Έλαβε διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας

Ιστορική στιγμή για την Αριστερά

«Ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την διερευνητική εντολή που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και καθόλου τυχαία δε μνημόνευσε τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, που είχε λάβει ανάλογη διερευνητική εντολή πριν 23 χρόνια. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε κατέστησε σαφές ότι θα εξαντλήσει το χρόνο των τριών ημερών που του παρέχει η... διερευνητική εντολή προκειμένου να επιτύχει τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας, έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ανέφερε: «Σας κάλεσα, για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης. Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο που δεν θα έδινε στη μία έδρα άλλη μία, ή αν πέρναμε περισσότερες ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας».

Το πρώτο «ναι» από την Δημοκρατική Αριστερά

Η Δημοκρατική Αριστερά, είναι το πρώτο κόμμα που στηρίζει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα.

Επαφές με ηγέτες και κινήματα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ήδη επικοινωνία με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά με μία σκληρή ανακοίνωση το ΚΚΕ απάντησε στις προτάσεις που έριξε στο τραπέζι για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς ο Α. Τσίπρας.

Το ΚΚΕ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί την διερευνητική εντολή σχηματισμού για τις επόμενες εκλογές και επιχειρεί να παραπλανήσει το λαό και να υποκλέψει ψήφους. Παράλληλα απαντά στις προτάσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρεί να τις καταρρίψει.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με την επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη και αμέσως μετά, με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη και με τους εκπροσώπους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι φανερό ότι επιχειρεί δημιουργία κοινού μετώπου με τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής, εάν θα ανταποκριθούν και θα ολοκληρώσει τις επαφές του και τον χρόνο διερευνητικής εντολής την Πέμπτη.

Τα υπάρχοντα δεδομένα για τη συγκρότηση κυβέρνησης

Βέβαια δεν έχει διασαφηνιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς με βάση του δεδομένους συσχετισμούς, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ μαζί διαθέτουν 97 έδρες, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι το ΚΚΕ αρνείται πεισματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. Ακόμη και να δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ την συμμετοχή η έστω την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, που την αποκλείει, πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Αυτό σημαίνει ότι προφανώς, ότι ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι το κόμμα του βρίσκεται μόλις μια ανάσα από τη Νέα Δημοκρατία και ότι σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Σαμαρά, διαθέτει αέρα και τη δυναμική νικητή, θα παρουσιάσει τα σημεία της κυβερνητικής πρότασής του και διαπιστώνοντας αδυναμία συγκρότησης αριστερής πλειοψηφίας στη Βουλή, θα ζητήσει αυτή την πλειοψηφία από το λαό σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Άλλωστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν χθες ότι δεν επιδιώκουν ούτε πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό μάλιστα το υπογράμμισε με σαφήνεια ο κ. Τσίπρας στον κ. Σαμαρά χθες κατά τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Τσίπρα είτε να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στάση ανοχής σε άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, είτε να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική, προβάλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Μνημόνιο και στη γενικότερη πολιτική τους που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Το θέμα του μπόνους των 50 εδρών

Εν τω μεταξύ, χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση και στη συνέχεια συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.

Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να έχει το μπόνους των 50 εδρών με ποσοστό κάτω του 20%. Σχετικά με το θέμα θα γίνουν επαφές με συνταγματολόγους προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως.

Σκέψεις για ψήφο ανοχής από τη ΝΔ

Συζήτηση για το ενδεχόμενο η ΝΔ να δώσει ψήφο ανοχής στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, έχει ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ, υπό τον προϋπόθεση, όμως, ότι το εγχείρημα θα εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Την προοπτική αυτή υπέδειξε σε έναν βαθμό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε στο Mega ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει από τη νέα Βουλή μια λύση στο θέμα της διακυβέρνησης και να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή σε εκλογές.

Σήμερα τα «ΝΕΑ» δημοσιεύουν πιθανά ονόματα από την Αριστερά που θα μπορούσε να προτείνει ως πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων, αυτά του Αλέκου Αλαβάνου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΥΝ, Μανώλη Γλέζου, βουλευτή Επικρατείας και ιστορικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη και Δημήτρη Παπαδημούλη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

Θετικό σε πρωθυπουργό προερχόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, δήλωσε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που θα απηχεί τη νέα τάση που κατέγραψε το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να στηρίξει για την προθυπουργία ακόμη και κάποιο πρόσωπο που να προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα "Νέα", το ίδιο ισχύει και για άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και επί δεκαετίες ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο επικεφαλής του Επικρατείας Μανόλης Γλέζος και ο βουλευτής της Β’ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης που επίσης θήτευσε ως ευρωβουλευτής.

Ελλάδα: Η λαϊκή εξέγερση ξεκίνησε στην Ευρώπη

Μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος του Μετώπου της Αριστεράς της Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:

«Ο ελληνικός λαός μόλις καταψήφισε τις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επέλεξε με ξεκάθαρο τρόπο την Αριστερά για να τις αντιμετωπίσει.

Αυτή η λαϊκή αντίσταση εκφράστηκε μέσα από μαζικές ψήφους για την άλλη Αριστερά της Ελλάδας, με ποσοστό που ξεπερνάει το 30%. Συγχαίρω ιδιαίτερα το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αδελφό κόμμα του Αριστερού Μετώπου Γαλλίας εδώ κι αρκετά χρόνια. Η ανάδειξή του σε πρώτη πολιτική δύναμη της Αριστεράς, δίνει ξανά ώθηση στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πέραν της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού.
Με εξοργίζει το ότι αυτή η πρόοδος της Αριστεράς συγκρίνεται με το γελοίο σκορ των νεοναζί (6,9%).

Αυτή η ανόητη και νοσηρή γοητεία για την άκρα δεξιά εκφράστηκε και στη Γαλλία, με την αισχρά δυσανάλογη σημασία που δόθηκε στη Μαρίν Λε Πεν από τα ΜΜΕ στο διάστημα ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών».

Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικά Κοινωνικό Μέτωπο κόμματα και προσωπικότητες της Αριστεράς:

ΑΚΕΛ
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
Ενωμένη Αριστερά Καταλονίας
Κόμμα των Κομμουνιστών της Καταλονίας
«Η Αριστερά» , Γερμανία
Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
«Κόμμα της Αριστεράς», Γαλλία
Αριστερή Συμμαχία Φινλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
SINN FEIN , Ιρλανδία
Μπλόκο της Αριστεράς , Πορτογαλία
Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας
Κοκκινοπράσινη Συμμαχία Δανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας
Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας
Κόμμα Εργαζομένων 2006 Ουγγαρίας
Σοσιαλιστικό Κόμμα ΠΓΔΜ
Βουλγαρική Αριστερά
Σοσιαλιστική Συμμαχία Ρουμανίας
Ελβετικό Κόμμα Εργασίας
Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Τσεχίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλωνίας Βρυξελλών
Σοσιαλιστικό Κίνημα Εργαζομένων(MST), Αργεντινή
Κίνημα των Ελευθέρων του Νότου (Μovimiento Libres del Sur), Αργεντινή.
Γκίζι Γκρέγκορ, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κόμματος «Η Αριστερά», Γερμανία
Λωράν Πιέρ, Πρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Μόλα Μαιτέ, Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Μελανσόν Ζαν Λυκ, Υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Ευρωβουλευτής
Λάρα Κάγιο, Εθνικός Συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας
Σεντέγια Χοσέ Λουίς, Εθνικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας
Άνταμς Τζέρυ, Πρόεδρος του Sinn Fein
Μέγιερ Βίλυ, Ευρωβουλευτής, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας
Βύρτς Φράνσις, Πρώην Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Β. Ευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Θεόδωρος Μάρκος, Έλληνες Συνδικαλιστές και Εκπρόσωποι Κοινοτήτων Αυστραλίας
Μάκνευ Πώλ, Αντιπρόεδρος του Συνασπισμού Αντίστασης (Coalition of Resistance), Μ. Βρεττανία
Βιλούμσεν Νικολάι, Βουλευτής της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας της Δανίας
Αρινμάκι Πάβο, Πρόεδρος της Αριστερής Συμμαχίας Φινλανδίας
Χάκανεν Γίριο, Πρόεδρος Κομμουνιστικού Κόμματος Φινλανδίας

Πηγή: eklogika.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Μπορείτε να σχολιάσετε μέσω Facebook ή Blogger (Google) επιλέγοντας την αντίστοιχη καρτέλα από πάνω

Ακολουθήστε το Alexandroupoli Online
Google News | Facebook | Twitter | Instagram | Linkedin | Pinterest

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ]$type=three$count=6$meta=0$snip=0$cate=0$rm=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ]$type=ticker$show=page$hide=mobile$count=12$cate=0$va=0

Όνομα

Αγγελίες,10,Αγροτικά,608,Αγωγοί,117,Αθλητικά,2047,Αλεξανδρούπολη,8559,Άμυνα,349,Ανακύκλωση,34,ΑΝΕΛ,58,Απεργίες,149,Άρθρα - Απόψεις,3018,Αστυνομικά,486,Αυτοδιοίκηση,3321,Αυτοδιοικητικές Εκλογές,859,Αυτοκίνητο,5,Αφιερώματα,235,Βαλκάνια,31,Βουλευτικές Εκλογές,484,Γελοιογραφίες,6,Γενικά,96,ΔΗΜΑΡ,22,Δημόσια Έργα,57,Δημόσιο,43,Διαδίκτυο,184,Διαμαρτυρίες,89,Διασκέδαση,38,Διδυμότειχο,698,Δράμα,116,Έβρος,18469,Εθελοντισμός,253,Εκδηλώσεις,2567,Εκκλησία,1234,Εκπαίδευση,1498,Ελλάδα,1313,Ελληνισμός,31,Ελληνοτουρκικά,347,Ενέργεια,71,Επιστήμες,13,Επιχειρήσεις,634,Εργασία,23,Εργασιακά,298,Ερευνα αγοράς,11,Ευρωεκλογές,58,Ευρώπη,119,Ζωή και Υγεία,327,Θράκη,755,Ιστορία,230,Καβάλα,194,Καιρός,35,Καταγγελίες,70,Καταναλωτικά,198,ΚΙΝΑΛ,29,ΚΚΕ,588,Κοινωνία,91,Κοινωνική Προσφορά,170,Κόσμος,673,ΛΑΕ,8,ΛΑΟΣ,19,Λήμνος,9,Μειονότητα,24,Μεταναστευτικό,146,Μόδα,8,Μουσική,198,ΝΔ,463,Ξάνθη,213,Οικολογία,342,Οικονομία,588,Ορεστιάδα,1503,Πανταζίδου,166,Παπανικολόπουλος,274,ΠΑΣΟΚ,276,Περιβάλλον,426,Περίεργα,9,Περιφέρεια ΑΜ-Θ,3893,Πολιτική,1487,Πολιτισμός,221,ΠΟΤΑΜΙ,24,Πρόσωπα,80,Προτεινόμενο,9,Πρώτο Θέμα,6173,Ροδόπη,416,Σαμοθράκη,667,Σαρσάκης,42,Σάτιρα,62,Σουφλί,558,Σπίτι,23,Συγκοινωνίες,287,Σύλλογοι,303,Συνέδρια,140,ΣΥΡΙΖΑ,411,Σχολείο,9,Τέχνες,116,Τεχνολογία,54,Τουρισμός,256,Τρίγωνο,66,Τυχερό,53,Υγεία,1096,Φέρες,393,Lifestyle,8,Media,305,Showbiz,19,
ltr
item
Alexandroupoli Online: Έλαβε διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας
Έλαβε διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ13GkQnG1h5eYKlwCxgeP78if7WGHb5RMM7GL5j7sKdh6iY4uVRbGVKhf4_A3jTwU9HjURdQWjzslFo49FbXhIwPwdt61nnGxBJJ-rlYWrb2_cz8Vbxcv6ex4M8v-YQIoBX6wJRK0a6kL/s200/7fQ.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ13GkQnG1h5eYKlwCxgeP78if7WGHb5RMM7GL5j7sKdh6iY4uVRbGVKhf4_A3jTwU9HjURdQWjzslFo49FbXhIwPwdt61nnGxBJJ-rlYWrb2_cz8Vbxcv6ex4M8v-YQIoBX6wJRK0a6kL/s72-c/7fQ.jpg
Alexandroupoli Online
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_3769.html
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/
https://www.alexpolisonline.com/2012/05/blog-post_3769.html
true
1602981175067084807
UTF-8
Loaded All Posts Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσότερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΘΡΑ Δείτε περισσότερα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα. Να βάζετε τόνους στις λέξεις για καλύτερα αποτελέσματα. Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαϊ Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα πριν 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες χθες πριν $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες σχολίασε Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Πίνακας Περιεχομένων