών.

Ο κ. Φούχτελ, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του και απευθυνόμενος σ’ ένα πολυπληθές ακροατήριο αποτελούμενο από δημάρχους και ανθρώπους του τουρισμού, τόνισε ότι οι «ελληνογερμανικές σχέσεις λειτουργούν εξαιρετικά και απόλυτα θετικά» για να συμπληρώσει αμέσως μετά «να μην αφήσουμε τους άλλους να λένε διάφορα».

Ο γερμανός αξιωματούχος δίνοντας το στίγμα της γερμανικής κυβέρνησης και προσωπικά της καγκελαρίου στη διοργάνωση του φόρουμ τόνισε ότι σε κάθε κρίση υπάρχει και μια ευκαιρία «την οποία πρέπει να αναζητήσουμε και να αναπτύξουμε. Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά γι’ αυτή την ανάπτυξη. Ο Αριστοτέλης ανέδειξε τις αρετές της φιλίας και διαχώρισε τη φιλία του οφέλους από την ειλικρινή φιλία. Εμείς, θέλουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο μιας πραγματικής και ουσιαστικής φιλίας και όχι της φιλίας του facebook», σημείωσε ο κ. Φούχτελ.

Η ομιλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκη Άρη Γιαννακίδη στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό:

«Κυρίες και κύριοι
Σας καλωσορίζω στη γη του Διονύσου, την πατρίδα του Ορφέα, τον τόπο του Δημόκριτου, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Ευγένειου Ευγενίδη, του Βασίλη Βασιλικού. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία, υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. Έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφολογία πολιτισμών, όπως εκφράζονται μέσα από τις διαλέκτους, τα ήθη, τα έθιμα.

Από το Βυζαντινό Διδυμότειχο με τα μοναδικά απόρθητα δίδυμα τείχη και την Πλωτινούπολη, τα αρχαία Άβδηρα που ίδρυσε κατά τη μυθολογία ο Ηρακλής, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας - Ζώνης που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης, την πόλη των Κικόνων, τη Μαρώνεια που το κρασί της μέθυσε τον Πολύφημο, ταξιδεύουμε ιστορικά στην Καβάλα των Φιλίππων και στα χνάρια της Λυδίας της Φιλιππησίας και τον προϊστορικό οικισμό του «Αρκαδικού», νότια του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ, επανασυνδέεται πλέον με την ιστορική του γεωγραφία στη νέα εποχή, στη νέα οικονομία.

Οι τόποι και οι λαοί έχουν τη δική τους μοίρα και η μοίρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδέθηκε στενά με τη γεωγραφική της θέση, καθώς εκτείνεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης και λόγω αυτής της θέσης λειτουργούσε ανέκαθεν ως συνδετικός κρίκος Δύσης – Ανατολής, Βορρά και Νότου. Στα εδάφη της περιοχής άφησαν τα ίχνη τους πολλοί από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, εδώ ανταμώνει ο μυστικισμός της Ανατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης, η Απολλώνια αρμονία με την Διονυσιακή έκσταση.

Από τους χαρακτηρισμούς των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά και πολιτισμικά.

Καβάλα: Αρχόντισσα αισθητικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών με προνομιακή θέση, η οποία αναγνωρίστηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους και της έδωσε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, τον χαρακτηρισμό «Θερμοπύλες της Μακεδονίας».

Δράμα: ο τόπος του νερού, η Μέκκα του μαρμάρου, με έντονη τη λατρεία του θεού της αμπέλου και του κρασιού.

Ξάνθη: η πατρίδα του Δημόκριτου, η γενέτειρα του Μάνου Χατζηδάκι.

Ροδόπη: η ιστορική Μαξιμιανούπολη και η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους.

Έβρος: η Πλωτινόπολη, το σταυροδρόμι της διαπολιτισμικής συνύπαρξης , το σύνορο αλλά και η αρχή της Ελλάδας.

Εδώ η ιστορία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον συνταιριασμένα, συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά που όμοιό του δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού.

Σε αυτήν την Περιφέρεια λοιπόν όλοι οι ενεργοί πολίτες έχουν συναποφασίσει να αναδείξουμε αυτήν την πλούσια και μοναδική ταυτότητα μας. Να του προσδώσουμε αξία και διεθνή αναγνωσιμότητα.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε μία Terra Incognita (άγνωστο τόπο) κρύβοντας τα στολίδια της κρατώντας τους για τους πραγματικούς μύστες της ιστορίας και του πολιτισμού.

Σε αυτήν την προσπάθεια λοιπόν στηρίζουμε την τουριστική ανάπτυξη ξεδιπλώνοντας τους πυλώνες της, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Θα μου επιτρέψετε υπερβατικά να τονίσω ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πραγματικά ένας τόπος εναλλακτικός. Για μας η αναπτυξιακή υστέρηση των προηγούμενων ετών αποτελεί πρόκληση για το αύριο.

Μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μίας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα διαχέεται σε όλη την Περιφέρεια ανάλογα με την εποχή και για ολόκληρο τον χρόνο πάντα με την σφραγίδα της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και την αξιοποίηση των μοναδικών δώρων που προσφέρει απλόχερα η γη μας.

Και τα μηνύματα από αυτήν την προσπάθεια είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα αλλά και το στοίχημα που έχουμε θέσει είναι σημαντικό.

Για μας ο τουρισμός και οι μορφές που επιχειρούμε να αναπτύξουμε, οικοτουρισμός, αγροτοτουρισμός, χιονοδρομικός, θρησκευτικός, συνεδριακός, για άτομα με κινητικά προβλήματα, ιστορικός, αρχαιολογικός αποτελεί όχι απλά ένα στοίχημα. Είναι επένδυση στο μέλλον, διαβατήριο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, γύρισμα μίας νέας σελίδας.

Εμείς μόλις ξεκινήσαμε αυτό ταξίδι και σε αυτό αξιολογούμε ως πολύτιμη την βοήθεια των φίλων εταίρων μας. Των συνεργατών μας. Από τους οποίος προσβλέπουμε στην πολύτιμη βοήθεια και αλληλεγγύη τους. Με όρους όμως ισοτιμίας και όχι υποτέλειας.

Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε σε αυτήν προσβλέπουμε.

Η Ελλάδα είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο μεσογειακός και ευρωπαϊκός πολιτισμός, η γέφυρα που μετέφερε στη Δύση τα γεννήματα και τα καλά της Ανατολής.

Ο Ελληνισμός δεν υπήρξε έθνος αποστολής.

Με τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη δεν μας ενώνει το αίμα.
Μας ενώνει η γλώσσα, ο τόπος, το βίωμα, το ήθος, οι ήχοι, τα χρώματα, η θάλασσα, η στεριά. Μας ενώνουν οι χρήσιμες αξίες που φύονται πάνω στην ίδια ρίζα και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Μας ενώνει ο πολιτισμός που πλάθει την υπαρξιακή μας συνείδηση. Μας ενώνει ο αέναος μύθος που κινεί τη ζωή και την ιστορία, ο μύθος που στο διάβα των εποχών αναβλύζει και καρπίζει συνεχώς.

Ο πατριωτισμός είναι ο μύθος μας. Αυτός που στο διάβα των αιώνων μας κράτησε παθιασμένους, δημιουργικούς. Μπορεί τα παραμύθια να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν σε κάθε εποχή. Ο αέναος μύθος της φυλής μας κρατεί χιλιετίες, η θυσία της Ιφιγένειας έδειξε το άπειρο όριο της αγάπης προς την πατρίδα.

Σας προσκαλώ να ταξιδέψουμε:
Στο Ιμαρέτ, στην πόλη των Φιλίππων, το Βαπτιστήρι της Λυδίας, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στα Άβδηρα, στην Μοσυνούπολη , στην Μαρώνεια, την Αρχαία Ζώνη, στην Παναγιά στην Κοσμοσώτηρα, στην Πλωτινόπολη, στο Σουφλί την μάνα του μεταξιού, στην μικρή Δοξιπάρα, στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο δάσος της Ελατιάς – Φρακτού, στο Μενοίκιο Όρος, στο Σπήλαιο του Μααρά, στο Παγγαίο όρος, στο Δέλτα του Νέστου την λίμνη Βιστωνίδα, στον καταρράκτη του Λειβαδίτη, στην οροσειρά της Ροδόπης, τα θρακικά Μετέωρα, στην λίμνη Ισμαρίδα, στο Δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου.

Σας προτείνω να γνωρίσετε τα δυο μας νησιά, τους παράδεισους του Βορείου Αιγαίου, την Θάσο την Σαμοθράκη, δυο νησιά ιδιαίτερα προικισμένα από την φύση και την ιστορία.

Δυο νησιά με σπάνιες φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσουν βουνό με θάλασσα, ιστορία και παράδοση, δυο νησιά οικολογικοί παράδεισοι και συγχρόνως τόποι αφετηρίας και πολυδιάστατου εναλλακτικού τουρισμού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Φούχτελ για την ανταπόκριση στο αίτημα μας για συνεργασία, στον αξιότιμο κ Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη για την συνεισφορά του και φυσικά όλους τους ξεχωριστούς εκπροσώπους που σε αυτό το διήμερο θα καταθέσουν την δική τους εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Κυρίες και κύριοι
Δεν έχουμε πλέον καιρό για χαμένες ευκαιρίες. Η Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πρέπει να βγουν δυνατότερες από την κρίση και να χτίσουν ένα καινούργιο μέλλον στον οποίο ο άνθρωπος και ο τόπος του θα βρίσκονται στην προτεραιότητα.
Σας καλωσορίζω και πάλι ευχόμενος Καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σας ευχαριστώ.»

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2047,Αλεξανδρούπολη,8564,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,35,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3020,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3321,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18477,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2568,Εκκλησία,1235,Εκπαίδευση,1500,Ελλάδα,1313,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,634,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,59,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,755,Ιστορία,230,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,588,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1504,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,275,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3893,Πολιτική,1487,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,10,Πρώτο Θέμα,6175,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,67,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Καβάλα
Ελληνογερμανικό Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Καβάλα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieh_LV1_66nDmXzEXRhuVX1WwDq2NtHicz4uQCEDsUiALgA6V-eeeaPnMsJAyqfdiLntJ64bmgE4LDX6VRGp_PDBBTgrFCuwviAYZYxIB2XswaUcon9aCx3lxUnattR7nUibNcfd1PbJ-5/s200/100_080.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieh_LV1_66nDmXzEXRhuVX1WwDq2NtHicz4uQCEDsUiALgA6V-eeeaPnMsJAyqfdiLntJ64bmgE4LDX6VRGp_PDBBTgrFCuwviAYZYxIB2XswaUcon9aCx3lxUnattR7nUibNcfd1PbJ-5/s72-c/100_080.JPG
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_4474.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_4474.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων